| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: domowe przyprawy

niedziela, 11 września 2016

Ocet jabłkowy należy do przetworów, których nie doceniałam. Dostawałam butelkę, dwie i gromadziłam. No bo po co mi ocet? Przecież prawie w ogóle nie używam go w kuchni! Aż tu nagle w prasie i nie tylko zaczęły pojawiać się artykuły o zdrowotnych właściwościach octu jabłkowego. Że zawiera minerały, pierwiastki śladowe, witaminy (w tym potas i witaminę E), pektyny, że oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza, odchudza, wspomaga trawienie, wzmacnia system immunologiczny. Odkurzyłam butelki i... zaczęłam pić 2-3 łyżki dziennie, i nastawiam słój z jabłkami.

Ze spiżarni mamy Heleny.

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Składniki:

  • Jabłka najlepiej ekologiczne (można tylko ze skórek, ale wtedy fermentacja jest bardziej intensywna)
  • przegotowana i wystudzona woda
  • 1 łyżka cukru lub miodu na każdą szklankę wody

Wykonanie:

Przygotować olbrzymi słój - wymyć, wyparzyć. Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić ogryzek i ogonków, podzielić na cząstki, włożyć do słoja. Zalać osłodzoną wodą. Słój przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy piana przestanie się pojawiać, to znak że fermentacja zakończyła się i można ocet przelać przez gazę do butelek. Zamknąć odstawić w chłodne miejsce.

Uwaga!

Tylko naturalnie fermentowany ocet ma właściwości zdrowotne.

Ocet nie jest wskazany dla osób z chorobą wrzodową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

domowy ocet jabłkowy_domowa apteczka_domowe przetwory

Inne zdrowotne przetwory:

smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin syrop z młodych pędów sosny_syrop na kaszel_domowa apteczka_domowe przetwory_słodkie przetwory  aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_domowe przetwory  nalewka sosnowa na kaszel_nalewka na pędach sosny_domowa apteczka  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  syrop z kwiatów czarnego bzu_jadalne kwiaty_syrop z hyćki_przetwory 

sobota, 07 marca 2015

Tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami wymyśliłam już dawno, ale jakoś nie miałam okazji wypróbowania swojego pomysłu. W końcu jest i jest niesamowity! Dwa blaty bezowe, trzeci bezowy z cukrem różanym, przełożone kremem z czekolady, mascarpone i kremówki, a do nich maliny. Cudne, delikatne, kobiece połączenia.

Na Dzień Kobiet z najlepszymi życzeniami :). 

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy

Składniki blatów bezowych:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki blatu różanego*:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki cukru różanego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka soku cytrynowego

Składniki kremu:

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 625 g mascarpone (1 i 1/2 pudełka)
  • 2 czekolady mleczne
  • ew. cukier puder do smaku (dodałam 3 łyżki)
  • 300 g malin (mogą być mrożone, ale trzeba je odmrozić i dobrze osączyć)

Ponadto:

  • 1 czekolada gorzka
  • 2-3 róże

Wykonanie blatów:

Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.

Podobnie przygotować blat z cukrem różanym.

Przygotowanie kremu:

Do śmietany dodać połamaną czekoladę i podgrzewając rozpuścić. Ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia (zostawiam w lodówce na noc). Następnego dnia śmietanę ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder.

Wykończenie:

Rozmrozić maliny, dobrze osączyć (osuszam ręcznikiem kuchennym). Podzielić na dwie części.

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować płaską szklaną powierzchnię czekoladą. Zostawić do wystudzenia. Teraz trzeba uchwycić moment między całkowitym stężeniem czekolady, a jej formą płynną. Ostrym nożem lub szpatułką formować długie wiórki. 

Krem podzielić na dwie części. Przełożyć nim i malinami blaty (blat środkowy - z różą). 

Tort schłodzić (zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godzin), to ułatwi krojenie.

Przed podaniem wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi i różami.

* można upiec 3 zwykłe blaty bezowe i po upieczeniu jeden z nich posmarować konfiturą różaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty bezowe:

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem

 

środa, 02 kwietnia 2014

Żurki to jedne z naszych ulubionych zup. Mamy różne odmiany tego przysmaku - wegetariański, zwykły z ziemniakami, na wędzonce, z chrzanem.

Wersja świąteczna jest kwaśna, majerankowa, lekka, ponieważ zakwas nie jest gęsty, a wywar raczej warzywny lub na chudym mięsie. Podajemy ją z jajkiem i białą, domową kiełbasą. Jest rarytasem :).

Przepis Ani.

świateczny żurek_kwaśna zupa_zupa na Wielkanoc

Składniki:

  • 1-1,5 l wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 1/2 l domowego zakwasu na żurek (przepis TU)
  • laska kiełbasy podwawelskiej (lub po kawałku białej kiełbasy na porcję)
  • mała cebulka
  • 3-4 łyżki śmietany (lub więcej w zależności od preferencji)
  • majeranek (najlepiej własny)
  • sól, pieprz
  • po jednym jajku na porcję

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na cząstki (plasterki, a plasterek na ćwiartki) i podsmażamy. Do wędliny wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy do zeszklenia (lub na złoto w zależności od upodobań). Jeśli żurek podajemy z białą kiełbasą, cebulę podsmażamy na odrobinie tłuszczu.

Zakwas mieszam. Można poczekać chwilę aż stanie się bardziej klarowny, wtedy żurek będzie mniej gęsty (to moje zmiany, w wersji oryginalnej zakwasu nie mieszamy).

Do gorącego wywaru wlewamy zakwas i zagotowujemy. Dodajemy cebulę (w zależności od wariantu samą albo z kiełbasą), roztarty w dłoniach majeranek i doprawiamy. Śmietanę hartujemy, czyli po trochu, cały czas mieszając, dolewamy zupę i rozmieszaną wlewamy do garnka. Po dodaniu śmietany nie gotujemy.

Do każdej porcji podajemy jajko (no, może nie do każdej. Niektórzy delikwenci nie lubią jajek).

Znajdź mnie na fb.

świateczny żurek_kwaśna zupa_zupa na Wielkanoc

akcja _Wielkanocne smaki_polędwiczki ze szpinakiem w cieście

Inne świąteczne zupy:

flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska  zupa chrzanowa_zupa krem_Wielkanoc_danie wegetariańskie  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię 

czwartek, 06 marca 2014

Pamiętacie "Chłopów"? Tak wiem, to stara, raczej nielubiana  lektura. Mnie fascynowały w niej opisy zwyczajów, rytm życia dostosowany do rytmu przyrody. O ile pamiętam, mieszkańcy Lipiec w Wielkim Poście jadali żur i śledzie. Na koniec postu znienawidzone potrawy (40 dni takiej diety to dużo) zakopywano. Właśnie skończył się karnawał, zaczął się post. Wprawdzie śledzie jemy bardzo rzadko może 4, może 5 razy w roku, ale żur czy żurek to u nas częste danie. Mamy własny zakwas, wypracowany metodą prób i błędów i na nim robię różne wersje żurków - na mięsie lub na wywarze warzywnym, z kiełbasą, z jajkiem, z ziemniakami, z chrzanem.

Przepis Artura.

domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_Wielkanoc

Składniki na litrowy słoik:

  • 1/3 szklanki poprzedniego zakwasu (można kupić dobry żurek i na jego bazie przygotować własną wersję lub robiąc pierwszy raz dołożyć kromkę chleba żytniego pieczonego na zakwasie)
  • 2 pełne łyżki mąki żytniej razowej
  • 2 pełne łyżki maki razowej żurkowej
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przegotowana woda

Wykonanie:

Do słoika, w którym był poprzedni zakwas (tak, nie myje się słoika) wsypać mąki, włożyć przyprawy, zgnieciony nożem czosnek (lepiej go nie siekać i nie przeciskać przez praskę). Wlać trochę wody, dobrze wymieszać. Uzupełnić słoik wodą. Przykryć gazą i zawiązać wokół lub nakrętką (nie zakręcać ! musi być dostęp powietrza). Odstawić na 4-5 dni (im dłużej stoi, tym jest bardziej kwaśny). Gotowy żurek przechowywać w lodówce.

Znajdź mnie na fb.

domowy zakwas na żurek_domowy wyrób_Wielkanoc

Inne bezmięsne dania:

tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

środa, 21 sierpnia 2013

Z cyklu przetwory - domowy keczup. Rewelacyjny, najlepszy, przepyszny domowy wyrób. Odkąd poznałam jego smak (oj, dawno), zaprzestałam kupowania keczupów. Sezon pomidorowy w pełni, warto go przyrządzić i cieszyć się smakiem w zimowe wieczory.

Specjalność mamy Heleny.

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 25 dag cebuli
  • 0,5 kg warzyw (pietruszka, marchew, seler)
  • 1-2 papryki
  • 0,5 słoiczka musztardy
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 dag pieprzu
  • 200 ml octu
  • liść laurowy

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać. Paprykę i jabłka pozbawić gniazd nasiennych (jabłek nie obierać). Pomidory, cebulę, paprykę, jabłka, warzywa zmielić. Otrzymaną masę odstawić na 24 godziny (przykryć i od czasu do czasu zamieszać). Po ww. czasie gotować 3 godziny, dodać pozostałe składniki i dalej gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do przygotowanych słoiczków. Odwracać do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia.

Znajdź mnie na fb.

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób

Keczup dołączam do akcji "Warzywa psiankowate".

akcja_warzywa psiankowate_domowy keczup

Inne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów

 

 
1 , 2