| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: kasza manna

piątek, 04 stycznia 2019

Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku - zimowy tort "Miodowa Stefanka". Siedem placków miodowych, przełożonych powidłami i kremem z kaszy manny z nutą alkoholu. Pyszny i ładny :). Na imieniny, urodziny, inne przyjęcie z dużą liczbą gości :).

tort miodowa stefanka_tort wielowarstwowy_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort urodzinowy

Przepis na tort "Miodowa Stefanka":

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru (można mniej)
  • 10 dag miodu
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka

Krem:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 20 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 5 łyżek spirytusu

Dodatki:

  • powidła śliwkowe (duży słoik)
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2-3 słone paluszki
  • puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić tort "Miodowa Stefanka"?

Ciasto. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać razem z masłem. Dodać cukier puder, jajka i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 7 części i rozwałkować placki o średnicy 28 cm. Z resztek ciasta wykroić dowolne ozdoby - gwiazdki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed przygotowaniem tortu (by blaty skruszały).

Krem. zagotować mleko, do wrzącego wsypać, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki,  kaszę mannę. Wierzch przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, cały czas miksując. Na koniec dodać stopniowo spirytus.

Składanie. Placki smarować powidłami a następnie kremem i układać jeden na drugim. Wierzch ozdobić upieczonymi ciasteczkami (serduszka, gwiazdki, inne) przyklejając je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (można też kremem). Wierzch ciasteczek ozdobić czekoladą. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić ośnieżone choinki?

Na papierze pergaminowym położyć paluszki. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą narysować choinki (pień drzewka to paluszek). Gdy czekolada zastygnie, delikatnie odkleić ozdobę od papieru. Na koniec delikatnie oprószyć cukrem pudrem (to będzie śnieg).

Tort jest najlepszy następnego dnia po zrobieniu (zmięknie i smaki połączą się).

Rady:

Przed położeniem pierwszego blatu na paterze, warto na środek naczynia położyć kleks kremu. Dzięki temu tort jest stabilny i nie przesuwa się po paterze.

Kaszę studzić w temperaturze pokojowej. dzięki temu i masło, i kasza będą miały tą samą temperaturę i krem nie zwarzy się. 

Do ciasta warto dodać szczyptę soli, to podkreśli słodycz ciasta i placki ładniej zrumienią się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort miodowa stefanka_tort z kremem z kaszy manny_tort miodowy_tort urodzinowy

tort miodowa stefanka_tort miodowy_tort z kremem z kaszy manny_tort z powidłami_tort wielowarstwowy

Inne torty na uroczyste okazje:

Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  

czwartek, 05 czerwca 2014

Zbliża się fala upałów. W takie dni warto przygotować ciasto bez pieczenia z owocami i galaretką. Spód mojego ciasta-deseru to słone krakersy, środek - krem waniliowy z kaszy (z miodownika), a wierzch galaretka z jagodami kamczackimi. Ciasto można dowolnie modyfikować. Fajną kompozycję stanowi spód z ciasteczek migdałowych + krem z dodatkiem rumu + maliny zatopione w galarecie. Do części kremu można dodać kakao, zamiast galaretki przygotować mus. Wariantów deseru może być mnóstwo.

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z galaretką_ciasto bez pieczenia_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 paczka krakersów
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1/2 litra jagód (u mnie jagody kamczackie)

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć krakersy.

Zagotować mleko, do gotującego wsypać powoli kaszę, cały czas intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Ostudzić.

Rozpuścić galaretki w 3 szklankach wrzątku.

Masło z pudrem utrzeć na puch, dodać stopniowo (cały czas miksując) kaszę. Masę przełożyć na krakersy, na nią owoce. Całość zalać gęstniejącą galaretką.

Dobrze schłodzić.

Znajdź mnie na fb.

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z galaretką_ciasto bez pieczenia_kasza na słodko

 Inne ciasta z galaretką:

 Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  blaszka_ciasto z galaretką_ciasto z owocami_przepisy na lato  sernik na zimno z malinami i czereśniami_sernik_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_przepisy na lato

wtorek, 13 listopada 2012

Już wspominam wakacje. Niedobrze.

