| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na babski wieczór

niedziela, 05 października 2014

Zestaw do creme brulee, czyli kremu spalonego, dostałam jakiś czas temu, ale jakoś tak nie mogłam się przekonać do zrobienia tego słynnego francuskiego deseru. Wydawał mi się skomplikowany, zwykły, taki budyniowy. Aż w końcu zrobiłam i teraz przygotowuję nagminnie. Okazał się genialnie prosty i niesamowicie smaczny.  A rodzinka zakochała się w tej pysznej, waniliowej piance (?), kremie (?), galaretce (?) z gorącym, chrupiącym, karmelowym wierzchem, od pierwszego kęsa.

Dziś krem brulee w wersji jesiennej z karmelizowanymi śliwkami.

Z portalu "Kuchnia".

creme brulee_krem brulee_krem z karmelem_deser francuski

Składniki kremu:

  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 80 g mleka
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • laska wanilii
  • brązowy cukier do posypania deseru

Dodatki:

  • 5 dużych słodkich śliwek
  • 200 ml słodkiego, likierowego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru

creme brulee_krem brulee_krem z karmelem_deser francuski

Wykonanie:

Śliwki wypestkować, podzielić na ćwiartki, zamarynować w winie.

Żółtka utrzeć z cukrem. Wanilię przepołowić i wyskrobać nasiona. Śmietanę z mlekiem połączyć i zagotować razem z wanilią (nasiona i strąk). Wyjąć wanilię i na chwilę odstawić. Dodać do żółtek, intensywnie mieszając (by nie ścięły się żółtka). Z wierzchu płynu zdjąć pianę i przelać do foremek do zapiekania. 

Foremki postawić na tacy z piekarnika, wlać wody, tyle by sięgała do 1/3 wysokości foremek.

Piec w 150 °C ok. 30 minut.

Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce.

2 łyżki cukru zrumienić na patelni, dodać trochę marynaty, wymieszać. Wlać pozostałe wino i dodać śliwki. Sos zredukować do gęstości miodu.

Zimny krem posypać cukrem i przypalić palnikiem (lub zapiec pod grillem kuchennym).

Znajdź mnie na fb.

creme brulee_krem brulee_krem z karmelem_deser francuski

Inne desery na ciepło:

Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy

 

piątek, 20 czerwca 2014

kruche maślane ciasteczka różyczki_zabawne wypieki_przepisy na kinder bal_kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka. Przepięknie wyglądają i świetnie smakują. Jest z nimi jeden problem, źle przygotowane rozpływają się podczas pieczenia, przechylają, trudno je dopiec. Trzeba uważać na temperaturę piekarnika, dobre schłodzenie ciasta, cienkie wałkowanie i równe przekrojenie rulonów. Mimo wszystko, ze względu na kształt i smak, warto spróbować!

Z "Moich Wypieków".

Składniki:

  • 180 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasiona z laski waniliowej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto można przygotować dwojako. I - wkładając wszystkie składniki do malaksera i miksując tak długo, aż utworzy się kula. II- siekając mąkę z masłem na proszek, dodając pozostałe składniki, szybko zagniatając ciasto i formując kulę. Niezależnie od wybranej metody, ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut (tak podaje autorka przepisu, chłodziłam dłużej ok. godziny).

Po tym czasie ciasto bardzo, bardzo cienko rozwałkować (a ciasto się lepi) na 1,5 - 2 mm. Zbyt grube ciasto nie będzie chciało się upiec. Wykrawać kółka o średnicy 8 cm. Kłaść po cztery na zakładkę. Zwinąć w rulon i przekroić równo na pół (mamy dwie różyczki). Choć różyczki wydają się mało rozwinięte, nie rozchylać płatków. Podczas pieczenia różyczki rozwiną się. Położyć ciastka na blasze wyłożonej papierem i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (zostawiłam na noc).

Rozgrzać piekarnik do 230 °C i piec 5 minut (w ten sposób zapiekamy ciasto, by nie rozpłynęło się), po czym zmniejszyć temperaturę do 210 °C i piec jeszcze 10 - 15 minut. Trzeba wypróbować piekarnik na 1-2 różyczkach. Moje piekły się w temperaturze o 10 °C wyższej od podanej przez autorkę. Ciastka są grube może okazać się, że trzeba je będzie piec dłużej. Jeśli zaczną się za mocno przypiekać, przykryć wierzch pergaminem.

