| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: zupy

wtorek, 16 października 2018

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).

zupa krem z soczewicy i pomidorów_zupa wegetariańska_zupa warzywna_rosliny strączkowe

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • woda

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi pestkami dyni 

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

sobota, 06 października 2018

Moja ulubiona jesienna zupa. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, na pierwsze chłody, wręcz cudowna :).

Z przepisu Taty.

zupa krem z buraków i pomidorów_gęsta zupa_sycąca zupa_zupa wegetariańska

Składniki:

  • 4 buraki (wybieram podłużne)
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałek pora
  • 330 ml (kubek) passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory)
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1-2 łyżeczki kminku, kilka goździków, duża szczypta cynamonu i imbiru, sól
  • łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej, oliwa)
  • 750 ml woda (lub więcej, jeśli nie chcemy gęstej zupy)

Wykonanie:

Buraki upiec. Buraki owijam w folię i piekę 40-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować.  Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować.

Z czym podawać:

* z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika

* czarnuszką

* z grzankami

* z kleksem jogurtu

* z kroplą oliwy lub oleju (uwielbiam z sezamowym prażony)

*z natką

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  

poniedziałek, 16 października 2017

Jesienna, mleczna, dyniowa zupa na śniadanie czy kolację. Z obowiązkowymi lanymi kluseczkami i kromką chleba, taki smak dzieciństwa.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Składniki:

  • 600 ml mleka (robię i z mlekiem krowim, i roślinnym, ostatnio migdałowym) lub więcej, jeśli dynia jest gęsta lub wtedy, gdy nie lubisz gęstych zup
  • 250 ml upieczonej i zmiksowanej dyni*
  • 1 jajko
  • 3 dag mąki (w wersji bezglutenowej w równych częściach ziemniaczana i ryżowa)
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko zagotować razem ze zmiksowaną dynią. 

Jajko rozmieszać z mąką na gładką i jednorodną masę.

Do wrzącego mleka z dynią wlać delikatnym strumieniem, ciągle mieszając, masę na kluseczki. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Można podać z uprażonymi pestkami dyni, grzankami, chlebem z masłem.

*dynię podzielić na części, wydrążyć. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 180-200 °C ok. 40 minut (lub dłużej do momentu, gdy dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielić od skóry (to nie jest konieczne w przypadku dyni hakkaido). Zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Inne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna

wtorek, 10 października 2017

Z cyklu: "Literatura na talerzu" - zalewajka mahakamska - krasnoludzka zupa prosto z "Wiedźmina. Sezonu Burz" A. Sapkowskiego. Ja, fanka Wiedźmina nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. I...jestem zadowolona z efektu. Zupa jest kwaśna, wędzona i grzybowa. Niesamowita, smaczna, pyszna, jesteśmy zachwyceni.

A Wy gotujecie na podstawie przepisów zawartych w ulubionych książkach? Może czekoladki z "Czekolady", magdalenki Prousta, farinata czy kulki mocy p. Mroza? Może coś ze "Smażonych zielonych pomidorów" (choć tu, hmm... raczej nie), a może inne dania p. Sapkowskiego?

Na blogu jest lembas - chlebek elficki , ciasteczka cytrynowe Sansy Stark, plastusiowe szyszki, tort baranek Szon i szarlotka kanadyjska Froda  :).

zalewajka mahakamska_zalewajka z grzybami_literatura na talerzu_danie z książki

Składniki:

  • spora garść obranych i pokrojonych grzybów (do wyboru - kurki, maślaki, prawdziwki)*
  • cebula pokrojona w kostkę (u mnie szalotka)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 kartofle
  • 0,75 l wywaru warzywnego (3 szklanki)
  • 2 szklanki zakwasu na żurek (u mnie owsiany bezglutenowy, ale pewnie lepszy jest żytni)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smażenia grzybów

Wykonanie:

Grzyby usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą (cebula powinna być lekko brązowa). Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować wywarze warzywnym. Dodać zakwas. Zagotować. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek i dorzucić grzyby, boczek z cebulą. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną** śmietanę. Wymieszać i podawać.

*można dodać grzybów suszonych. Trzeba je wcześniej namoczyć i ugotować. Potem pokroić i przesmażyć. Grzyby i wywar dodać do zupy.

**do śmietany powoli dodajemy najpierw po łyżce, potem więcej zupy energicznie mieszając

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

poniedziałek, 18 września 2017

Niezwykle aksamitna i aromatyczna zupa-krem z buraków z mleczkiem kokosowym i pikantną oliwą.

Na podstawie przepisu z książki M. Dymek "Jadłonomia".

zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym 

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 2 ziemniaki (gotuję w bulionie warzywnym)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cm kłącza imbiru
  • 1-2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  • pikantna oliwa lub papryczka chili do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w bulionie. Buraki obrać, ćwiartkę jednego odłożyć i pozostałe pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir. Dodać buraki i minutę smażyć razem. Dalej włozyć ziemniaki, wlać bulion, mleczko i gotować razem 10-15 minut. Doprawić sokiem i skórką z limonki, solą, cukrem. Zmiksować na gładki kem.

Podawać z pikantną oliwą i burakiem pokrojonym w paski (ten odłożony).

*buraki, najlepiej podłużne, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, owinięte w folię aluminiową, ok. 1,5 godziny. Od razu wstawiam 3 kg i przeznaczam na zupę, jarzynkę, carpaccio. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste i aromatyczne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  zupa krem z soczewicy  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7