| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania dietetyczne

środa, 23 sierpnia 2017

Cukinia faszerowana to dobry pomysł na letni obiad. Czym nadziewam cukinię? Tak jak gołąbki - mięsem i ryżem, kaszą jaglaną i pieczarkami, ryżem i grzybami. Wierzch posypuję serem i całość piekę w piekarniku. Czasem na dno foremki wlewam sos pomidorowy, ale generalnie formę smaruję jedynie tłuszczem. Dodatki? Młode ziemniaki, surówki, a na specjalne okazje lampka wina.

A cukinia faszerowana ricottą? To delikatne, bezmięsne danie na obiad lub kolację.

cukinia faszerowana ricottą_warzywa faszerowane_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy kukurydzianej w wersji bez glutenu)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu

Wykonanie:

Cukinie przekroić wzdłuż. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką (zostawić dość grube brzegi). Miąższ pokroić w malutkie kosteczki. Łódeczki i kostki posolić i na chwilę odstawić, gdy puszczą wodę osączy, łódeczki osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrojoną cukinię połączyć z ricottą, bułką lub kaszą, posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić łódki cukiniowe, wierz posypać parmezanem. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C 20-25 minut.

Świetne na gorąco, ale także na zimno. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  frytki z cukinii_zdrowe frytki  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato 

piątek, 23 czerwca 2017

Gołąbki inaczej - z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z "Kwestii smaku" (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

niedziela, 19 lutego 2017

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady...trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar.

Przepis ze "Skutecznych TV".

domowa wędlina z indyka_wędlina z szynkowara_wędlina dietetytczna

Składnik:

  • 800 g piersi indyka
  • 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso zalać solanką (powinna przykryć całe mięso), dodać przyprawy, przykryć i zostawić w lodówce na 3 dni (zdarza mi się zostawić nawet na 5 dni).

Wyjąć z solanki, włożyć do szynkowara, docisnąć, zamknąć. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (woda powinna sięgać do wysokości mięsa) i parzyć w 80 °C 60-70 minut.

Wyjąć szynkowar z garnka, wystudzić i zimny włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Wyjąć z foremki i cieszyć się świetną domową wędliną :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny

piątek, 20 stycznia 2017

Zupy kremy należą ostatnio do moich ulubionych. Wśród nich na czołowym miejscu jest zupa krem z porów i ziemniaków. Gęsta, aromatyczna zwieńczona, moim niedawnym odkryciem,  pistou - sosem z pietruszki, czosnku i oliwy. A sos, podobny do włoskiego pesto, to wisienka na torcie, sprawia, że ze zwykłej zupy powstaje cudowne danie. 

Dodam, że tradycyjna, prowansalska wersja pistou jest na bazie bazylii, a nie pietruszki. 

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 2 pory (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2-1 łyżeczki kminku (ilość zależna od upodobań)
  • listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 1 ziele angielskie
  • sól do smaku

Sos:

  • pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy (świetnie smakuje z olejem z prażonego sezamu)

Wykonanie:

Zupa. Pory pokroić w plasterki, obrane ziemniaki i pietruszkę w kostkę. Pory podsmażyć na maśle (nie rumieniąc), dodać ziemniaki i pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Dodać 1,5 l wody, przyprawy i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, resztę zmiksować na gładką masę (razem z pieprzem, zielem i  kminkiem). Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodać wody.

Sos. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę połączyć z oliwą, czosnkiem i solą. Kleks sosu dodać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa krem z soczewicy

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8