| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kremówka

czwartek, 29 grudnia 2016

Tak, tak, tak sernik Biały Rosjanin to nic innego jak moja impresja na temat znanego drinka White Russian (w formie ciasta). Jak wygląda mój sernik? Ciemny, czekoladowy, gliniasty spód, druga warstwa to sernik gotowany, a wierzch - mus z likierem kawowym. Taki serniczek od dawna "chodził mi po głowie" i jestem z niego bardzo zadowolona :).

Ciasto dla wielbicieli kawy, serników i "Big Lebowskiego".

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Czekoladowy spód:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (preferuję Piątnicę)
  • 200 g masła
  • 1,5szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli dodamy 3, sernik jest bardziej zwarty i łatwiej go pokroić, ale odradzam, szczególnie w tym zestawieniu - lekki mus + gliniaste ciasto)
  • 1/3 szklanki mleka
Mus czekoladowy:
  • 400 ml zimnej śmietanki 36 %
  • 125 ml likieru kawowego (kahlua)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatki:
  • odrobina mielonej kawy do oprószenia sernika
  • kilka ziarenek kawy

Wykonanie:

Spód. Piekarnik włączyć na 180 °C. Tortownicę o średnicy 27-28 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę połamaną na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudzić.

Żółtka rozmieszać z kakao i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.

Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka (bez grudek cukru) i lśniąca.

Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową.

Przełożyć do foremki i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostudzenia.

Po upieczeniu ciasto się zapadnie.

Sernik. Twaróg wymieszać z jajkiem i żółtkami. Masło z cukrem rozpuścić w dużym garnku z grubym dnem. Dodać masę serową. Całość gotować 10 minut (licząc od momentu zagotowania). Uwaga! Trzeba mieszać, by nie przypalić masy. Oprócz tego masa pryszcze, może poparzyć. Po ww. czasie dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i jeszcze chwilę gotować (by masa straciła surowy smak mąki). Przełożyć do foremki ze spodem czekoladowym i wystudzić.

Mus kawowy. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na mojej torebce jest napisane - "żelatynę rozmieszać we wrzątku", dlatego rozmieszałam żelatynę w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Połączyłam z likierem kawowym i spirytusem.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodać likier z żelatyną (lejąc powoli). Masę przełożyć na zimny sernik. Całość schłodzić.

Przed podaniem oprószyć kawą. Boki posypać ziarenkami kawy.

Kroić gorącym nożem.

Uwagi:

*maziowaty spód czekoladowy można zastąpić biszkoptem kakaowym (PRZEPIS)

**do spodu można dodać, oprócz kakao, łyżeczkę kawy

*** do sernika często dodaję cukier waniliowy (ale domowy)

****przygotowując mus, można pominąć spirytus, ale likier jest bardzo delikatny i słodki, dodatek mocnego alkoholu lekko zaostrza smak. Zresztą drink White Russian, to: wódka, kahlua, mleko.  

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym

Inne moje serniki:

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc

wtorek, 15 listopada 2016

Pomarańczowy spód, pomarańczowa masa serowa i wierzch zwieńczony bitą śmietaną o smaku pomarańczowym z bezami i granatem. Zimowy, kremowy, przepyszny sernik.

To mój czwarty nowy, zimowy sernik zamieszczony na blogu po: serniku śliwka w czekoladzie, serniku cassisserniku orzechowym, a w kolejce czekają kolejne :).

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 pełna łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 1łyżka likieru pomarańczowego
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica lub Delfico)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy (- jedna łyżeczka na spód i 1/2 łyżeczki do śmietany)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • szczypta soli

Eton mess:

  • 1 granat
  • szklanka schłodzonej kremówki
  • kilka bez (najlepiej domowych)
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej (lub więcej, do smaku)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ew. listki melisy
Wykonanie:

Spód. Przygotować formę o średnicy 23-24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia.

Płatki podprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Zmielić lub zmiksować w blenderze (ale nie na pył). Płatki wymieszać ze skórką, cukrem pudrem, solą, rozpuszczonym masłem i likierem. Masą wyłożyć dno przygotowanej formy. Docisnąć. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę, likier, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na owsiany spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, zdjąć formę metalową (można zostawić, ale w takim przypadku istnieje prawdopodobieństwo, że sernik będzie miał metaliczny posmak). Wstawić, przykryty, do lodówki na noc.

Eton mess. Bezy pokruszyć, ale nie na proszek. Granat przekroić i wyjąć nasiona. Śmietanę ubić z cukrem, ale nie na sztywno, raczej na gęsto. Bezy wymieszać ze śmietaną, dodać granat, zostawiając kilka nasion do ozdoby. Przełożyć na zimny sernik.

