| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: zsiadłe mleko

piątek, 07 grudnia 2012

Miodowe, cieniutkie placki przełożone słodko-kwaśnym kremem budyniowym i powidłami. Całość cudnie wygląda i smakuje. Nasz ulubiony miodownik.

Przepis Beatymarii.

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie

Składniki na placki:

  • 45 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklani cukru pudru

Składniki przełożenia:

  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub gęstego kefiru
  • słoiczek powideł
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, sodę, masło, puder - posiekać. Miód ze śmietaną lekko podgrzać i wlać do mieszanki mączno-maślanej. Ciasto zagnieść (konsystencja jak na pierogi), podzielić na cztery części i baaardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Przełożyć na blaszkę mazurkową (bez jednego boku) i piec cztery placki w temperaturze 200° C ok. 10 - 12 minut. Zostawić do wystygnięcia (po ostudzeniu placki są twarde).

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając do proszku budyniowego obie mąki. Wystudzić okrywając wierzch folią spożywczą (nie utworzy się kożuch). Masło utrzeć z pudrem. Dodać, ucierając  powoli, budyń, a następnie po łyżce zsiadłe mleko (lub kefir).

Przełożyć placki wg schematu: placek - powidła - placek - połowa masy - placek - połowa masy - placek. Przycisnąć. Mięknie ok. 12 godzin. Przed podaniem oprószyć pudrem i pokroić w kwadraty.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Wigilia 2012".

Inne ciasta miodowo-piernikowe:

piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie 

 

 

środa, 15 lutego 2012

Zapomniane ciasto....Ciasto W-Z

Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka


Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka

Blat:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, kakao, proszek wymieszać. Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mieszaninę mąki, proszku i kakao. Dodać mleko. Na koniec ubitą pianę, lekko mieszając. Piec w dużej płaskiej formie (u nas taca piekarnikową) ok. 20 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

Krem:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka (ew. kwaśna śmietana)
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżek cukru pudru

Utrzeć masło na puch, dodawać  do niego po jednej łyżce mleka i cukru. Położyć ozdobnie na wystudzony spód.

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki spirytusu

Masło zagotować z wodą, wsypać cukier i kakao. Zagotować. Ostudzić, dodać spirytus, wymieszać. Zrobić esy-floresy na kremie. 

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe