| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania dla dzieci

środa, 07 lutego 2018

Pyszne, delikatne pączki serowe w wersji bezglutenowej. A już myślałam, że pączków zjadalnych nie da się zrobić bez glutenu :). Po tym jednak, jak upiekłam rewelacyjną chałkę bezglutenową (pewnie za jakiś czas zamieszczę ją na blogu), wszystko okazało się możliwe :). I oto są pączki.

Przepis z "Domowych wypieków".

pączkki serowe bezglutenowe_pączki serowe_pączki bezglutenowe_tłusty czwartek

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego (ew. kremowego lub mascarpone)
  • 250 g mąki  bezglutenowej uniwersalnej 
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodać skórkę cytrynową. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce ser i sok cytrynowy, dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Rozgrzać w garnku olej. Nakładać za pomocą dwóch łyżek lub łyżki do lodów zgrabne kulki na tłuszcz. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Do garnka można włożyć kawałek surowego ziemniaka (dzięki temu nie chłoną tłuszczu, podobne działanie ma dodany sok cytrynowy lub spirytus oraz odpowiednia temperatura oleju - w zbyt niskiej chłoną tłuszcz, w za wysokiej przypalają się).

Upieczone pączki wykładać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe można nadziać marmoladą i oprószyć pudrem.

Najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości na tłusty czwartek i karnawał: 

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu

czwartek, 30 listopada 2017

Drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem i kardamonem Norwegowie pieką na dzień św. Łucji (czyli na 13.12.). Bułki są przesmaczne i dodatkowo otulają dom cudownym zapachem.

Norweskie bułki cynamonowe_bułki drożdżowe_drożdżówki_ślimaczki z cynamonem

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 7,5 dag masła
  • 0,25 l mleka (szklanka)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo utłuczonego)
  • szczypta soli

Do posmarowania bułek:

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, dodać pozostałe mleko i całość ochłodzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kardamon, sól, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić (aż będzie gładkie i elastyczne). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć w rulon i pokroić w 3 cm kawałki. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C ok. 10 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Ze starego miesięcznika "Kuchnia" (jeszcze z lat 90).

akcja kulinarna_kuchnia skandynawska_Mops w kuchni

Inne pachnące drożdżówki:

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  drożdżówka cynamonowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem  Estoński kringel_ciasto drożdżowe_ciasto z cynamonem

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Placuszki jogurtowe z borówkami okazały się hitem ostatnich dni, dlatego postanowiłam je zrobić także w wersji bezglutenowej. I...są lepsze niż gluteniaki. Poszłam za ciosem. Oprócz wersji waniliowej zrobiłam wersję czekoladową. Obie pyszne! Wersja waniliowa najlepsza z pudrem, a czekoladowa z rozpuszczona czekoladą i rodzynkami, ale wybór dodatków to kwestia gustu.

Na powolne śniadanie jak znalazł.

placuszki budyniowe z borówkami_placuszki bezglutenowe_placuszki na jogurcie_placuszki czekoladowe_pancakes

Składniki:

(7-8 sztuk)

  • 1 budyń waniliowy (lub czekoladowy); w wersji bezglutenowej - budynie bezglutenowe
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 125 g jogurtu
  • 1jajko
  • 15 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać budyń, kleik, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne placki bezglutenowe:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  racuchy jaglane z płatkami akcji_rachuchy bezglutenowe_kwiaty jadalne  placki z kaszy jaglanej z koktajlem jagodowym_racuszki z kaszy jaglanej_danie bezglutenowe_danie bez mleka

wtorek, 08 sierpnia 2017

Należę do tych szczęśliwców, którym w tym roku obrodziły borówki. Wprawdzie nie owocują tak obficie jak borówki mojego Taty, ale i tak jest ich na tyle dużo, że wystarcza na podjadanie i różne wypieki (jak zwykle naszym hitem jest rolada).

Placuszki z borówkami są przepyszne - puszyste, delikatne, kwaskowe. Do nich miód, cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, inne dodatki. No, pycha :). 

Niezastąpione na podwieczorek, śniadanie, lekki, słodki obiad.

puszyste placuszki jogurtowe z borówkami_racuszki_placki na sodzie_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie orkiszowa) + ew. 1-2 łyżki
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka borówek
  • tłuszcz do smażenia 

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy - wymieszać. Do rozmąconej masy dodać mąkę, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie 

niedziela, 06 sierpnia 2017

Przepis na ten smakołyk dostałam od mojej siostry, a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia". Trochę go zmieniłam, tu odjęłam, tam dodałam, dopasowując smarowidło do preferencji rodzinki. Idea i główny smak przepisu pozostał. Krem jest słodki i wytrawny, i marcepanowy, i nie można mu się oprzeć. Sami spróbujcie :).

W tle domowy krem raffaello i bounty (są na blogu).

domowa migdałowa nutella_zdrowa nutella_zdrowe słodycze_słodycze bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka daktyli 
  • 1 szklanka wody z moczenia daktyli
  • spora szczypta soli
  • ew. ekstrakt migdałowy (ostatnio pomijam) lub aromatyczny rum
  • ew. czekolada mleczna (ostatnio dodaję, ale nie zawsze)

Wykonanie:

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wsypać na tacę migdały (ze skórką) i prażyć 10 minut, mieszając 2-3 razy. Wiem, że można to zrobić na patelni, ale o wiele lepiej smakują migdały uprażone w piekarniku.

Tak przygotowane migdały zmiksować blenderem, dodać osączone daktyle (nie wylewać wody), kakao, sól i ew. dodatki. Całość miksować i powoli wlewać szklankę wody z moczenia migdałów. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Co robię z tym kremem? Zjadam sam :), smaruję chleb, naleśniki, placuszki, a ostatnio kremem przekładam wafle (ale to nie był dobry pomysł).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne smarowidła do chleba:

 krem rafaello z kaszy jaglanej_domowe smarowidło_zdrowy krem  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  brioszka z musem czekoladowym z awokado_domowe pieczywo_pieczywo na drożdżach_bułka maślana_pasta do chleba  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10