Można udekorować listkami melisy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

Inne moje serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  sernik gotowany z domową galaretką_ciasto bez pieczenia_ciasto bezgutenowe_sernik na zimno  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  kremowy sernik z polewą jeżynową_sernik na spodzie czekoladowo-owsianym_sernik kremowy_sernik bezglutenowy  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy

czwartek, 27 października 2016

Tort na wyjątkowe okazje - urodziny, imieniny, rocznicę ślubu, spotkanie rodzinne. Niezwykle delikatny biszkopt, przełożony masą kajmakową z mascarpone i gruszkami, nasączony amarettto. Wierzch to masa śmietankowa i pieczone gruszki. Delikatna, harmonijna całość, no i te gruszki...

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kajmakowy z gruszkami:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g masy kajmakowej (u mnie Gostyń)
  • 200 ml kremówki
  • puszka gruszek osączonych z syropu

Krem śmietankowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Czipsy gruszkowe:

  • 2 gruszki (najlepiej podłużne z ogonkami)
  • cukier brązowy do posypania

Dodatki:

  • 6-8 łyżek amaretto do nasączenia blatów (lub herbata wymieszana z ekstraktem migdałowym; gorsze rozwiązanie)

Wykonanie:

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć. Przekroić na 3 części.

Masa kajmakowo-gruszkowa. Wszystkie składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce).

Kajmak, kremówkę, mascarpone razem ubić (masa powinna być bardzo gęsta). Osączone gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Masą przełożyć placki biszkoptowe. Każdy delikatnie skrapiając alkoholem.

Masa śmietankowa. Składniki schodzone. Śmietanę, mascarpone, puder i ekstrakt ubić na gęsty krem. Posmarować wierzch i boki tortu.

Chrupki. Gruszki pokroić wzdłuż na bardzo (!) cieniutkie plastry. Położyć na papierze do pieczenia, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w 170 °C. Ciepłe zdjąć i poczekać aż ostygną. Zimnymi gruszkami ozdobić tort.

Całość schłodzić.

Z "Moich wypieków" z moimi zmianami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort kajmakowy z gruszakmi_tort kremowy_tort amaretto_tort na specjalne okazje

Inne torty na uroczyste okazje:

  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  pavlova z dyniowym tiramisu_tort bezowy_tort korzenny_warzywa w słodyczach  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

niedziela, 31 lipca 2016

Słynny, włoski deser na upalne dni. Śmietankowa galaretka z wanilią i sosem wiśniowym.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Składniki:

  • 750 ml kremówki
  • 10-15 dag cukru (do smaku)
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sos:

  • 40 dag wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • ew. cynamon czy amaretto do smaku

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki śmietanki. Wanilię rozkroić i wyskrobać nożem nasionka. Pozostałą śmietanę wlać do garnka. Dodać cukier, nasionka wanilii i strąk. Zagotować i gotować jeszcze chwilę od momentu wrzenia. Zestawić z ognia, wyjąć strąk wanilii. Po chwili dodać namoczoną żelatynę, dobrze rozmieszać.

Przelać do naczyń do deserów (pucharki, słoiki, kielichy, itp). Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na godzinę, półtorej, by puściły sok. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do wiśni, zagotować. Najlepiej wlewać rozmieszaną mąkę powoli, sprawdzając gęstość sosu. Powinien być lekko płynny, nie tak gęsty jak kisiel. Wystudzić.

Sosem polać galaretkę. Ozdobić melisą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

panna cotta z sosem wiśniowym_deser włoski_deser kremowy_deser z wiśniami

Akcja w wiśniowym sadzie 2016_panna cotta z sosem wiśniowym

Inne zimne desery:

creme brulee_krem z karmelem_deser francuski_krem spalony  lody brazylijskie_sorbet owocowy_deser na upalny dzień   deser arbuzowo-melonowy_deser na zimno_sałatka owocowa_deser z lodami  Grill z arbuza_owocowa sałatka_arbuz kreatywnie_zabawy kulinarne  

wtorek, 14 czerwca 2016

Pianka truskawkowa, do niej galaretka również truskawkowa - klasyczny deser w sezonie truskawkowym.

deser truskawkowy_deser z truskawkową pianką_zimny deser_deser z galaretką

Składniki:

  • 1 szklanka schłodzonej śmietany 30-36 %
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 + 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek
  • listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Przygotować 4-5 salaterek/słoiczków/pucharków.

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.

Truskawki, umyć, osuszyć, odszypułkować i, o ile nie są małe, pokroić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.

Śmietanę ubić, połączyć z musem truskawkowym. Przełożyć do przygotowanych naczyń i schłodzić.

Truskawki położyć na piankę, zalać galaretką i zostawić w lodówce do stężenia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

deser truskawkowy_deser z truskawkową pianką_zimny deser_deser z galaretką

Inne zimne desery na lato:

Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  deser czarno-biały_Eton mess_brownie_deser z owocami_dania na lato  Eton mess_szybki deser na lato_deser z truskawkami_deser z bezami_deser ze śmietaną_deser na zimno

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9