| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kasza manna

czwartek, 05 czerwca 2014

Zbliża się fala upałów. W takie dni warto przygotować ciasto bez pieczenia z owocami i galaretką. Spód mojego ciasta-deseru to słone krakersy, środek - krem waniliowy z kaszy (z miodownika), a wierzch galaretka z jagodami kamczackimi. Ciasto można dowolnie modyfikować. Fajną kompozycję stanowi spód z ciasteczek migdałowych + krem z dodatkiem rumu + maliny zatopione w galarecie. Do części kremu można dodać kakao, zamiast galaretki przygotować mus. Wariantów deseru może być mnóstwo.

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z galaretką_ciasto bez pieczenia_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 paczka krakersów
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1/2 litra jagód (u mnie jagody kamczackie)

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć krakersy.

Zagotować mleko, do gotującego wsypać powoli kaszę, cały czas intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Ostudzić.

Rozpuścić galaretki w 3 szklankach wrzątku.

Masło z pudrem utrzeć na puch, dodać stopniowo (cały czas miksując) kaszę. Masę przełożyć na krakersy, na nią owoce. Całość zalać gęstniejącą galaretką.

Dobrze schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z galaretką_ciasto bez pieczenia_kasza na słodko

 Inne ciasta z galaretką:

 Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

wtorek, 13 listopada 2012

Już wspominam wakacje. Niedobrze.

Kluski - gnocchi w nieklasycznej odsłonie. Odkrycie sprzed dwóch lat. Smaczne i zaskakujące w swej prostocie. Kasza, mleko, ser, tylko tyle i aż tyle. Danie pochodzi z Rzymu. Włosi jedzą je z sosem pomidorowym, widziałam też wersję z bułką tartą. Nam wystarcza sałatka, no...może jeszcze białe wino?

Zanim znalazłam TEN wakacyjny smak, próbowałam wielu przepisów. Niektóre były zbyt mleczne, z innych wychodziły za rzadkie kluski, w kolejnych niepotrzebna okazała się gałka muszkatołowa. Ten jest w sam raz! (oczywiście dla nas:)).

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l wody
  • 250 g semoliny lub kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mleko z wodą zagotować. Wsypać kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia, po czym zestawić ze źródła ciepła i po chwili dodać masło, parmezan (odkładając 2 łyżki do posypania), żółtka. Doprawić. Formę piekarnikową posmarować masłem, rozsmarować na niej równo masę i zostawić do ostygnięcia. Z zimnej masy wycinać małe krążki (wycinałam literatką), które następnie ułożyć na zakładkę w formie wysmarowanej masłem. Posypać odłożonym serem. Zapiec w temperaturze 200 °C 20-25 minut (do uzyskania złocistej barwy).

Uwaga:

*okrawki masy zagniatam, rozsmarowuję i ponownie wycinam kluski (nie marnuję jedzenia!)

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

 Znajdź mnie na fb.

Kluski dodaję do akcji "Różne warianty kaszy manny".

Inne dania wegetariańskie:

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

czwartek, 18 października 2012

Rolada w waflu jest niezwykle prosta, acz efektowna. Na pewno dla wielbicieli ciast typu bajaderka.

Wypatrzyłam ją dawno temu na blogu "Dorota smakuje", ale nie miałam okazji (jak dotąd) na wypróbowanie.

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada

Składniki:

  • 2 wafle
  • 1 l mleka
  • 200 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3-4 łyżki kakao + odrobina do oprószenia

Wykonanie:

Dwie ściereczki kuchenne zmoczyć i dobrze wyżąć z wody. Na połowie każdej ze ścierek położyć po jednym waflu, przykryć drugą częścią materiału i poczekać aż wafle zmiękną, na tyle by dały się formować.  

W tym czasie mleko, masło, cukier zagotować. Zestawić z ognia dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie wsypać powoli kaszę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postawić ponownie na źródło ciepła i gotować mieszając do zagęszczenia masy. Wafle zdjąć ze ścierek uważając by nie poprzerywać ich. Gorącą masę podzielić na pół i położyć na każdym z wafli i rozsmarować. Zwinąć ostrożnie roladę. Przełożyć na deskę zwinięciem na dół. Zostawić do stężenia (najlepiej na noc). Kroić nożem z piłką.

Znajdź mnie na fb.

Inne zrolowane wypieki:

makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

 

sobota, 18 lutego 2012

Kolejne błyskawiczne ciasto. Pochodzi z bardzo starego przepisu. Lubiane przez wielu członków rodzinki (wysokie miejsce w rankingu ulubionych ciast). Raczej  domowe, codzienne. Jakie było moje zdziwienie , gdy kilka lat temu zobaczyłam ten przepis w "Twoim Stylu", jako danie na uroczystą kolację. Może dlatego upiekłam je na wieczór walentynkowy? Nie..., w środku tygodnia zabrakło czasu na wykwintne wypieki.

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • ew. dodatki (cynamon i cukier do jabłek)

 

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do jabłek można dodać cynamon i cukier, jeśli są bardzo kwaśne - koniecznie). Sypkie składniki wymieszać. Na dużą prostokątną formę wyłożyć połowę mieszanki mąka-cukier-kasza. Położyć jabłka, na nie pozostałą część mieszanki. Wierzch przykryć startym na tarce (duże oczka) masłem. Piec ok. godziny w 220 °C. Ten jabłecznik uwielbiamy z lodami śmietankowymi.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

faworki

środa, 01 lutego 2012

W tym roku zamiast tradycyjnego noworocznego tortu upiekliśmy miodownik.

miodownik_ciasto przekładane_miodowa krajanka_piernik_Boże Narodzenie

 Ciasto:

  • Z kg mąki odsypać szklankę (czyli potrzebne jest 830 g mąki)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki masła (czyli ok. 310 g)
  • 1 łyżka smalcu (pomijam)
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki pudru
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego miodu

Sześć pierwszych składników posiekać, dodać miód, zagnieść, schłodzić. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować, piec osobno na tacach z piekarnika (tak te duże) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć masą. UWAGA - placki po upieczeniu są twarde, łatwo się łamią.

Masa:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła

Ugotować mleko z kaszą, wystudzić. Masło, puder, kaszę zmiksować, przełożyć placki. Ciasto mięknie ok. 12 godzin. Posypać pudrem, kroić w kostkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z miodem:

Piernik adwentowy  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie