| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: marynaty owocowe

czwartek, 08 stycznia 2015

Karnawałowa sałatka - kolorowa, nietypowa, zaskakująca, smaczna. Pięknie przenikają się smaki słodki-słony-kwaśny.

sałatka z kaczką i batatami_danie bezglutenowe_danie na karnawał_przystawka

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kaczki
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 słoiczka wiśni w occie *
  • 1 batat + odrobina oliwy do posmarowania cząstek batata
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 1 łyżka oliwy (najlepiej ostrej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Przykryć i zostawić w lodówce na 1-2 godziny (u mnie stało całą noc). Rozgrzać patelnię i na suchą położyć pierś (skórą do patelni). Piec do wytopienia tłuszczu, zlać zostawiając odrobinę i usmażyć drugą stronę kaczki. Ostudzić.

Batat ugotować (ok. 20 minut). Obrać ze skóry, pokroić na części, lekko posmarować oliwą i upiec na patelni grillowej.

Pomarańczę obrać, pokroić w poprzek na plasterki, dalej każdy plasterek na pół.

Sałatę umyć, osuszyć, oderwać grubsze kawałki.

Wiśnie osączyć.

Do słoiczka włożyć: czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać sól, pieprz, olej, sok z cytryny. Zamknąć i dobrze wstrząsnąć, do uzyskania gładkiej emulsji.

Wszystkie składniki sałatki, poczynając od sałaty, ułożyć na dużym płaskim talerzu i polać sosem.

Do sałatki można podać grzanki, wino (czerwone).

*robiłam wersję z pomidorami koktajlowymi i kto wie, czy nie jest lepsza

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kaczką i batatami_danie bezglutenowe_danie na karnawał_przystawka

Inne sałatki z mięsem:

sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  żółta sałatka_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

niedziela, 30 września 2012

Dziś marynat ciąg dalszy - gruszki w occie. Tak jak śliwki w occie, przepis na gruszki jest przepisem mojej babci. Zastosowanie to samo, czyli przystawka do mięs, pasztetów, wędlin, ale też do mięs z sosem.

gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

Składniki:

  • 4 kg gruszek (twardych)
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 0,5 l octu 10 %
  • kilka goździków
  • laska cynamonu

gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki zanurzyć w wodzie zakwaszonej octem lub cytryną. Wodę, ocet, cukier, przyprawy zagotować w szerokim, płaskim garnku. Do wrzącego płynu wkładać partiami gruszki i gotować przewracając, aż staną się szkliste. Osączyć, przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu wszystkich gruszek i po przełożeniu ich do słoików, zalać płynem i zamykać słoiki.

Uwaga:

*Wolę gruszki bardziej twarde, dlatego przestaję gotować w momencie, gdy stają się lekko szkliste.

**Trzeba uważać by goździki nie dostały się do słoików, ponieważ powodują ciemnienie gruszek.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

sobota, 29 września 2012

Śliwki w occie rewelacyjna przystawka do pieczeni, pasztetów, wędlin. W moim domu obecne od zawsze, robiła je babcia i mama. Jako dziecko nie lubiłam marynat, teraz za nimi przepadam i sama co roku robię. Wyjątkiem jest dynia w occie, do której nie mogę się przekonać, choć dynię w innych postaciach bardzo lubię.

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek (mało dojrzałych)
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • kilka goździków
  • 1 laska kory cynamonowej

Wykonanie:

Śliwki umyć, osączyć, przełożyć do dużego naczynia (ja wkładam do kamiennego garna). Wodę, ocet, cukier przyprawy zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zalewę zlać, zagotować i ponownie zalać śliwki. Czynność tę powtórzyć cztery razy (łącznie pięć razy zlewamy i zalewamy śliwki). Po ostatnim zlaniu, śliwki przełożyć do słoików, dopełnić płynem i zamknąć słoiki.

Uwaga:

*jeśli po zalaniu śliwek, zostanie ocet warto go pozostawić, a później używać do marynowania mięs, zakwaszania sałatek.

