| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: warzywa w słodyczach

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

piątek, 21 października 2016

Jesienne ciasto z dynią, przyprawami korzennymi, polewą czekoladową i chrupką orzechową.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być zwykła pszenna)
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, można zwykły)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu
  • 150 g masła
  • 2 szklanki startej na grubej tarce dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Chrupka:

  • 50 g orzechów
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Podłużną formę keksową posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Rozpuścić masło i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich masło i miód, połączyć składniki.

Przesiać: mąkę, kakao, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia, sodę. Do tej mieszanki dodać masę maślano-jajeczną, dynię, wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie mieszając, dodać do ciasta. Najlepiej w 2-3 partiach.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 50-70 minut (do suchego patyczka; jeżeli patyczek wbity do ciasta pozostanie suchy, ciasto jest gotowe).

Wystudzić na kratce. Zimny polać polewą i posypać chrupką orzechową.

Polewa:

Połamaną czekoladę włożyć do garnka, dodać śmietanę. Całość rozpuścić na parze.

Chrupka:

Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z dodatkiem wody. Gdy masa nabierze karmelowego koloru, dodać orzechy, całość wymieszać. Przełożyć na płaską formę posmarowaną olejem. Wystudzić. Zimne posiekać.

Oczywiście, ciasto można pozostawić bez polewy i chrupki, a jedynie oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

piernik z dynią_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z miodem

Inne ciasta z dynią:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach

środa, 11 maja 2016

Tak nam zasmakowało ciasto z rabarbarem i kruszonką, że postanowiliśmy zrobić powtórkę. Tym razem jednak placek wzbogaciłam o budyń, a rabarbar wymieszałam z dżemem malinowym. I...zupełnie inne ciasto (dodam, że także jest bez glutenu).

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego (najlepiej z domowych przetworów)
  • 0,75 l mleka (u mnie sojowe, dlatego budyń w cieście jest beżowy)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bezglutenowe)
  • cukier do osłodzenia budyniu
  • 50 g masła do budyniu
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie:

*ugotować budyń, dodać masło (50 g), wymieszać, ostudzić.

*rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dżemem i odstawić.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku), zimny budyń i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30-40 minut (do zrumienienie).

Zimne pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i kruszonką_ciasto kruche bezglutenowe_warzywa w słodyczach_ciasto wiosenne

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

czwartek, 05 maja 2016

Rewelacyjne, kruche ciasto z rabarbarem. Na podwieczorek, na niedzielny deser, na spotkanie z przyjaciółmi.

kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem_ciasto wiosenne_ciasto bezglutenowe_ciasto jaglane_ciasto migdałowe

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • pęczek rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru do rabarbaru
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąki (ziemniaczaną, jaglaną, owsianą), mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Posiekać z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Posypać cukrem i odstawić.

Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do posmarowanej masłem blaszki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Wystudzić. Na wystudzone położyć rabarbar (osączyć z nadmiaru soku) i starte na tarce pozostałe ciasto. Piec ok. 30 minut (do zrumienienie).

Wystudzić, pokroić w kwadraty i ew. oprószyć pudrem.

Uwagi:

*Ciasto można w całości, bez zapiekania spodu, wstawić do piekarnika. W tym jednak wypadku nie będzie tak kruche, jak zapieczone.

**Mąkę owsianą można, przed zagniataniem, lekko uprażyć na patelni, wystudzić i wtedy zagnieść ciasto. Mąka nabierze orzechowego smaku. Trzeba jednak uważać, by jej nie przypalić.

***Ciasto wspaniale smakuje na ciepło z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche, bezglutenowe ciasto z rabarbarem_ciasto wiosenne_ciasto bezglutenowe_ciasto jaglane_ciasto migdałowe

Inne ciasta z rabarbarem:

kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  razowa szarlotka z rabarbarem i pianką_ciasto z jabłkami_jabłecznik z pianką_jabłecznik na kruchym cieście  placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką_ciasto drożdżowe_ciasto z kruszonką  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik

sobota, 27 lutego 2016

Ponownie warzywa w słodyczach. Tym razem w roi głównej szpinak, który nadaje torcikowi przepiękny, zielony kolor. Do ciasta krem z białej czekolady, mascarpone i kremówki. Całość wieńczy kwaśny granat. Piękne, radosne, wiosenne zestawienie kolorystyczne. Wprost wymarzony torcik na Wielkanoc.

Spód ciasta z "Najlepszych Ciast" dodatku do pisma "Przyślij Przepis".

torcik leśny mech_tureckie ciasto szpinakowe_warzywa w słodyczach_przepisy na Wielkanoc

Składniki spodu:

  • 45 dag mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej (lub jedna tortowej i jedna krupczatki)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

Krem:

  • 400 ml kremówki (36 %)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g + 50 g białej czekolady

Dodatki:

  • 1 granat
  • kilka listków szpinaku

Wykonanie ciasto:

Szpinak rozmrozić i dobrze osączyć.

Foremkę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Najlepiej mikserem na najwyższych obrotach. Nie przerywając ubijania wlewać cienkim strumieniem olej. Wsypać mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać. Całość połączyć ze szpinakiem.

Przełożyć do foremki i piec ok. godziny w temperaturze 180 °C (lub do suchego patyczka).

Wystudzić. Ściąć wierzch, tak by ciasto było płaskie. Odciętą górę pokruszyć na okruszki.

Wykonanie krem:

Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić, podgrzewając w śmietanie 200 g białej czekolady. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Zimną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek. Na koniec wrzucić 50 g połamanej czekolady i wymieszać.

Wykończenie:

Granat przepołowić i wybrać ziarenka.

Na szpinakowy spód położyć krem, wyrównać, posypać okruszkami i granatem.

Ozdobić listkami szpinaku i ziarenkami granata.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik leśny mech_tureckie ciasto szpinakowe_warzywa w słodyczach_przepisy na Wielkanoc

torcik leśny mech_tureckie ciasto szpinakowe_warzywa w słodyczach_przepisy na Wielkanoc

Inne przepisy na ciasta z kremem na Wielkanoc:

Marcinek_ciasto z kremem_tort  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6