| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto półfrancuskie

niedziela, 09 listopada 2014

Ciasto półfrancuskie jest bardzo uniwersalne. Może być bazą zarówno do wypieków słodkich jak i słonych. A odmiana twarogowa tego ciasta jest o tyle fajna, że nie wymaga długiego okresu leżakowania w lodówce. Na bazie właśnie takiego ciasta upiekłam delikatne i kruche rogaliki na święto św. Marcina. Środek rogalików wypełnia masa makowa, a wierzch pokrywa lukier migdałowy i posypka orzechowa. Oczywiście rogaliki można nadziać inaczej - marmoladą, marcepanem, powidłami, masą twarogową, orzechową, ... albo słonym farszem.

Z "Kuchni polskiej".

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g zmielonego, raczej suchego twarogu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 300-350 g masy makowej
  • cukier puder i ekstrakt migdałowy (ilość do smaku)
  • posiekane orzechy do posypania rogali

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, żółtko, sól i szybko zagnieść ciasto.

Z tektury wyciąć trójkąt o podstawie 8 cm i bokach 18 cm.

Ciasto rozwałkować podzielić na pasy o szerokości 8 cm. Przykładając do ciasta wycięty z tektury szablon, wykrawać trójkąty. U podstawy trójkąta kłaść nadzienie*. Zwijać rogale, rozpoczynając od podstawy. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować wodą lub rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240-250 °C na złoty kolor. 

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Cukier puder i ekstrakt migdałowy wymieszać z niewielką ilością wrzątku (tyle by całość miała gęstość kwaśnej śmietany). Polukrować rogaliki. Zanim lukier zastygnie posypać orzechami.

*farszem można posmarować cały trójkąt i dopiero wtedy zwinąć rogal

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Inne rogaliki:

rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Bardzo kruche, chrupiące, lekko słodkie, maślane, z delikatnie wyczuwalnym kwaskowym posmakiem. Niezależnie od tego ile ich zrobię, znikają i to błyskawicznie.

Przepis mojej przyjaciółki Ani (albo raczej jej mamy).

ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie

 Góra ciasteczek :).ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka gęstej (36 %), kwaśnej śmietany
  • wierzch: roztrzepane jajko, gruby cukier wymieszany z wanilią lub cukrem waniliowym

Wykonanie:

Z maki, masła i śmietany zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Wałkować partiami, dzielić ciasto na paski, potem na romby. Każde ciasteczko posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać cukrem. Piec, w rozgrzanym do 230 °C piekarniku, na jasno-złoty kolor.

Ważne (by nie wyszły placki, zamiast listkujących ciasteczek):

*ciasta nie można wałkować zbyt cienko

**niezwykle istotna jest wysoka temperatura piekarnika (w takiej ciasto ładnie listkuje)

***śmietana musi być wysokoprocentowa i kwaśna

****z niewyjaśnionych powodów, ciasteczka są lepsze zimą:).

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Świąteczne ciasteczka".

Inne drobne słodkości:

ciastka kręcone_ciastka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie

wtorek, 04 września 2012

Usteczka to ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem jabłkowy. Znikają błyskawicznie, zwłaszcza ciepłe.

Przepis z "Kulinarnego Atlasu Lata" dodatku do "Gazety Wyborczej".

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Składniki:

  • 1/4 kg masła
  • 1/4 kg maki
  • 1/4 kg twarogu
  • ok. 40 dag jabłek (najlepiej antonówki)
  • cukier puder do oprószenia

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Wykonanie:

Twaróg zmielić. Masło posiekać z mąką na proszek. Dodać twaróg i szybko zagnieść. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki (tak było w oryginalnym przepisie, ale uważam, że ciasto półfrancuskie powinno leżakować 12 godzin). Oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść cząstkę jabłka i składać na pół, tak by szersza część jabłka była widoczna. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 -230 °C na złoty kolor. Jeszcze ciepłe oprószyć pudrem. 

Uwaga:

*W przypadku ciasta półfrancuskiego ważna jest wysoka temperatura piekarnika, tylko w takiej ciasto 'listkuje" i rośnie

Zobacz moją stronę na fb.

Usteczka dodaję do akcji: "Ciasta z owocami sadu".

Inne słodkości z owocami:

placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

 

 * * * *

Bardzo dziękuję za wyróżnienie Ewie z bloga "MojeTworyPrzetwory"  w Versatile Blogger Award.

I choć z reguły nie bawię się w łańcuszkowanie, to jednak...

Zasady zabawy:

nominować 15 blogów

ujawnić 7 faktów o sobie

podziękować blogerowi, dzięki któremu otrzymało się nominację (u niego na blog)

pokazać nagrodę Versatile Blogger Award 

Moje ulubione blogi? Mam ich wiele, część jest w zakładkach.15 to za mało - I love bake, Ekspresje Kulinarne, Matka Wariatka, Mirabelkowy blog, Piekarnik, Kuchnia Breni, , Kulinarne spotkaniaKuchnia Broni, Kucharka Zen, Na miotle, Kuchnia Whisper, W kuchni Karmel-itki, Kuchenne fascynacje, Dziś mam ochotę na.., gdyby nie było głupio dodałabym jeszcze MojeTworyPrzetwory i jeszcze Doter Cooking.

Siedem rzeczy o mnie:

1. Lubię wytrawne wino musujące.

2. Czytam wszystko co mi wpadnie w rękę. W związku z czym zdarzają się niewypały, jak 3 tom serii "Polityka z kryminałem", ale też i perły - "Miedzianka" Filipa Springera.

3. Uwielbiam Via ferraty.

4. Jestem fanem słuchanek (moje słowo na audiobook) i słuchowisk.

5. Prawie nie oglądam telewizji, za to ciągle słucham radia.

6. Mam kota (takiego żywego).

7. Lubię piec ciasta, choć nie zawsze je jem.

wyróżnienie

czwartek, 16 sierpnia 2012

Wiatraczki z ciasta półfrancuskiego nadziewane morelami, to efektowne ciasteczka z pysznym nadzieniem. Są lekko kwaśne, mało słodkie, pyszne na ciepło i zimno.

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag białego sera
  • 50 dag moreli
  • gruby, brązowy cukier lub cukier perlisty do posypania
  • cukier puder do oprószenia

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

Wykonanie:

Ser zmielić. Masło posiekać z mąką na piasek, dodać twaróg i szybko zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować, najlepiej wkładając ciasto między dwie folie spożywcze. Rozwałkowane pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Każdy kwadrat naciąć po przekątnej zaczynając od brzegów, nie docinając do środka. Na środku położyć połówkę moreli, złożyć do środka brzegi, co drugi bok, formując wiatraczek. Posypać cukrem, piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C na złoty kolor. Oprószyć pudrem.

Przepis z "Przyjaciółki".

Znajdź mnie na fb.

Wiatraczki dodaję do akcji : "Morelkowo brzoskwiniowo".

Inne słodkie drobiazgi:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  Księżniczki_muffinki kokosowe_dania na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik  muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik