| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania dietetyczne

piątek, 23 czerwca 2017

Gołąbki inaczej - z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z "Kwestii smaku" (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

niedziela, 19 lutego 2017

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady...trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar.

Przepis ze "Skutecznych TV".

domowa wędlina z indyka_wędlina z szynkowara_wędlina dietetytczna

Składnik:

  • 800 g piersi indyka
  • 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso zalać solanką (powinna przykryć całe mięso), dodać przyprawy, przykryć i zostawić w lodówce na 3 dni (zdarza mi się zostawić nawet na 5 dni).

Wyjąć z solanki, włożyć do szynkowara, docisnąć, zamknąć. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (woda powinna sięgać do wysokości mięsa) i parzyć w 80 °C 60-70 minut.

Wyjąć szynkowar z garnka, wystudzić i zimny włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Wyjąć z foremki i cieszyć się świetną domową wędliną :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny

piątek, 20 stycznia 2017

Zupy kremy należą ostatnio do moich ulubionych. Wśród nich na czołowym miejscu jest zupa krem z porów i ziemniaków. Gęsta, aromatyczna zwieńczona, moim niedawnym odkryciem,  pistou - sosem z pietruszki, czosnku i oliwy. A sos, podobny do włoskiego pesto, to wisienka na torcie, sprawia, że ze zwykłej zupy powstaje cudowne danie. 

Dodam, że tradycyjna, prowansalska wersja pistou jest na bazie bazylii, a nie pietruszki. 

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 2 pory (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2-1 łyżeczki kminku (ilość zależna od upodobań)
  • listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 1 ziele angielskie
  • sól do smaku

Sos:

  • pęczek pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy (świetnie smakuje z olejem z prażonego sezamu)

Wykonanie:

Zupa. Pory pokroić w plasterki, obrane ziemniaki i pietruszkę w kostkę. Pory podsmażyć na maśle (nie rumieniąc), dodać ziemniaki i pietruszkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Dodać 1,5 l wody, przyprawy i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, resztę zmiksować na gładką masę (razem z pieprzem, zielem i  kminkiem). Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodać wody.

Sos. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę połączyć z oliwą, czosnkiem i solą. Kleks sosu dodać do zupy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa krem z soczewicy

 

wtorek, 04 października 2016

Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym - obowiązkowa :).

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Składniki:

  • 0,5 kg upieczonej piersi z indyka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • szklanka esencjonalnego rosołu
  • 1/3 szklanki białego wina likierowego (u mnie malaga)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ozdoby: winogrona, liście winogron, inne

Wykonanie:

Indyka nasolić, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zacisnąć boki, przekuć i piec w, zależności od grubości mięsa, 25-35 minut. Wystudzić.

Rosół zagotować, dodać do niego malagę i żelatynę - wymieszać. Wystudzić.

Mięso pokroić na plastry, ułożyć na głębokim półmisku wraz z ozdobami. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Do mięsa pasują gruszki z tymiankiem, buraczki z orzechami, chrzan, ćwikła, musztarda, marynaty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Inne mięsa w galarecie:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8