| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: bazylia

sobota, 16 lipca 2016

Planujecie przyjęcie? To jest właśnie idealna przystawka. Po pierwsze smaczna, po drugie może mieć wiele wariantów (z szynką, z łososiem, wegetariańska) i zaskakująco wygląda. A co to jest? To taki sernik na słono przekładany plackami szpinakowymi, połączenie przepisu na roladę ze szpinaku z recepturą na roladki z cukinii, a pomysł z bloga "Gotuj z Cukiereczkiem".

Stefanka ze szpinaku z pomidorami i szynką_sernik na słono_ciasto przekładane_wytrawne wypieki

Składniki:

  • 6 jajek
  • łyżka masła
  • 450 g mrożonego szpinaku lub 900 g świeżego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Nadzienie:

  • 4 serki kremowe (po 130 g)
  • 4 plastry wędzonej szynki (lub łososia czy oliwki)
  • 4-5 suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
  • łyżka posiekanego oregano
  • łyżka posiekanej bazylii
  • ew. łyżka kaparów

Wykonanie:

Szpinak przełożyć na patelnię z łyżką masła smażąc rozmrozić i odparować. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wystudzić, zmiksować na gładką masę.

Formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem i posypać delikatnie mąką (posypuję mąką ryżową).

Nastawić piekarnik na 180 °C.

Jajka ubić ze szczyptą soli na jasną puszystą masę (muszą kilkakrotnie zwiększyć objętość i stać się gęste). Dodać powoli szpinak, wymieszać, wylać na przygotowaną blachę, wyrównać i piec 15-20 minut.

Wystudzić, zdjąć papier, odkroić nierówne końcówki i pokroić placek na 3 prostokąty (w poprzek ciasta).

Serki wymieszać z ziołami. Odłożyć 1/3. Do pozostałej części dodać drobno pokrojone suszone pomidory i ew. posiekane kapary. Połową serka z pomidorami posmarować pierwszy płat ciasta, położyć szynkę (lub łososia w wersji z rybą, ew. oliwki), przykryć drugim płatem i powtórzyć operację. Wierzch i boki posmarować odłożoną częścią serka bez pomidorów. Ozdobić listkami ziół, kwiatkami ziół.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Stefanka ze szpinaku z pomidorami i szynką_sernik na słono_ciasto przekładane_wytrawne wypieki

Inne przystawki:

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  sałatka śledziowa leśna polana_sałatka z rybą_sałatka warstwowa_zabawy kulinarne_Boże Narodzenie  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

środa, 28 października 2015

Rozgrzewająca i aromatyczna jesienna zupa z pieczonej dyni i pomidorów. Danie z cyklu "Dla gości".

Z książki "Zupy".

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

Składniki:

  • 900g dyni (waga bez pestek i skóry)
  • 500 g pomidorów (obranych ze skórki)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 600 ml wywaru warzywnego lub mięsno warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy (może być pikantna)
  • sól, pieprz, suszony czosnek staropolski
  • pestki dyni
  • grzanki
  • bazylia lub natka, lub szczypiorek

Wykonanie:

Tacę piekarnikową posmarować jedną łyżką oliwy. Położyć na nią pokrojoną dynię, pomidory pokrojone w plasterki, posiekaną cebulę i czosnek. Całość skropić łyżką oliwy. Piec 45 minut w 190 °C.

Upieczone i przestudzone warzywa zmiksować na gadką masę. Rozrzedzić wywarem i całość gotować ok. 15 minut. Doprawić. Dodać śmietanę.

