| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na babski wieczór

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szparagi z szynką w cieście francuskim, to wspaniała przekąska, przegryzka, dodatek do barszczu, soku pomidorowego. Smaczne na ciepło i zimno. Zarówno na przyjęcie, niedzielny obiad, babskie spotkanie, jak i piknik.

Tak na koniec sezonu szparagowego :).

pakieciki ze szparagami i szynką_szparagi w cieście_przekąska_pasztecik

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 16 szparagów (u mnie zielone)
  • 8 niewielkich plasterków surowej szynki
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka lub śmietany (do posmarowania wierzchu)
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, utłuczony pieprz, mak)

Wykonanie:

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, podgotować. Ostudzić i podzielić na 10 cm części.

Ciasto pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na kwadratach kłaść szynkę, po dwa szparagi (po przekątnej). Przeciwległe boki kwadratów złożyć do siebie i zlepić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać dowolnymi nasionami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przegryzki:

paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

sobota, 20 lutego 2016

Słone ciasteczka. Pikantny dodatek do wszelkich dipów, past i do piwa.

Z "Kuchni Prezydentowej" z moimi zmianami.

Na zdjęciu z domowym hummusem.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Składniki:

  • 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy (u mnie pikantna, dzięki temu ciastka mają moc)
  • sól morska, gruboziarnista do posypania
  • dodatki w połowie ciasta dodatki 1, w drugiej 2

Dodatki 1:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Dodatki 2:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • czarnuszka do posypania

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Wykonanie:

Składniki połączyć, podzielić na dwie części. Do jednej dodać dodatki 1, do drugiej rozmaryn. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać ciasteczka. Te z serem posypać solą morską, z rozmarynem - czarnuszką. Posypki przycisnąć do ciastek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C, aż zbrązowieją.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Inne słone przegryzki:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado   paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe

niedziela, 10 stycznia 2016
czwartek, 07 stycznia 2016

Przekąska na jeden kęs. Rewelacyjna na wszelkiego rodzaju przyjęcia karnawałowe, babskie spotkania, słone podwieczorki. Ser pleśniowy, winogrona i orzechy to bardzo udane połączenie :).

Z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią".

pikantne kulki z winogronami_kulki serowe_sone przekąski_dania na karnawał_finger food

Składniki:

  • 20 dag słodkich winogron
  • 25 dag tłustego białego sera
  • 10 dag dojrzałego rokpolu
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Winogrona umyć i starannie osuszyć.

Twaróg i ser pleśniowy dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Orzechy drobno posiekać.

Każdy owoc dokładnie otoczyć masą serową i panierować w orzechach.

Układać na półmisku i schłodzić w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na jeden kęs:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

wtorek, 29 grudnia 2015

Likier o smaku groszków pomarańczowych. Słodki, kremowy, aromatyczny i nie za mocny. Bazą naszej pierwszej wersji był kajmak. Niestety, za mocno zdominował smak kremu. To nie było to. Mleko skondensowane słodzone też nie dało zadowalającego efektu. Likier był za rzadki i za mało mleczny. Dopiero krótkie gotowanie mleka dało TEN efekt! Przedstawiam groszki pomarańczowe w płynie :).

Pomysł Artura.

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_krem groszki pomarańczowe_krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2/3 szklanki wódki
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego (dowolnego)

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka z wrzątkiem (tak, by puszka była zakryta wodą) i gotować godzinę. Wystudzić.

Miksując zimne mleko, dolewać powoli alkohol.

Gotowe.

Najlepszy po 3-4 dniach, ale można próbować od razu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremy i likiery:

ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10