| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kandyzowana skórka pomarańczowa

środa, 23 grudnia 2015

Lebkuchen - niemieckie, błyskawiczne pierniczki. Takie na ostatnią chwilę. Moje w wersji bezglutenowej. Niesamowicie aromatyczne, mięciutkie, pyszne!

lebkuchen_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe_domwe ciasteczka_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej (100 g kukurydzianej, 100 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 85 g mielonych migdałów
  • 200 g miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (łącznie), bardzo drobno posiekanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
  • sok cytrynowy

Wykonanie:

Masło i miód rozpuścić w garnku. Przestudzić.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę przesiać i dokładnie wymieszać z przyprawą do pierników, cynamonem i mielonymi migdałami.

Składniki sypkie i płynne połączyć i dodać kandyzowaną skórkę. Całość wymieszać i zostawić do stężenia (masa jest lepiąca i tak ma być).

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (trzeba zostawiać duże odstępy). Kulki lekko spłaszczać mokrą łyżką.

Piec w 180 °C ok. 15 minut.

Po upieczeniu studzić na kratce.

Zimne polukrować.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie przepisu z "Moich Wypieków".

góra ciasteczek_ciasteczka na Boże Narodzenie_pierniczki_lebkuchen_maszynkowe_francuskie

akcja_festiwal pierniczków 2015_lebkuchen

Inne przepisy na pierniczki na Boże Narodzenie:

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  Pierniczki nadziewane powidłami_pierniczki jak alpejskie_pierniczki w czekoadzie  Pepparkakor_pierniczki szwedzkie_pierniczki chrupiące_cieniutkie pierniczki_ciasteczka na Boże Narodzenie  pierniczki III_ciastka korzenne_ciastka na Boże Narodzenie_pierniczki w polewie czekoladowej



sobota, 26 kwietnia 2014

Sernik na kruchym cieście, tradycyjny, raczej zbity, wyraźnie pomarańczowy. Wierzch przykrywa kruszonka.

Dlaczego sernik nosi nazwę papieski? Nie mam pojęcia, ale w sam raz wpisuje się w czas nadchodzących uroczystości.

Ciasto mamy Heleny (z jakiegoś wycinka prasowego).

sernik papieski_sernik na kruchym spodzie_sernik tradycyjny_sernik pomarańczowy

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Składniki masy:

  • 1 kg potrójnie zmielonego, tłustego sera białego
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 2 białka
  • 1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego (moim zdaniem wystarczy jeden)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po ww. czasie odłożyć 1/3 ciasta, pozostałą częścią wyłożyć dno i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 ° na jasnozłoty kolor. Wystudzić.

Ser, masło, puder, żółtka, budyń, skórkę otartą z pomarańczy włożyć do malaksera i miksując połączyć. Do masy serowej dodać ubite ze szczyptą soli białka, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Całość lekko i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki z ciastem. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto. Piec w temperaturze 170 °C ok 1 godziny.

Schłodzić. Wierzch można posypać pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki:

sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc

niedziela, 06 kwietnia 2014

Harmonogram prac świątecznych oraz zestaw dań przygotowuję zwykle kilka tygodni przed świętami. Dania ustalamy wspólnie. Największe emocje budzą ciasta, a przed Wielkanocą zwłaszcza mazurki. Piekę zwykle 3-4, a zamówień jest na 5-6. Jak z 6 wybrać 3? Kto ma zrezygnować ze swojego typu? Kajmakowy jest obowiązkowy, a o dwa pozostałe toczy się zaciekły bój. Śliwkowy czy wiśniowy, a może makowy, orzechowy, serowy, marcepanowo-różany, może coś nowego. I gdy wydaje się, że kompromis został osiągnięty, wyskakuje królik z kapelusza. Dlaczego nie robimy mazurka jabłkowego? Przecież jabłeczniki to nasze ulubione ciasta! Taaaak. Szukam, wertuję książki i gazety - jest. Piekę na próbę. Ciasto kruche, maślane, bardzo dobre (i bez proszku), wierzch gęsta masa jabłkowa z bakaliami, słodko-kwaśna, sprężysta w niczym nie przypominająca musu. Bardzo dobre ciasto, ale jakoś takie nieświąteczne. Może przesadzam?

