| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: rukola

czwartek, 21 lutego 2013

Wiooosny, chcę już wiosny! A tu nic. Zima trzyma się dzielnie, śniegu po kolana, lód na drogach. Może zielona sałatka, choć przez chwilę, będzie namiastką oczekiwanej wiosny? A sałatka jest pyszna. Składniki się smacznie komponują i uzupełniają, charakteru nadaje ostry sos.

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc

Składniki:

  • 1/2 sałaty rzymskiej (lub innej chrupkiej)
  • garść rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 - 15 dag sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
  • garść orzechów włoskich (lub lepiej pistacjowych, bo zielone)
  • kilka zielonych winogron

Składniki sosu:

Wykonanie:

Sałatę podzielić na części. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ser pokruszyć. Winogrona przekroić na pól i wyjąć pestki. Na półmisku ułożyć sałatę, awokado, ser, winogrona. Posypać orzechami i rukolą.

Składniki sosu połączyć.

Całość przed polać sosem.

Znajdź mnie na fb. 

Inne lekkie dania:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki

wtorek, 08 stycznia 2013

Sałatka błyskawiczna, na ciepło (o tej porze roku to ważne), może zastąpić lekki obiad.

sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki

Składniki:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 puszka kukurydzy
  • 25 dag fety
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • ew. rukola do posypania sałatki
  • sos: po łyżce majonezu i kwaśnej śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować. W czasie, gdy gotują się ziemniaki obrać ze skórki pomidory i pokroić je w kostkę, osączyć kukurydzę, fetę pokroić w kostkę, wymieszać składniki sosu. Gorące ziemniaki przełożyć do salaterki i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki. Całość polać sosem i posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Sałatkę dodaję do "Studenckiego gotowania".

Inne błyskawiczne dania:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato



sobota, 29 grudnia 2012

Awokado cenne źródło witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy. Jest wskazane dla osób chorujących na miażdżycę, nadciśnienie, zaburzenia metabolizmu tłuszczu. Mimo tak wielu zalet, długo nie mogłam się przekonać do jego smaku, a może raczej  nie umiałam kupić odpowiedniego owocu. Teraz jestem fanem awokado. Najczęściej rozsmarowuje je na ciemnym chlebie i lekko skrapiam cytryną i solę. Cześć rodziny je awokado na słodko (czyli tak jak na Cejlonie) z serkiem grani. Przyrządzam z awokado wspaniałą sałatkę, a niedawno odkryłam, dzięki p. M. Ihnatowicz, carpaccio z awokado - świetną przekąskę, czy raczej przystawkę.

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

carpaccio z awokado_przystawki na zimno_karnawał

 Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 15 dag łuskanych pistacji
  • 20 ml oliwy
  • łyżka miodu
  • 20 ml białego octu winnego
  • chili
  • mała czerwona cebula
  • sok z  cytryny do smaku
  • kilka listków rukoli do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Awokado obrać, wyjąć pestkę. Pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć jeden na drugim. Cebulę drobno posiekać, pistacje pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Awokado polać sosem i ozdobić rukolą.

Uwaga:

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw awokado, powinno się je jeść raczej na surowo.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Sylwestrowo-imprezowo".

Inne przekąski karnawałowe:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór

czwartek, 31 maja 2012

Zielono mi! I w tym duchu moja pizza - zielone szparagi, rukola, por. Smak podkreśla i zaostrza ser pleśniowy, ale ton nadają szparagi i rukola.

Przepis własny, ale pomysł podpatrzony na blogu "Gotuję, bo lubię".

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska



Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20 ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • dodatki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 200 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C i zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni włoskiej:

Pizza capres_kuchnia włoska  Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska 



niedziela, 05 lutego 2012

Pizza - letnie wieczory, białe wino - wakacje. Pizza zimą - wspomnienie lata. Dziś jest bardzo mroźno - wspominki ciepłych wieczorów - jak najbardziej. Najlepsza jest prosta - z minimalną ilością dodatków. Pomidory (zimą z własnej spiżarni), mozzarella (lub feta, lub grana), zioła i rukola.

Pizza

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • + dodatki
  • 250 g pokrojonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • sos do pizzy (z własnej spiżarni)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • rukola

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć zostawić na 20 min. Wyłożyć ciasto na blachę (piekarnikową) wysmarowaną oliwą. Posmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, pomidory, sól, pieprz, pokropić oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 min. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 300°C i zmniejszyć temperaturę do 240°C. Piec 12 - 15 min. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  kurczak w pomarańczach z rodzynkami  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami