| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z drobiu

środa, 20 czerwca 2018

Gulasz na lato - z bobem, młodą marchewką i ziołami. Do niego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty z koperkiem. Taki niedzielny obiad.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_gulasz drobiowy_niedzielny obiad

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka (bez skóry, błon, tłuszczu)
  • 400 g bobu
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • duża łyżka mascaropne (lub śmietanka)
  • 2 łyżki koperku lub natki + kilka listków tymianku lub cząbru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być ryżowa)
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

Ugotować bób (5-8 minut), odlać i zahartować zimną wodą (przerywamy proces gotowania). Wyłuskać.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Odstawić.

Mięso pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Podsmażyć, dodać kurkumę, bulion. Dusić do miękkości. Dodać marchewkę z cebulą, chwilę gotować. Zdjąć z ognia, dodać mascaropne, koper i bób, delikatnie wymieszać. Doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_niedzielny obiad

Inne obiady na lato z mięsem:

potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście francuskim_ciasto wytrawne

środa, 16 maja 2018

Sezon szparagowy w pełni. Oprócz tradycyjnych szparagów z masłem lub bułką przygotowuję zupę szparagową, łososia ze szparagami, risotto ze szparagami. A od kilku dni do zbioru przepisów dołączyły sznycle z indyka ze szaragami w kremowym sosie. Taki wiosenny obiad na niedzielę.

sznycle z indyka w sosie śmietankowym_danie ze szparagami_niedzielny obiad_danie z drobiu

Składniki:

  • 350 g piersi z indyka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml śmietanki (12 lub 18 %)
  • 50 g wędzonego boczku
  • 50 g startego, twardego sera
  • przyprawy: szczypta kurkumy, pieprz, sól

Wykonanie:

Pierś z indyka pokroić w plastry, delikatnie osolić i posypać utłuczonym pieprzem.

Przygotować szparagi - umyć, lekko naciskając oderwać zdrewniałe końcówki i gotować w posolonej wodzie, tak by główki wystawały z wody (3-4 minuty). Wyjąc z wody pokroić w plasterki.

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (gdy jest chudy, dodać odrobinę oleju). Usmażyć na wytopionym tłuszczu sznycle. Zestawić z ognia, dodać śmietankę, kurkumę, szparagi, posypać serem, przykryć pokrywką i zostawić na chwilę, by ser się rozpuścił.

Można podać z młodymi ziemniakami z koperkiem i surówką z kapusty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sznycle z indyka w sosie śmietankowym_danie ze szparagami_niedzielny obiad_danie z drobiu

Inne dania ze szparagami:

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  risotto ze szparagami_obiad bez mięsa  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  szynka ze szparagami w galarecie_przystawki_karnawał  bułki ze szparagami na piknik_bułki nadziewane_bułki wiosenne_szparagi w cieście   sałatka ze szparagami_sałatka wiosenna_sałatka zamiast obiadu  Sałatka z kaszą jaglana i szparagami_sałatka z kaszą _drugie śniadanie  

środa, 18 października 2017

Sałatka z rukoli, malin i wątróbki to ostatnio, obok carpaccio z buraczków i sałatki z marchewki, moja ulubiona sałatka i faworyt jesiennego sezonu urodzinowo-imieninowego.

Jak jest? Pikantna i zaskakująca. 

sałatka z rukolą, wątróbką i malinami_sałatka pikantna_słatka na kolację

Składniki:

  • porcja rukoli
  • 30 dag wątróbki
  • garść malin (najlepiej czerwonych i białych, dają ładne zestawienie kolorystyczne)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól i grubo zmielony pieprz
  • Sos: (1-2 łyżki pikantnej oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka lejącego miodu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól)

Wykonanie:

Wątróbkę przygotować (błony i inne dodatkowe elementy odciąć) i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną osolić (to ważne, solić po usmażeniu, inaczej będzie twarda) i posypać pieprzem. wystudzić.

Gdy wątróbka stygnie, przygotować pozostałe składniki. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym płaskim talerzu. Maliny umyć i osuszyć. Składniki sosu włożyć do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, by uzyskać gładką emulsję. 

Wątróbkę (zimną) ułożyć na sałacie, posypać malinami i polać sosem.

Można posypać uprażonym siemieniem lnianym.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów  sałatka z cykorią i camembertem_sałatka zimowa_sałatka karnawałowa  sałatka z roszponką_sałatka wegetariańska_przystawki i przekąski_danie na karnawał_danie błyskawiczne  

wtorek, 05 września 2017

Kurczak w kremowym sosie z kurkami i estragonem. Błyskawiczny, niedzielny obiad.

Estragon daje lekki korzenny smak, pokochaliśmy go rok temu za sprawą kurczaka pieczonego z estragonem.

kremowy kurczak z estragonem i kurkami_kurczak w sosie śmietankowym_szybki obiad_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 40-50 dag kurek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu (listki) + do posypania
  • 2 małe ząbki czosnku + suszony do natarcia kurczaka 
  • 200 g  śmietany 36 %
  • masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi pokroić w plastry, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Natrzeć suszonym czosnkiem i częścią estragonu. Odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić kurki. Przygotować dodatki (ziemniaki lub ryż, lub makaron oraz surówkę).

Piersi smażyć na maśle z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać kurki. Smażyć razem. Dodać czosnek. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Posypać pozostałym estragonem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne obiady z kuczakiem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone   kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne

piątek, 23 czerwca 2017

Gołąbki inaczej - z mięsem, ryżem, kapustą i aromatycznym sosem pomidorowym, ale bez zawijania. Świetny, niedzielny obiad :).

Z "Kwestii smaku" (z moimi zmianami).

gołąbki bez zawijania_kotlety_niedzielny obiad_gołąbki po cygańsku

Składniki:

  • 70 dag mielonego mieszanego mięsa (u mnie indyk, kurczak i odrobina wołowiny)
  • 70 dag białej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • mała cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 puszki pomidorów (lub domowe pomidory w zalewie)
  • 1 szklanka wody
  • ew. 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki kremówki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gołąbki. Ugotować ryż i ostudzić. Kapustę zetrzeć na grubej tarce, włożyć do wrzącej wody i zagotować (gotowanie można pominąć w przypadku młodej kapusty). Odcedzić i wystudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć i również wystudzić. Połączyć mięso, cebulę, kapustę, ryż i ew. jajko, dodać sól, pieprz i dobrze wyrobić. Formować podłużne kotlety, obsmażyć na maśle. Gotowe przełożyć do posmarowanej masłem foremki do zapiekania. Polać przygotowanym sosem (powinien przykryć gołąbki). Piec ok. 40 w 200 °C.

Sos. Pomidory, wodę zioła i przyprawy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę. Polać gołąbki.

Przygotowane danie można posypać natką, podać z ziemniakami lub makaronem i sałatką z miksem sałat.

*ilość na dwie porcje (dwa naczynia do zapiekania).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  tagliatelle z klopsikami w sosie pomidorowym_mkarony_dania z drobiu_kuchnia włoska  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17