| < Luty 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: zupy

czwartek, 07 lutego 2019

Nowa moda :). Dania mięsne zamieniam na rybne. I? W większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna.

Pyszna, polecam z całego serca :).

flaczki z pstrąga_zupa rybna_rozgrzewające danie_obiad na niedzielę

Przepis na flaczki z pstrąga:

  • 450-500 g filetu z pstrąga
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała cebulka
  • 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1/2-1 łyżeczki suszonego imbiru, łyżka majeranku, świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • świeży chleb lub grzanki
  • natka pietruszki

Jak zrobić flaczki z pstrąga?

Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki.

Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Chwilę pogotować 8-10 minut. Dodać pokrojonego pstrąga, masło i gotować ok. 5 minut. Wyjąć cebulę i pora. Doprawić - dodać pieprz, gałkę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek, ew. sól i gotowe :).

Można dodać białą zasmażkę (mąką + masło), ale po co?

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste zupy, w tym rybne:

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z soczewicy

środa, 30 stycznia 2019

Jedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).

 barszcz ukraiński_barszcz z fasolą_barszcz wegetariański

Przepis na barszcz ukraiński:

  • 3-4 ugotowane buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera (pomijam)
  • mała cebulka
  • 3-4 ziemniaki
  • kawałek białej kapusty
  • 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego (przepis na mój TU)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, 3-4 goździki, 1 listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, w sezonie dodaję listek świeżego lubczyku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Dodatki:

  • jogurt lub kwaśna śmietana
  • grzanki
  • natka

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Grzyby namoczyć. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli są duże, na mniejsze części). Ziemniaki w kostkę. Do grzybów (nie odlewać wody) dodać przyprawy: kminek, goździki, pieprz, ziele angielskie, goździki, listek laurowy, marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Teraz trzeba doprawić - solę, cukrem, pieprzem i ew. dokwasić (mój zakwas jest bardzo kwaśny, dlatego nie dokwaszam).

Podawać z jogurtem lub śmietaną, grzankami, posypane natką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym  zupa krem z buraków i pomidorów_gęsta zupa_zupa wegetariańska

wtorek, 16 października 2018

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).

zupa krem z soczewicy i pomidorów_zupa wegetariańska_zupa warzywna_rosliny strączkowe

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • woda

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi pestkami dyni 

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

sobota, 06 października 2018

Moja ulubiona jesienna zupa. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, na pierwsze chłody, wręcz cudowna :).

Z przepisu Taty.

zupa krem z buraków i pomidorów_gęsta zupa_sycąca zupa_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 4 buraki (wybieram podłużne)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • 330 ml (kubek) passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1-2 łyżeczki kminku, kilka goździków, duża szczypta cynamonu i imbiru, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • 750 ml woda (lub więcej, jeśli nie chcemy gęstej zupy)

Wykonanie:

Buraki upiec. Buraki owijam w folię i piekę 40-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować.  Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym prażony)

*z natką

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  

poniedziałek, 16 października 2017

Jesienna, mleczna, dyniowa zupa na śniadanie czy kolację. Z obowiązkowymi lanymi kluseczkami i kromką chleba, taki smak dzieciństwa.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Składniki:

  • 600 ml mleka (robię i z mlekiem krowim, i roślinnym, ostatnio migdałowym) lub więcej, jeśli dynia jest gęsta lub wtedy, gdy nie lubisz gęstych zup
  • 250 ml upieczonej i zmiksowanej dyni*
  • 1 jajko
  • 3 dag mąki (w wersji bezglutenowej w równych częściach ziemniaczana i ryżowa)
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko zagotować razem ze zmiksowaną dynią. 

Jajko rozmieszać z mąką na gładką i jednorodną masę.

Do wrzącego mleka z dynią wlać delikatnym strumieniem, ciągle mieszając, masę na kluseczki. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Można podać z uprażonymi pestkami dyni, grzankami, chlebem z masłem.

*dynię podzielić na części, wydrążyć. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 180-200 °C ok. 40 minut (lub dłużej do momentu, gdy dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielić od skóry (to nie jest konieczne w przypadku dyni hakkaido). Zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Inne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8