| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: mięso w cieście

sobota, 12 kwietnia 2014

Kilka dni temu zamieściłam zbiór naszych ulubionych przepisów wielkanocnych na mazurki, sernik, babki, torty ( kliknij TU). Dziś zebrane przepisy na wielkanocne specjały na słono.

polędwiczka w cieście francuskim_danie z wieprzowiny_mięso w cieście_Wielkanoc

MIĘSA

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina Polędwiczka w cieście

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc Szynka pieczona z owocami

pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc Pierś indyka ze szpinakiem

pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc Pieczeń rzymska

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc Schab nadziewany polędwiczką i śliwkami

biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc Domowa biała kiełbasa

polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny Polędwiczka w cieście francuskim otulona szpinakiem

schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny Schab po wiedeńsku

schab minutka_domowe wędliny Schab minutka

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami Indyk faszerowany suszonymi pomidorami

stroganow z indyka_dania z drobiu_mięso w sosie Stroganow z indyka

ZUPY

świąteczny żurek_zupa na zakwasie_zupa na Wielkanoc_kuchnia polska Żurek

PASZTETY I PRZYSTAWKI

pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki Pasztet z soczewicy i pieczarek

pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet Pasztet z ciecierzycy

rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta Rolada ze szpinaku z szynką

jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc Jajka faszerowane pieczarkami

MIĘSA W GALARECIE

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc Minigalaretki z kurczaka

indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu Indyk z galarecie

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny Schab dietetyczny w galarecie

SAŁATKI

sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki Cezar

sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia Gyros

faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór Faszerowana cykoria

sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał Z kurczakiem i ananasem

sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne Z roszponką

sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  Z czerwoną fasolą

PIECZYWO

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb domowy_chleb pszenno-żytni  Ziarnisty na zakwasie

łatwy chleb wieloziarnisty_pieczywo domowe_zdrowe jedzenie  Łatwy chleb wieloziarnisty

Bagietka_domowa bułka_domowe pieczywo_kuchnia francuska Domowe bagietki

Znajdź mnie na fb.

Pozostałe wielkanocne potrawy (także słodkie) można znaleźć klikając na poniższy obrazek.

Wielkanoc_zbiór przepisów na Wielkanoc

Inne zestawienia blogowe:

 sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  Nasze ulubione dania na Boże Narodzenie i Wigilię  akcja_zrolowani  akcja_Mazowsze kulinarnie 

wtorek, 25 marca 2014

Delikatne mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim. Smak uzupełnia pikantny szpinak. Całość świetnie smakuje i ciekawie wygląda.

Propozycja na świąteczny stół, niedzielny obiad, na przyjęcie.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
  • 80 g pikantnej gorgonzoli (lub inny ostry ser pleśniowy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płat ciasta francuskiego
  • pikantna oliwa (ew. zwykła)
  • kminek, sól, pieprz
  • do posypania wierzchu (czarnuszka, kminek, lub tłuczony pieprz)
  • żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Polędwiczki natrzeć pieprzem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

W tym czasie rozgrzać olej, włożyć szpinak i mieszając odparować wodę. Osolić, doprawić pieprzem, czosnkiem, dodać pokruszony ser i jeszcze chwilę smażyć do rozpuszczenia sera. Ostudzić.

Polędwiczki wyjąć z lodówki i obsmażyć ze wszystkich stron. Usmażone osolić i pozostawić do wystudzenia.

Rozgrzać piekarnik do 220 °C.

Ciasto podzielić na dwie części. Wzdłuż każdej, na środku położyć połowę szpinaku, na nim polędwiczkę. Polędwiczkę otulić wokół szpinakiem. Boki ciasta z jednej i drugiej strony mięsa pociąć na centymetrowe paski. Paski na zmianę raz z jednej, raz z drugiej strony zaplatać nad polędwiczkami. Całość posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać czarnuszką (lub kminkiem, lub pieprzem).

Piec ok. 30 minut.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

Znajdź mnie na fb.

polędwiczka ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_pieczeń_dania z wieprzowiny_danie na Wielkanoc

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne mięsa na Wielkanoc:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

wtorek, 15 października 2013

Danie z kategorii maksymalny efekt minimalnym wkładem pracy. Kurczak z brokułami przykryty chrupiącym ciastem. Danie nadaje się na przyjęcia, niedzielny obiad, babskie spotkanie. Można go podać z czystym barszczem, sokiem pomidorowym, kieliszkiem białego wina.

Przepis z "Food Fu".

kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście_dania na przyjęcia_dania z drobiu

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka (bez skóry i kości)
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • ząbek, dwa czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 brokuła
  • filiżanka startego żółtego sera
  • płat ciasta francuskiego
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • sezam do posypania dania

Wykonanie:

Jeśli mamy ciasto mrożone, rozmrozić wg instrukcji.

Kurczaka pokroić w kostkę, osolić, posypać pieprzem. Dodać skórkę i sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawić na chwilę do lodówki. Usmażyć i ostudzić.

Brokuły gotować przez 5 minut w niewielkiej ilości wody. Ostudzić i podzielić na małe różyczki.

Na środku, wzdłuż ciasta położyć mięso na nim brokuły i starty ser. Boki ciasta naciąć w centymetrowe paski. Paski ciasta składać do środka na zmianę raz z jednej raz z drugiej strony. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 - 220 °C na złoty kolor (ok. 20 minut).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania mięsne na przyjęcia i imprezy:

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

wtorek, 06 marca 2012

Tym razem wytrawnie - polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny - on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie wygląda. Źródłem pomysłu było danie mamy Honoraty - schab w kminku, czyli po wiedeńsku. Mama jest mistrzem wszelkich pieczeni, a  schab w grubej warstwie kminku, w wydaniu mamy, jest niezrównany!!!! I pomyśleć, że napisała to osoba, która nie przepada za mięsem, a szczególnie za mięsem wieprzowym!

Danie idealne na WIELKANOCNE ŚNIADANIE lub inną uroczystą okazję.

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kminek
  • sól
  • pieprz,
  • żółtko

Wykonanie:

Cisto francuskie rozmrozić (najlepiej dzień wcześniej w lodówce). Polędwiczki osolić, popieprzyć, obficie posypać kminkiem i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Obsmażyć ze wszystkich stron. Wystudzić. Zimne owinąć ciastem francuskim. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec w 220 °C (piekarnik dobrze rozgrzany) 25 minut.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz:

Pizza caprese_kuchnia włoska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka