| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: przepisy na piknik

wtorek, 17 stycznia 2017

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe - to moje nowe pączki pieczone w piekarniku. Czy mogą zastąpić te smażone? Raczej nie, ale są świetnymi bułeczkami na śniadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao - rewelacja!

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

Pączki. Mąkę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniego mleka. Całość powinna być tak gęsta jak śmietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpuścić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn połączyć z mąką, jajkiem, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny, solą, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Ciasto jest dość rzadkie (tak jak pączkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do rąk), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kłaść do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane pączki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gorącą wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Z "Moich Wypieków".

Inne karnawałowe pączki, racuszki, faworki:

muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

wtorek, 10 stycznia 2017

Podwieczorkowe, weekendowe bułeczki drożdżowe z powidłami :).

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

Składniki:

  • 550 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także zwykła pszenna)
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • gęste powidła
  • jajko rozmącone z łyżką mleka
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Mąkę przesiać. 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili będą płynne), dodać 3-4 łyżki mąki, letnie mleko rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

W tym czasie utrzeć cukier i cukier waniliowy z jakami. Do utartej masy jajecznej dodać mąkę, sól, rozczyn, letnie masło. Całość wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski przykryć naczynie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwojenia objętości).

Po ww. czasie podzielić ciasto na 12 równych części. Każdą z tych 12 części na 3 części. Nadziewać powidłami, formować wydłużone kształty (takie elipsy, ale mogą być też kulki). Wkładać po 3 do foremek muffinkowych (foremki posmarowane masłem i posypane mąką).  Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut (do napuszenia).

Piec w 180 °C 20-30 minut.

Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Bułki są najlepsze pierwszego dnia.

Ciasto ze świątecznej "Przyjaciółki" (na makowe różyczki). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

Inne domowe, drożdżowe bułeczki:

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  jagodzianki z mascarpone_bułki z jagodami_słodkie bułki_domowe bułki_przepisy na piknik_przepisy na lato  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szparagi z szynką w cieście francuskim, to wspaniała przekąska, przegryzka, dodatek do barszczu, soku pomidorowego. Smaczne na ciepło i zimno. Zarówno na przyjęcie, niedzielny obiad, babskie spotkanie, jak i piknik.

Tak na koniec sezonu szparagowego :).

pakieciki ze szparagami i szynką_szparagi w cieście_przekąska_pasztecik

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 16 szparagów (u mnie zielone)
  • 8 niewielkich plasterków surowej szynki
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka lub śmietany (do posmarowania wierzchu)
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, utłuczony pieprz, mak)

Wykonanie:

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, podgotować. Ostudzić i podzielić na 10 cm części.

Ciasto pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na kwadratach kłaść szynkę, po dwa szparagi (po przekątnej). Przeciwległe boki kwadratów złożyć do siebie i zlepić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać dowolnymi nasionami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przegryzki:

paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

wtorek, 24 maja 2016

Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik. 

Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).

Przepis znaleziony w "Poradniku Domowym" 5/16.

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Składniki:

(na dwa warkocze)

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
  • ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 5 dag masła
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.

Jajka ubić z pozostałym cukrem.

Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.

Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo

Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).

Inne plecione ciasta:

chałka_ciasto drożdżowe  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc   Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

piątek, 22 kwietnia 2016

Pora na piknik, wycieczki, grille. A na takie wypady najlepsze są domowe drożdżówki. Moje są zakręcone, z domowymi powidłami, nie za słodkie.

Z "Poradnika Domowego" 5/16.

zakręcone bułeczki na piknik_drożdżówki z powidłami_słodkie bułki

Składniki:

(w temperaturze pokojowej)

  • 350 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 3/4 szklanki mleka + do posmarowania bułek
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • słoik powideł (najlepiej domowych)
  • ew. cukier puder do posypania bułek

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać letnie mleko i zostawić w cieple do wzburzenia (ok. 10 minut).

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, jajko, masło, drożdże z mlekiem. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodać ciut więcej mąki. Uformować kulę, oprószyć mąką i zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok. godziny).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 30x45 cm. Posmarować powidłami. Zawinąć roladę wzdłuż krótszego boku. pokroić na 12 plasterków. Każdy lekko skręcić. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem (można posypać makiem lub sezamem).

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180-200 °C.

Lekko przestudzić i można jeść :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zakręcone bułeczki na piknik_drożdżówki z powidłami_słodkie bułki

zakręcone bułeczki na piknik_drożdżówki z powidłami_słodkie bułki

Inne domowe słodkie bułki:

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  drożdżówki z wiśniami i kruszonką_słodkie bułki_bułki z owocami_dania na lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13