| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pierogi gotowane

środa, 09 lipca 2014

Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa, wakacji, radości. Klasyczne danie na lato. Zwykle serwowane ze śmietaną, u mnie z jogurtem lub rozpuszczonym masłem. Świetny obiad na letnie upały.

pierogi z jagodami_danie na lato_pierogi gotowane_pierogi z owocami_słodki obiad

Składniki ciasta:

  • 35 dag mąki
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko*
  • sól

Nadzienie:

  • 60 dag jagód
  • odrobina cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Dodatki:

  • rozpuszczone masło
  • gęsty jogurt
  • cukier

Wykonanie:

Owoce umyć, osączyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Z podanych składników zagnieść ciasto (musi być luźniejsze niż na makaron). Podzielić na części i rozwałkować (pozostałe części ciasta przykryć miseczką lub folią, by nie obsychały). Szklanką wykrawać krążki, nakładać owoce, składać na pół i sklejać dokładnie brzegi pierogów. Wkładać do osolonego wrzątku i gotować partiami. Gotować 2-3 minut i wyjmować łyżką cedzakową.

Do pierogów podać jogurt, rozpuszczone masło, cukier.

Uwaga:

*lubię pierogi sprężyste, dlatego do ciasto dodaję jajko. Jeśli jednak lubisz miękkie ciasto, pomnij ten składnik (takie pierogi robiła moja Mama)

Znajdź mnie na fb.

pierogi z jagodami_danie na lato_pierogi gotowane_pierogi z owocami_słodki obiad

Inne słodkie obiady:

Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony

czwartek, 05 grudnia 2013

Maleńki, pracochłonny niezbędnik do barszczu. Na wigilię - z grzybami suszonymi, na Święta Bożego Narodzenia - z delikatnym mięsem. Proponuję lepienie świątecznych uszek już teraz. Gotowe układam na tackach lub talerzach posypanych delikatnie mąką i zamrażam. W Wigilię wystarczy ugotować :).

uszka_dodatek do barszczu_pierogi_dania na Wigilię i Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • gorąca woda (ok. 2/3 szklanki lub mniej w zależności od mąki)

Składniki nadzienia I:

  • 150 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • masło do smażenie cebuli
  • 1 jajko
  • bułka tarta do zagęszczenia nadzienia
  • sól, pieprz

Składniki nadzienia II:

  • 40 dag gotowanego chudego mięsa (u mnie z kurczaka bez skóry)
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia cebuli
  • pieprz, sól
  • ew. pół bułki namoczonej w mieszance wody i mleka

Wykonanie nadzienie I:

Grzyby namoczyć w zimnej wodzi (kilka godzin). Ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle na słomkowy kolor. Do cebuli dodać grzyby i chwilę smażyć razem. Masę ostudzić, dodać jajko, sól, pieprz i bułkę.

Wykonanie nadzienie II:

Cebulę zeszklić na maśle i zemleć razem z mięsem i namoczoną bułką. Całość doprawić solą i pieprzem (dobrze! W pierogach, uszkach, naleśnikach, gdzieś te przyprawy "znikają").

Wykonanie uszek:

Z mąki, soli, jajka i gorącej wody zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Najlepiej dodawać wody po trochu. Podzielić na dwie, trzy części. Partiami rozwałkować (pozostałe ciasto przykryć np. miseczką, by nie obsychało). Wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Na środek nakładać nadzienie, składać na pół i zlepiać górę ściskając brzegi. Rogi uszka połączyć i zacisnąć. Gotować partiami w osolonej wodzie.

* większość przepisów każe wykrawać kwadraty i z nich kształtować uszka. Wycinanie kółek jest szybsze, oprócz tego w ten sposób przygotowane uszka mają ładniejszy kształt (ale to moje zdanie).

**moja Mama do ciasta na pierogi i uszka nie dodawała jajka. W ten sposób przygotowane ciasto jest bardziej miękkie.

***wybieramy nadzienie I lub II.

Znajdź mnie na fb.

Inne dodatki do barszczu:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

 

wtorek, 11 grudnia 2012

Zwykłe danie - pierogi. Co napisać, by nie popaść w banał, przecież to nic wielkiego woda, mąka, sól i ew. jajko, a jednak w prostocie tkwi sedno. Tu nie da się nic przypudrować, doprawić. Twarde, nieelastyczne ciasto jest niedobre i tyle, choć byśmy nie wiem co włożyli w środek. Co jest sekretem dobrego ciasta, chyba wprawa (mistrzem jest Mama), może też przepis, choć on nie do końca może być precyzyjny (różne mąki, rozmiary jajek). Mimo wszystko, ze względu na smak, warto próbować.

Propozycja na Wieczerzę Wigilijną, która przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.

Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 30-35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 20 dag śliwek suszonych bez pestek
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku

Dodatki do wyboru:

  • bułka z masłem
  • jogurt z cukrem
  • śmietana z cukrem

Wykonanie:

Śliwki namoczyć, ugotować, odcedzić i zmiksować. Do masy dodać cukier i cynamon do smaku.

Z mąki, soli, wody i jajka zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wykrawać kółka, na każdym kłaść nadzienie, zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie.

Przepis dodaję do akcji "Wigilia 2012" oraz "Pierogowe fantazje".

Znajdź mnie na fb.

Inne potrawy wigilijne:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka

 

niedziela, 23 września 2012

Jesień przyszła, nie ma na to rady! Na pożegnanie lata pierogi mięsne z moją ulubioną szałwią. Delikatne mięso otulone miękkim ciastem, polane masłem szałwiowym z listkami chrupiącej szałwii, do nich surówka z cukinii i białe, wytrawne wino. Rewelacyjne obiadowe danie na weekend. Jestem przekonana, że każdy kto wypróbuje w ten sposób okraszonych pierogów, nie wróci do cebulki ze skwarkami.

pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka

Składniki pierogów:

  • 500 g mąki
  • ciepła woda
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sól
  • 500 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • masło i świeże listki szałwii do polania pierogów

Składniki surówki:

  • 2 małe, młode cukinie
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżka natki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka oregano lub koperku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • sok z cytryny

pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka

Wykonanie pierogów:

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę podsmażyć na oleju. Cebulę, bułkę i mięso zmielić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z mąki usypać na stolnicy kopczyk, zrobić w nim dołek. Do środka wgłębienia wbić jajko, dodać sól i tyle wody, by ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne.  Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Dwie przykryć, trzecią rozwałkować wykrawać kółka, nakładać na nie farsz i lepić pierogi. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie. Ugotowane osączyć i polać masłem z szałwią.

Masło rozpuścić do gorącego wkładać umytą, osuszoną szałwię i chwilę ją opiekać (do momentu aż będzie chrupiąc).

Wykonanie surówki:

Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, osolić i odstawić by zmiękła i puściła sok. W tym czasie posiekać drobno zioła oraz przygotować sos (jogurt połączyć z przyprawami). Cukinię osączyć, formować z niej roladki, układać na talerzu. Całość polać sosem i posypać ziołami.

Uwaga:

*ciapston napisał (napisała), że szałwia jest niewskazana dla matek karmiących! Doczytałam na stronach dla młodych matek, że szałwia może powodować zatrzymanie laktacji.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Inne pierogi:

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik