| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z alkoholem

środa, 31 października 2018

Moja propozycja deseru na rodzinne/towarzyskie spotkanie - torcik alpejski z ajerkoniakiem. Delikatny biszkopt, krem na bazie mascarpone z ajerkoniakiem i chrupiącymi bezami, zwieńczony bezami i owocami. Jeśli lubicie ciasta z kremem, to ciasto jest dla Was. Spróbujcie koniecznie!

Podaję przepis w dwóch wersjach błyskawicznej (wykonanie zajmuje 10-15 minut) i tradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem ze świeżo ukręconych żółtek. Oj, ta wersja jest lepsze, ale bardziej pracochłonna.

torcik alpejski z ajerkoniakiem_torcik z kremem_torcik na biszkopcie_torcik z bezami

torcik alpejski z ajerkoniakiem_torcik z kremem_torcik z alkoholem_torcik na biszkopcie

W tle praliny kokosowe w białej czekoladzie i domowe bezy.

Przepis na torcik alpejski z ajerkoniakiem:

Biszkopt (wg TEGO przepisu):

  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 75 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem (wg TEGO przepisu):

  • 500 g mascarpone
  • 125 ml ajerkoniaku (mój TEN)*

Beza (lub 20-30 dag bez gotowych):

  • 2/3 szklanki białek
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatki:

  • drobne owoce lub owoce w soku własnym na wierzch ciasta (u mnie aronia w rumie)
  • 50-60 ml białego rumu

Jak zrobić torcik alpejski z ajerkoniakiem?

Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy. 

Bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę, wymieszać. Kłaść łyżką lub szprycą bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w 100 °C przez 2-3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. 

Krem. Zmiksować krótko 15 sekund mascarpone, dodać ajerkoniak i ponownie miksować przez 10-15 sekund. Dodać 2/3 pokruszonych bez i delikatnie wymieszać.

Składanie. Foremkę, jeśli trzeba, wyłożyć folią. Włożyć biszkopt, skropić rumem, dalej masę ajerkoniakową. Wierzch przykryć pokruszonymi bezami i owocami. 

Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. 

Wersja błyskawiczna - gotowe biszkopty lub blat biszkoptowy i 30 dag drobnych, gotowych bez.

*ajerkoniak zrobiłam w nowej, delikatniejszej wersji - na bazie mleka skondensowanego

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 torcik alpejski z ajerkoniakiem_torcikz kremem_torcik z bezami_torcik na biszkopcie

torcik alpejski z ajerkoniakiem_torcik z kremem_torcik z bezami_torcik z alkoholem_torcik na biszkopcie

Z "Kwestii Smaku".

Inne przepisy na torciki i ciasta z bezą idealne dla gości:

tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  pani Walewska_pyszotka_ciasto kruche_ciasto z kremem_ciasto z bezą  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie  

niedziela, 16 września 2018

Niezwykle aromatyczna konfitura ze śliwek. Dodatek rumu, imbiru i cynamonu podkreśla i zaostrza smak śliwek. Polecam jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, twarogu, przekładania ciast lub ot, tak zwyczajnie, do bułki na śniadanie.

konfitura ześliwek z rumem i korzeniami_domowa konfitura_domowe przetwory

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru (w tym roku śliwki są bardzo słodkie, dlatego dodałam 80 dag)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • ew. 2-3 rozgniecione goździki
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 kieliszek rumu 

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wsypać do szerokiego rondla, dodać cukier, cynamon, imbir, sok z cytryn i ew. utłuczone goździki. Gotować, potrząsając garnkiem, 2-4 godziny*. Pod koniec gotowania wlać rum. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować. Pasteryzowałam na sucho w 120 °C ok. 30 minut (licząc czas od rozgrzania piekarnika).

*jak sprawdzić, że konfitura jest gotowa? Owoce są szkliste, a masa wylana na zimny talerzyk lekko płynie, ale też zastyga

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 konfitura ze śliwek z rumem i korzeniami_konfitura ze śliwek_domowe przetwory

Na podstawie "przepisów.pl".

Inne przetwory ze śliwek:

nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol

sobota, 09 grudnia 2017

Trufle dla dorosłych - ze śliwkami w rumie. A smak? Są aksamitne, czekoladowe i jak najbardziej świąteczne.

trufle krówkowo_czekoladowe ze śliwkami w rumie_domowe słodycze_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść śliwek suszonych
  • rum do moczenia śliwek (najlepiej mocny)
  • szczypta soli
  • kakao do otoczenia trufli

Wykonanie:

Śliwki włożyć do słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie, osączyć i pokroić w maleńką kostkę.

