| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kuchnia Mazowiecka

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

wtorek, 13 grudnia 2016

Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc  - koniecznie. Przepis mojej Mamy.

szynka gotowana_szynka parzona_domowa wędlina_zdrowa wędlina

Składniki:

  • 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg
  • przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • pietruszka

Wykonanie:

Przyrządzić solankę - do przegotowanej i ostudzonej wody wsypać tyle soli, by włożone do niej jajko (surowe i świeże) wypłynęło na wierzch (na 3 litry wody ok. 18 łyżek soli, czyli bardzo dużo). Dodać pokruszony listek, kilka utłuczonych ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, włożyć szynkę, przykryć, obciążyć i odstawić na 7 dni. Można raz dziennie przewrócić na drugą stronę, by się równo peklowało.

Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki. Do dużego rondla włożyć warzywa, zalać wodą (ok. 2 litrów) i zagotować. Nie dodawać do wywaru soli, szynka wyjęta z solanki jest wystarczająco słona. Do wrzątku włożyć szynkę (szynka musi być przykryta wodą) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 1,5 godziny (tyle czasu ile wynosi waga). Ważne! Wywar nie może wrzeć, bulgotać, może ew. lekko mrugać, szynka ma się raczej parzyć. To ważne,  inaczej będzie sucha. Po ugotowaniu szynkę wyjąć i szybko schłodzić lub zdjąć ze źródła ciepła i pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia w chłodnym miejscu (i to jest patent Mamy).

Przed gotowaniem można szynkę obwinąć ciasno bawełnianą nicią lub włożyć do siatki masarskiej, by zachowała kształt podczas gotowania.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny

piątek, 08 lipca 2016

Tak, wiem szczawiowa to wiosenna zupa, ale na polach jest tyle szczawiu, że nie potrafiłam się oprzeć. A szczawiowa z dzikiego szczawiu jest najlepsza! Kwaśna, wyrazista, po prostu rarytas.

Pamiętajcie jedynie, że szczaw, tak jak rabarbar i botwina, usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapń. Trzeba jeść z umiarem.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 1,5 l aromatycznego rosołu (można na wywarze warzywnym, ale to jedna z nielicznych zup, które gotuję na rosole)
  • 5-6 garści umytego, posiekanego dzikiego szczawiu (lub mniej, zależy od tego jak kwaśne zupy lubicie)
  • 1/2 szklanki śmietanki (ew. mleka)
  • dodatki: ugotowane, młode ziemniaki, jajka na twardo

Wykonanie:

Do gotującego się wywaru dodać posiekany szczaw (najlepiej zacząć od czterech garści, sprawdzić, czy zupa jest kwaśna, ew. dodać więcej), zagotować. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Przed dodaniem śmietanę zahartować, tzn. wlewać do śmietany po trochu część zupy, intensywnie mieszając. Tak przygotowaną, dodać do garnka.

Podawać z ugotowanymi jajkami i ziemniakami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

szczawiowa_zupa ze szczawiu_zupa z dzikiego szczawiu_kuchnia mazowiecka

"Mazowsze kulinarnie".

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_botwina

Inne zupy na lato:

botwina_dania kuchni mazowieckiej_zupy  Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak

sobota, 29 listopada 2014

Zupa z przepisu Macieja Kuronia. Bardzo esencjonalna. Najlepsza. Czym się różni od innych zup grzybowych? Grzyby, po ugotowaniu, przesmażam na maśle.

zupa grzybowa z suszonych grzybów_zupa wigilijna_kuchnia mazowiecka_przepisy na Wigilię

Składniki:

  • 2 l intensywnego wywaru warzywnego
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia
  • natka
  • dodatki: paszteciki, pierożki, grzanki, łazanki, domowy makaron

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w części wywaru. Po dwóch godzinach, ugotować. Osączyć i pokroić w drobne paseczki lub zmiksować*. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć grzyby, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Do masy grzybowo-cebulowej dodać mąkę. Całość zrumienić i rozprowadzić zimnym wywarem. Połączyć grzyby, wywar warzywny i wywar pozostały po gotowaniu grzybów. Całość gotować ok. 15 minut. Doprawić i ew. zabielić śmietaną.

Smacznego :).

*bardziej smakuje nam wersja zmiksowana

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na Wigilię:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

środa, 24 września 2014

Półkruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Zapach podczas pieczenia jest... dziwny, ale wystudzone pięknie pachną masłem i domowym ciastem.

Obok maszynkowych, kruchych z nadzieniem owocowym podstawowe ciasteczka mojej babci. I choć stary przepis zaginął, choć nowy to jeszcze nie to, przypominają dzieciństwo. A pomijając sentymenty, są przede wszystkim świetnym dodatkiem do kawy, herbaty, kakao. Oprócz tego długo zachowują świeżość, dlatego mogą być żelaznym zapasem, na wypadek niespodziewanych gości.

Przepis z blogu "Magiel kuchenny".

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania ciastek
  • cukier kryształ lub perłowy do posypania

Wykonanie:

Żółtko, jajko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amoniak, sól - połączyć i zmiksować.

Mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło i całość posiekać na proszek. Do mieszanki mączno-maślanej dodać zmiksowane wcześniej składniki i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Partie ciasta wyjmować z lodówki, wałkować, wykrawać ciasteczka dowolnych kształtów i układać na blasze wyłożonej pergaminem (trzeba zachować odstępy, ciasteczka rosną).

Ciasteczka posmarować lekko ubity białkiem i posypać cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 °C na jasny, słomkowy kolor.

Znajdź mnie na fb.

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Inne ciasteczka:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5