| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: ciasto parzone

wtorek, 03 marca 2015

Pikantne ptysie, czy też zwykła sałatka jarzynowa podana w odświętny, inny sposób. Można taką sałatką zaskoczyć wielkanocnych gości, przyjaciółki na babskim wieczorze, ale także sprawdzi się podczas imienin, urodzin czy innych uroczystości. Dodatkiem może być barszcz, sok pomidorowy lub białe wino. Zaletą takiej przystawki jest to, że ptysie można zrobić 2-3 dni wcześniej, a nadziać na godzinę-dwie przed podaniem.

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 jajek (w zależności od wielkości)
  • szczypta soli

Składniki sałatki:

  • 3-4 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • puszka groszku
  • 1/2 cebuli
  • majonez
  • sól, pieprz i ew. musztarda

Wykonanie ciasta:

Masło zagotować ze szklanką wody i szczyptą soli. Zestawić z ognia i dodać mąkę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na ogniu i gotować, ciągle mieszając, ok. 15 minut, do momentu aż masa starci surowy smak (uwaga na przypalanie!). Zestawić, chwilę przestudzić, dodać jedno jajko, dobrze wymieszać wybijając do uzyskania lśniącej masy. Z następnymi jajkami postępować tak samo, czyli dodawać i po każdym dodaniu wybijać (ja to robię gałką, ale można mikserem) do uzyskania lśniącej masy. Przygotowane ciasto kłaść łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować duże odstępy, ciasto intensywnie wyrasta. Wielkość kulek zależy do tego jak duże chcemy uzyskać ptysie. U mnie jest to wielkość małego lub średniego jabłka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230-250 ºC na złoty kolor (25-30 minut). Przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto może opaść. Dobrze upieczone ptysie są suche i puste w środku.

Wykonanie sałatki:

Marchewki, pietruszkę, kawałek selera, ziemniaki - ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Jajka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę.

Jabłko obrać i pokroić również w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.

Ogórki osączyć, pokroić w kostkę i ponownie osączyć.

Groszek osączyć.

Całość połączyć delikatnie mieszając. Dodać majonez (ilość według uznania, dodaję tylko tyle by skleić warzywa), sól, pieprz i ew. musztardę. Ponownie delikatnie wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu, by składniki się przegryzły.

Składanie:

Każdego ptysia przekroić na pół w poprzek. Nadziać sałatką, przykryć górną częścią ptysia. Oprószyć pieprzem, ozdobić kleksem majonezu lub w inny dowolny sposób.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka

Inne świąteczne przekąski na słono:

jajka faszerowane po polsku_jajka faszerowane na ciepło_jajka w skorupkach_dania na Wielkanoc_przystawka z jajek  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  jajka faszerowane pieczarkami_przystawki_dania wegetariańskie_Wielkanoc  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

niedziela, 01 marca 2015

Z tęsknoty za latem - ptysie z kremem na bazie śmietany i mascarpone z malinami. Delikatne, kruche, pyszne i różowe.

ptysie z kremem malinowym_ptysie z malinową pianką_ciasto parzone_ciastko z kremem

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5-6 jajek (w zależności od wielkości)
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 250 ml kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 300 g malin (200 g + 100 g)
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki pudru (lub więcej, do smaku)

Wykonanie ciasta:

Masło zagotować ze szklanką wody i szczyptą soli. Zestawić z ognia i dodać mąkę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ponownie postawić na ogniu i gotować, ciągle mieszając, ok. 15 minut, do momentu aż masa starci surowy smak (uwaga na przypalanie!). Zestawić, chwilę przestudzić, dodać jedno jajko, dobrze wymieszać wybijając do uzyskania lśniącej masy. Z następnymi jajkami postępować tak samo, czyli dodawać i po każdym dodaniu wybijać (ja to robię gałką) do uzyskania lśniącej masy. Przygotowane ciasto kłaść łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować duże odstępy, ciasto intensywnie wyrasta. Wielkość kulek zależy do tego jak duże chcemy uzyskać ptysie. U mnie jest to wielkość małego lub średniego jabłka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230-250 ºC na złoty kolor (25-30 minut). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ciasto może opaść.

Wykonanie kremu:

200 g malin (mogą być mrożone) przetrzeć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku i połączyć z musem malinowym.

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać serek, puder i ostudzony mus malinowy. Schłodzić. 

Wykonanie ciastek:

Upieczone, zimne ptysie przekroić w poprzek na pół. W środek nałożyć krem, odłożone i osączone maliny. Przykryć górną częścią ptysia. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Lubimy, gdy ciastka trochę zmiękną, dlatego przygotowujemy je na godzinę - dwie przed jedzeniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkości z ciasta parzonego:

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska  ptysie z lodami i bitą śmietaną_ciasto parzone_ciasto z kremem  Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe

czwartek, 23 sierpnia 2012

Ptysie na lato - koniecznie z lodami do tego bita śmietana i kleks czekolady. Do ptysia dodaję filiżankę mocnej kawy i maleńki kieliszeczek jakiegoś likieru i już mam przepis na niedzielny podwieczorek.

