| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: finger food

środa, 28 listopada 2018

Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy.

pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem_pierogi pieczone_pierogi na słono

Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Nadzienie i dodatki:

  • 60 dag twarogu
  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej (u mnie biała)
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • olej do smażenia cebuli
  • 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
  • czarnuszka do posypania

Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem

Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką lub inną dowolną posypką (kminek, tłuczony pieprz). Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem_pierogi pieczone_pierogi z kaszą gryczaną_pierogi na wigilię

Inne przepisy na pieczone pierogi na słono i słodko:

kruche pierożki z makiem_pierogi na Wigilię_pierogi pieczone_pierogi na słodko  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki   Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pierogi z jabłkami_kruche pierogi z jabłkami_pierogi pieczone_dania dla dzieci  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

piątek, 23 listopada 2018

Kruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół.

kruche pierożki z makiem_pierogi pieczone z makiem_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Nadzienie i dodatki:

  • puszka masy makowe (lepiej domowa) - 85 dag
  • żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
  • gruby lub perłowy cukier do posypania

Przepis na kruche pierożki z makiem:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche pierozki z makiem_pierogi pieczone_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Inne przepisy na pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

czwartek, 15 listopada 2018

Lubicie karpatkę? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów.  Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau.

gougeres_wytrawne ptysie_serowe ptysie_przekąska do wina_przekąska sylwestrowa

Przepis na gougères - wytrawne ptysie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie?

Wodę, masło, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i połączyć. Ponownie postawić na ogniu i ok. 5-10 minut gotować mieszając, by ciasto straciło surowy smak mąki. Zestawić z ognia, przestudzić i dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Formować łyżką kuleczki wielkości orzecha włoskiego (nie muszą być specjalnie równe) i kłaść, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-230 °C ok. 25 minut (do zrumienienie). W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, inaczej opadną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 gougers_wytrawne ptysie_ptysie serowe_kuchnia francuska_przekąska do wina

Przepis Agnieszki Kręglickiej.

Przepisy na inne słone przegryzki:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

czwartek, 25 października 2018

Pierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.

pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami_pierogi z jabłkami_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 10-20 dag rodzynek
  • ew. imbir lub cynamon
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów
  • gruby cukier do posypania pierogów

Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami:

Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

piątek, 08 grudnia 2017

Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia - dodatek do dipów, sałatek.

krokiety ziemniaczane_krokiety do barszczu_dodatek do zup czystych_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
  • ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
  • 100 g masła
  • sól
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
  • ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn - do wyboru)

Wykonanie:

Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Paluszki są najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis Macieja Kuronia z książki "Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się".

Inne przepisy na dodatki do świątecznego barszczu:

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10