| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: wytrawne babeczki

środa, 01 czerwca 2016

Z cyklu: "Podstawowe przepisy" - uniwersalny przepis na muffinki. Na podstawie tej receptury można upiec muffinki na słono, muffinki z owocami, muffinki z czekoladą, z bakaliami..., dowolne. Dodać do nich krem, bitą śmietanę, sos owocowy, czekoladowy, jajeczny, toffi, pomidorowy, sałatkę owocową czy warzywną. Dowolnie ozdobić. Wszystko zależy od pomysłu i apetytu na...

muffinki przepis podstawowy_błyskawiczne ciasto_babeczki na piknik

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie jasna orkiszowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (lub inny zapachowy dodatek: skórka pomarańczowa, cytrynowa, ekstrakt migdałowy, cynamon, imbir, inny)
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jogurtu (można zamiennie mleko, kefir, maślanka)
  • 2 jajka

Dodatki słodkie do wyboru:

  • 1/2 szklanki rodzynków (pokrojonych moreli, suszonych śliwek)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (migdałów)
  • 1 tabliczka posiekanej czekolady
  • 1 szklanka drobno pokrojonych owoców

Dodatki słone do wyboru:

  • 100 g pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
  • 100 g pokrojonego w kostkę sera (żółty, feta, pleśniowy, kozi)
  • 3-5 łyżek posiekanych ulubionych ziół
  • 100 g posiekanych oliwek
  • 1 papryka pokrojona w kostkę

Wykonanie:

Przygotowuję wybrane dodatki.

Nastawiam piekarnik na 200 °C i przygotowuję foremki do muffinek (smaruję masłem i posypuję bułką tartą lub wykładam papilotkami).

W jednej misce mieszam dokładnie składniki sypkie - mąkę, sól, cukier (w wersji na słono pomijam, a dodaję więcej soli), proszek do pieczenia, dodatki zapachowe.

W drugiej misce mieszam starannie składniki mokre - rozpuszczone masło, jajka, mleko.

Łączę zawartość obu misek, bez specjalnego wyrabiania, tylko do połączenia składników. Wybrane dodatki łączę z ciastem.

Przekładam do przygotowanych foremek.

Piekę 25-30 minut (do suchego patyczka).

Studzę na kratce.

Z "Ugotuj to".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

muffinki przepis podstawowy_błyskawiczne ciasto_babeczki na piknik

Inne muffinki (też na przyjęcia dziecięce):

Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  muffinki nadziweane raffaello_muffinki_kokosowe_błyskawiczne dania  Babeczki motylki_ciasto ucierane_cupcakes_babeczki z kremem_dania dla dzieci_kinderbal  pełnoziarniste muffiny jak pizza_muffiny wytrawne_muffiny z ziołami_muffiny na słono

wtorek, 03 marca 2015

Pikantne ptysie, czy też zwykła sałatka jarzynowa podana w odświętny, inny sposób. Można taką sałatką zaskoczyć wielkanocnych gości, przyjaciółki na babskim wieczorze, ale także sprawdzi się podczas imienin, urodzin czy innych uroczystości. Dodatkiem może być barszcz, sok pomidorowy lub białe wino. Zaletą takiej przystawki jest to, że ptysie można zrobić 2-3 dni wcześniej, a nadziać na godzinę-dwie przed podaniem.

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 jajek (w zależności od wielkości)
  • szczypta soli

Składniki sałatki:

  • 3-4 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • puszka groszku
  • 1/2 cebuli
  • majonez
  • sól, pieprz i ew. musztarda

Wykonanie ciasta:

Masło zagotować ze szklanką wody i szczyptą soli. Zestawić z ognia i dodać mąkę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na ogniu i gotować, ciągle mieszając, ok. 15 minut, do momentu aż masa starci surowy smak (uwaga na przypalanie!). Zestawić, chwilę przestudzić, dodać jedno jajko, dobrze wymieszać wybijając do uzyskania lśniącej masy. Z następnymi jajkami postępować tak samo, czyli dodawać i po każdym dodaniu wybijać (ja to robię gałką, ale można mikserem) do uzyskania lśniącej masy. Przygotowane ciasto kłaść łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować duże odstępy, ciasto intensywnie wyrasta. Wielkość kulek zależy do tego jak duże chcemy uzyskać ptysie. U mnie jest to wielkość małego lub średniego jabłka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230-250 ºC na złoty kolor (25-30 minut). Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto może opaść. Dobrze upieczone ptysie są suche i puste w środku.

Wykonanie sałatki:

Marchewki, pietruszkę, kawałek selera, ziemniaki - ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Jajka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę.

Jabłko obrać i pokroić również w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.

Ogórki osączyć, pokroić w kostkę i ponownie osączyć.

Groszek osączyć.

Całość połączyć delikatnie mieszając. Dodać majonez (ilość według uznania, dodaję tylko tyle by skleić warzywa), sól, pieprz i ew. musztardę. Ponownie delikatnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu, by składniki się przegryzły.

Składanie:

Każdego ptysia przekroić na pół w poprzek. Nadziać sałatką, przykryć górną częścią ptysia. Oprószyć pieprzem, ozdobić kleksem majonezu lub w inny dowolny sposób.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

Inne świąteczne przekąski na słono:

jajka faszerowane po polsku_jajka faszerowane na ciepło_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc_przystawka z jajek  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

piątek, 14 września 2012

Weekendowe powolne śniadanie, kawa, jajka na półmiękko, sałatka i domowe bułeczki - tak, nie ma nic lepszego. Dlaczego wybrałam muffinki z tymiankiem? - ze strachu. Przeraziłam się, że świeże zioła będą za chwilę tylko wspomnieniem, że będę zmuszona korzystać z erzaców (czytaj suszonych ziół). Właśnie  dlatego ostatnio wszystkie dania przygotowuję ze świeżymi ziołami. Były już pierogi z szałwią, kopytka z rozmarynem, kociołek pasterski z rozmarynem, pomidory faszerowane z rozmarynem.....A w planie jest jeszcze tyle dań, obym zdążyła zrobić chociaż połowę.  

Przepis z "Wielkiej księgi ziół" (zmodyfikowany).

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 100 g fety
  • 1 jajko
  • 310 ml maślanki
  • 50 g rozpuszczonego masła

śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki

Wykonanie:

Piekarnik włączyć na 200 °C. Przygotować foremki do muffinek (posmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć papilotkami). Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier przesiać i wymieszać. Zioła drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę. Maślankę, masło, jajko wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do foremek muffinkowych. Piec 20 - 25 minut.

Porcja na 12 bułeczek.

Muffinki nadają się na śniadanie bo przygotowanie i pieczenie zajmuje 35 minut.

Przepis dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ziołami:

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_przepisy na lato  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

 

 

czwartek, 21 czerwca 2012

To moje kolejne babeczki z wytrawnym nadzieniem. Nadzienie zaskakujące, a zarazem harmonijne. Dlaczego? - ponieważ pomidory suszone i twaróg to dobrana para. Te mini tarty można podać na zimno, jaki i zapiec. Są fajną propozycja na przyjęcia pod chmurką , ale też na wszelkie imprezy z daniami finger food. 

wytrawne babeczki z nadziewane suszonymi pomidorami_słone babeczki_kruche babeczki_finger food

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Składniki nadzienia:

  • 60 dag twarogu
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju lub oliwie
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • ew. 10 - 15 dag twardego sera żółtego
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać sól, pieprz. Masło z mąką posiekać na proszek, dodać żółtka, szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wylepić foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Wstawić babeczki, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i upiec na złoto.

Twaróg pokruszyć lub zmielić. Pomidory pokroić w kostkę (nie osączać zbyt dokładnie), bazylię posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Nadziać zimne babeczki. Podawać zimne lub zapiec.

Znajdź mnie na fb.

Babeczki dodaję do akcji "Zielnik kuchenny".

Inne dania typu finger food:

szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

 



środa, 13 czerwca 2012

Muffinki Beatymarii (to jedna z moich herkulesowych prac, patrz muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką), z mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych, z dodatkiem boczku, kapusty kiszonej oraz kminku. Idealna przekąska do piwa dla kibiców.

Zdjęcie zrobiłam tuż przed meczem z Rosją (już było ciemno, niestety). A po meczu, po muffinakch nie było nawet śladu :).

 wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem

Składniki:

  • 210 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli (ilość zależna od stopnia słoności wędzonki i kapusty)
  • 1/4 l mleka
  • 50 g oleju lub oliwy
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonki
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 1 pełna łyżka kminku (można dodać więcej)
  • świeżo, grubo zmielony czarny pieprz (dużo)
  • ser żółty do posypania muffinek

Wykonanie:

Kapustę posiekać, połączyć z kminkiem i drobno posiekaną wędzonką. Wymieszać dokładnie składniki mokre (olej, mleko, jajka). W drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz). Połączyć niezbyt dokładnie wszystkie składniki. Przełożyć masę do foremek muffinkowych, posypać serem i piec 20 - 25 min w rozgrzanym do 180° C piekarniku.

Uwaga:

*Ser żółty dodałam pod koniec pieczenia.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania dla kibiców:

faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Pizza capres_kuchnia włoska  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food

 

 

 
1 , 2