ptysie z lodami i bitą śmietaną_ciasto parzone_ciasto z kremem

ptysie z lodami i bitą śmietaną_ciasto parzone_cisto z kremem

Składniki ciasta (przepis tu):

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 5 - 6 jajek (w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Zagotować masło z wodą i odrobiną soli. Zestawić ze źródła ciepła i wsypać mąkę energicznie mieszając. Dobrze rozetrzeć mąkę, tak by nie pozostały grudki. Ponownie postawić na ogień i gotować ok. 15 minut, do chwili aż ciasto nie będzie surowe, przez cały czas intensywnie mieszając. Zestawić, lekko przestudzić, dodać po jednym jajka, wybijać do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kłaść porcje ciasta łyżką, bądź za pomocą rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując odstępy (ciasto mocno wyrasta). Piec w temperaturze 230 - 250° C ok. 25 - 30 minut. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, ciasto może opaść. Upieczone wystudzić.

Składniki nadzienia:

  • lody śmietankowe lub waniliowe
  • 1 szklanka kremówki
  • 1-2 łyżki pudru
  • czekolada mleczna
  • 2-3 łyżki śmietanki do rozpuszczenia czekolady

Wykonanie:

Ptysie rozciąć w poprzek na pół. Czekoladę rozpuścić z 2 -3 łyżkami śmietanki w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z pudrem. Do każdego ptysia włożyć łyżkę lodów, śmietanę, przykryć. Polać rozpuszczoną czekoladą.

Znajdź mnie na fb.

 Inne słodkości:

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska    Karpatka_ciasta z kremem_ciasto ptysiowe  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami

 



środa, 27 czerwca 2012

Profiterolki to danie kuchni francuskiej, u nas powiedzielibyśmy miniptysie. Moje ciasteczka są wielkości orzecha włoskiego, nadziewam je advocatem i polewam czekoladą. Wspaniale nadają się na przyjęcia pod chmurką i na te z daniami finger food. Zdecydowanie nie nadają się dla kierowców i dla dzieci.

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

Składniki ciasta (przepis tu):

  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 - 6 jajek (w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Zagotować masło z wodą i odrobiną soli. Zestawić ze źródła ciepła i wsypać mąkę energicznie mieszając. Dobrze rozetrzeć mąkę, tak by nie pozostały grudki. Ponownie postawić na ogień i gotować ok. 15 minut, do chwili aż ciasto nie będzie surowe, cały czas intensywnie mieszając. Zestawić, lekko przestudzić, dodać po jednym jajka, wybijać do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kłaść małe porcje ciasta łyżeczką, bądź za pomocą rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując odstępy (ciasto mocno wyrasta). Piec w temperaturze 230 - 250° C ok. 15 minut. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, ciasto może opaść.

Składniki nadzienia:

  • 2 szklanki ajerkoniaku (przepis tu)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 dag czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (1/3 - 1/4 szklanki), przestudzić, dodać do likieru jajecznego. Gęstniejącą masą napełniać za pomocą dekoratora lub strzykawki ciasteczka. Wierzch polać czekoladą.

Uwaga:

Nie przekrajać ciasteczek, napełniać robiąc delikatną dziurkę.

Znajdź mnie na fb.

Profiterolki dodaję do akcji: "Vive la France".

Inne drobne przegryzki:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

niedziela, 05 lutego 2012

Dzisiejsze niedzielne, karnawałowe ciasto - karpatka. Ciasto pieczone w naszym domu od zawsze. Z kremem szybkim (budyń + masło) lub, tak jak to, z kremem budyniowym z żółtkami. Lepsze, ale wymagające więcej pracy.

po upieczeniu

karpatka

i po 15 minutach

karpatka

Krem

  • 6 żółtek
  • 15 dag pudru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła

Żółtka utrzeć z pudrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Zestawić z ognia, wlać powoli żółtka. Ponownie postawić na ogniu, cały czas mieszając zagęścić. Przykryć folią (nie powstanie kożuch), ostudzić. Utrzeć masło, dodać do niego powoli budyń. Do kremu można dodać rum lub ziarenka wanilii, lub rodzynki, lub...

Ciasto

  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła
  • 1 szklanka mąki
  • 6 jaj, szczypta soli

Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę, cały czas mieszając (!), gotować ok. 15 min (jak mówi moja mama, aż ciasta nie będzie czuć surowizną). Zestawić z ognia przestudzić, dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Wyrabiać (wybijać) ciasto tak długo, aż będzie aksamitne. Podzielić na dwie części. Przełożyć do dużej tortownicy. Piec w gorącym piekarniku 230°C - 40 -45 min każdą część (jeżeli będzie się za bardzo rumieniło, zmniejszyć temperaturę). Przez pierwsze 10 - 15 minut nie wolno otwierać piekarnika (ciasto opadnie). Upieczone jest jasno brązowe, wysuszone. Ostudzić i przełożyć kremem, posypać pudrem. Ciasto nadaje się do wypieku ptysi, eklerów, mini ptysi (nadziewamy je ajerkoniakiem i polewamy czekoladą). Można je traktować jako bazę do do wytrawnego tortu, np. z grzybami, lub pasztecików na zimno (ze zwykłą sałatką) lub ciepło (z grzybami).

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Ciasto W-Z  Zuccotto di panettone  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato