| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: grzyby

czwartek, 21 września 2017

Carpaccio z prawdziwków to nic innego jak sałatka z surowych borowików, cieniutko pokrojonych i doprawionych. Cudowna przekąska na spotkanie ze znajomymi, na wieczór włoski, kolację we dwoje. Do nich bagietka i białe wino...hmm cudne :).

Z książki "Dwóch Łakomych Włochów".

carpaccio z prawdziwków_carpaccio z borowików_sałatka z surowych grzybów

Składniki:

  • 250 g zdrowych, małych, jędrnych prawdziwków
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól, tłuczony pieprz

Wykonanie:

Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na półmisku, skropić oliwą, sokiem z cytryny, posolić i posypać tłuczonym pieprzem. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z grzybami:

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy   risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  bułki z grzybami_jesienne dania_domowe pieczywo_dania wegetariańskie

wtorek, 05 września 2017

Kurczak w kremowym sosie z kurkami i estragonem. Błyskawiczny, niedzielny obiad.

Estragon daje lekki korzenny smak, pokochaliśmy go rok temu za sprawą kurczaka pieczonego z estragonem.

kremowy kurczak z estragonem i kurkami_kurczak w sosie śmietankowym_szybki obiad_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 40-50 dag kurek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu (listki) + do posypania
  • 2 małe ząbki czosnku + suszony do natarcia kurczaka 
  • 200 g  śmietany 36 %
  • masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi pokroić w plastry, posolić i delikatnie oprószyć pieprzem. Natrzeć suszonym czosnkiem i częścią estragonu. Odstawić do lodówki. W tym czasie oczyścić kurki. Przygotować dodatki (ziemniaki lub ryż, lub makaron oraz surówkę).

Piersi smażyć na maśle z dwóch stron, pod koniec smażenia dodać kurki. Smażyć razem. Dodać czosnek. Zestawić z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Posypać pozostałym estragonem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne obiady z kuczakiem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  kurczak z morelami_mięso z owocami_danie bezglutenowe_danie słodko-słone   kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  muszle z kurczakiem i mascarpone_makaron z mięsem_pasta_kuchnia włoska_dania błyskawiczne

piątek, 05 sierpnia 2016

Niesamowicie aromatyczne, proste i pyszne danie na lato. Obok zupy kurkowej szwagra i risotto, moje ulubione danie z kurkami.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Składniki:

  • 600 g piersi indyka
  • 400-500 g kurek
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka
  • ew. cebula (nie dodaję, zabija delikatny smak kurek)

Wykonanie:

Mięso pokroić na zgrabne kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć na maśle.

Kurki umyć i również usmażyć. Jeśli dodajemy cebulę, podsmażyć (pokrojoną w piórka lub półplasterki) i dopiero potem dodać kurki. Do grzybów przełożyć mięso, wlać śmietanę, chwilę ogrzewać. Posypać dużą porcją natki.

Warianty dania:

*kotlety, przed smażeniem, posypać igiełkami rozmarynu

**do sosu dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią (przed dodaniem śmietany)

Mycie kurek.

Ostatnio gdzieś w sieci znalazłam doskonały sposób na mycie kurek. Otóż kurki posypuję porządną porcją mąki (u mnie ryżowa, ale może być zwykła, pszenna), potem myję i gotowe :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Inne dania z grzybami:

polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  

sobota, 19 grudnia 2015

Gołąbki z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Może niezbyt popularne, ale jak najbardziej wpisujące się w tradycję Wigilii, bo główne składniki to: grzyby, ziarna zbóż i warzywa.

wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami_potrawy postne_danie wegetariańskie_przepisy na Boże Narodzenie

Z "Wydania Specjalnego Poradnika Domowego".

Składniki:

  • mała główka kapusty
  • szklanka ryżu
  • 7 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz

Sos:

  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki (w wersji bez glutenu ziemniaczana)
  • wywar grzybowy
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • natka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Umyte grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar zostawić (do gotowania gołąbków i przygotowania sosu).

Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.

Ryż ugotować na sypko.

Ryż, grzyby, cebule, posiekaną natkę połączyć i doprawić solą i pieprzem.

Z kapusty wyciąć głąb, gotować w wodzie, rozdzielać liście, wycinać zgrubiałe części liści, napełniać je przygotowanym farszem i zawijać gołąbki.

Na dno płaskiego garnka położyć liście kapusty, łyżeczkę masła i układać gołąbki. Zalać połową wywaru grzybowego i gotować pod przykryciem, powoli ok. 1 godziny.

Z masła i mąki, przeznaczonej na sos, zrobić zasmażkę (w wersji bez glutenu nie, postępujemy tak jak gotując kisiel). Rozprowadzić ją resztą wywaru z grzybów (zasada taka - jeśli zasmażka jest gorąca, wywar musi być zimny, wtedy nie zrobią się kluski). Zabielić śmietaną.

Sosem polać gołąbki. Można posypać natką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami_potrawy postne_danie wegetariańskie_przepisy na Boże Narodzenie

Inne przepisy na dania wigilijne z grzybami:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

piątek, 27 listopada 2015

Krokiety z myślą o świętach. Zrobione, zapakowane, zamrożone. Przed Wigilią rozmrożę i usmażę w chrupiącej panierce (lub po prostu odgrzeję). Razem z barszczem będą stanowiły pyszne pierwsze danie.

Bazą krokietów są najlepsze z najlepszych naleśniki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy. Są żółciutkie, elastyczne i smaczne. Z łatwością można je formować, nie pękają (co było regułą, gdy przygotowałam naleśniki z innych mąk bezglutenowych). Farsz tradycyjny - kapusta i suszone grzyby.

Na naszym stole wigilijnym pojawiają się co dwa lata :) (ale raczej w wersji glutenowej).

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej (ew. więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło klarowane do smażenia

Składniki nadzienia:

  • 1 kg białej kapusty (jedna mała)
  • 5-7 dag grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ew. natka

Składniki panierki:

  • 1 jako
  • drobno rozkruszone płatki kukurydziane

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Osączyć (zostawić wywar), drobno posiekać.

Kapustę pokroić na części i ugotować na półtwardo. Ostudzić, wyciąć głąb i bardzo drobno posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do usmażonej dodać grzyby, kapustę i przesmażyć. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną natkę. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wywaru z grzybów.

Przygotowanie naleśników rozpocząć od wymieszania jajek, oleju i mleka. Do roztrzepanej masy dodać mąkę, sól, szczyptę cukru, pieprz oraz wodę. Całość zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ew. dodać wody. Ciasto powinno być rzadsze, niż na zwykłe naleśniki. Jeśli jest za gęste, naleśniki mogą pękać. Warto zrobić próbę, by uchwycić odpowiednią konsystencję ciasta.

Usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotowane od razu smarować nadzieniem i zawijać (jak gołąbki - naprzeciwległe boki do środka, dalej rulon).

Panierować w rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Inne dodatki do barszczu:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

 
1 , 2 , 3 , 4