Kluski - gnocchi w nieklasycznej odsłonie. Odkrycie sprzed dwóch lat. Smaczne i zaskakujące w swej prostocie. Kasza, mleko, ser, tylko tyle i aż tyle. Danie pochodzi z Rzymu. Włosi jedzą je z sosem pomidorowym, widziałam też wersję z bułką tartą. Nam wystarcza sałatka, no...może jeszcze białe wino?

Zanim znalazłam TEN wakacyjny smak, próbowałam wielu przepisów. Niektóre były zbyt mleczne, z innych wychodziły za rzadkie kluski, w kolejnych niepotrzebna okazała się gałka muszkatołowa. Ten jest w sam raz! (oczywiście dla nas:)).

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l wody
  • 250 g semoliny lub kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 100 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mleko z wodą zagotować. Wsypać kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia, po czym zestawić ze źródła ciepła i po chwili dodać masło, parmezan (odkładając 2 łyżki do posypania), żółtka. Doprawić. Formę piekarnikową posmarować masłem, rozsmarować na niej równo masę i zostawić do ostygnięcia. Z zimnej masy wycinać małe krążki (wycinałam literatką), które następnie ułożyć na zakładkę w formie wysmarowanej masłem. Posypać odłożonym serem. Zapiec w temperaturze 200 °C 20-25 minut (do uzyskania złocistej barwy).

Uwaga:

*okrawki masy zagniatam, rozsmarowuję i ponownie wycinam kluski (nie marnuję jedzenia!)

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

 Znajdź mnie na fb.

Kluski dodaję do akcji "Różne warianty kaszy manny".

Inne dania wegetariańskie:

Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki

czwartek, 18 października 2012

Rolada w waflu jest niezwykle prosta, acz efektowna. Na pewno dla wielbicieli ciast typu bajaderka.

Wypatrzyłam ją dawno temu na blogu "Dorota smakuje", ale nie miałam okazji (jak dotąd) na wypróbowanie.

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada

rolada w waflu_ciasto z kremem_ciasto bez piekarnika_rolada

Składniki:

  • 2 wafle
  • 1 l mleka
  • 200 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3-4 łyżki kakao + odrobina do oprószenia

Wykonanie:

Dwie ściereczki kuchenne zmoczyć i dobrze wyżąć z wody. Na połowie każdej ze ścierek położyć po jednym waflu, przykryć drugą częścią materiału i poczekać aż wafle zmiękną, na tyle by dały się formować.  

W tym czasie mleko, masło, cukier zagotować. Zestawić z ognia dodać kakao i dobrze wymieszać. Następnie wsypać powoli kaszę energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Postawić ponownie na źródło ciepła i gotować mieszając do zagęszczenia masy. Wafle zdjąć ze ścierek uważając by nie poprzerywać ich. Gorącą masę podzielić na pół i położyć na każdym z wafli i rozsmarować. Zwinąć ostrożnie roladę. Przełożyć na deskę zwinięciem na dół. Zostawić do stężenia (najlepiej na noc). Kroić nożem z piłką.

Znajdź mnie na fb.

Inne zrolowane wypieki:

makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

 

sobota, 18 lutego 2012

Kolejne błyskawiczne ciasto. Pochodzi z bardzo starego przepisu. Lubiane przez wielu członków rodzinki (wysokie miejsce w rankingu ulubionych ciast). Raczej  domowe, codzienne. Jakie było moje zdziwienie , gdy kilka lat temu zobaczyłam ten przepis w "Twoim Stylu", jako danie na uroczystą kolację. Może dlatego upiekłam je na wieczór walentynkowy? Nie..., w środku tygodnia zabrakło czasu na wykwintne wypieki.

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • cukier waniliowy
  • ew. dodatki (cynamon i cukier do jabłek)

 

Jabłecznik sypany_jabłecznik

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (do jabłek można dodać cynamon i cukier, jeśli są bardzo kwaśne - koniecznie). Sypkie składniki wymieszać. Na dużą prostokątną formę wyłożyć połowę mieszanki mąka-cukier-kasza. Położyć jabłka, na nie pozostałą część mieszanki. Wierzch przykryć startym na tarce (duże oczka) masłem. Piec ok. godziny w 220 °C. Ten jabłecznik uwielbiamy z lodami śmietankowymi.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

faworki

 
1 , 2