| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: babka ziemniaczana

wtorek, 25 sierpnia 2015

Mielone z ziemniakami i mizerią inaczej? Tak! Przedstawiam klopsiki zapieczone w masie ziemniaczanej - smaczne i pożywne danie na obiad czy kolację.

Z "Przyjaciółki".

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa (u mnie z indyka i kurczaka)
  • ząbek czosnku
  • 5 dag rozkruszonych płatków kukurydzianych lub kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka tarta)
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • cebula (pominęłam)
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • olej
  • 3 dag masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Wystudzić.

Formę do zapiekania natłuścić olejem i posypać rozkruszonymi płatkami.

Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 pełne łyżki płatków, sól, pieprz i dobrze wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach.

Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, śmietanę, ew. posiekaną cebulę, oregano, sól, pieprz, gałkę muszkatołową - wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masę przełożyć do foremki, na niej ułożyć klopsiki. Całość posypać wiórkami masła.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec 40-50 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja _warzywa psiankowate_zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Inne zapiekanki:

 nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie

piątek, 04 maja 2012

Mazowsze to olbrzymi obszar, a jednak kulinarnie, na tel innych regionów Polski, wypada blado. Każdy zna rogale marcińskie, kwaśnicę, czy kartacze, a dania mazowieckie? Kto jest w stanie wymienić jedno? Pora to ZMIENIĆ! Niech ujrzą światło dzienne przysmaki (wraz z ich "egzotycznymi" nazwami) z ziemi łowickiej, płockiej, łomżyńskiej, liwskiej, warszawskiej i innych części Mazowsza (mapkę zamieszczam poniżej).

Zapraszam do zbierania przepisów kuchni Mazowsza. Mam tylko dwie prośby -  zamieszczajcie zdjęcia z podpisanymi nazwami potraw i lokalizacją potrawy.
Banery akcji dostępne są na Durszlaku i Mikserze (nie zamieszczam ich ze względu na kłopoty z edytorem tekstu) oraz w tym poście.

Prototyp akcji to moje danie mazowieckie - nagus.

Akcję wymyśliłam wspólnie z Ilenią (www.piekarnik.blox.pl).

Mazowsze

Mapa Mazowsza z historycznym podziałem (źródło: Wikipedia, na licencji Wikimedia Commons).

Uwaga: rodzinni historycy twierdzą, że ziemia radomska to też Mazowsze!
Wpis od rodzinnego historyka: powiedziałem jeszcze, że na mapce widać tzw. Mazowsze właściwe.

Mazowsze

środa, 25 kwietnia 2012

Lubię moje Mazowsze i "płasko, daleko", i "piasek, Wisła, las". Tym wpisem chcę rozpocząć cykl "Moje Mazowsze - kulinarnie". Postaram się odtworzyć i zebrać (ku pamięci) stare, proste dania mojego Mazowsze - chlapaki, nagusa, faćkę z kaszą lub jajkiem..., a także te wykwintne - piernik adwentowy, faworki i róże karnawałowe, słodkie bułki drożdżowe z nadzieniem, amoniaczki, pasztet z zająca...

Skąd pomysł? Z zazdrości, oczywiście! Ostatnio byłam na Kaszubach. Wróciłam zachwycona różnorodnością krajobrazu, rękodziełem, językiem i oczywiście kuchnią. Pstrąg pod różnymi postaciami, zupa z brukwi, zupa krem warzywny z pasternakiem, frekase, golce. Dlaczego moja faćka jest gorsza, niż zupa z brukwi? Czy na pewno nagus musi być zapomniany, gdy tymczasem golce królują na salonach? I tak powstał pomysł spisania różnych potraw mojego Mazowsza. Swoją droga etymologia słów nagus i golce jest pewnie podobna.  

Na pierwszy rzut nagus, czyli placek ziemniaczany. Mistrzem tego dania jest tata.

nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

 Składniki:

  • 1,5 - 2 kg ziemniaków
  • 1 - 2 cebule
  • 30 - 40 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz duuuużo
  • olej do posmarowania formy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (używam malaksera, ale nagus jest lepszy, gdy ziemniaki zetrzemy na tarce). Odcisnąć nadmiar wody. Osolić, popieprzyć, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę (w oryginale był smalec). Cebulę i boczek pokroić w kosteczkę. Posypać nimi wierzch. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 220 ºC, do złotej skórki.

Uwaga:

*Nie dodawać jajek, ani mąki.

**Tata wkłada masę ziemniaczaną do rozgrzanej foremki.

***Najlepsze z zimnym mlekiem (to moja opinia, niektórzy wolą piwo).

 A ogródeczek kwitnie!

tulipany

 Znajdź mnie na fb.

Dania z serii "Moje Mazowsze" będę "podpisywała" poniższym zdjęciem.

Moje Mazowsze



Może spróbujesz zrobić?

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami  ciasto francuskie z polędwiczką  Pizza  kurczak w pomarańczach z rodzynkami