| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na babski wieczór

sobota, 20 lutego 2016

Słone ciasteczka. Pikantny dodatek do wszelkich dipów, past i do piwa.

Z "Kuchni Prezydentowej" z moimi zmianami.

Na zdjęciu z domowym hummusem.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Składniki:

  • 1i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oliwy (u mnie pikantna, dzięki temu ciastka mają moc)
  • sól morska, gruboziarnista do posypania
  • dodatki w połowie ciasta dodatki 1, w drugiej 2

Dodatki 1:

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki startego parmezanu

Dodatki 2:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • czarnuszka do posypania

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Wykonanie:

Składniki połączyć, podzielić na dwie części. Do jednej dodać dodatki 1, do drugiej rozmaryn. Zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać ciasteczka. Te z serem posypać solą morską, z rozmarynem - czarnuszką. Posypki przycisnąć do ciastek.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C, aż zbrązowieją.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe krakersy_słone ciasteczka_ciasteczka z ziolami_słona przegryzka

Inne słone przegryzki:

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado   paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe

niedziela, 10 stycznia 2016
czwartek, 07 stycznia 2016

Przekąska na jeden kęs. Rewelacyjna na wszelkiego rodzaju przyjęcia karnawałowe, babskie spotkania, słone podwieczorki. Ser pleśniowy, winogrona i orzechy to bardzo udane połączenie :).

Z książki Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią".

pikantne kulki z winogronami_kulki serowe_sone przekąski_dania na karnawał_finger food

Składniki:

  • 20 dag słodkich winogron
  • 25 dag tłustego białego sera
  • 10 dag dojrzałego rokpolu
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Winogrona umyć i starannie osuszyć.

Twaróg i ser pleśniowy dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Orzechy drobno posiekać.

Każdy owoc dokładnie otoczyć masą serową i panierować w orzechach.

Układać na półmisku i schłodzić w lodówce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na jeden kęs:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

wtorek, 29 grudnia 2015

Likier o smaku groszków pomarańczowych. Słodki, kremowy, aromatyczny i nie za mocny. Bazą naszej pierwszej wersji był kajmak. Niestety, za mocno zdominował smak kremu. To nie było to. Mleko skondensowane słodzone też nie dało zadowalającego efektu. Likier był za rzadki i za mało mleczny. Dopiero krótkie gotowanie mleka dało TEN efekt! Przedstawiam groszki pomarańczowe w płynie :).

Pomysł Artura.

likier groszki pomarańczowe_likier mleczny_krem groszki pomarańczowe_krem mleczny

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2/3 szklanki wódki
  • 1/3 szklanki likieru pomarańczowego (dowolnego)

Wykonanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym wstawić do garnka z wrzątkiem (tak, by puszka była zakryta wodą) i gotować godzinę. Wystudzić.

Miksując zimne mleko, dolewać powoli alkohol.

Gotowe.

Najlepszy po 3-4 dniach, ale można próbować od razu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne kremy i likiery:

ajerkoniak_likier jajeczny_przepisy na babski wieczór  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy

czwartek, 11 czerwca 2015

Wymarzony torcik na lato. Na biszkopcie czekoladowym delikatny i puszysty krem jogurtowy, a w środku wspaniałe nadzienie truskawkowe. Pysznie, ładnie i dietetycznie :).

tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny

Składniki spodu czekoladowego*:

  • 100 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki musu truskawkowego:

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 150 ml wrzątku
  • ew. cukier do smaku

Składniki pianki jogurtowej:

  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • 8 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • ew. dodatki (do wyboru: wanilia, skórka cytrynowa, skórka cytrynowa)

Wykonanie musu truskawkowego:

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Truskawki zmiksować. Przestudzoną galaretkę dodać do truskawek całość ew. dosłodzić. Przelać do foremki wyłożonej folią o średnicy 18 cm. Wstawić do lodówki, by mus stężał.

Wykonanie spodu:

Przygotować formę o średnicy 23-24 cm (posmarować masłem i wysypać bułką). Mąkę przesiać i połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodać stopniowo cukier i po jego rozpuszczeniu żółtka. Całość miksować przez ok. 5 minut. Dodać olej i zamieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i kakao przesypując i delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do foremki i piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 20 minut. Ostudzić, zimny wyjąć z tortownicy.

Przygotowanie pianki jogurtowej:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Kremówkę ubić, dodać jogurt (ciągle ubijając), posłodzić cukrem pudrem do smaku, dodać ew. dodatki i żelatynę. Należy to robić dość szybko, by żelatyna nie zmieniła się w kluseczki.

Składanie:

Na dnie tortownicy położyć biszkopt czekoladowy (spodem do góry), połowę masy jogurtowej, na środku mus truskawkowy, drugą połowę białej masy. Wyrównać i zostawić na noc w lodówce.

Przed podaniem ozdobić (u mnie truskawki i melisa).

*w wersji bezglutenowe skorzystaj ze spodu wg TEGO przepisu

Na podstawie "Przepisów Aleksandry".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny

Inne dietetyczne słodkości na lato:

jogurtowiec z truskawkami_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto na zimno_ciasto dietetyczne  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10