Wystudzić na kratce.

Moje ciastka oprószyłam pudrem, ale można ozdobić w inny, dowolny sposób.

kruche maślane ciasteczka różyczki_zabawne wypieki_przepisy na kinder bal_kruche ciastka

  kruche maślane ciasteczka różyczki_zabawne wypieki_przepisy na kinder bal_kruche ciastka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Znajdź mnie na fb.

kruche, maślane ciasteczka różyczki_kruche ciastka_zabawne wypieki_przepisy na kinder bal

Inne ciasteczka:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  mądre ciasteczka_ciasteczka cyferki_ciastka kruche_dania dla dzieci  usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik

 

 

niedziela, 08 czerwca 2014

Chrupiące paluszki z zielonymi szparagami w środku. Idealna przekąska na piknik, babski wieczór, na wieczór gier.

paluszki ze szparagami_finger food_dania_słone przekąski_szparagi w cieście

Z portalu "Ugotuj to".

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 150 - 200 g twardego sera typu parmezan
  • 10 zielonych szparagów

Wykonanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, masła, 100 ml śmietany zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce. Tak przygotowane włożyć do wrzątku na 2 minuty, po czym wyjąć i ostudzić.

Ze schłodzonego ciasta uformować wałek. Podzielić go na 10 części. Każdą część rozpłaszczyć, rozwałkować na długość szparaga. Płaty ciasta posypać startym serem i gałką, położyć szparag i zwinąć w paluszek.

Szparagi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować resztką śmietany i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Upieczone studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

paluszki ze szparagami_finger food_dania_słone przekąski_szparagi w cieście

akcja_jeść czy grać_paluszki ze szparagmi

Inne słone przekąski:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

wtorek, 11 marca 2014

Moja ulubiona sałatka? - sałata (rodzaj w zależności od panującej mody), 3-4 składniki, sos winegret i to wszystko. Wobec tego dlaczego proponuję taką sałatkę?  Może sprawia to słonecznik, a może zestawienie tych wszystkich składników? Sałatka, mimo makaronu i majonezu, jest bardzo smaczna i nietypowa.

Do pracy, na drugie śniadanie, na spotkanie towarzyskie.

Przepis Kasi i Andrzeja.

sałatka z makaronem i słonecznikiem_sałatka z mięsem_drugie śniadanie_karnawał

Składniki:

  • 250 makaronu w kształcie ziarenek ryżu
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2/3 puszki ananasa
  • pęczek szczypiorku
  • garść lub dwie nasion słonecznika
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia mięsa
  • łyżeczka masła do smażenia słonecznika (można pominąć)

Wykonanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i usmażyć. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni (można dodać masło). Ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.

Sałatkę schłodzić (3-4 godzin).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z makaronem i słonecznikiem_sałatka z mięsem_drugie śniadanie_karnawał

Inne zimowe sałatki:

sałatka warstwowa biała_sałatka z selerem konserwowym_sałatka z mięsem_danie na babski wieczór_danie na karnawał  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  śledzie w kożuszku_sałatki_przystawki_śledzie pod pierzynką_dania na Wigilię  żółta sałatka_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

czwartek, 06 lutego 2014

Druga część cyklu "na drogę" - ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami. Jeszcze lepsze niż poprzednie (owsiane). Ciasteczka można zaliczyć także do kategorii "żelazny zapas", przechowywane w puszcze, długo utrzymują świeżość.

ciasteczka pełnoziarniste_ciasteczka z bakaliami_zdrowe ciasteczka

Składniki (ok. 30 sztuk):

  • 120 g masła
  • 160 g maki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • 4 łyżki migdałów (posiekanych, bez skórki)
  • 4 łyżki żurawiny
  • 4 łyżki pokrojonych moreli

Wykonanie:

Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, miód włożyć do malaksera i zmiksować. Można też po prostu normalnie zagnieść.

Dodać bakalie i ponownie zagnieść.

Dwie formy piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzechów włoskich i układać na blaszkach zachowując odstępy. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C, do zrumienienie 12-15 minut.

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka pełnoziarniste_ciasteczka z bakaliami_zdrowe ciasteczka

ciasteczka pełnoziarniste_ciasteczka z bakaliami_zdrowe ciasteczka

Przepis z "Moich Wypieków".

akcja dietetyczne ciasteczka_ciasteczka pełnoziarniste

Inne słodkości na drogę:

Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8