| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: mozzarella

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

piątek, 17 sierpnia 2012

Zamiast tradycyjnego przysmaku z Kampanii w plasterkach na talerzu - caprese na patyku. Świetne przekąska na "stojące" przyjęcia, poza tym zabawna ozdoba stołu.

Przepis Ewy, naszej rodzinnej "dekoratorki".

caprese na patyku_przekąski_finger food

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 kulek mini mozzarellii
  • 10 listków bazylii
  • 10 patyczków szaszłykowych
  • ew. słodka papryka do oprószenia sera

caprese na patyku_przekąski_finger food

Wykonanie:

Pomidorom ściąć górną część (tą od zawiązki), częściowo wydrążyć środek. Kulki mozzarelii przeciąć na pół (jeśli są większe pomidory, można użyć całej kulki) i włożyć w wydrążonego pomidorka. Przymocować listki bazylii i nabić na patyczki. Włożyć do szklanki.

Pomidorki dodaję do akcji "Warzywa psiankowate".

Znajdź mnie na fb.

Inne słone drobiazgi:

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik_pierogi pieczone  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food

niedziela, 05 lutego 2012

Pizza - letnie wieczory, białe wino - wakacje. Pizza zimą - wspomnienie lata. Dziś jest bardzo mroźno - wspominki ciepłych wieczorów - jak najbardziej. Najlepsza jest prosta - z minimalną ilością dodatków. Pomidory (zimą z własnej spiżarni), mozzarella (lub feta, lub grana), zioła i rukola.

Pizza

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • + dodatki
  • 250 g pokrojonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • sos do pizzy (z własnej spiżarni)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • rukola

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć zostawić na 20 min. Wyłożyć ciasto na blachę (piekarnikową) wysmarowaną oliwą. Posmarować sosem. Ułożyć mozzarellę, pomidory, sól, pieprz, pokropić oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 60 min. Wstawić pizzę do piekarnika rozgrzanego do 300°C i zmniejszyć temperaturę do 240°C. Piec 12 - 15 min. Po upieczeniu posypać rukolą.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

ciasto francuskie z polędwiczką  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  kurczak w pomarańczach z rodzynkami  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami