| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z drobiu

wtorek, 23 października 2018

Jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Delikatne i aromatyczne, smaczne z wieloma dodatkami - i z ryżem, i z kaszą, i makaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach - zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :).

pulpeciki z indyka w kremowym sosie kurkowym_pulpety w sosie_danie na obiad

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka)
  • 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa)
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • masło klarowane do podsmażenia cebulki
  • sól, pieprz
  • mąką do otoczenia pulpecików (w wersji bez glutenu ryżowa)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego

Sos:

  • 200 g kurek
  • 200 ml śmietanki (tłustej)
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane lub oliwa do podsmażenia grzybów
  • sól, pieprz, kurkuma
  • natka do oprószenia dania

Wykonanie:

Pulpety. Cebulkę/szalotkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do zmielonej masy dodać jajko, posiekaną natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. Formować niewielkie kuleczki, otaczać mąką. Gotowe wkładać do wrzącego bulionu. Ugotowane wyjmować i wkładać do sosu kurkowego.

Sos. Kurki umyć, osuszyć usmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kurkumę. Pod koniec smażenia wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem , chwilę dusić razem. Do sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką.

Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady z grzybami:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

środa, 26 września 2018

Klasyka w nowym wydaniu, czyli tort gołąbkowy. Zamiast tradycyjnych gołąbków, tort. Jak zwykle smaczne danie, ale inaczej, zaskakująco wyglądające. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czy domowników, przygotujcie taki wytrawny tort. A czy jest mniej pracy niż z gołąbkami? Nie, niekoniecznie.

Inne gołąbki na blogu:

  1. Gołąbki tradycyjne
  2. Gołąbki bez zawijania, czyli po  cygańsku
  3. Gołąbki wigilijne z suszonymi grzybami
  4. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

tort gołąbkowy_gołąbki inaczej_niedzielny obiad_kapusta faszerowana

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kg mięsa (u mnie mix mięsa z kurczaka i indyka; dodam, że mięso z samych piersi jest za suche, najlepiej udka i piersi)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula + tłuszcz do podsmażenia
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 330 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • ew. 1/2 cebuli drobno pokrojonej i podsmażonej

Wykonanie:

Ryż ugotować (szklanka ryżu + 2 szklanki wody). Cebulę pokroić i podsmażyć. Mięso i cebulę zemleć (przed mieleniem oddzielić skórę i tłuszcz z mięsa). Masę mięsną wyrobić, dodać ostudzony ryż, sól, pieprz, odrobinę majeranku - wymieszać. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka z gotującą wodą i gotować przewracając ją. Zdejmować sukcesywnie liście. Z każdego liścia delikatnie odkrawać nerwy.

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - wyłożyć szczelnie folią aluminiową i posmarować tłuszczem.

Składniki sosu połączyć, jeśli passata nie jest gęsta, wcześniej odparować.

Na dnie foremki układać naprzemiennie liście i farsz, zaczynając od liści i na nich kończąc. Wierzch polać sosem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec ok. 1,5 godziny.

Kroić jak tort.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort gołąbkowy_gołąbki inaczej_niedzielny obiad_kapusta faszerowana mięsem

Inne dania na niedzielny czy świąteczny obiad:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka

czwartek, 13 września 2018

Danie jednogarnkowe - kurczak z pomidorami, fasolką szparagową, marchewką i ryżem. Sycący obiad.

czerwony kurczak_kurczak z pomidorami i fasolką_danie jednogarnkowe_kurczak z ryżem

Składniki: 

  • 1 kg udek kurczaka
  • por (biała część)
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 250 g marchewki
  • 500 g mięsistych pomidorów (lub puszka pokrojonych pomidorów)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do podsmażenia 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz, ew. ostra papryka w proszku
  • natka do posypania dania

Wykonanie:

Udka podzielić na dwie części, umyć, posolić, oprószyć pieprzem. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pora pokrojonego w półplasterki i  przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, tymianek, ew. paprykę, pokrojone pomidory, 2/3 bulionu i zagotować. Dodać udka i gotować razem pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ww. czasie dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, przygotowaną i przekrojoną na pól fasolkę, ryż, resztę bulionu. Razem dusić kolejne 30-40 minut. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Danie doprawić.

Co do takiego dania? Surówka z pomidorów, papryki i sałaty z sosem winegret albo ogórki kiszone z papryką i kukurydzą, albo z biała kapusty z marchewką i sosem winegret z musztardą, inne...

Na podstawie przepisu "Kuchni Lidla".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z kurczakiem:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

czwartek, 06 września 2018

Nie masz czasu? Na szybki obiad polecam zielone, kremowe i aromatyczne danie z kurczaka z fasolką szparagową i brokułami w sosie pesto.

zielony kurczak_kurczak z fasolą, brokułami i pesto_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 200 g zielonej fasoli szparagowej
  • 200 g brokułów
  • 125 ml śmietanki (36 lub 18 %)
  • 2 łyżki pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • sól, pieprz
  • ew. parmezan do oprószenia dania
  • olej do podsmażenia kurczak

Wykonanie:

Fasolkę i brokułu ugotować.

Pierś pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i podsmażyć. Dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto, chwilę razem dusić. Dodać fasolę i brokuły, wymieszać. Można oprószyć parmezanem. Można posypać dowolnymi pestkami, nasionami czy orzechami (w wersji luksusowej piniowe:)).

A co do podania? Ziemniaki, makaron, ryż, biała kasza gryczana i dowolna, sezonowa surówka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne dania z kurczakiem:

kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone

wtorek, 10 lipca 2018

Na obiad, w czasie upałów - sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_szybka kolacja

Składniki:

  • 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez skóry)
  • 3 pomidory
  • 80-100 g sałaty (u  mnie roszponka, ale może być mix różnych sałat)
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • zioła po łyżce posiekanych - szczypiorek, koperek, 1/2 łyżki oregano
  • sos: łyżka oliwy, soku z cytryny, ząbek czosnku, odrobina soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć do salaterki. Na to kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory w ćwiartki (można obrać skórkę), osączoną ciecierzycę, posiekane zioła. Na koniec przygotować sos - oliwę, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek wlać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Tak przygotowaną emulsją polać sałatkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_sałtaka na kolację

Inne sałatki:

sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18