| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: grzyby

piątek, 05 sierpnia 2016

Niesamowicie aromatyczne, proste i pyszne danie na lato. Obok zupy kurkowej szwagra i risotto, moje ulubione danie z kurkami.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Składniki:

  • 600 g piersi indyka
  • 400-500 g kurek
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka
  • ew. cebula (nie dodaję, zabija delikatny smak kurek)

Wykonanie:

Mięso pokroić na zgrabne kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć na maśle.

Kurki umyć i również usmażyć. Jeśli dodajemy cebulę, podsmażyć (pokrojoną w piórka lub półplasterki) i dopiero potem dodać kurki. Do grzybów przełożyć mięso, wlać śmietanę, chwilę ogrzewać. Posypać dużą porcją natki.

Warianty dania:

*kotlety, przed smażeniem, posypać igiełkami rozmarynu

**do sosu dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią (przed dodaniem śmietany)

Mycie kurek.

Ostatnio gdzieś w sieci znalazłam doskonały sposób na mycie kurek. Otóż kurki posypuję porządną porcją mąki (u mnie ryżowa, ale może być zwykła, pszenna), potem myję i gotowe :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Inne dania z grzybami:

polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  

sobota, 19 grudnia 2015

Gołąbki z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Może niezbyt popularne, ale jak najbardziej wpisujące się w tradycję Wigilii, bo główne składniki to: grzyby, ziarna zbóż i warzywa.

wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami_potrawy postne_danie wegetariańskie_przepisy na Boże Narodzenie

Z "Wydania Specjalnego Poradnika Domowego".

Składniki:

  • mała główka kapusty
  • szklanka ryżu
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz

Sos:

  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki (w wersji bez glutenu ziemniaczana)
  • wywar grzybowy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • natka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Umyte grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar zostawić (do gotowania gołąbków i przygotowania sosu).

Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.

Ryż ugotować na sypko.

Ryż, grzyby, cebule, posiekaną natkę połączyć i doprawić solą i pieprzem.

Z kapusty wyciąć głąb, gotować w wodzie, rozdzielać liście, wycinać zgrubiałe części liści, napełniać je przygotowanym farszem i zawijać gołąbki.

Na dno płaskiego garnka położyć liście kapusty, łyżeczkę masła i układać gołąbki. Zalać połową wywaru grzybowego i gotować pod przykryciem, powoli ok. 1 godziny.

Z masła i mąki, przeznaczonej na sos, zrobić zasmażkę (w wersji bez glutenu nie, postępujemy tak jak gotując kisiel). Rozprowadzić ją resztą wywaru z grzybów (zasada taka - jeśli zasmażka jest gorąca, wywar musi być zimny, wtedy nie zrobią się kluski). Zabielić śmietaną.

Sosem polać gołąbki. Można posypać natką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami_potrawy postne_danie wegetariańskie_przepisy na Boże Narodzenie

Inne przepisy na dania wigilijne z grzybami:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

piątek, 27 listopada 2015

Krokiety z myślą o świętach. Zrobione, zapakowane, zamrożone. Przed Wigilią rozmrożę i usmażę w chrupiącej panierce (lub po prostu odgrzeję). Razem z barszczem będą stanowiły pyszne pierwsze danie.

Bazą krokietów są najlepsze z najlepszych naleśniki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy. Są żółciutkie, elastyczne i smaczne. Z łatwością można je formować, nie pękają (co było regułą, gdy przygotowałam naleśniki z innych mąk bezglutenowych). Farsz tradycyjny - kapusta i suszone grzyby.

Na naszym stole wigilijnym pojawiają się co dwa lata :) (ale raczej w wersji glutenowej).

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej (ew. więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło klarowane do smażenia

Składniki nadzienia:

  • 1 kg białej kapusty (jedna mała)
  • 5-7 dag grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ew. natka

Składniki panierki:

  • 1 jako
  • drobno rozkruszone płatki kukurydziane

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Osączyć (zostawić wywar), drobno posiekać.

Kapustę pokroić na części i ugotować na półtwardo. Ostudzić, wyciąć głąb i bardzo drobno posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do usmażonej dodać grzyby, kapustę i przesmażyć. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną natkę. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wywaru z grzybów.

Przygotowanie naleśników rozpocząć od wymieszania jajek, oleju i mleka. Do roztrzepanej masy dodać mąkę, sól, szczyptę cukru, pieprz oraz wodę. Całość zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ew. dodać wody. Ciasto powinno być rzadsze, niż na zwykłe naleśniki. Jeśli jest za gęste, naleśniki mogą pękać. Warto zrobić próbę, by uchwycić odpowiednią konsystencję ciasta.

Usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotowane od razu smarować nadzieniem i zawijać (jak gołąbki - naprzeciwległe boki do środka, dalej rulon).

Panierować w rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Inne dodatki do barszczu:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

sobota, 29 listopada 2014

Zupa z przepisu Macieja Kuronia. Bardzo esencjonalna. Najlepsza. Czym się różni od innych zup grzybowych? Grzyby, po ugotowaniu, przesmażam na maśle.

zupa grzybowa z suszonych grzybów_zupa wigilijna_kuchnia mazowiecka_przepisy na Wigilię

Składniki:

  • 2 l intensywnego wywaru warzywnego
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia
  • natka
  • dodatki: paszteciki, pierożki, grzanki, łazanki, domowy makaron

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w części wywaru. Po dwóch godzinach, ugotować. Osączyć i pokroić w drobne paseczki lub zmiksować*. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć grzyby, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Do masy grzybowo-cebulowej dodać mąkę. Całość zrumienić i rozprowadzić zimnym wywarem. Połączyć grzyby, wywar warzywny i wywar pozostały po gotowaniu grzybów. Całość gotować ok. 15 minut. Doprawić i ew. zabielić śmietaną.

Smacznego :).

*bardziej smakuje nam wersja zmiksowana

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na Wigilię:

barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

sobota, 12 lipca 2014

Risotto z kurkami - niezwykłe danie na lato. Niesamowicie smaczne, kremowe, aromatyczne.

risotto z kurkami_kuchnia włoska_danie wegetariańskie_ryż z grzybami

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • szczypta szafranu
  • 10 dag parmezanu
  • 3-4  łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag kurek
  • ew. kwaśna śmietana
  • 2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu z 1 łyżką oliwy. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Szafran rozpuścić w odrobinie wrzątku i wlać do ryżu. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Można dodać kwaśną śmietanę.

Ryż połączyć z kurkami, posypać natką i pozostałym parmezanem.

Znajdź mnie na fb.

risotto z kurkami_kuchnia włoska_danie wegetariańskie_ryż z grzybami

Inne wegetariańskie dania na lato:

pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  placuszki z cukinii_danie wegetariańskie_racuszki_placki  Kasza gryczana biała ze szpinakiem i fetą_kuchnia mazowiecka_dania z kaszą gryczaną_dania wegetariańskie

 
1 , 2 , 3