| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne
Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto półfrancuskie

niedziela, 09 listopada 2014

Ciasto półfrancuskie jest bardzo uniwersalne. Może być bazą zarówno do wypieków słodkich jak i słonych. A odmiana twarogowa tego ciasta jest o tyle fajna, że nie wymaga długiego okresu leżakowania w lodówce. Na bazie właśnie takiego ciasta upiekłam delikatne i kruche rogaliki na święto św. Marcina. Środek rogalików wypełnia masa makowa, a wierzch pokrywa lukier migdałowy i posypka orzechowa. Oczywiście rogaliki można nadziać inaczej - marmoladą, marcepanem, powidłami, masą twarogową, orzechową, ... albo słonym farszem.

Z "Kuchni polskiej".

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g zmielonego, raczej suchego twarogu
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 300-350 g masy makowej
  • cukier puder i ekstrakt migdałowy (ilość do smaku)
  • posiekane orzechy do posypania rogali

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, żółtko, sól i szybko zagnieść ciasto.

Z tektury wyciąć trójkąt o podstawie 8 cm i bokach 18 cm.

Ciasto rozwałkować podzielić na pasy o szerokości 8 cm. Przykładając do ciasta wycięty z tektury szablon, wykrawać trójkąty. U podstawy trójkąta kłaść nadzienie*. Zwijać rogale, rozpoczynając od podstawy. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować wodą lub rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240-250 °C na złoty kolor. 

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Cukier puder i ekstrakt migdałowy wymieszać z niewielką ilością wrzątku (tyle by całość miała gęstość kwaśnej śmietany). Polukrować rogaliki. Zanim lukier zastygnie posypać orzechami.

*farszem można posmarować cały trójkąt i dopiero wtedy zwinąć rogal

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rogaliki półfrancuskie z makiem_drobne wypieki_rogale na świętego Marcina

Inne rogaliki:

rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka

 
1 , 2 , 3 , 4