| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na lato

piątek, 13 lipca 2018

Moja letnia rolada z borówkami i bitą śmietaną w nowym wydaniu - z lustrzaną polewą. I...zdania są podzielone, część rodzinki zachwycona, część rozczarowana. A polewa, oprócz tego, że jest lśniąca i ładnie wygląda, jest lekko ciągnąca.

rolada z borówkami i lustrzaną polewą_rolada biszkoptowa_rolada z bitą śmietaną 

Składniki:

Rolada:

  • 4 jajka (z lodówki)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 i 1/2 szklanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 kubeczek borówek (lub innych drobnych owoców)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Lustrzana polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kremówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Dodatki:

  • Bita śmietana
  • borówki
  • listki melisy lub mięty

Wykonanie:

Rolada. Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.

Nadzienie. Przygotować owoce - umyć i osuszyć. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (moją namoczyłam i podgrzałam do rozpuszczenia). Śmietanę ubić z pudrem. Dodać żelatynę. Rozwinąć roladę posmarować ubitą śmietaną , posypać borówkami zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Schłodzić. Polać polewą i ozdobić.

Lustrzana polewa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę podgrzać (prawie do zagotowania). Dodać połamaną czekoladę i rozmieszać. Połączyć z żelatyną i polać roladę. 

Uwagi:

*blaszkę posmarowaną masłem można posypać wiórkami kokosowymi, czy mielonymi migdałami.

**rolady nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszona trudniej zwija się (kruszy się i pęka)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne rolady z owocami:

rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem  rolada z galaretką truskawkową_rolada biszkoptowa_ciasto na lato_ciasto z owocami  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

wtorek, 10 lipca 2018

Na obiad, w czasie upałów - sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_szybka kolacja

Składniki:

  • 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez skóry)
  • 3 pomidory
  • 80-100 g sałaty (u  mnie roszponka, ale może być mix różnych sałat)
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • zioła po łyżce posiekanych - szczypiorek, koperek, 1/2 łyżki oregano
  • sos: łyżka oliwy, soku z cytryny, ząbek czosnku, odrobina soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć do salaterki. Na to kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory w ćwiartki (można obrać skórkę), osączoną ciecierzycę, posiekane zioła. Na koniec przygotować sos - oliwę, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek wlać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Tak przygotowaną emulsją polać sałatkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_sałtaka na kolację

Inne sałatki:

sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

piątek, 22 czerwca 2018

Jeśli lato, to gofry. Najlepiej chrupiące, delikatne, z owocami i bitą śmietaną. Choć muszę przyznać, że moje ulubione, to te z dżemem porzeczkowym :). Zapraszam :).

gofry kokosowe_gofry bezglutenowe_deser na lato_gofry chrupiące

Składniki:

  • 400 g mleka kokosowego (puszka)
  • 1 szklanka z czubkiem (170-180 g) mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • sałatka owocowa
  • bita śmietana (można kokosową)
  • cukier puder
  • dżem porzeczkowy
  • lody

Wykonanie:

Mleko, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki, ekstrakt waniliowy - wymieszać (najlepiej zmiksować na gładką masę). Odstawić na 1/2 godziny.

Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste. 

Smażyć w rozgrzanej gofrownicy (4-10 minut w zależności od mocy urządzenia, im wyższa moc, tym gofry pieką się krócej i są bardziej chrupiące).

Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z sałatką owocową (czereśnie, ananas, morele, skropione sokiem z cytryny) i dżemem z czerwonych porzeczek, a także ze śmietaną czy cukrem pudrem.

Z "Kwestii Smaku".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry:

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery  gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci

środa, 20 czerwca 2018

Gulasz na lato - z bobem, młodą marchewką i ziołami. Do niego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty z koperkiem. Taki niedzielny obiad.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_gulasz drobiowy_niedzielny obiad

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka (bez skóry, błon, tłuszczu)
  • 400 g bobu
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • duża łyżka mascaropne (lub śmietanka)
  • 2 łyżki koperku lub natki + kilka listków tymianku lub cząbru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być ryżowa)
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

Ugotować bób (5-8 minut), odlać i zahartować zimną wodą (przerywamy proces gotowania). Wyłuskać.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Odstawić.

Mięso pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Podsmażyć, dodać kurkumę, bulion. Dusić do miękkości. Dodać marchewkę z cebulą, chwilę gotować. Zdjąć z ognia, dodać mascaropne, koper i bób, delikatnie wymieszać. Doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_niedzielny obiad

Inne obiady na lato z mięsem:

potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście francuskim_ciasto wytrawne

czwartek, 07 czerwca 2018

Proste, błyskawiczne ciasto z ostatnimi (!) czereśniami i kruszonką.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto ucierane_ciasto z owocami_placek z kruszonką_ciasto na lato

Składniki:

  • 2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • czereśnie

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Kruszonka. Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do zamrażarki.

Owoce umyć i osuszyć. Nie pestkować.

Ciasto. Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (7 minut). Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać (do połączenia składników). Przełożyć do foremki. Na wierzch położyć owoce, posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika na 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wbić w środek ciasta. Jeśli na patyczku zostanie surowe ciasto, dopiec. 

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*dałam połowę tortowej, połowę orkiszowej

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto jogurtowe z czereśniami i kruszonką_ciasto owocowe_ciasto ucierane_ciasto z kruszonką

Inne desery z czereśniami:

sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21