| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: domowe przyprawy

czwartek, 06 marca 2014

Pamiętacie "Chłopów"? Tak wiem, to stara, raczej nielubiana  lektura. Mnie fascynowały w niej opisy zwyczajów, rytm życia dostosowany do rytmu przyrody. O ile pamiętam, mieszkańcy Lipiec w Wielkim Poście jadali żur i śledzie. Na koniec postu znienawidzone potrawy (40 dni takiej diety to dużo) zakopywano. Właśnie skończył się karnawał, zaczął się post. Wprawdzie śledzie jemy bardzo rzadko może 4, może 5 razy w roku, ale żur czy żurek to u nas częste danie. Mamy własny zakwas, wypracowany metodą prób i błędów i na nim robię różne wersje żurków - na mięsie lub na wywarze warzywnym, z kiełbasą, z jajkiem, z ziemniakami, z chrzanem.

Przepis Artura.

domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_Wielkanoc

Składniki na litrowy słoik:

  • 1/3 szklanki poprzedniego zakwasu (można kupić dobry żurek i na jego bazie przygotować własną wersję lub robiąc pierwszy raz dołożyć kromkę chleba żytniego pieczonego na zakwasie)
  • 2 pełne łyżki mąki żytniej razowej
  • 2 pełne łyżki maki razowej żurkowej
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przegotowana woda

Wykonanie:

Do słoika, w którym był poprzedni zakwas (tak, nie myje się słoika) wsypać mąki, włożyć przyprawy, zgnieciony nożem czosnek (lepiej go nie siekać i nie przeciskać przez praskę). Wlać trochę wody, dobrze wymieszać. Uzupełnić słoik wodą. Przykryć gazą i zawiązać wokół lub nakrętką (nie zakręcać ! musi być dostęp powietrza). Odstawić na 4-5 dni (im dłużej stoi, tym jest bardziej kwaśny). Gotowy żurek przechowywać w lodówce.

Znajdź mnie na fb.

domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_Wielkanoc

Inne bezmięsne dania:

tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

środa, 21 sierpnia 2013

Z cyklu przetwory - domowy keczup. Rewelacyjny, najlepszy, przepyszny domowy wyrób. Odkąd poznałam jego smak (oj, dawno), zaprzestałam kupowania keczupów. Sezon pomidorowy w pełni, warto go przyrządzić i cieszyć się smakiem w zimowe wieczory.

Specjalność mamy Heleny.

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 25 dag cebuli
  • 0,5 kg warzyw (pietruszka, marchew, seler)
  • 1-2 papryki
  • 0,5 słoiczka musztardy
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 dag pieprzu
  • 200 ml octu
  • liść laurowy

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać. Paprykę i jabłka pozbawić gniazd nasiennych (jabłek nie obierać). Pomidory, cebulę, paprykę, jabłka, warzywa zmielić. Otrzymaną masę odstawić na 24 godziny (przykryć i od czasu do czasu zamieszać). Po ww. czasie gotować 3 godziny, dodać pozostałe składniki i dalej gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do przygotowanych słoiczków. Odwracać do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

Keczup dołączam do akcji "Warzywa psiankowate".

akcja_warzywa psiankowate_domowy keczup

Inne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

 

środa, 03 lipca 2013

Wspaniały, kolorowy, pachnący, prosty w przygotowaniu wynalazek - cukier różany. Z powodzeniem może zastąpić cukier waniliowy w ciasteczkach, ciastach, kawie. Obok konfitury różanej odkrycie sezonu! Dodam tylko, że róża jest afrodyzjakiem.

Przepis z blogu "Cukiernicze kreacje Charlotte".

 cukier różany_cukier aromatyzowany_kwiaty jadalne_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 duże garście płatków róży dzikiej (pomarszczonej)
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Z oczyszczonych płatków róży oberwać białe końce. Rozetrzeć w blenderze lub moździerzu na prawie pastę. Dodać cukier, rozetrzeć z różą. Przesypać na tacę, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wysuszenia. Suszyłam w temperaturze pokojowej ok. 5 dni.

Przesypać do słoików.

Znajdź mnie na fb.

Cukier zapisuję do "Kwiatożerców".

akcja_kwiatożercy_syrop z kwiatów czarnego bzu

Inne domowe wyroby:

granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie  domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób  

piątek, 13 lipca 2012

Próbowałam różnych mieszanek ziołowo-warzywno-korzennych do aromatyzowania oliwy, ale rodzince najlepiej odpowiadają oliwy z ostrą papryką, rozmarynem i cynamonem. Pierwsze dwie dodaję do sałatek i innych słonych dań, cynamonową do racuszków, naleśników, słodkich sałatek. Proces przygotowania oliwy jest szybki i prosty, niestety na efekty trzeba poczeka 3-4 tygodnie.

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

 

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
  • ostre papryczki
  • gałązka rozmarynu
  • kilka lasek cynamonu

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

Wykonanie:

Przygotować naczynia, w których oliwa będzie przechowywana. Do jednej butelki włożyć laski cynamonu, do drugiej gałązkę rozmarynu, do trzeciej papryczki, 2-3 krusząc. Oliwę lekko (!) podgrzać, zalać przygotowane przyprawy i zioła. Odstawić w ciemne miejsce i czekać... Najszybciej aromatyzuję się oliwa z papryczkami.

Znajdź mnie na fb.

Oliwy dodaję do akcji: "Z oliwą extra vergine można..." oraz "Zielnik kuchenny 2012".

Dania, do których można dodać aromatyzowane oliwy:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  

1 , 2