Marynowane śliwki dodaję do "Domowej spiżarni" i "Wszystko ze śliwkami".

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  winne gruszki_owoce z alkoholem_deser  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

środa, 22 sierpnia 2012

Bardzo smaczne, słodko-słono-ostre z nutą cytrynową, letnie danie. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. A roszponka z marynowanymi wiśniami - poezja! Do tego bagietka i białe, wytrawne wino... pycha.

Uwaga - jeszcze jest szansa na zrobienie kilku słoiczków wiśni w occie. Marynowanych wiśni używam do sałat, pieczonej kaczki, indyka w galarecie, jako przekąski, przystawki do pasztetów, serów, wędlin. Beatamaria robi z nimi karkówkę.

miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

 

Składniki:

Składniki sałatki:

  • paczka roszponki
  • słoiczek wiśni w ocie (przepis tu)
  • łyżka pikantnej oliwy
  • łyżka octu wiśniowego
  • sól
  • pieprz

miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

Wykonanie:

Piersi obrane ze skóry natrzeć solą, pieprzem, oliwą, skórką cytrynową i miodem. Odstawić w chłodne miejsce na godziną, dwie (gdy się śpieszymy, pomijamy chłodzenie). Piec 25-30 min w temperaturze 200 °C. Na tacę do pieczenia można położyć także obgotowane i posmarowane miksturą, taką jak mięso, ziemniaki.

Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na płaskim talerzu, na nią wiśnie. Olej, ocet, sól, pieprz włożyć do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać. Emulsją polać sałatę.

Uwaga:

*Mięso można upiec na patelni ogrodowej, wtedy piersi przecinamy w poprzek na dwie części (moim zdaniem pieczone w piekarniku są lepsze). 

**Zamiast wiśni w ocie do sałatki można dodać świeżych fig (ocet wiśniowy trzeba wtedy zastąpić balsamicznym).

Przepis z programu Donny Hay (zmieniony).

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji: "Piersi z kurczaka na różne sposoby".

Inne dania z drobiu:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu

niedziela, 15 lipca 2012

Przepis na wiśnie w occie znalazłam w " Kuchni" wiele lat temu. Bardzo zasmakowały mi te owoce o lekko sprężystej skórce, goździkowo-cynamonowym zapachu, słodko-kwaśnym smaku. Doskonale nadają się jako przekąska lub dodatek do mięs. Sosu używam
do przygotowania karkówki na słodko.

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 2 kg cukru
  • 0,75 l octu winnego
  • 1 kawałek kory cynamonowej ( 4 cm)
  • 5 goździków

wiśnie w occie_przetwory owocowe_marynaty słodko-kwaśne_letnie owoce

Wykonanie:

Wiśnie umyć i osączyć na sicie. Ocet zagotować z połową cukru i odszumować, wrzucić wiśnie, ponownie zagotować ( trzeba bardzo uważać, żeby nie przegotować owoców; należy je delikatnie przewracać, a przy pierwszych oznakach wrzenia, wyłączyć). Osączyć na sicie, przełożyć do słoików ( nie robię tego teraz; owoce zostawiam w garnku a ocet zlewam
do kolejnego gotowania do innego naczynia), dodać cynamon ( bardzo lubię tę przyprawę, więc dodaję go o wiele więcej niż w przepisie). Po ostudzeniu zalać nim wiśnie. Po trzech dniach zlać ocet do garnka, dodać resztę cukru, zagotować i trzymać na małym ogniu 20 min. Następnie ocet ostudzić i zalać nim wiśnie. Po kolejnych trzech dniach ponownie zlać do garnka i gotować na małym ogniu 30 min. Kiedy ocet zgęstnieje, zalać nim wiśnie ( octu z sokiem zostaje bardzo dużo, więc ja gotuję go o wiele dłużej tak, by z sosu została około połowa; ocet staje się wtedy gęsty i karmelowy). Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. 

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z letnimi owocami :

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawne  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  domowy makaron z sosem porzeczkowym_dania na lato_makarony  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwasno_marynaty

 
1 , 2