| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: serniki

wtorek, 20 marca 2018

Sernik tradycyjny mojej Mamy zapisany w starym zeszycie jako tort serowy. Hmm, po okresie zauroczenia sernikami nowoczesnymi, płaskimi, wróciłam do sernika na pianie. Sernika, który zawsze opada. I...pełen zachwyt :). Jest wilgotny, serowy, smakuje dzieciństwem, czyli jest pyszny. Polałam go kajmakiem cytrynowym, ale można wierzch oprószyć jedynie cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Ot, taki starodawny przepis na wielkanocny sernik :).

Sernik tradycyjny, czyli tort serowy_sernik na pianie_sernik starodawny_sernik z polewą_sernik wielkanocny

Składniki:

  • 1,2 kg sera twarogowego na serniki (u mnie Piątnica)
  • 2 szklanki cukru (podaję wartości z zeszytu, ale dodałam mniej 1 i 1/2)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 10 jaj
  • 2 czubate łyżki bułki tartej (dodałam budyń śmietankowy bezglutenowy)
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z cytryny (można pominąć)
  • ew. bakalie (10-15 dag rodzynek i skórka pomarańczowa)
  • szczypta soli

Składniki polewy cytrynowej:

  • 1 szklanka słodkiej śmietany 12 %
  • 2 szklanki cukru (zmniejszyłam o 1/3)
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżek)

Wykonanie:

Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 27-28 cm (wyłożyć papierem lub posmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką).

Masło utrzeć z cukrem, gdy masa jest puszysta i biała, dodawać po jednym, żółtka. Po każdym dokładnie miksując. Do utartej masy dodać ser i wanilię. Zmiksować na gładką masę. Dodać ew. bakalie* i otartą skórkę cytrynową. 

Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszając, dodać do masy serowe razem z bułką tatą (lub budyniem). Przełożyć do tortownicy. Można na środku położyć więcej masy, dzięki temu, nawet jeśli sernik zapadnie się, różnica miedzy bokami nie będzie tak duża. Piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku (na ok. 10 minut). Wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia w foremce. Po wystudzeniu sernik okroić, wyjąć z tortownicy i polać polewą lub oprószyć pudrem.

Polewa. Śmietankę zagotować z cukrem. Gotować 11 minut, licząc od chwili wrzenia. Zdjąć z ognia i utrzeć z sokiem cytrynowym. Przestudzoną polewą** polać sernik. Wystudzić.

*bakalie delikatnie oprószyć i otoczyć mąką ziemniaczaną

**do polewy dodałam cukru trzcinowego, stąd kolor

***sernik zrobiłam z połowy porcji (w malutkiej foremce)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne tradycyjne sernik (i nie tylko):

sernik Turka_serniki_Wielkanoc  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  Sernik wiedeński_sernik  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc   pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc

poniedziałek, 26 lutego 2018

Pora ruszać z propozycjami wielkanocnymi. Dziś przedstawiam słodko-kwaśny sernik na mleku skondensowanym, bez spodu, ale za to z pokaźną porcją kremu cytrynowego na wierzchu.

Z "Kuchennych fascynacji" (z drobnymi zmianami).

sernik cytrynowy na mleku skondensowanym_sernik z kremem cytrynowym_sernik pieczony

Składniki:

  • 750 g twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 2 cytry i sok z jednej cytryny
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 75 g drobnego cukru (można odrobinę więcej)
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn

Wykonanie:

Sernik. Przygotować tortownicę o średnicy 21-22 cm.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce miksera i wymieszać do połączenia składników, nie dłużej, by nie napowietrzać masy. Przełożyć do foremki i piec w kąpieli wodnej* w 150 °C ok. 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki na 8-10 godzin. Przed podaniem pokryć kremem.

Krem (lemon curd). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia posmarować sernik.

*pod foremkę z sernikiem wstawić formę z wrzątkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne serniki:

sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  mazurek serowy_sernik tradycyjny_mazurek na herbatnikach_Wielkanoc  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa

środa, 03 stycznia 2018

Na dobry Nowy Rok jogurtowiec zwany styropianem, czyli sernik bez sera. Delikatne piankowe ciasto, lekko kwaśne, nie za słodkie, ładnie wygląda i dobrze smakuje. Dla gości, na urodziny, imieniny, inne rodzinne czy towarzyskie spotkanie.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka gumy guar (opcjonalnie, ale poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można bezglutenowy)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 1200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 opakowania proszku budyniowego (bezglutenowe, jeśli ciasto ma być bezglutenowe)
  • szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto.  Foremkę prostokątną posmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia. Składniki suche (mąki, kakao, proszek, gumę, cukier, sól) wymieszać. Dodać żółtko, jajka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po tym czasie połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą część rozwałkować na wielkość foremki. Przełożyć do blaszki, posmarować rozbitym białkiem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę.

Masa. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli proszek budyniowy. Wyłączyć mikser i powoli, delikatnie mieszając szpatułką dodać jogurt. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec ok. godziny w 180 °C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Inne serniki:

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy

sobota, 21 października 2017

Cudownie kremowy, kajmakowy sernik na kakaowym spodzie z polewą kajmakową i krówkami. Wbrew pozorom nie jest za słodki, no i ten piękny kolor.

Sernik, jak zwykle, zrobiłam na swoje imieniny :).

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 200 dag ciastek kakaowych (jeśli zwykłe, to + 1 łyżka kakao; w wersji bezglutenowej, bez glutenu)
  • 90 g masła
  • lub TEN spód

Masa serowa:

  • 80 dag twarogu mielonego "wiaderkowego" (u mnie Piątnica)
  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń - 51 dag; 3 łyżki odkładam na polewę)
  • 4 jajka
  • 10 dag drobnego cukru
  • 20 dag kwaśnej śmietany (22 %)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wierzch:

  • odłożony kajmak
  • 25 dag krówek

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Ser, śmietanę, kajmak (odłożyć 3 łyżki), cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Ciepły rozpada się, trzeba poczekać i to jest najtrudniejszy moment pieczenia ciasta.

Wierzch. Zimny sernik posmarować odłożonym kajmakiem (jeśli jest za gęsty, można lekko podgrzać) i posypać posiekanymi krówkami..

Opcje:

*wierzch można oprószyć kawą lub kakao, lub posypać wiórkami czekolady

**do masy można dodać posiekane krówki (twarde) oprószone mąką ziemniaczaną (ok. 10 sztuk)

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki (w tym inne krówkowe):

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

czwartek, 05 października 2017

Sernik cytrynowy, kwaśny i orzeźwiający. Dla wszystkich miłośników kwaśno-słodkich ciast.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej - bezglutenowe)
  • 80 g masła
  • lub TEN przepis

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka otarta z 4 cytryn (tylko żółta część)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. 

Krem (lemon curd). Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Inne jesienno-zimowe serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10