| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kasza jaglana

sobota, 08 kwietnia 2017

Mazurek na spodzie migdałowo-jaglano-owsianym. A wierzch? Przesłodki, to masa na biały blok + "koszulka" wielkanocna :).

Mazurek mleczny na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_mazurek jak blok_mazurek na kruchym cieście

Ciasto:

  • 20 dag mąki bezglutenowej (u mnie w równych częściach: jaglana, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana)
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem, proszkiem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa mleczna:

  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (lepiej ziarenka wanilii)
  • 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
  • ulubione bakalie (u mnie rodzynki, wiśnie i morele)
  • dowolne ozdoby (u mnie rozpuszczona czekolada i czekoladowe jajka)

Wykonanie:

Przygotować bakalie. Mleko, cukier, masło, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, bakalie. Rozsmarować na wystudzonym spodzie mazurka. Gdy masa zastygnie, ozdobić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

niedziela, 02 kwietnia 2017

Tradycyjny mazurek wielkanocny w nowym wydaniu. Jak zwykle niezwykle kruchy i słodki. A nowość? Jest z mąki jaglanej, bez glutenu, czyli da się tradycyjnie i zgodnie z dietą :).

mazurek śliwka w czekoladzie na spodzie owsianym_mazurek bakaliowy_mazurek wielkanocny_mazurek bezglutenowy

Mazurek kajmakowy na spodzie jaglanym w tle mazurka śliwka w czekoladzie na spodzie owsiany.

Ciasto:

  • 35 dag mąki jaglanej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku (u mnie bezglutenowy)
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać jajko i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. 

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • ozdoby (czekolada mleczna, migdały, skórka pomarańczowa, zajączki, baranki, jajeczka czekoladowe, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Ciepły kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, bazie z migdałów i czekolady, postawić figurki czekoladowe (masa nie może być twarda, bo ozdoby będą "biegały", ale nie może też być ciepła, ozdoby rozpuszczą się).

UWAGA! - masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo!

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

piątek, 03 marca 2017

Babka piaskowa, ucierana, jaglana z migdałami, bez mąki pszennej. Zrobiłam ją w wersji cytrynowej, ale równie pyszna jest wersja migdałowa. W babce wyczuwalne są grudki migdałów, dla nas to zaleta :). I jeszcze jedna informacja, ciasto długo zachowuje świeżość i lepiej smakuje na 2-3 dzień :).

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka i sok z cytryny (lub , w wersji migdałowej, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i kilka kropli ekstraktu migdałowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa z białej czekolady)

Wykonanie:

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta, trochę to trwa). Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę, sok i skórkę z cytryny (lub ekstrakt i śmietanę, w zależności od wersji).

Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i dodać ją partiami (najlepiej na trzy razy) do surowego ciasta. Po każdej partii dokładnie mieszając.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 40-60 minut, do suchego patyczka - trzeba koniecznie sprawdzić. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od foremki, w mojej, bez komina, piekłam babkę dłużej. Do pieczenia tej babki polecam foremkę z kominem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne babki

babka kajmakowa_babka ucierana_babka wielkanocna_babka na proszku  pomarańczowy piskowiec_babka piaskowa_babka bezglutenowa  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka karnawałowa_babka piaskowa_babka z rodzynkami_babka na Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

piątek, 30 września 2016

Sałatka prosta i zwykła, ale niezwykle smaczna. Ostatnio moja ulubiona. Trochę w klimacie sałatek arabskich, trochę śródziemnomorskich, ze smaczkiem wschodnim.

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 2/3 słoika pomidorów suszonych z oleju
  • 2-3 ogórki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (czasami, zamiast cytryny, dodaję sok z limonki)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (zamiennie pikantna oliwa)
  • sól

Wykonanie:

Pomidory osączyć i pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórków wydrążyć nasiona (bez obierania) i pokroić również w kostkę. Ogórki i pomidory dodać do kaszy i natki. Wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z solą, olejem i cytryną, dodać do sałatki. Ponownie wymieszać.

Odstawić do lodówki.

*Jak ugotować kaszę jaglaną? Do garnka z grubym dnem wsyp kaszę. Postaw na ogniu i mieszaj, gdy lekko się podpraży (zmieni zapach), zalej wrzątkiem. Teraz osącz kaszę na sitku, wsyp ponownie do garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku ile wynosiła objętość kaszy). Posól. Gotuj na małym ogniu, do wygotowania wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Inne sałatki:

sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem_sałatka na post_sałatka na przyjęcie  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6