Podawać z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni, czosnkowymi grzankami, listkami bazylii (zamiennie szczypiorku, natki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zupa z pieczonej dyni i pomidorów_zupa jesienna_zupa krem

akcja_festiwal dyni 2015_zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Inne rozgrzewające zupy:

zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  Zupa dyniowa na specjalne okazje_danie wegetariańskie_danie rozgrzewające_zupa warzywna  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  zupa gulaszowa_dania jednogarnkowe_dania z wołowiny_kuchnia węgierska

sobota, 09 maja 2015

Rolada trójkolorowa nadziewana serkiem kremowym i łososiem. Trzy kolory rolady, to jej trzy smaki. Żółty jest zwykły, to smak słonego biszkoptu, zielony - szpinak i bazylia, a kolor pomarańczowy, to ajwar. Roladę można nadziać szynką konserwową. Można zwinąć na raz (tak jak paszteciki lub kulebiak), wtedy kolory rolady nie zmiksują się. Tak czy siak, rolada może być wspaniałą przystawką na każdym przyjęciu, przekąską do białego wina czy barszczu.

Z "Kuchni Broni" (z moimi zmianami).

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Składniki ciasta żółtego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki sera kanapkowego typu feta
  • ew. szczypta kurkumy (wtedy ciasto będzie bardziej żółte)

Składniki ciasta zielonego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmiksowanego szpinaku (u mnie 1 łyżka szpinaku i 1 łyżka bazylii)
  • szczypta soli

Składniki ciasta pomarańczowego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ajwaru
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 300-400 g sera kremowego
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • ew. posiekany koperek
  • ew. chrzan do serka

KAŻDY KOLOR CIASTA WYKONAĆ ODDZIELNIE

Wykonanie ciasta żółtego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia i serkiem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta zielonego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksowanym szpinakiem z bazylią. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta pomarańczowego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i ajwarem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować wzdłuż 3 jednakowej szerokości pasy (wzdłuż blachy). Na pierwszy pas nałożyć ciasto białe, na drugi pomarańczowe, na trzeci zielone. Wygładzić i piec w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę kuchenną (papierem do góry, ścierkę dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia - w ten sposób papier będzie z jednej i drugiej strony ciasta) i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą roladę zostawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć papiery, posmarować połową serka (serek można doprawić chrzanem), położyć plastry łososia, posiekany koperek i ponownie serek. Zwinąć roladę (na raz lub zrolować; ja zrolowałam).

Przygotowaną roladę zawinąć w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Inne przekąski na przyjęcia:

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki

środa, 03 września 2014

Aromatyczny chleb gryczany z pomidorami i bazylią. Bezglutenowy, o pomarańczowym kolorze, elastyczny, nie kruszy się (co zwykle jest normą, gdy brakuje glutenu). Wady? Szybko czerstwieje, ale za to grzanki są wspaniałe!

Chleb powstał metodą prób i błędów na podstawie TEGO przepisu. A prób było kilka. Najbardziej nieudana? Mąkę gryczaną zastąpiłam ryżową. Klapa na całej linii. Wprawdzie zakalca nie było, ale wypiek był, choć to sprzeczne, twardy i gumiasty zarazem.

chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb na drożdżach_chleb bezglutenowy

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pełne łyżki siemienia lnianego + 200 ml wrzątku
  • ok. 300 ml przecieru pomidorowego (w zależności od gęstości)w temperaturze pokojowej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • dwie garstki posiekanej bazylii

Wykonanie:

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.

Mielone siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i zmiksować blenderem (powstanie mazista masa o konsystencji kisielu). Ostudzić.

Mąkę gryczaną, ziemniaczaną, drożdże, sól, cukier - wymieszać. Dodać olej, wystudzone siemię, koncentrat, czosnek, bazylię, przecier pomidorowy (uwaga! Ilość przecieru zależna od jego gęstości). Wymieszać i przez kilka minut wyrabiać mikserem. Odstawić na pięć minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dodać wody (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Foremkę posmarować oliwą. Przełożyć do niej masę na chleb (do połowy wysokości foremki). Wyrównać powierzchnię.

Zostawić w cieple na 40-60 minut.

Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C (do suchego patyczka).

Wystawić z piekarnika i po 15 minutach wyjąć z foremki.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

akcja_warzywa psiankowate2014_chleb gryczany z pomidorami i bazyliąInne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziany bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb z kminkiem_chleb domowy  

 
1 , 2 , 3