| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: dania z drobiu

środa, 26 września 2018

Klasyka w nowym wydaniu, czyli tort gołąbkowy. Zamiast tradycyjnych gołąbków, tort. Jak zwykle smaczne danie, ale inaczej, zaskakująco wyglądające. Jeśli chcecie zaskoczyć gości czy domowników, przygotujcie taki wytrawny tort. A czy jest mniej pracy niż z gołąbkami? Nie, niekoniecznie.

Inne gołąbki na blogu:

  1. Gołąbki tradycyjne
  2. Gołąbki bez zawijania, czyli po  cygańsku
  3. Gołąbki wigilijne z suszonymi grzybami
  4. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

tort gołąbkowy_gołąbki inaczej_niedzielny obiad_kapusta faszerowana

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kg mięsa (u mnie mix mięsa z kurczaka i indyka; dodam, że mięso z samych piersi jest za suche, najlepiej udka i piersi)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula + tłuszcz do podsmażenia
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 330 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
  • ew. 1/2 cebuli drobno pokrojonej i podsmażonej

Wykonanie:

Ryż ugotować (szklanka ryżu + 2 szklanki wody). Cebulę pokroić i podsmażyć. Mięso i cebulę zemleć (przed mieleniem oddzielić skórę i tłuszcz z mięsa). Masę mięsną wyrobić, dodać ostudzony ryż, sól, pieprz, odrobinę majeranku - wymieszać. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka z gotującą wodą i gotować przewracając ją. Zdejmować sukcesywnie liście. Z każdego liścia delikatnie odkrawać nerwy.

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - wyłożyć szczelnie folią aluminiową i posmarować tłuszczem.

Składniki sosu połączyć, jeśli passata nie jest gęsta, wcześniej odparować.

Na dnie foremki układać naprzemiennie liście i farsz, zaczynając od liści i na nich kończąc. Wierzch polać sosem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec ok. 1,5 godziny.

Kroić jak tort.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort gołąbkowy_gołąbki inaczej_niedzielny obiad_kapusta faszerowana mięsem

Inne dania na niedzielny czy świąteczny obiad:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka

czwartek, 13 września 2018

Danie jednogarnkowe - kurczak z pomidorami, fasolką szparagową, marchewką i ryżem. Sycący obiad.

czerwony kurczak_kurczak z pomidorami i fasolką_danie jednogarnkowe_kurczak z ryżem

Składniki: 

  • 1 kg udek kurczaka
  • por (biała część)
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 250 g marchewki
  • 500 g mięsistych pomidorów (lub puszka pokrojonych pomidorów)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do podsmażenia 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz, ew. ostra papryka w proszku
  • natka do posypania dania

Wykonanie:

Udka podzielić na dwie części, umyć, posolić, oprószyć pieprzem. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pora pokrojonego w półplasterki i  przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, tymianek, ew. paprykę, pokrojone pomidory, 2/3 bulionu i zagotować. Dodać udka i gotować razem pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ww. czasie dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, przygotowaną i przekrojoną na pól fasolkę, ryż, resztę bulionu. Razem dusić kolejne 30-40 minut. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Danie doprawić.

Co do takiego dania? Surówka z pomidorów, papryki i sałaty z sosem winegret albo ogórki kiszone z papryką i kukurydzą, albo z biała kapusty z marchewką i sosem winegret z musztardą, inne...

Na podstawie przepisu "Kuchni Lidla".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z kurczakiem:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

czwartek, 06 września 2018

Nie masz czasu? Na szybki obiad polecam zielone, kremowe i aromatyczne danie z kurczaka z fasolką szparagową i brokułami w sosie pesto.

zielony kurczak_kurczak z fasolą, brokułami i pesto_błyskawiczny obiad

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 200 g zielonej fasoli szparagowej
  • 200 g brokułów
  • 125 ml śmietanki (36 lub 18 %)
  • 2 łyżki pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • sól, pieprz
  • ew. parmezan do oprószenia dania
  • olej do podsmażenia kurczak

Wykonanie:

Fasolkę i brokułu ugotować.

Pierś pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i podsmażyć. Dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pesto, chwilę razem dusić. Dodać fasolę i brokuły, wymieszać. Można oprószyć parmezanem. Można posypać dowolnymi pestkami, nasionami czy orzechami (w wersji luksusowej piniowe:)).

A co do podania? Ziemniaki, makaron, ryż, biała kasza gryczana i dowolna, sezonowa surówka.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne dania z kurczakiem:

kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone

wtorek, 10 lipca 2018

Na obiad, w czasie upałów - sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_szybka kolacja

Składniki:

  • 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez skóry)
  • 3 pomidory
  • 80-100 g sałaty (u  mnie roszponka, ale może być mix różnych sałat)
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • zioła po łyżce posiekanych - szczypiorek, koperek, 1/2 łyżki oregano
  • sos: łyżka oliwy, soku z cytryny, ząbek czosnku, odrobina soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć do salaterki. Na to kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory w ćwiartki (można obrać skórkę), osączoną ciecierzycę, posiekane zioła. Na koniec przygotować sos - oliwę, sok z cytryny, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek wlać do słoika, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Tak przygotowaną emulsją polać sałatkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sałatka z kurczakiem i ciecierzycą_sałatka na lato_sałtaka na kolację

Inne sałatki:

sałatka z kaszy jaglanej_sałatka z kasza i warzywami_sałatka na drugie śniadanie  sałatka gruzińska_sałatka z pomidorami i ogorkami_sałatka z orzechami  pikantna sałatka z arbuzem_pikantna sałatka z fetą, melonem i arbuzem_owoce na słono  carpaccio z buraczków_sałatka z serem_buraczki na zimno  http://rodzinkawkuchni.blox.pl/2014/03/Salatka-z-makaronem-i-ziarnami-slonecznika.html  sałatka z kurczakiem i ananasem_przekąski i przystawki_sałatka z mięsem_dania na karnawał  sałatka z czerwoną fasolą_danie błyskawiczne_danie z mięsem_danie karnawałowe  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami

środa, 20 czerwca 2018

Gulasz na lato - z bobem, młodą marchewką i ziołami. Do niego kasza gryczana i surówka z młodej kapusty z koperkiem. Taki niedzielny obiad.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_gulasz drobiowy_niedzielny obiad

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka (bez skóry, błon, tłuszczu)
  • 400 g bobu
  • 3-4 młode marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • duża łyżka mascaropne (lub śmietanka)
  • 2 łyżki koperku lub natki + kilka listków tymianku lub cząbru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej (może być ryżowa)
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

Ugotować bób (5-8 minut), odlać i zahartować zimną wodą (przerywamy proces gotowania). Wyłuskać.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

Cebulę podsmażyć, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć razem. Odstawić.

Mięso pokroić w kostkę, osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Podsmażyć, dodać kurkumę, bulion. Dusić do miękkości. Dodać marchewkę z cebulą, chwilę gotować. Zdjąć z ognia, dodać mascaropne, koper i bób, delikatnie wymieszać. Doprawić.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gulasz z indyka z bobem i marchewką_gulasz na lato_niedzielny obiad

Inne obiady na lato z mięsem:

potrawka z kurzcaka z agrestem_danie z drobiu_danie słono-słodko-kwaśne_mioęso na słodko_danie dla dzieci  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny  Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  Kurczak z brokułami zapleciony ciastem_mięso w cieście francuskim_ciasto wytrawne

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18