| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: finger food

piątek, 08 grudnia 2017

Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia - dodatek do dipów, sałatek.

krokiety ziemniaczane_krokiety do barszczu_dodatek do zup czystych_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
  • ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
  • 100 g masła
  • sól
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
  • ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn - do wyboru)

Wykonanie:

Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Paluszki są najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis Macieja Kuronia z książki "Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się".

Inne przepisy na dodatki do świątecznego barszczu:

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

sobota, 31 grudnia 2016

W tym roku, mając na uwadze doświadczenia lat ubiegłych, nie przesadzę z ilością dań. Zrobię jedno danie na ciepło, zupę do popijania (czystą), deskę serów i suchych wędlin z winogronami i orzechami, kilka przekąsek na zimno, 2-3 sałatki. I coś słodkiego - wafle, ciasto Hemingwaya lub tort (w tym roku może bezowy z kremem cytrynowym i żurawinami). Jak Wam się podoba takie menu?

Poniżej linki do dań (niestety, nie wszystko jest na blogu).

Kurczak z suszonymi pomidorami i czarnym ryżem

kurczak z suszonymi pomidorami_danie z drobiu_gulasz z drobiu_danie błyskawiczne

Barszcz czysty z pieczonymi pierogami

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

Pierogi pieczone  z pieczarkami

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Roladki z cukinii

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

Hummus do krakersów lub paluszków

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Kulki serowe

kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

Sałatka z kaszy jaglanej

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Rolada ze szpinaku nadziewana szynką i ruloniki z szynki z bitą śmietaną i chrzanem

rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

Serowe krakersy z pastą awokado

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado

6. Tort bezowy  (tu z granatami i pomarańczową bitą śmietaną, ale w tym roku będzie z kremem cytrynowym i żelką żurawinową)

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

Ciasto Hemingwaya

CiastoHemingwaya_tarta limonkowa_placek limonkowy_ciasto bez pieczenia

Wafle

Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe:

ser w cieście francuskim z borówkami_camembert w cieście francuskim_przekąski i przystawki karnawałowe    sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

piątek, 09 grudnia 2016

Niezwykle smaczny dodatek do kapusty wigilijnej, czy to tej z fasolą, czy tej z grzybami, ale także świetnie komponuje się z barszczem, czystą zupą grzybową, bulionem. Alternatywa dla pieczonych pierogów, krokietów naleśnikowych, pasztecików. Krokiety nadają się nie tylko do wigilijnej kapusty czy barszczu. Sprawdzą się na przyjęciach karnawałowych, babski wieczorach, wieczorach gier, innych.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 150 g orzechów (zmielonych)
  • 1jajko
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy kukurydzianej (wersja bezglutenowa)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 1 jajko
  • ok. 10 dag bułki tartej lub skruszonych płatków kukurydzianych (wersja bezglutenowa)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Gorące ubić lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.

Do zimnych dodać zmielone orzechy, 1 jako, bułkę lub kaszę, natkę, sól, pieprz. Dobrze wyrobić. formować podłużne krokiety o długości 6-8 cm. Panierować najpierw w rozbełtanym jajku, potem w bułce lub płatkach.

Smażyć na maśle klarowanym. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać gorące.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie

Inne dodatki do barszczu, zupy grzybowej:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szparagi z szynką w cieście francuskim, to wspaniała przekąska, przegryzka, dodatek do barszczu, soku pomidorowego. Smaczne na ciepło i zimno. Zarówno na przyjęcie, niedzielny obiad, babskie spotkanie, jak i piknik.

Tak na koniec sezonu szparagowego :).

pakieciki ze szparagami i szynką_szparagi w cieście_przekąska_pasztecik

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 16 szparagów (u mnie zielone)
  • 8 niewielkich plasterków surowej szynki
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka lub śmietany (do posmarowania wierzchu)
  • posypka (do wyboru: czarnuszka, kminek, sezam, utłuczony pieprz, mak)

Wykonanie:

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, podgotować. Ostudzić i podzielić na 10 cm części.

Ciasto pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na kwadratach kłaść szynkę, po dwa szparagi (po przekątnej). Przeciwległe boki kwadratów złożyć do siebie i zlepić. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać dowolnymi nasionami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C 15-20 minut (na złoty kolor).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przegryzki:

paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9