| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: słodkie przetwory

niedziela, 16 września 2018

Niezwykle aromatyczna konfitura ze śliwek. Dodatek rumu, imbiru i cynamonu podkreśla i zaostrza smak śliwek. Polecam jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, twarogu, przekładania ciast lub ot, tak zwyczajnie, do bułki na śniadanie.

konfitura ześliwek z rumem i korzeniami_domowa konfitura_domowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (w tym roku śliwki są bardzo słodkie, dlatego dodałam 80 dag)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • ew. 2-3 rozgniecione goździki
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 kieliszek rumu 

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wsypać do szerokiego rondla, dodać cukier, cynamon, imbir, sok z cytryn i ew. utłuczone goździki. Gotować, potrząsając garnkiem, 2-4 godziny*. Pod koniec gotowania wlać rum. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować. Pasteryzowałam na sucho w 120 °C ok. 30 minut (licząc czas od rozgrzania piekarnika).

*jak sprawdzić, że konfitura jest gotowa? Owoce są szkliste, a masa wylana na zimny talerzyk lekko płynie, ale też zastyga

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 konfitura ze śliwek z rumem i korzeniami_konfitura ze śliwek_domowe przetwory

Na podstawie "przepisów.pl".

Inne przetwory ze śliwek:

nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Miętowy, domowy syrop do drinków i napojów. Słodki, lekko kwaśny, taki orzeźwiający. U mnie jeden ze składników Ice Tea Mama (przepis wkrótce :)).

syrop miętowy do napojów i drinków_domowy wyrób_słodkie przetwory

Składniki:

  • 20 gałązek mięty (po 20-30 cm)
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Miętę ułożyć w słoju. Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym. Zalać miętę i zakręcić słój. Pozostawić na dwa dni. Po ww. czasie zlać, przecedzić, odcisnąć. Wywar podgrzać, dodać cukier, rozpuścić podgrzewając. Lekko zagotować, przelać do przygotowanych słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem, przykryć ręcznikiem/kocem i zostawić do wystudzenia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

syrop miętowy do napojów i drinków_domowy wyrób_słodkie przetwory

Inne dodatki do napojów:

aronia w rumie_domowe przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory  syrop z owoców czarnego bzu_domowa apteczka_super foods  syrop piernikowy do kawy i herbaty_domowe przetwory_dodatki do napojów

czwartek, 16 listopada 2017

Gęsty i aromatyczny syrop piernikowy do kawy, herbaty, czekolady, grzanego wina, deserów. Wspaniały prezent mikołajkowy.

syrop piernikowy do kawy i herbaty_syrop korzenny_domowy wyrób_domowe przyprawy_rozgrzewające napoje

Składniki:

  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 20 goździków
  • 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 torebki zielonego kardamonu (rozkruszone)
  • 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż na pół)
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ew. skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Wodę, cukier, przyprawy korzenne i sól włożyć/wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Zredukować płyn o 1/3 (można bardziej). Wystudzić. Przelać przez sito do butelek (butelki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne aromatyczne napoje i dodatki do herbaty czy kawy:

glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę  bezalkoholowy grzaniec_napój rozgrzewający_napój na zimę_napój dla dzieci  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

piątek, 08 września 2017

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu (TU) i rozpisałam się o jego właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu. Ostatnio odkryłam nowe, fantastyczne przeznaczenie syropu - do zielonej herbaty (TU). Teraz, gdy czarny bez ładnie owocuje,  pora na syrop z owoców. W rodzinnej apteczce - od zawsze, bo w okresach przeziębień i gryp jest niezastąpiony. Trzeba jedynie pamiętać, że surowe owoce zawierają toksynę, która wywołuje wymioty i bóle głowy. Dopiero po obróbce termicznej można jeść je bezpiecznie. 

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców z czarnego bzu
  • 80 dag cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Owoce (tylko ciemne, dojrzałe; zielone i czerwone trzeba odrzucić i te odrzucone widać na zdjęciach :)) obrać z gałązek. Wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować. Gdy owoce popękają, zestawić z ognia i ostudzić. Przecedzić, dodać cukier i zagotować. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorący syrop przelać do przygotowanych słoików/butelek. Zakręcać, przekręcić do góry dnem, przykryć ręcznikiem/ściereczką i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop zrobiłam wg TEGO przepisu, w domowej apteczce królował sok.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

syrop z owoców czarnego bzu_domowe apteczka_syrop z czarnego bzu_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

ocet jabłkowy_domowy wyrób_domowe przyprawy_zdrowe pzetwory_domowa apteczka  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15