Przepis z "Biblioteczki Poradnika Domowego".

mazurek jabłkowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek owocowy_ciasto na Wielkoanoc

Składniki spodu:

  • 30 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny

Składniki masy:

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 30 dag cukru
  • 15 dag migdałów (obranych i pokrojonych na cząstki)
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • dekoracje

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Migdały obrać i pokroić na mniejsze części. Ze połowy szklanki wody i cukru ugotować syrop. Wrzucić do niego obrane i pokrojone na cząstki jabłka i gotować do momentu aż masa zgęstnieje a jabłka się rozpadną. Dodać bakalie. Przestudzić.

Piekarnik rozgrzać do 220 °C.

2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki mazurkowej (bez jednego boku). Z pozostałej części uformować wałeczki i ułożyć je wokół ciasta. Upiec na jasnobrązowy kolor.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Z cukru i połowy szklanki wody ugotować syrop. Wrzucić do niego jabłka i smażyć mieszając, aż masa stanie się szklista. Dodać bakalie.

Na wystudzonym spodzie położyć ciepłą masę jabłkową, udekorować i pozostawić do zastygnięcia.

Uwaga! Przygotowanie mazurka można przyśpieszyć używając przysmaku jabłkowego (dwa słoiczki dżemowe). Masę przed położeniem na kruche ciasto trzeba lekko podgrzać i zostawić do zastygnięcia.

 

Znajdź mnie na fb.

mazurek jabłkowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek owocowy_ciasto na Wielkoanoc

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne mazurki:

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek śliwkowy i marcepanowo-różany_mazurki_ciasto kruche_Wielkanoc  mazurek śliwkowy II_mazurek wielkanocny_ciasto kruche_Wielkanoc  Mazurek orzechowy_mazurek wielkancny_ciasto kruche_Wielkanoc

piątek, 21 lutego 2014

Domowe cukierki z nutą alkoholową, nadziane marcepanem i skórką pomarańczową.

śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe trufle_domowe czekoladki_domowe cukierki

Składniki:

  • 40 dag mięsistych suszonych śliwek
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. 1 czekolada mleczna i 0,5 deserowej)
  • 2-3 łyżki śmietanki
  • aromatyczny alkohol do namoczenia śliwek (rum, amaretto, koniak z dodatkiem likieru pomarańczowego - do wyboru)

Wykonanie:

Śliwki namoczyć w alkoholu. Marcepan wymieszać ze skórką pomarańczową. Śliwki wyjąć osączyć nadziać masą marcepanowo-pomarańczową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Do rozpuszczonej czekolady włożyć śliwki, otulić je czekoladą, wyłożyć na kuchenną kratkę i pozostawić do zastygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

akcja_pralinki, trufelki, czekoladki_śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem

Inne drobne słodkości:

bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki

niedziela, 20 stycznia 2013

Chleb elficki - lembas, najlepszy na drogę, pożywny, koniecznie zawinięty w liść - to książka. A mój chlebek? Może ciut niezgodny z opisem Tolkiena, może bardziej przypomina keks, nie zawijam go w liście. Ale, ale bez marudzenia, jest pyszny, pożywny (choć nie wiem, czy wystarczy kawałek na cały dzień) i najeżony bakaliami.

Przepis z blogu "Bake & Taste".

lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżki serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów pistacjowych (lub laskowych)
  • garść migdałów (lub płatków migdałowych)

Wykonanie:

Przygotować bakalie i czekoladę - czekoladę pokroić w kostkę, morele i orzechy na mniejsze części, migdały obrać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać przestudzone masło, następnie serek. Wsypać połowę składników sypkich wymieszać, dodać resztę i jeszcze raz wymieszać. Dodać bakalie i czekoladę. Przelać do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię ciasta, wierzch posypać orzechami pistacjowymi i migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 50-60 minut (do suchego patyczka). 

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z bakaliami:

 Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  

 

 
1 , 2