| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: zupy

poniedziałek, 16 października 2017

Jesienna, mleczna, dyniowa zupa na śniadanie czy kolację. Z obowiązkowymi lanymi kluseczkami i kromką chleba, taki smak dzieciństwa.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Składniki:

  • 600 ml mleka (robię i z mlekiem krowim, i roślinnym, ostatnio migdałowym) lub więcej, jeśli dynia jest gęsta lub wtedy, gdy nie lubisz gęstych zup
  • 250 ml upieczonej i zmiksowanej dyni*
  • 1 jajko
  • 3 dag mąki (w wersji bezglutenowej w równych częściach ziemniaczana i ryżowa)
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko zagotować razem ze zmiksowaną dynią. 

Jajko rozmieszać z mąką na gładką i jednorodną masę.

Do wrzącego mleka z dynią wlać delikatnym strumieniem, ciągle mieszając, masę na kluseczki. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Można podać z uprażonymi pestkami dyni, grzankami, chlebem z masłem.

*dynię podzielić na części, wydrążyć. Położyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 180-200 °C ok. 40 minut (lub dłużej do momentu, gdy dynia będzie miękka). Upieczoną oddzielić od skóry (to nie jest konieczne w przypadku dyni hakkaido). Zmiksować na gładką masę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

mleczna zupa dyniowa z lanymi kluskami_zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami_jesienna zupa_zupa dyniowa

Inne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  mleczna zupa wiśniowa z ziemniakami i okrasą_zupa owocowa_zupa Karola Okrasy  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna

wtorek, 10 października 2017

Z cyklu: "Literatura na talerzu" - zalewajka mahakamska - krasnoludzka zupa prosto z "Wiedźmina. Sezonu Burz" A. Sapkowskiego. Ja, fanka Wiedźmina nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. I...jestem zadowolona z efektu. Zupa jest kwaśna, wędzona i grzybowa. Niesamowita, smaczna, pyszna, jesteśmy zachwyceni.

A Wy gotujecie na podstawie przepisów zawartych w ulubionych książkach? Może czekoladki z "Czekolady", magdalenki Prousta, farinata czy kulki mocy p. Mroza? Może coś ze "Smażonych zielonych pomidorów" (choć tu, hmm... raczej nie), a może inne dania p. Sapkowskiego?

Na blogu jest lembas - chlebek elficki , ciasteczka cytrynowe Sansy Stark, plastusiowe szyszki, tort baranek Szon i szarlotka kanadyjska Froda  :).

zalewajka mahakamska_zalewajka z grzybami_literatura na talerzu_danie z książki

Składniki:

  • spora garść obranych i pokrojonych grzybów (do wyboru - kurki, maślaki, prawdziwki)*
  • cebula pokrojona w kostkę (u mnie szalotka)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3-4 kartofle
  • 0,75 l wywaru warzywnego (3 szklanki)
  • 2 szklanki zakwasu na żurek (u mnie owsiany bezglutenowy, ale pewnie lepszy jest żytni)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek
  • tłuszcz do smażenia grzybów

Wykonanie:

Grzyby usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą (cebula powinna być lekko brązowa). Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować wywarze warzywnym. Dodać zakwas. Zagotować. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek i dorzucić grzyby, boczek z cebulą. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną** śmietanę. Wymieszać i podawać.

*można dodać grzybów suszonych. Trzeba je wcześniej namoczyć i ugotować. Potem pokroić i przesmażyć. Grzyby i wywar dodać do zupy.

**do śmietany powoli dodajemy najpierw po łyżce, potem więcej zupy energicznie mieszając

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne jesienne zupy:

zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  zupa krem z soczewicy  zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym

poniedziałek, 18 września 2017

Niezwykle aksamitna i aromatyczna zupa-krem z buraków z mleczkiem kokosowym i pikantną oliwą.

Na podstawie przepisu z książki M. Dymek "Jadłonomia".

zupa krem z buraków z mleczkiem kokosowym_zupa wegańska_zupa aksamitna_zupa z mleczkiem kokosowym 

Składniki:

  • 3 upieczone buraki*
  • 2 ziemniaki (gotuję w bulionie warzywnym)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cm kłącza imbiru
  • 1-2 łyżki oleju (może być kokosowy)
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  • pikantna oliwa lub papryczka chili do podania

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w bulionie. Buraki obrać, ćwiartkę jednego odłożyć i pozostałe pokroić w kostkę.

Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir. Dodać buraki i minutę smażyć razem. Dalej włozyć ziemniaki, wlać bulion, mleczko i gotować razem 10-15 minut. Doprawić sokiem i skórką z limonki, solą, cukrem. Zmiksować na gładki kem.

Podawać z pikantną oliwą i burakiem pokrojonym w paski (ten odłożony).

*buraki, najlepiej podłużne, piekę w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, owinięte w folię aluminiową, ok. 1,5 godziny. Od razu wstawiam 3 kg i przeznaczam na zupę, jarzynkę, carpaccio. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne gęste i aromatyczne zupy:

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem  zupa krem z soczewicy  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Zupa na lato. Fasolka szparagowa, młode ziemniaczki, moc zieleniny i feta - proste, pyszne danie :).

Na podstawie przepisu na zupę szparagową  "Kwestii Smaku".

zupa z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i fetą_zupa na lato_zupa wegetariańska_zupa warzywna

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • feta do posypania zupy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, fasolkę przekroić na pół.

W garnku rozgrzać masło i na nim podsmażyć ziemniaki (3-5 minut), następnie, przez chwilę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, zieleninę. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

środa, 26 kwietnia 2017

Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).

Na podstawie przepisu p. Okrasy.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Składniki:

  • 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • skórka otarta z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry
  • do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu

Wykonanie:

A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.

Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden)  i odstawiam do lodówki.

Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).

Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.

Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.

Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa rybna z pomidorami i groszkiem_danie jednogarnkowe_danie rybne_danie fit

Inne zupy:

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  wiosenna zupa z rzeżuchy_zielona zupa_zupa wegetariańska  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak  zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7