| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na lato

czwartek, 18 sierpnia 2016

Ponoć Gruzini uwielbiają mięso, chleb (puri) i wino (esencjonalne, czerwone, półsłodkie). A ja w Gruzji zakochałam się w warzywach, owocach i serach. Przesłodkie arbuzy, melony, granaty i brzoskwinie (te ostatnie smakowały wręcz jak suszone), pachnące słońcem pomidory i ogórki, cudowne bakłażany i różne sery - twarde i miękkie, słone i delikatne, dojrzałe i świeże (z czego najbardziej znany to suluguni). Do tego moc zieleniny i orzechy. Co ciekawe zauważyłam, że Gruzini nie gustują w klasycznych deserach i ciastach. U nas praktycznie wszędzie można kupić słodycze: ciastka, bułki słodkie, ciasta, tam nie, jeśli już to raczej wyciskane soki i wszechobecne czurczcheli, czyli orzechy nanizane na sznurku i oblepione gęstą mazią winogronową, no i nazuki - lekko słodki, korzenno-miodowy chlebek z okolic Chaszuri. A moja rodzina? Polubiła chaczapuri - rodzaj chleba czy raczej pizzy z serem i adżarskie chaczapuri, czyli chaczapuri z jajkiem (wygląda jak łódka chlebowa z jajkiem sadzonym), chinkali - pierożki czy też sakiewki mięsne z rosołem w środku, szaszłyki i szkmeruli - kurczaka pieczonego w ketsi (gliniana misa) w mleku i czosnku. Już udało się nam odtworzyć kilka gruzińskich dań, a na dobry początek sałatka gruzińska :).

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla  

Składniki:

  • 3 dorodne pomidory
  • 5 ogórków
  • duża garść posiekanej natki (natka to nie posypka, to równorzędny składnik sałatki)
  • garść posiekanej czerwonej bazylii
  • posiekana natka kolendry (pomijam, nie lubię tego składnika, ale w Gruzji jest jednym z podstawowych dodatków do wielu dań) lub estragon
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich (drobno zmielone)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory obrać ze skóry (na chwilę zanurzyć w wrzątku, skórka zejdzie prawie sama). Pokroić na duże kawałki. Ogórki również obrać, pokroić na ósemki. Dodać zieleninę, 2/3 orzechów, sól, pieprz i całość wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałymi orzechami.

Uwaga - sałatka nie ma sosu! Próbowałam dodawać do niej sos, ale to nie to!

Warianty dania:

*do sałatki można dodać pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę (na tą porcję warzyw wystarczy pół niewielkiej) lub paprykę pokrojoną w kostkę

**zamiast soli dodać soli gruzińskiej (mieszanka przypraw)

***delikatnie posypać słonym, drobno pokrojonym serem (w stylu fety)

****pominąć orzechy 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. Na facebooku rodzinki można znaleźć inne zdjęcia gruzińskich dań.

sałatka gruzińska_sałatka z pomidorów i ogórków_sałatka do dań z grilla

akcja warzywa psiankowate_sałatka gruzińska

Inne sałatki:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  

środa, 10 sierpnia 2016

Bardzo prosta i smaczna przekąska, przystawka, przegryzka lub zaskakujący dodatek do obiadu (tak było u mnie, jedliśmy frytki z sałatką gruzińską - ostatnio moją ulubioną).

frytki z cukinii_danie warzywne_danie wegetariańskie_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 2 małe, młode cukinie (takie bez nasion)
  • odrobina mąki (u mnie ryżowa)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub śmietany (można pominąć)
  • 10 dag startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 4-5 łyżek tartej bułki (w wersji bezglutenowej - zmielone płatki kukurydziane)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 200 °C.

Cukinię pokroić w słupki, osolić, oprószyć pieprzem. Jajka rozmącić z mlekiem. Ser wymieszać z bułką lub zmielonymi płatkami.

Cukinię oprószyć mąką, moczyć w miksturze jajecznej, potem panierować w mieszance serowej. Tak przygotowaną cukinię układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Warianty:

*do panierki można dodać ulubione zioła czy przyprawy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z cukinii:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii 

piątek, 05 sierpnia 2016

Niesamowicie aromatyczne, proste i pyszne danie na lato. Obok zupy kurkowej szwagra i risotto, moje ulubione danie z kurkami.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Składniki:

  • 600 g piersi indyka
  • 400-500 g kurek
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka
  • ew. cebula (nie dodaję, zabija delikatny smak kurek)

Wykonanie:

Mięso pokroić na zgrabne kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć na maśle.

Kurki umyć i również usmażyć. Jeśli dodajemy cebulę, podsmażyć (pokrojoną w piórka lub półplasterki) i dopiero potem dodać kurki. Do grzybów przełożyć mięso, wlać śmietanę, chwilę ogrzewać. Posypać dużą porcją natki.

Warianty dania:

*kotlety, przed smażeniem, posypać igiełkami rozmarynu

**do sosu dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią (przed dodaniem śmietany)

Mycie kurek.

Ostatnio gdzieś w sieci znalazłam doskonały sposób na mycie kurek. Otóż kurki posypuję porządną porcją mąki (u mnie ryżowa, ale może być zwykła, pszenna), potem myję i gotowe :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Inne dania z grzybami:

polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  

niedziela, 31 lipca 2016

Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wiśniowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

poniedziałek, 18 lipca 2016

Pisałam ostatnio, że naszymi ulubionymi ciastami na lato są różne biszkopty z galaretką i owocami. Nasz najnowszy hit to rolada z galaretką. Dziś łatwiejsza odmiana tego ciasta - rolada z musem jagodowym. Zmiksowane jagody z żelatyną łatwiej zwijają się z roladą niż zwykła galaretka. A efekt? Rolada jest lepsza i bez sztucznych barwników.

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki zmiksowanych jagód
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku
  • puder do oprószenia rolady
  • listki melisy do ozdoby

Wykonanie:

Prostokątną formę o rozmiarach 25x40 cm posmarować masłem i wysypać bułką (zamiennie mielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe).

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę z proszkiem przesiać.

Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych dodawać partiami cukier, po każdej porcji dokładnie miksując. Ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką, przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec 15 -20 minut na złoty kolor (nie za długo, rolada będzie się kruszyć i pękać). 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony, gorący biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i od razu zwinąć razem ze ściereczką (wzdłuż krótszego boku). Wystudzić.

Przygotować owoce - umyć, osuszyć i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i dodać do musu.

Rozwinąć roladę, posmarować gęstniejącym musem. Ponownie zwinąć (tym razem bez ściereczki :)). Schłodzić (2-3 godziny w lodówce). Przed podaniem można posypać pudrem i ozdobić listkami melisy. Inne wersje podania ciasta? Wierzch posmarować bitą śmietaną i ozdobić owocami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada z jagodami_biszkopt z jagodami_ciasto z owocami

W tle rolady laurencja :).

Inne ciasta na lato z galaretką:

Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17