| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania dla dzieci

środa, 05 kwietnia 2017

Lekko i świątecznie? Proszę bardzo - babka jogurtowa z galaretkami. Kolorowa, niskokaloryczna, wiosenna, uwielbiana przez dzieci. Jeśli macie maluchy, koniecznie :).

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Składniki:

  • 700 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)
  • 4 różne galaretki (u mnie agrestowa, malinowa, pomarańczowa i cytrynowa)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • nasiona z połowy laski wanilii lub skórka otarta z połowy cytryny (w zależności od tego jaki smak babki chcecie osiągnąć)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić osobno w połowie przewidzianej na opakowaniu ilości wody (u mnie to 250 ml). Każdy kolor wylać oddzielnie na w miarę płaski talerz i zostawić do całkowitego zastygnięcia. Stężałe pokroić w kostkę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (lub tak jak zaleca producent na opakowaniu). Lekko przestudzić.

Jogurt wymieszać z nasionami wanilii lub skórką cytrynową i cukrem, dodać żelatynę i wymieszać. Żelatynę najlepiej najpierw zahartować, tzn dodać trochę jogurtu do rozpuszczonej żelatyny, a potem do reszty jogurtu. Połączyć z galaretkami.

Całość przełożyć do formy babkowej z kominem, przedtem wypłukać foremkę lodowatą wodą. Wstawić do lodówki, by babka stężałą, najlepiej na kilka godzin. Przed wyjęciem wstawić dosłownie na sekundę babkę do miski z wrzątkiem (krótko, bo babka się rozpuści) i wyłożyć babkę na talerz lub paterę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

babka galaretkowiec_babka z galaretkami_babka jogurtowa_babka fit_babka dla dzieci

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne babki:

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa  babka drożdżowa Ewy Wachowicz_babka wielkanocna_babka z rodzynakmi  babka gotowana budyniowa_babka na budyniach_babka bezglutenowa_babka wielkanocna  pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  Babka marmurkowa siostry Anastazji_babka na oleju_babka puszysta_Wielkanoc  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  babka z krówkami i ajerkoniakiem_babka ucierana z polewą kajmakową_babka na Wielkanoc

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Inne pączki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki

wtorek, 10 stycznia 2017

Podwieczorkowe, weekendowe bułeczki drożdżowe z powidłami :).

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

Składniki:

  • 550 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także zwykła pszenna)
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • gęste powidła
  • jajko rozmącone z łyżką mleka
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Mąkę przesiać. 

Masło rozpuścić i przestudzić.

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili będą płynne), dodać 3-4 łyżki mąki, letnie mleko rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

W tym czasie utrzeć cukier i cukier waniliowy z jakami. Do utartej masy jajecznej dodać mąkę, sól, rozczyn, letnie masło. Całość wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski przykryć naczynie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwojenia objętości).

Po ww. czasie podzielić ciasto na 12 równych części. Każdą z tych 12 części na 3 części. Nadziewać powidłami, formować wydłużone kształty (takie elipsy, ale mogą być też kulki). Wkładać po 3 do foremek muffinkowych (foremki posmarowane masłem i posypane mąką).  Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut (do napuszenia).

Piec w 180 °C 20-30 minut.

Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Bułki są najlepsze pierwszego dnia.

Ciasto ze świątecznej "Przyjaciółki" (na makowe różyczki). 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

bułeczki z powidłami_bułeczki drożdżowe_drożdżówki_bułeczki koniczynki

Inne domowe, drożdżowe bułeczki:

Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki  bułeczki zajączki wielkanocne_bułki drożdżowe_Wielkanoc_dania dla dzieci  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  jagodzianki z mascarpone_bułki z jagodami_słodkie bułki_domowe bułki_przepisy na piknik_przepisy na lato  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

środa, 27 lipca 2016

Czemu dzieci uwielbiają takie jedzenie jak paluszki rybne? Ktoś powie - nauczyłaś kobieto, to masz! Nic bardziej mylnego! Nauczyło przedszkole (tak, trzylatkom serwują takie "specjały"). A czytaliście skład gotowych paluszków rybnych? Nie? A to taka ciekawa lektura :). Dlatego odpowiedzią Artura na zachcianki dziecięce, są domowe paluszki rybne. Przygotowane z filetów rybnych w panierce z maki ryżowej i płatków kukurydzianych. Uwaga! Robiliśmy paluszki glutenowe i...są gorsze.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Składniki:

  • 500 g fileta z pstrąga
  • 2 małe jajka
  • mąka ryżowa do panierowania
  • zmielone drobno płatki kukurydziane (ok. 5 garści przed mieleniem)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Z fileta wyjąć dokładnie ości, ściągnąć skórę (najlepiej podwadzając ostrym nożem). Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Podzielić w poprzek na 2 cm kawałki. Panierować po kolei w mące ryżowej, roztrzepanym jajku i zmielonych bardzo drobno płatkach. Smażyć na maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.

U nas sosem jogurtowym (surowy ogórek + czosnek + koperek + sól, sok z cytryny) i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Inne dania rybne:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne

poniedziałek, 09 listopada 2015

Ciastka bez cukru i mąki. Takie do szkolnego plecaka, na drugie śniadanie. Ważne, ciastka są miękkie, czyli nadają się także dla młodszych dzieci, również dla tych, którym ruszające się mleczaki i nie pozwalają gryźć twardych ciastek :).

Z "Dorota smakuje".

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 1 mała marchewka lub 80-100 g startej, surowej dyni
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków (mogą być bezglutenowe)
  • 2 garście bakalii
  • miód do smaku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłko, marchew/ dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Banany rozgnieść.

Bakalie umyć, osuszyć i ew. większe pokroić.

Wszystkie składniki (płatki, bakalie, marchew, jabłko, sól, miód) połączyć. Formować małe kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać.

Piec w 180 °C ok. 30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka owsiane z dynią i bananami_ciastka z marchewką i bananami_ciastka bez cukru_zdrowe słodycze

Inne słodkości dla ucznia:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciasteczka owsiane Ewy Wachowicz_ciastka owsiane_ciastka z bakaliami    Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9