| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: awokado

czwartek, 21 lutego 2013

Wiooosny, chcę już wiosny! A tu nic. Zima trzyma się dzielnie, śniegu po kolana, lód na drogach. Może zielona sałatka, choć przez chwilę, będzie namiastką oczekiwanej wiosny? A sałatka jest pyszna. Składniki się smacznie komponują i uzupełniają, charakteru nadaje ostry sos.

zielona sałatka z awokado_dania wegetariańskie_Wielkanoc

Składniki:

  • 1/2 sałaty rzymskiej (lub innej chrupkiej)
  • garść rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 - 15 dag sera pleśniowego (z zieloną pleśnią)
  • garść orzechów włoskich (lub lepiej pistacjowych, bo zielone)
  • kilka zielonych winogron

Składniki sosu:

Wykonanie:

Sałatę podzielić na części. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ser pokruszyć. Winogrona przekroić na pól i wyjąć pestki. Na półmisku ułożyć sałatę, awokado, ser, winogrona. Posypać orzechami i rukolą.

Składniki sosu połączyć.

Całość przed polać sosem.

Znajdź mnie na fb. 

Inne lekkie dania:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki

sobota, 02 lutego 2013

Cudowne domowe krakersy z moją ulubioną czarnuszką. Kruche, słone, "czarnuszkowe". Do tego pasta awokado i białe wino...karnawale trwaj.

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

Wiele ciekawych informacji (nie tylko kulinarnych) na temat czarnuszki można znaleźć tu.

Przepis na ciastka Agnieszki Kręglickiej.

domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • jajko
  • czarnuszka i gruba sól morska do posypania ciastek

Składniki pasty awokado:

  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Z mąki, soli, startego parmezanu i masła zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto pokroić na plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, posmarować rozbitym jajkiem, posypać czarnuszką i ewentualnie solą morską. Piec na złoto w rozgrzanym do 220 °C piekarniku.

Awokado obrać, wyjąć pestkę, zmiksować razem z czosnkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny.

Znajdź mnie na fb.

Danie dodaję do akcji "Karnawałowe przekąski".

Inne dania karnawałowe:

 wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu

sobota, 29 grudnia 2012

Awokado cenne źródło witamin i minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy. Jest wskazane dla osób chorujących na miażdżycę, nadciśnienie, zaburzenia metabolizmu tłuszczu. Mimo tak wielu zalet, długo nie mogłam się przekonać do jego smaku, a może raczej  nie umiałam kupić odpowiedniego owocu. Teraz jestem fanem awokado. Najczęściej rozsmarowuje je na ciemnym chlebie i lekko skrapiam cytryną i solę. Cześć rodziny je awokado na słodko (czyli tak jak na Cejlonie) z serkiem grani. Przyrządzam z awokado wspaniałą sałatkę, a niedawno odkryłam, dzięki p. M. Ihnatowicz, carpaccio z awokado - świetną przekąskę, czy raczej przystawkę.

Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu.

carpaccio z awokado_przystawki na zimno_karnawał

 Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 15 dag łuskanych pistacji
  • 20 ml oliwy
  • łyżka miodu
  • 20 ml białego octu winnego
  • chili
  • mała czerwona cebula
  • sok z  cytryny do smaku
  • kilka listków rukoli do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Awokado obrać, wyjąć pestkę. Pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć jeden na drugim. Cebulę drobno posiekać, pistacje pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, dodać sok z cytryny, sól, pieprz. Awokado polać sosem i ozdobić rukolą.

Uwaga:

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw awokado, powinno się je jeść raczej na surowo.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji "Sylwestrowo-imprezowo".

Inne przekąski karnawałowe:

gruszki z twarożkiem_deser z gruszkami_jesienne przepisy  caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór