| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na lato

wtorek, 25 lipca 2017

Puddnig jaglany z sosem wiśniowym - kremowy, delikatny, pyszny deser na lato.

Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego)
  • 200 g + 3 łyżki kremówki
  • 1/3 laski wanilii
  • 200 g białej czekolady

Sos:

  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej

Wykonanie:

Pudding. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorącą wodę i mleko. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je wraz z laską do kaszy . Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Gorącą kaszę zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników.

Gorącą masę przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki śmietany i zmiksować na gładko. Lekko schłodzić.

Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą jaglaną, najlepiej dodając śmietanę partiami (2-3 części).

Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Sos. W czasie, gdy chłodzi się krem. Przygotować sos. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, nalewkę, masło, zagotować. Odparować płyn, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na lato:

Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień

  

poniedziałek, 24 lipca 2017

Zapiekanka na lato z kaszą jaglaną, bobem, suszonymi pomidorami i mocą ziół :).

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • 50 dag bobu
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • po 1/2 pęczka kopru, szczypiorku, natki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 pełne łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Suchą kasze wsypać do garnka i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorący bulion lub wodę. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Bób umyć i ugotować bez soli (młody, ok. 5 minut). Zahartować, czyli zalać zimną wodą. Obrać ze skórki, osolić, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

Pomidory osączyć i pokroić.

Śmietanę połączyć z jajkiem.

Kaszę, pomidory, bób i śmietanę wymieszać. Przełożyć do foremki do zapiekania posmarowanej masłem. Posypać serem (można dodać więcej).

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Inne zapiekanki:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

czwartek, 20 lipca 2017

Serniczki na zimno na serkach homogenizowanych z kwaśną żelką porzeczkową. Na upały - koniecznie :).

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Składniki - masa serowa (na 6 porcji):

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • ew. cukier do dosłodzenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Żelka porzeczkowa:

  • 300 g obranych czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • Biszkopty na dno salaterek
  • melisa i porzeczki do ozdoby

Wykonanie:

Spód. Na dnie salaterek rozłożyć biszkopty.

Sernik. Żelatynę rozpuścić w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na moim opakowaniu jest napisane - namoczyć w zimnym płynie, po 20 minutach podgrzać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania (żelatyna straci swoje właściwości).

Śmietanę ubić.

Letnią żelatynę wymieszać z serkiem homogenizowanym i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia.

Żelka. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Porzeczki wymieszać z cukrem, lekko zgnieść. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gładka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 250 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (najlepiej z żelatyną postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć zastygniętych serniczkach.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Inne serniki na lato:

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik z owocami_sernik na kruchym spodzie_sernik z pianką  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą

wtorek, 11 lipca 2017

Energetyzujący i orzeźwiający napój na upały.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Składniki:

  • 1,5 l mocnej, zielonej herbaty 
  • 1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub więcej do smaku)
  • 4-5 cm imbiru
  • 6 limonek
  • kostki lodu
  • ew. miód lub cukier trzcinowy do dosłodzenia herbaty 
  • po 1-2 listki melisy do każdej szklanki

Wykonanie:

Zaparzyłam mocną, zieloną herbatę. Dodałam do niej imbir obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Wystudziłam i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Do zimnej herbaty dodałam syrop z czarnego bzu i sok z jednej limonki. Napój przecedziłam i przelałam do wysokich szklanek. Do każdej porcji dodałam kawałki limonki i kostki lodu. Teraz tylko słomka i SMACZNEGO :).

Znajdź mnie na fb.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Inne napoje na upały:

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  bowl ananasowy_napój alkoholowy  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

niedziela, 09 lipca 2017

Sałatka zaskakująca - słodka, słona i pikantna. Pyszna na kolację, przyjęcie, do dań z grilla. 

pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono

Składniki:

  • 1/2 pęczka rukoli (u mnie polna)
  • duży kawałek arbuza (tyle ile melona)
  • 1/3 melona (najlepiej biały, jest słodki i lekko słony)
  • słoiczek oliwek (70 g)
  • 100 g fety

Sos:

  • 1 łyżka pikantnej oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy lub miodu
  • sól

Wykonanie:

Na dużym talerzy ułożyć rukolę. Na niej położyć kulki arbuza i melona ew. można pokroić w kostkę. Osączone oliwki i fetę pokrojoną w małą kostkę. Całość polać sosem.

Sos. Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej emulsji.

Warianty:

*do sałatki dodać suszoną, surową szynkę

**do sosu zamiast soku z cytryny i miodu dodać gęstego, dobrej jakości octu balsamicznego

***całość posypać lekko podprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym

pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18