| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: nalewki

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

wtorek, 06 czerwca 2017

Niezwykle aromatyczna, mocna, słodka - nalewka z akacji. Choć autor podał, że nie wymaga długiego leżakowania, mnie posmakowała dopiero po roku od zlania. Wtedy, gdy smaki przegryzły się, przestał dominować alkohol i cukier, a całość zyskała na szlachetności.

Z kwiatów akcji przygotowuję również;

racuchy jaglane z akacją

kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

cukier z kwiatów akacji

nalewka z akcji_nalewka akacjowa_nalewka na kwiatach akacji_domowy likier

Składniki:

  • 150 g kwiatów akacji
  • 400 g cukru
  • laska wanilii
  • 1 l wódki 45 %

Wykonanie:

Kwiaty umyć, osuszyć wsypać do dużego słoja, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć słój i odstawić na 5 tygodni w nasłonecznione miejsce.

Po ww. czasie słój otworzyć dosypać cukier, zamknąć i ponownie odstawić, teraz na 3 miesiące.

Po tym czasie zlać do butelek. Zamknąć. Wg mnie wymaga leżakowania co najmniej do grudnia, choć najlepsza jest po roku.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

nalewka z akcji_nalewka akacjowa_nalewka na kwiatach akacji_domowy likier

Z "Szaleństwa w kuchni".

Inne nalewki:

nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  nalewka tutti frutti_nalewka wieloowocowa_domowy wyrób_domowy alkohol  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek  nalewka z jeżyn na miodzie_nalewka owocowa_nalewka domowa  korzenna aroniówka_korzenna nalewka z aronii_nalewka z aronii

niedziela, 28 sierpnia 2016

W kuchni przetwory "idą" pełną parą. Przetwarzam: pomidory, paprykę, cukinię i powoli zabieram się za śliwki i gruszki. A dziś z serii "Przetwory dla dorosłych" chciałam pokazać jedną z naszych trzech nowych nalewek - nalewkę jeżynową na miodzie. Słodka, miodowa, lekko cierpka, aromatyczna i ma piękny kolor. Muszę przyznać, że  bardziej intensywny kolor i smak ma nasza tradycyjna nalewka jeżynowa z wanilią, która jest już na blogu (TU).

Dodam, że wszystkie (albo prawie wszystkie) nasze nalewki, to specjalności mamy Heleny.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/75 l wódki
  • 1/2 l miodu

Wykonanie:

Jeżyny umyć, osączyć. Owoce włożyć do słoja, zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni delikatnie potrząsając słojem.

Po tym czasie zlać płyn, odcisnąć owoce i całość połączyć z płynnym miodem. Po całkowitym rozpuszczeniu miodu, nalew przefiltrować (przez grube płótno lub kilkakrotnie złożoną gazę). Rozlać do butelek, zamknąć. Odstawić na 6 miesiące w ciemne miejsce. W ten sam sposób można zrobić nalewkę jagodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Jeżynówka na miodzie_nalewka z jeżyn na miodzie_domowe nalewki_likier jeżynowy

Z "Vity" 8/11.

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

wtorek, 23 sierpnia 2016

Dziś coś świątecznego. Tak, to nie pomyłka. Choć lato ma się dobrze, chciałam pokazać korzenną nalewkę z aronii w klimacie Bożego Narodzenia. Wprawdzie to aroniówka, ale korzenie nadają charakteru i smaku nalewce, stąd moje skojarzenie z zimą i świętami. A swoją drogą taka nalewka to wspaniały prezent :).

Tak jak większość naszych nalewek, specjalność mamy Heleny (przepis z jakiegoś wycinka prasowego).

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 l wódki
  • 1/4 l spirytusu
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cytryna
  • 0,5 kg cukru

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, wsypać do słoja, lekko rozgnieść. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać jak najcieniej żółtą skórkę (tak bez albedo). Dodać do słoja razem z rodzynkami, cynamonem i goździkami. Zalać wódką i spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Nalew zlać zamknąć. Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić. Codziennie potrząsać słojem, do momentu aż cukier się rozpuści. Zlać syrop. Owoce przełożyć na płótno lub gęstą gazę i dobrze odcisnąć pozostały syrop. Syrop połączyć z alkoholem. Całość przecedzić przez sito, potem przez gęstą gazę i wlać do butelek. Zamknąć. Pozostawić w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

korzenna nalewka z aronii_domowa nalewka_domowy likier_słodkie przetwory

Inne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

piątek, 29 lipca 2016

Z cyklu luksusowe przetwory - wiśnie w rumie. Aromatyczny, słodki, wspaniały prezent, dodatek do ciast, deserów urodzinowych, imieninowych. Dla mnie rewelacja!

wiśnie w rumie_przetwory z wiśni_domowe przetwory_luksusowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1/2 l rumu (u mnie Stroh)
  • 0,5-1 kg cukru (w zależności jak słodkie lubicie przetwory)
  • ew. spirytus (jeśli używam słabszego rumu, dodaję)

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i zalać rumem. Można przez pierwsze dni mieszać, by cukier się rozpuścił. Po 2-3 tygodniach sprawdzić moc i smak nalewki i ew. dodać spirytus czy dosłodzić.

Gotowe do spożycia już późną jesienią, ale szlachetnieją z czasem.

Uwaga: Jeśli zdecydujecie się na rum o mniejszej zawartości alkoholu i mniej cukru, trzeba kontrolować czy wiśnie nie stają się winne. Jeżeli tak, dolać spirytusu i ew. dosypać cukru. Stroh ma 70 % więc nie mam tego problemu. Jeszcze jedna uwaga. Wiśnie nie mogą wystawać ponad płyn (będą się psuć).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wiśnie w rumie_przetwory z wiśni_domowe przetwory_luksusowe przetwory

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_wiśnie w rumie

Inne luksusowe przetwory z wiśni (takie na prezent):

wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą

 
1 , 2 , 3 , 4