| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: finger food

czwartek, 15 listopada 2018

Lubicie karpatkę? A ptysie ? Miniptysie z ajerkoniakiem? Ja na wszystkie pytania odpowiadam TAK. Ale ptysie na słono, wytrawne to coś innego, zaskakującego. Do ciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów.  Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania przepisu, szczególnie dziś, wszak trzeci czwartek listopada, to Święto Wina - Beaujolais Nouveau.

gougeres_wytrawne ptysie_serowe ptysie_przekąska do wina_przekąska sylwestrowa

Przepis na gougères - wytrawne ptysie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka startego grugrere (to oryginalna wersja)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak zrobić gougères - wytrawne ptysie?

Wodę, masło, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i połączyć. Ponownie postawić na ogniu i ok. 5-10 minut gotować mieszając, by ciasto straciło surowy smak mąki. Zestawić z ognia, przestudzić i dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Formować łyżką kuleczki wielkości orzecha włoskiego (nie muszą być specjalnie równe) i kłaść, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-230 °C ok. 25 minut (do zrumienienie). W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, inaczej opadną.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 gougers_wytrawne ptysie_ptysie serowe_kuchnia francuska_przekąska do wina

Przepis Agnieszki Kręglickiej.

Przepisy na inne słone przegryzki:

francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe   domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  paluchy serowe_słone przegryzki_domowe paluszki  ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

czwartek, 25 października 2018

Pierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.

pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami_pierogi z jabłkami_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 10-20 dag rodzynek
  • ew. imbir lub cynamon
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów
  • gruby cukier do posypania pierogów

Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami:

Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

piątek, 08 grudnia 2017

Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia - dodatek do dipów, sałatek.

krokiety ziemniaczane_krokiety do barszczu_dodatek do zup czystych_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
  • ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
  • 100 g masła
  • sól
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
  • ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn - do wyboru)

Wykonanie:

Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Paluszki są najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis Macieja Kuronia z książki "Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się".

Inne przepisy na dodatki do świątecznego barszczu:

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, maślane babeczki nadziane pieczonym rabarbarem, zwieńczone bezową czapą. 

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • ew. skórka otarta z pomarańczy lub limonki

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie:

Ciasto. Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.

Rabarbar. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, zasypać cukrem. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 20 minut. Po upieczeniu ewentualnie dodać skórkę (uwaga! zmienia smak). Zimny wkładać do babeczek.

Beza. Cukier wsypać do garnka, dodać wino i, od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i cały czas ubijając wlewać strumieniem wrzący syrop. Ubijać do momentu, gdy masa będzie lśniąca i gęsta. Przełożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki z rabarbarem rozety. Bezę opalić palnikiem kuchennym lub zapiec pod grillem (do lekkiego zbrązowienia). Robiłam też wersję z pieczoną bezą. Rozgrzałam piekarnik do 150 °C i piekłam 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 120 °C i piekłam jeszcze 15 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche babeczki z rabarbarem i bezą_tartaletki z pieczonym rabarbarem_bebeczki z bezą

Przepis na korpusy babeczek z "Kuchni polskiej".

Inne babeczki:

 kruche babeczki z mango_finger food_ciasta z owocami  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  babeczki z kremem cytrynowym i malinami_tartaletki z kremem i owocami_kruche babeczki z kremem i malinami  babeczki w paski_zabawy kulinarne_babeczki czekoladowe_kuchnia amerykańska

sobota, 31 grudnia 2016

W tym roku, mając na uwadze doświadczenia lat ubiegłych, nie przesadzę z ilością dań. Zrobię jedno danie na ciepło, zupę do popijania (czystą), deskę serów i suchych wędlin z winogronami i orzechami, kilka przekąsek na zimno, 2-3 sałatki. I coś słodkiego - wafle, ciasto Hemingwaya lub tort (w tym roku może bezowy z kremem cytrynowym i żurawinami). Jak Wam się podoba takie menu?

Poniżej linki do dań (niestety, nie wszystko jest na blogu).

Kurczak z suszonymi pomidorami i czarnym ryżem

kurczak z suszonymi pomidorami_danie z drobiu_gulasz z drobiu_danie błyskawiczne

Barszcz czysty z pieczonymi pierogami

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

Pierogi pieczone  z pieczarkami

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Roladki z cukinii

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał

Hummus do krakersów lub paluszków

Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie

Kulki serowe

kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

Sałatka z kaszy jaglanej

sałatka z kaszy jaglanej_przekąski_sałatka z suszonymi pomidorami

Rolada ze szpinaku nadziewana szynką i ruloniki z szynki z bitą śmietaną i chrzanem

rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

Serowe krakersy z pastą awokado

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado

6. Tort bezowy  (tu z granatami i pomarańczową bitą śmietaną, ale w tym roku będzie z kremem cytrynowym i żelką żurawinową)

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

Ciasto Hemingwaya

CiastoHemingwaya_tarta limonkowa_placek limonkowy_ciasto bez pieczenia

Wafle

Wafelki, czyli specjał w waflu_wafelki czekoladowe_blok w waflu_dania dla dziecii

 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe:

ser w cieście francuskim z borówkami_camembert w cieście francuskim_przekąski i przystawki karnawałowe    sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9