| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z drobiu

wtorek, 28 marca 2017

Pyszny, cudowny pasztet z mięsa indyka. Nie za suchy, mniej kaloryczny niż wieprzowy, niesamowicie smaczny. Świetny i z chrzanem, i z marynowanymi gruszkami czy śliwkami, i z ogórkiem kiszonym. U nas zagości na wielkanocnym stole :).

pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

Składniki :

  • 1 kg mięsa z uda indyka
  • 30 dag wątróbki (przygotowanych - usunięte błony)
  • 50 dag pieczarek
  • jedna cebula
  • bułka lub gruba kromka chleba bezglutenowego (u mnie taki z mąki z siemienia lnianego)
  • łyżka - dwie masła klarowanego do smażenia cebuli
  • 3 jajka
  • 20 cieniutkich plastrów chudego, gotowanego boczku (wędzony może zdominować smak potrawy)
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora, kawałek selera)
  • przyprawy do wywaru (liść laurowy, kilkanaście ziaren pieprz, 3-4 ziarna ziela angielskiego, sól)
  • przyprawy do pasztetu (imbir, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa)

Wykonanie:

Przygotować warzywa - obrać, umyć podzielić na części. Mięso umyć.

Mięso indyka włożyć do garnka razem z włoszczyzną i przyprawami, zalać wodą (gorącą) i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 1,5-2 godzin (moje mięso było z kością). Pod koniec gotowania odlać trochę płynu, zalać nim przygotowane wątróbki i gotować 5 minut. Mięso i wątróbkę wystudzić.

Cebulę obrać pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i razem z cebulą podsmażyć.

Bułkę/chleb namoczyć w wywarze z gotowania mięsa.

Mięso, wątróbki, cebulę, pieczarki i bułkę zmielić (najlepiej dwukrotnie). Dodałam do mielenia dwie marchewki i pietruszkę z wywaru, dzięki temu pasztet nie jest suchy, mimo że nie jest z tłustego mięsa. Część pieczarek i wątróbki drobno posiekałam - lubimy takie niegładkie pasztety, ale to kwestia gustu, można zmielić na gładką masę.

Do masy dodać jajka, przyprawy (suszony imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, zmielony pieprz i ew. sól)  - dobrze wyrobić.

Podłużną formę posmarować tłuszczem, wyłożyć plastrami boczku, na to położyć masę pasztetową, wyrównać, przykryć wierzch plastrami boczku.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 1 godziny.

Wystawić z piekarnika, przestudzić. Letni wyjąć z formy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, wtedy ładnie można pokroić. Na zdjęciach pasztet nie jest do końca schłodzony i widać problemy z krojeniem.

pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

Tu można znaleźć przepisy na wielkanocne mięsa, sałatki, przekąski

galeria słodka Wielkanoc  

A tu przepisy na nasze ulubione ciasta wielkanocne

Inne przepisy na wielkanocne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

niedziela, 19 lutego 2017

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady...trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar.

Przepis ze "Skutecznych TV".

domowa wędlina z indyka_wędlina z szynkowara_wędlina dietetytczna

Składnik:

  • 800 g piersi indyka
  • 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso zalać solanką (powinna przykryć całe mięso), dodać przyprawy, przykryć i zostawić w lodówce na 3 dni (zdarza mi się zostawić nawet na 5 dni).

Wyjąć z solanki, włożyć do szynkowara, docisnąć, zamknąć. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (woda powinna sięgać do wysokości mięsa) i parzyć w 80 °C 60-70 minut.

Wyjąć szynkowar z garnka, wystudzić i zimny włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Wyjąć z foremki i cieszyć się świetną domową wędliną :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny

czwartek, 17 listopada 2016

Mięso z piersi kaczki duszone powoli i długo w sosie pomidorowym, do tego polenta i czerwona kapusta z rodzynkami i morelami podlana miodkiem i czerwonym winem. Pyszny niedzielny obiad.

Na podstawie przepisu z książki "Dwóch łakomych Włochów".

Kaczka z polentą i czerwoną kapustą_kaczka szarpana_gulasz z kaczki_rougu z kaczki

Składniki gulaszu:

  • 1 kg piersi z kaczki
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki nasion jałowca
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście szałwii
  • 1/2 łyżki listków rozmarynu
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Składniki polenty:

  • 1,5 l wody
  • 10 g soli
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego miękkiego sera
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 g masła

Składniki kapusty:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1-2 łyżki masła lub tłuszczu wytopionego z kaczki (ale w tym ostatnim przypadku, lepiej 1)
  • garść rodzynek
  • garść moreli (pokrojonych w paski)
  • 2-3 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 100 ml czerwonego wina (ew. bulion warzywny)
  • przyprawy (3-4 goździki, kawałek cynamonu, 1/2-1 łyżeczki imbiru, sól, ew. pieprz, sok z cytryny)

Gulasz

Mięso położyć skórą na dół na zimnej patelni, powoli wytapiać tłuszcz. Piersi podsmażyć z drugiej strony, zlać tłuszcz, wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Przełożyć do garnka, dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bardzo powoli, na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso można "poszarpać" (rozdzielić) widelcem na kawałki (i tak jest na zdjęciu).

Polenta

Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.

Kapusta

Kapustę poszatkować, dodać tłuszcz, wino, goździki, cynamon, imbir i dusić na wolnym ogniu. W połowie gotowania dodać bakalie i sól, ew. uzupełnić płyn. Ugotowaną doprawić miodem, cytryną, solą, Powinna być słodko-słono-kwaśna.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne drugie dania na niedzielny czy świąteczny obiad:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina 

wtorek, 08 listopada 2016

Podaję dalej przepis znaleziony w książce Ewy Wachowicz "Ulubione" na duszone nóżki gęsie z jabłkami i rodzynkami. Danie, które robiłam wielokrotnie, jesienno-zimowe, sycące, pyszne. Danie prawie regionalne (w moich okolicach gęś owsiana jest daniem regionalnym). Danie z ciekawym dodatkiem - jabłkami duszonymi w miodzie, z cynamonem i rodzynkami.

Danie na niedzielny obiad, spotkanie rodzinne, imieninowe,....i na św. Marcina (oczywiście :)).

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Gęsina:

  • 4 gęsie nóżki
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suszonej żurawiny

Duszone jabłka:

  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka miodu pitnego (lub wódka wymieszana z miodem i wodą)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny, gdy jabłka są słodkie

Wykonanie:

Gęsina

Nóżki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zostawić w lodówce na kilka-kilkanaście godzin (zostawiam na noc).

Zamarynowane obsmażyć na patelni*. Kładąc skórą do dołu, dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu (sam się wytopi). Przełożyć gęsinę do dużego rondla. Z patelni zlać tłuszcz i wlać na nią wino, potem przelać wino do garnka, dodać żurawinę i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gdy mięso jest miękkie, zebrać tłuszcz i odparować sos.

Jabłka

Jabłka obrać, podzielić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię, dodać miód pitny, cynamon, cukier, rodzynki i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jędrne.

*wg przepisu p. Wachowicz gęsinę kładziemy na rozgrzaną patelnię, ale ja korzystam ze sposobu p. Okrasy i mięso, skórą na dół, kładę na zimną patelnię.

**oprócz jabłek, do gęsi, podaję buraczki lub (tak jak na zdjęciach) czerwoną kapustę z owocami i bakaliami i obowiązkowe (u nas) ziemniaki :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Inne rozgrzewające dania mięsne na jesienne spotkania:

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

wtorek, 04 października 2016

Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym - obowiązkowa :).

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Składniki:

  • 0,5 kg upieczonej piersi z indyka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • szklanka esencjonalnego rosołu
  • 1/3 szklanki białego wina likierowego (u mnie malaga)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ozdoby: winogrona, liście winogron, inne

Wykonanie:

Indyka nasolić, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zacisnąć boki, przekuć i piec w, zależności od grubości mięsa, 25-35 minut. Wystudzić.

Rosół zagotować, dodać do niego malagę i żelatynę - wymieszać. Wystudzić.

Mięso pokroić na plastry, ułożyć na głębokim półmisku wraz z ozdobami. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Do mięsa pasują gruszki z tymiankiem, buraczki z orzechami, chrzan, ćwikła, musztarda, marynaty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Inne mięsa w galarecie:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  ozorki w galarecie_mięso w galarecie_podroby_przystawki_dania na przyjęcia_dania na Wielkanoc

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16