| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przyjęcia pod chmurką

czwartek, 20 lipca 2017

Serniczki na zimno na serkach homogenizowanych z kwaśną żelką porzeczkową. Na upały - koniecznie :).

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Składniki - masa serowa (na 6 porcji):

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • ew. cukier do dosłodzenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Żelka porzeczkowa:

  • 300 g obranych czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • Biszkopty na dno salaterek
  • melisa i porzeczki do ozdoby

Wykonanie:

Spód. Na dnie salaterek rozłożyć biszkopty.

Sernik. Żelatynę rozpuścić w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na moim opakowaniu jest napisane - namoczyć w zimnym płynie, po 20 minutach podgrzać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania (żelatyna straci swoje właściwości).

Śmietanę ubić.

Letnią żelatynę wymieszać z serkiem homogenizowanym i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia.

Żelka. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Porzeczki wymieszać z cukrem, lekko zgnieść. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gładka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 250 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (najlepiej z żelatyną postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć zastygniętych serniczkach.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Inne serniki na lato:

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik z owocami_sernik na kruchym spodzie_sernik z pianką  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą

wtorek, 11 lipca 2017

Energetyzujący i orzeźwiający napój na upały.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Składniki:

  • 1,5 l mocnej, zielonej herbaty 
  • 1/3 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub więcej do smaku)
  • 4-5 cm imbiru
  • 6 limonek
  • kostki lodu
  • ew. miód lub cukier trzcinowy do dosłodzenia herbaty 
  • po 1-2 listki melisy do każdej szklanki

Wykonanie:

Zaparzyłam mocną, zieloną herbatę. Dodałam do niej imbir obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki. Wystudziłam i wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Do zimnej herbaty dodałam syrop z czarnego bzu i sok z jednej limonki. Napój przecedziłam i przelałam do wysokich szklanek. Do każdej porcji dodałam kawałki limonki i kostki lodu. Teraz tylko słomka i SMACZNEGO :).

Znajdź mnie na fb.

herbata mrożona z syropem z kwiatów czarnego bzu i limonką_herbata zielona_napój na upały

Inne napoje na upały:

mrożona mokka z kostkami kawy_zimna kawa_kawa z mlekiem_napoje na lato  koktajl jagodowo_migdałowy_koktajl z kwaśnego mleka_koktajl na lato_nabiał roślinny  lemoniada_napój dla dzieci_naój na lato_napój na piknik  szpryc - drink na upały_napoje z alkoholem_drink z winem musującym_drink z apaerolem  bowl ananasowy_napój alkoholowy  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

piątek, 30 czerwca 2017

Torcik na lato. Bezy, orzeźwiający krem limonkowy i owoce leśne (poziomki, jagody). Pyszny letni deser :).

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Blat bezowy:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mscarpone
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • porcja kremu limonkowego wg TEGO przepisu - 3 jajka, 80 g masła, 80 g cukru, 125 ml soku z limonek (u mnie 4), skórka otarta z dwóch limonek (tylko zielona część, inaczej krem będzie gorzki)

Dodatki:

  • szklanka owoców leśnych (poziomki, jagody kamczackie lub inne)
  • listki melisy lub mięty 

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Dzień wcześniej trzeba przygotować curd limonkowy. Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, gdy masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Można odłożyć łyżkę kremu, do ozdobienia wierzchu tortu.

Zimny krem limonkowy zmiksować z mascarpone, kremówką i cukrem pudrem na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Tuż przed podaniem ozdobić melisą lub miętą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato

Inne torty bezowe na lato:

 tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami

wtorek, 23 maja 2017

Sałatka dla wszystkich, którzy nie przepadają za wymieszanymi sałatkami polanymi "toną" sosu. Wybierasz to co lubisz, polewasz taka ilością sosu, jaką lubisz :).

Dla Ani.

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Składniki sałatki:

  • 3 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść roszponki lub rukoli
  • 1 pomidor
  • 2 małe ziemniaki
  • 10-12 szparagów

Sos:

  • kubek gęstego jogurtu greckiego (200 g)
  • 1 ogórek
  • ząbek czosnku
  • do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

Sałatka. Przygotuj duży talerz. Jajka ugotuj i podziel na części. Pomidory (można obrać) podziel na cząstki, rzodkiewki w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki również pokrój na części. Szparagi ugotuj w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wszystkie składniki sałatki ułóż warstwami na talerzu.

Sos. Ogórek obierz, zetrzej, lekko posól i zostaw na kilka minut, by ogórek puścił wodę. Wodę odsącz i wymieszaj masę z jogurtem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koper.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sałatka warstwowa ze szparagami_sałatka na grilla_dania dietetyczne

Na podstawie przepisu z "Kwestii smaku".

Inne sałatki do dań z grilla:

sałatki grillowe II - ze szparagami, nicejska, zielona_sałatki_przystawki  sałatki na grilla_sałatka grecka_sałatka ze szpinakiem_sałatka z rzodkiewkami_dodatki do dań z grilla  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne

wtorek, 14 czerwca 2016

Pianka truskawkowa, do niej galaretka również truskawkowa - klasyczny deser w sezonie truskawkowym.

deser truskawkowy_deser z truskawkową pianką_zimny deser_deser z galaretką

Składniki:

  • 1 szklanka schłodzonej śmietany 30-36 %
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 + 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek
  • listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować 4-5 salaterek/słoiczków/pucharków.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.

Truskawki, umyć, osuszyć, odszypułkować i, o ile nie są małe, pokroić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.

Śmietanę ubić, połączyć z musem truskawkowym. Przełożyć do przygotowanych naczyń i schłodzić.

Truskawki położyć na piankę, zalać galaretką i zostawić w lodówce do stężenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

deser truskawkowy_deser z truskawkową pianką_zimny deser_deser z galaretką

Inne zimne desery na lato:

Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7