| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia CK

piątek, 03 sierpnia 2012

Mój przepis na knedle serowe z nadzieniem owocowym jest prosty, szybki i smakowity. Dodatek ziemniaków do masy sprawia, że są bardziej pulchne, mniej zbite, smaczniejsze. Zwykle knedle robię "na oko", dziś specjalnie na potrzeby blogu wszystko skrzętnie notowałam. A nadzienie? Różne - makowe, morelowe, śliwkowe, wiśniowe, twarogowe. Które jest najlepsze? Zdania są podzielone. Ja wybieram morele, mają w sobie elegancję, słońce i CK korzenie.

knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 70 dag twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • morele, śliwki
  • jogurt + cukier lub masło z bułką do polania knedli

knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

Wykonanie:

Ziemniaki i twaróg zemleć lub przepuścić przez praskę. Dodać mąkę , jajka, sól, masło i zagnieść ciasto (nie powinno być zbyt twarde). Rwać ciasto na kawałki, formować placuszki na każdym układać cząstkę moreli lub śliwki i formować kulki. Układać na posypanej mąką stolnicy lub desce. Przygotowane knedle gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie (od chwili wypłynięcia gotować jeszcze chwilę, w zależności od wielkości knedli). Podawać z jogurtem, masłem z bułką lub samym masłem.

Uwaga:

*ilość mąki zależy od twarogu, im bardziej suchy, tym mąki mniej

**im mniej mąki, tym knedle są lepsze

***Mama dodaje do masy ubite białko, w ten sposób knedle są bardziej pulchne i delikatne, ale trudniej je lepić

****moje knedle są wielkości dużego orzech włoskiego

Znajdź mnie na fb.

Inne mączne dania:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Makaron domowy z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony   czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka