| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: wielkanoc

piątek, 19 stycznia 2018

Tort z historią miłosną w tle. Agnes Bernauer to bohaterka piętnastowiecznego skandalu obyczajowego. Wbrew obowiązującym normom społecznym poślubiła księcia Bawarii-Monachium Albrechta. Legendarną historię miłosną opiewają liczne powieści, przedstawienia teatralne, opery, pieśni, filmy. Agnes doczekała się także tortu, który cukiernie Bawarii pieką ponoć do dziś.

A tort jest niezwykle elegancki, pyszny, taki na specjalne okazje. Składa się z cieniutkich blatów bezowo-migdałowo-kakaowych, przełożonych kremem kawowym. Boki zdobią płatki migdałowe, a wierzch oprószony jest cukrem pudrem.

Z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Składniki blatów:

  • 320 g białek (u mnie z 9 jajek)
  • 350 g drobnego cukru
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g płatków migdałowych
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 dużych żółtek
  • 140 g cukru (w dwóch częściach 110 g i 30 g)
  • 30 g mąki pszennej (u mnie zamiast pszennej ryżowa)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki likieru kawowego (ew. brandy, whisky, wódka)

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia tortu
  • płatki migdałowe do posypania boków tortu*

Wykonanie: 

Blaty bezowo-migdałowe. Na papierze do pieczenia narysować 5 okręgów o średnicy 23 cm.

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną i puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, powoli po łyżce cukru (do wyczerpania składników). Przerwać ubijanie, gdy masa będzie lśniąca, gęsta i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Wyłączyć mikser i dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały i ponownie delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na pięć narysowanych okręgów, każdy posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170-180 °C z termoobiegiem (można wszystkie blaty jednocześnie, u mnie nie zmieściły się; piekłam 2 i 3 na raz) ok. 30 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimne, podcinając delikatnie nożem, zdejmować z papieru.

Kawowy krem budyniowy. Zagotować 500 ml mleka ze 110 g cukru i kawą. Pozostałe mleko, żółtka, mąki - zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać bardzo powoli wrzące mleko, ciągle mieszając.  Masę ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając ugotować budyń** (trzeba uważać, by nie zwarzyły się żółtka). Ugotowany przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia (studzić w temperaturze pokojowej, by masło i budyń miały tą samą temperaturę, dzięki temu zmniejszamy ryzyko zwarzenia kremu). 

Masło zmiksować z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawać powoli po łyżce wystudzonego budyniu. Gdy krem będzie utarty, dodać stopniowo alkohol. Krem podzielić na 5 części. 5 część może być większa (to ta przeznaczona na wierz i boki tortu).

Składanie tortu. Uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe.

Blaty tortu układać na paterze przekładając porcjami kremu. Pierwszy blat można "przykleić" do patery kremem (kładąc odrobinę pod pierwszy blat), dzięki temu tort nie będzie się przesuwał. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie boki i wierzch też posmarować kremem. Boki posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem (najlepiej z ząbkami).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

*płatki do posypania blatów i te przeznaczone na boki to 200 g

**budyń nie jest zbyt gęsty

tort bawarski Agnes Bernauer_tort migdałowy z kremem kawowym_tort bezowy z kremem kawowym_tort makaronikowy

Inne torty na specjalne okazje:

 adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowy z truflą czekoladową_tort dla gości_tort czekoladowy  tort węgierski Esterhazy_tort migdałowo-bezowy_tort warstwowy_tort migdałowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

środa, 03 stycznia 2018

Na dobry Nowy Rok jogurtowiec zwany styropianem, czyli sernik bez sera. Delikatne piankowe ciasto, lekko kwaśne, nie za słodkie, ładnie wygląda i dobrze smakuje. Dla gości, na urodziny, imieniny, inne rodzinne czy towarzyskie spotkanie.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka gumy guar (opcjonalnie, ale poprawia strukturę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można bezglutenowy)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 1200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 opakowania proszku budyniowego (bezglutenowe, jeśli ciasto ma być bezglutenowe)
  • szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder

Wykonanie:

Ciasto.  Foremkę prostokątną posmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia. Składniki suche (mąki, kakao, proszek, gumę, cukier, sól) wymieszać. Dodać żółtko, jajka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po tym czasie połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą część rozwałkować na wielkość foremki. Przełożyć do blaszki, posmarować rozbitym białkiem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę.

Masa. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli proszek budyniowy. Wyłączyć mikser i powoli, delikatnie mieszając szpatułką dodać jogurt. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec ok. godziny w 180 °C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

styropian_sernik bez sera_sernik jogurtowy_sernik na kruchym spodzie

Inne serniki:

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik z różą_sernik klasyczny_sernik pieczony_kuchnia polska_Wielkanoc  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy

sobota, 21 października 2017

Cudownie kremowy, kajmakowy sernik na kakaowym spodzie z polewą kajmakową i krówkami. Wbrew pozorom nie jest za słodki, no i ten piękny kolor.

Sernik, jak zwykle, zrobiłam na swoje imieniny :).

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 200 dag ciastek kakaowych (jeśli zwykłe, to + 1 łyżka kakao; w wersji bezglutenowej, bez glutenu)
  • 90 g masła
  • lub TEN spód

Masa serowa:

  • 80 dag twarogu mielonego "wiaderkowego" (u mnie Piątnica)
  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń - 51 dag; 3 łyżki odkładam na polewę)
  • 4 jajka
  • 10 dag drobnego cukru
  • 20 dag kwaśnej śmietany (22 %)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowy)
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wierzch:

  • odłożony kajmak
  • 25 dag krówek

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.

Ser, śmietanę, kajmak (odłożyć 3 łyżki), cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Ciepły rozpada się, trzeba poczekać i to jest najtrudniejszy moment pieczenia ciasta.

Wierzch. Zimny sernik posmarować odłożonym kajmakiem (jeśli jest za gęsty, można lekko podgrzać) i posypać posiekanymi krówkami..

Opcje:

*wierzch można oprószyć kawą lub kakao, lub posypać wiórkami czekolady

**do masy można dodać posiekane krówki (twarde) oprószone mąką ziemniaczaną (ok. 10 sztuk)

sernik kajmakowy_sernik kajmakowy na spodzie kakaowym,_sernik krówkowy_sernik kremowy_sernik pieczony

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne serniki (w tym inne krówkowe):

sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia

czwartek, 05 października 2017

Sernik cytrynowy, kwaśny i orzeźwiający. Dla wszystkich miłośników kwaśno-słodkich ciast.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników (w wersji bezglutenowej - bezglutenowe)
  • 80 g masła
  • lub TEN przepis

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego na sernik (u mnie Piątnica)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany 22 %
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • skórka otarta z 4 cytryn (tylko żółta część)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 125 ml soku wyciśniętego z cytryn
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Wykonanie:

Spód.  Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ugnieść, docisnąć, wstawić do lodówki.

Jeśli wybieramy opcję II spodu, przygotować wg. TEGO przepisu. Na zdjęciach ta wersja.

Masa serowa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C. Przygotować formę - jeśli jest metalowa, wyłożyć folią aluminiową.

Serki, śmietanę, cukier, skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny, sól zmiksować do połączenia. Dodać stopniowo po jednym jajku, bardzo krótko miksując, by niepotrzebnie nie wtłaczać do ciasta powietrza. Dalej mąkę, połączyć. Masę przełożyć na zimny spód, wygładzić i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. 

Krem (lemon curd). Masło roztopić dodać pozostałe składniki (uwaga! masło nie może być zbyt gorące, inaczej zwarzą się jajka). Wymieszać trzepaczką. Podgrzewać (!) na wolnym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, do momentu, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 minut). Schłodzić. Kremem posmarować wierzch wystudzonego sernika.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

sernik cytrynowy_sernik z kremem cytrynowym_sernik z lemon curd_sernik kremowy_sernik pieczony

Inne jesienno-zimowe serniki:

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe  sernik Biały Rosjanin_sernik gotowany_sernik na spodzie czekoladowym_sernik z musem kawowym  sernik gotowany_sernik bez pieczenia_sernik przekładany_sernik z czekoladą  sernik z musem cytrynowym i bezami_sernik gotowany z musem_sernik bez pieczenia  sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik kremowy  sernik krówkowy Dawida_ciasto bez pieczenia_sernik na zimno_sernik amerykański  sernik czarno-biały_sernik z ciasteczkami oreo_sernik kremowy  pomarańczowy sernik_sernik na kruchym spodzie_sernik delikatny_sernik Rouxa  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24