Do rondla włożyć pokrojone na kawałki masło - roztopić. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż powstanie gęsta, brązowa masa. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę. Gdy masa przestygnie, dodać pokrojone śliwki. Wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Trufle otaczać w kakao. Przechowywać w lodówce (można włożyć w papilotki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne trufle na Boże Narodzenie:

bajaderki_ziemniaczki_kartofelki_trufle_słodycze z alkoholem  kulki owsiane_domowe trufle_słodkości bez piekarnika  kartofelki_domowe trufle_bez piekarnika  Półmisek trufli_małe słodkości_domowe czekoladki  migdałowe bajaderki_kartofelki_okruszynki_świąteczne słodkości  śliwki w czekoladzie nadziewane marcepanem_domowe cukierki_domowe trufle_domowe czekoladki_finger food_danie na babski wieczór  mieszanka trufli z kaszy jaglanej_słodkości na jeden kęs  trufle z kaszy manny z amarantusem_domowe trufle_domowe cukierki_drobne słodkości  trufle owsiane_owsianki_Boże Narodzenie

czwartek, 14 września 2017

Jak ugryźć aronię? Co z niej przygotować, by była zjadalna? To tak drogocenny owoc, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały. Niestety, cierpki i twardy. Stawiam na przetwory - soki, owoce w soku własnym, dżemy, aroniówkę i nie do końca jestem usatysfakcjonowana smakiem (no, może za wyjątkiem aroniówki, ale tej ile można...). W mojej kolekcji przetworów pojawiła się, za sprawą sąsiadki, nowa "gwiazda" - aronia w rumie. Wprawdzie cierpka, ale korzenna, cytrusowa, słodka i rumowa. Słowem - cudownie aromatyczna. Taka aronia to wspaniały dodatek do budyniów, galaretek typu panna cotta, kremów, puddingów, musów na bazie kaszy, lodów, zimowej herbaty, a także prezent na mikołajki, gwiazdkę.

Już zrobiłam dwie porcje (oczywiście w dwóch różnych wersjach). Może pokuszę się na kolejną...

Na podstawie "Eksplozji smaku"  (pierwsza wersja, poniżej z moimi zmianami).

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1,4 kg drobnego cukru (najlepiej trzcinowy) 
  • 200 ml rumu (u mnie Stroh, jest mocny i z ziołową nutą)
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 5 goździków
  • 1 laska wanilii lub duża łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Aronię, umyć, osuszyć, wysypać na głęboką blachę piekarnikową. Posypać równomiernie imbirem, cynamonem, rozgniecionymi goździkami, ziarenkami wanilii, można dodać też pozostałą cześć laski, ale na koniec trzeba wyjąć (nie mieszać!). Całość posypać cukrem (również nie mieszać!), obłożyć plasterkami cytryny i limonki.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 1 godziny (do rozpuszczenia cukru). Po ww. czasie wyjąć z piekarnika, wlać rum i wymieszać. Przekładać do przygotowanych słoików (bez cytryny i resztek laski wanilii), zakręcać, odwracać do góry dnem, przykryć kocem/ręcznikiem. 

Smacznego :)

Znajdź mnie na fb.

aronia w rumie_domowe przetwory_dodatek do herbaty

Inne przetwory na prezenty (i nie tylko):

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  konfitura z wiśni z zielonym pieprzem_domowa konfitura_niespotykane przetwory  wiśnie kandyzowane_przetwory z wiśni_domowy wyrób  czekowiśnia_przetwory z wiśni_wiśnie z czekoladą  konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory

czwartek, 25 maja 2017

Ciasto z kremem, które przypadnie do gustu wielbicielom kawy i kajmaku. Smak zaostrza ajerkoniak i likier kawowy, a bezy w środku słodkiej masy, to świetny chrupiący element ciasta.

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (u mnie drobny trzcinowy)
  • 2/3 szklanki mąki tortowej (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 125 ml likieru kawowego

Krem:

  • 300 g masła
  • 530 g kajmaku (puszka)
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 300 g małych bez

Śmietana:

  • 1 l śmietany 36 % (zimna, min. 2 godziny w lodówce)
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatki:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao (do oprószenia ciasta)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno i dłuższe boki foremki o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem, wyjąć i zdjąć papier.

Krem. Masło utrzeć na puch. Dodać, nie przerywając ucierania, kajmak (łyżka po łyżce). Dalej ajerkoniak i kawę. Wyłączyć mikser. Połamane bezy wrzucić do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Śmietana. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody lub wrzątku, wymieszać i zostawić do przestudzenia (najlepiej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier puder. Do żelatyny dodać stopniowo ajerkoniak, wymieszać. Dodać do śmietany.

Składanie. Biszkopt nasączyć likierem kawowym. Położyć dżem, dalej krem kajmakowy, śmietanę. Wygładzić powierzchnię. Wierzch oprószyć kakao lub startą czekoladą. Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na podstawie przepisów z: "Moich wypieków", "Gdy w brzuchu burczy", "Kwestii smaku".

kostka alpejska_ciasto z kremem_ciasto z masą kajmakową_ciasto przekładane_ciasto kawowe

Inne ciasta z kremem:

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12