| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: szybki obiad

czwartek, 02 marca 2017

Z cyklu szybki obiad - strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

piątek, 05 sierpnia 2016

Niesamowicie aromatyczne, proste i pyszne danie na lato. Obok zupy kurkowej szwagra i risotto, moje ulubione danie z kurkami.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Składniki:

  • 600 g piersi indyka
  • 400-500 g kurek
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka
  • ew. cebula (nie dodaję, zabija delikatny smak kurek)

Wykonanie:

Mięso pokroić na zgrabne kotlety. Posolić, oprószyć pieprzem i usmażyć na maśle.

Kurki umyć i również usmażyć. Jeśli dodajemy cebulę, podsmażyć (pokrojoną w piórka lub półplasterki) i dopiero potem dodać kurki. Do grzybów przełożyć mięso, wlać śmietanę, chwilę ogrzewać. Posypać dużą porcją natki.

Warianty dania:

*kotlety, przed smażeniem, posypać igiełkami rozmarynu

**do sosu dodać pokruszony ser z niebieską pleśnią (przed dodaniem śmietany)

Mycie kurek.

Ostatnio gdzieś w sieci znalazłam doskonały sposób na mycie kurek. Otóż kurki posypuję porządną porcją mąki (u mnie ryżowa, ale może być zwykła, pszenna), potem myję i gotowe :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Indyk w sosie kurkowym_sznycle z indyka z grzybami_indyk z sosem_domowy obiad

Inne dania z grzybami:

polędwiczki z grzybami_dania z drobiu_placki ziemniaczane_Jesienne przepisy  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  

poniedziałek, 09 maja 2016

Proste, niezwykle smaczne, kremowe i delikatne danie ze szparagami. Do niego warto dodać jajka w koszulkach lub ugotowane na półmiękko. Obok risotta z kurkami, moje ulubione danie z ryżem :).

risotto ze szparagami_danie z ryżem_danie wegetariańskie_danie na wiosnę

Składniki:

  • 40 dag ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (lub rosołu)
  • 5-8 dag startego parmezanu
  • 2-3  łyżki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść zielonych liści (może być rukola, mix drobnych sałat, koperek, itp)

Wykonanie:

1 łyżkę masła rozgrzać w rondlu. Dodać posiekaną szalotkę, podsmażyć. Wsypać ryż, chwilę smażyć, dodać wino, odparować. Dodać wazówkę bulionu, gdy wygotuje się, dodać ponownie gorący rosół. Powtarzać do momentu aż ryż będzie gładki i kremowy, a w środku ziarenka będą sprężyste. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 3/4 startego parmezanu.

Zieleninę umyć i ew. posiekać.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie (na stojąco, główkami do góry). Pokroić na części.

Ryż połączyć z zieleniną, szparagami i posypać pozostałym parmezanem.

Do każdej porcji dodać jajko w koszulce lub ugotowane na półmiękko. Świetnie smakuje z jakimś lekkim, białym winem reńskim.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ryżem:

 risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska  risotto z grzybami_ryż z grzybami lesnymi_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka

poniedziałek, 04 kwietnia 2016

Jasna, biała zupa rybna z dodatkiem kluseczek i kukurydzy. Nasz rybny hit ostatnich lat.

Pyszne wspomnienie wyprawy kajakowej :).

zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • galuszki z dwóch jajek (przepis TU)
  • natka
  • słodka śmietanka do zabielenie
  • sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
  • natka pietruszki do posypania zupy
  • ew. kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • ok. 1,5 - 2 l wody

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać (marchewki nie kroić), zalać zimną wodą. Dodać listek, pieprz i ziele, zagotować. Dodać ziemniaki, chwilę pogotować. Do garnka włożyć kukurydzę ryby i gotować 10-15 minut. Włoszczyznę i rybę wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterki, rybę obrać z ości i podzielić na kawałki. Marchewkę, rybę włożyć do wywaru, dodać galuszki*, zabielić zupę śmietanką.

Zupę posypać natką, można podać do niej grzanki.

*uwaga galuszki można ugotować osobno lub w zupie (gotuję osobno, by zupa nie była zbyt mączysta)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

barszcz biały na kwasie z kapusty_zupy_kuchnia mazowiecka  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe  halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

poniedziałek, 12 października 2015

Wątróbka duszona z jabłkami, to danie z cyklu "Dla studenta". Szybkie, pożywne, a przede wszystkim smaczne.

Danie Artura.

wątróbka duszona z jabłkami_podroby_tanie gotowanie_dania błyskawiczne_danie dla studenta

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula (lub biała część pora)
  • 2 jabłka (boskopy, renety, inne kwaśne)
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i innych nieciekawych elementów.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać wątróbkę, krótko podpiec. Dalej dodać jabłka i przykryć patelnię. Chwilę dusić do miękkości (uważając, by nie przypalić dania).

Dodać majeranek, pieprz i na koniec posolić (to ważne! inaczej wątróbka będzie twarda).

Najlepsze z ziemniakami i surówką z kapusty (białej, czerwonej lub kiszonej). Do popicia sok z buraków lub biały pomidorowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne błyskawiczne dania dla studenta:

Kurczak dla leniwych_dania z drobiu_dania błyskawiczne_mięso w sosie  chili con carne_dania z wołowiny_kuchnia meksykańska_dania z fasolą  sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki  patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5