| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kremówka

poniedziałek, 30 października 2017

Idealny tort bezowy dla gości. Ładnie wygląda, długo zachowuje świeżość, inaczej niż inne torty bezowe nie nasiąka kremem, dzięki temu nie rozpada się po kilku godzinach (jak inne torty bezowe z kremami na bazie bitej śmietany czy mascarpone), czyli można przygotować go wcześniej. I najważniejsze - jest smaczny :).

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Składniki blatów bezowych (średnica 24 cm)*:

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 125-150 ml likieru baileys
  • 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodki)

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu
  • 3-4 łyżki kwaśnego dżemu (najlepiej z czarnych porzeczek)

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Trufla czekoladowa. Kremówkę podgrzać (prawie do zagotowania), dodać połamaną czekoladę, wymieszać do połączenia składników. Zostawić do wystudzenia. Zimną masę wstawić do lodówki na godzinę. Po ww. czasie dodać alkohol i cukier puder, wymieszać. Całość ubić (masa po ubiciu będzie puszysta i bardziej jasna). Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Masa po stężeniu jest dość twarda i ładnie się kroi, ale najlepiej użyć gorącego noża, wtedy nie przylepia się do jego powierzchni.

Składanie. Na paterze położyć blat bezowy**, posmarować dżemem, dalej 3/4 kremu i drugi blat bezowy. Wstawić do lodówki. Z pozostałej masy uformować kulki, otoczyć w kakao i położyć na wierzch tortu. Całość lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

*tort można przygotować z gotowych blatów bezowych.

**przed położeniem blatu można położyć kleks kremu, dzięki temu tort będzie stabilny,  nie będzie przesuwał się na paterze

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy

Inne ciasta dla gości:

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony  jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  błyskawiczny makowiec_Boże Narodzenie_ciasto z makiem  rolada biszkoptowa z pieczonymi jabłkami_rolada z owocami_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

wtorek, 25 lipca 2017

Puddnig jaglany z sosem wiśniowym - kremowy, delikatny, pyszny deser na lato.

Pudding jaglany z sosem wiśniowym_kasza jaglana na słodko__deser jaglany_zdrowy deser

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego)
  • 200 g + 3 łyżki kremówki
  • 1/3 laski wanilii
  • 200 g białej czekolady

Sos:

  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki nalewki wiśniowej

Wykonanie:

Pudding. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga, kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorącą wodę i mleko. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je wraz z laską do kaszy . Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Gorącą kaszę zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników.

Masę przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki śmietany i zmiksować na gładko. Lekko schłodzić.

Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą jaglaną, najlepiej dodając śmietanę partiami (2-3 części).

Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Sos. W czasie, gdy chłodzi się krem. Przygotować sos. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, nalewkę, masło, zagotować. Odparować płyn, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne desery na lato:

Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień

  

czwartek, 20 lipca 2017

Serniczki na zimno na serkach homogenizowanych z kwaśną żelką porzeczkową. Na upały - koniecznie :).

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Składniki - masa serowa (na 6 porcji):

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • ew. cukier do dosłodzenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka

Żelka porzeczkowa:

  • 300 g obranych czerwonych porzeczek
  • 3-4 łyżki cukru (najlepiej do smaku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • Biszkopty na dno salaterek
  • melisa i porzeczki do ozdoby

Wykonanie:

Spód. Na dnie salaterek rozłożyć biszkopty.

Sernik. Żelatynę rozpuścić w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na moim opakowaniu jest napisane - namoczyć w zimnym płynie, po 20 minutach podgrzać do rozpuszczenia. Nie dopuścić do zagotowania (żelatyna straci swoje właściwości).

Śmietanę ubić.

Letnią żelatynę wymieszać z serkiem homogenizowanym i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki, do stężenia.

Żelka. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Porzeczki wymieszać z cukrem, lekko zgnieść. Zagotować. Przetrzeć, by masa była gładka bez pestek. Zmierzyć powstały płyn, powinno być 250 ml (jeśli nie, dodać wodę), ew. doprawić. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (najlepiej z żelatyną postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Tężejącą masę położyć zastygniętych serniczkach.

Całość schłodzić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

serniczki na zimno z czerwonymi porzeczkami_serniczki z żelką porzeczkową_serniczki z galaretką_sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Inne serniki na lato:

sernik na zimno z czekoladą i czereśniami_sernik na zimno z twarogu_sernik na zimno z galaretką  sernik na zimno z malinami na bezowym spodzie_sernik na zimno z twarogu_sernik bezglutenowy_sernik z galaretką  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik Malakoff_sernik gotowany_sernik przekładany_sernik bez pieczenia_sernik na biszkoptach_sernik wielkanocny  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik z brzoskwiniami i frużeliną truskawkową_sernik z owocami_sernik na kruchym spodzie_sernik z pianką  sernik z białą czekoladą i malinami_serniki_ciasta z owocami_ciasta z czekoladą

wtorek, 18 lipca 2017

Cóż, zwykle tak bywa, że potrawy często pojawiające się na naszym stole, nie pojawiają się na blogu. Bo...są zwykłe, zawsze można przecież je wstawić. A to danie lubię niezmienne od lat. Dlaczego? Można przygotować je w różnych wersjach, jest błyskawiczne, nadaje się na każdą porę roku i jest smaczne. A dziś makaron z bobem. Taki miks stylów włoskiego i Polski Wschodniej. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że bób to wyjątkowo cenne warzywo. Bogate źródło białka, witamin (w tym kwas foliowy) i składników mineralnych (ma sporo żelaza), odkwasza organizm, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega rozwojowi raka i zawiera stosunkowo mało kalorii. 

makaron w sosie serowym z bobem_danie na lato_danie wegetariańskie_szybki makaron_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 25 dag makaronu
  • 50 dag bobu
  • 20 dag gorgonzoli (pikantnej)
  • 200 ml kremówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Nasiona bobu umyć i gotować w niewielkiej ilości wrzątku, bez soli ok. 5 minut (starszy dłużej). Zestawić z ognia odlać i zahartować (przelać zimną wodą, zahamujemy proces gotowania). Zdjąć skórkę z nasion. Obrane osolić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ser pokruszyć, włożyć do garnka, dodać śmietanę i rozpuścić. Wsypać koperek i bób.

Do sosu dodać makaron, wymieszać delikatnie.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania z makaronem:

muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

czwartek, 13 lipca 2017

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tartą różę. I tak zastanawiam się, kto z niego skorzysta? Dużo zachodu, a do czego tego użyć? Wprawdzie pisałam, że do kremu, lemoniady, bułeczek, trufli, ale to takie niekonkretne...A oto coś namacalnego - torcik bezowy z różanym kremem mascarpone i malinami. Zachwyca zapachem i smakiem no i tak słodko wygląda :).

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarpone

Składniki blatu bezowego:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Składniki kremu różanego:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g kwaśnej kremówki
  • 3 łyżki musu z płatków róży (przepis TU)

Dodatki:

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Zmiksować mascarpone, kremówkę i mus różany na gęsty krem.

Składanie. Owoce umyć, osuszyć.

Na tortownicy położyć kleks kremu (dzięki temu tort nie będzie się przesuwał), blat bezowy, krem i owoce. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tuż przed podaniem ozdobić melisą i ew. oprószyć cukrem różanym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

torcik bezowy z kremem różanym i malinami_tort z kremem z płatków róży_tort z kremem mascarponeInne torty bezowe na lato:

tort bezowy z truskawkami_ciasto bezowe_ciasto z owocami_ciasto z kremem  torcik bezowy z kremem limonkowy i owocami leśnymi_tort bezowy_tort z kremem mascarpone_tort na lato  tort bezowy stracciatella z jagodami_ciasto z kremem_ciiasto z owocami  tort bezowy lodowy z malinami_tort na lato_tort cytrynowy  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  biały tort_tort Eton Mess_tort ucierany_tort z bezami_tort z truskawkami   

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10