| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: gofry

wtorek, 13 sierpnia 2013

Wytrawne, czekoladowe gofry i słodki sos karmelowy. Czy może być lepsze połączenie? Na dodatek przepis na gofry to przepis M. Rouxa (odrobinę zmieniony), a na sos N. Lawson.

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery

Składniki gofrów:

  • 240 g mąki
  • 3 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 22 g cukru
  • 410 ml mleka
  • szczypta soli
  • wanilia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki połamanej drobno czekolady
  • ew. łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki sosu Nigelly Lawson:

  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml miodu
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Ponadto:

  • owoce
  • bita śmietana lub jogurt

Wykonanie gofrów:

Mąkę, kakao, masło, żółtka, sól, cukier, wanilię i 1/3 mleka połączyć. Dodać resztę mleka, wymieszać i odczekać 10 minut. Ubić białka, dodać do ciasta lekko mieszając. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy 6 - 8 minut.

Wykonanie sosu:

Masło, cukry i miód roztopić i gotować 4 minuty. Dodać śmietanę i sól. Gotować minutę. Dodać esencję waniliową i gotować 2 minuty

Znajdź mnie na fb.

gofry czekoladowe z sosem słony karmel_gofry_sos słony karmel_dania na lato_desery

Inne gofry:

gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery  pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  gofry_desery_dania dla dzieci

sobota, 06 kwietnia 2013

Kolejne gofry. Tym razem wg sławy francuskiego cukiernictwa M. Rouxa. Chrupiące, waniliowe, może ciut za tłuste? Najlepsze z lekko słodką bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Dżem, sos owocowy, zabijają ich subtelny smak.

Na śniadanie z sałatką owocową. Na podwieczorek, deser z filiżanką kawy.

Przepis z blogu "Gotowanie i wypieki z pasją".

gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery

gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 3 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 22 g cukru
  • 410 ml mleka (zmniejszyłam ilość o 1/3)
  • szczypta soli
  • ulubiony aromat (np. starta skórka cytrynowa, pomarańczowa, wanilia)

Wykonanie:

Mąkę, masło, żółtka, sól, cukier i 1/3 mleka połączyć. Dodać resztę mleka, wymieszać i odczekać 10 minut. Ubić białka, dodać do ciasta lekko mieszając. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy 6 - 8 minut.

Porcja na 10 gofrów.

Znajdź mnie na fb.

gofry wg Michela Rouxa_gofry_dania dla dzieci_desery

Inne gofry (naszym faworytem nadal są gofry drożdżowe - ślimaczki cynamonowe):

 pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci  gofry_desery_dania dla dzieci  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

 

piątek, 16 listopada 2012

Sezon cytrusowy w pełni, dlatego dziś na deser jesienno-zimowe, pomarańczowe gofry. Niesamowicie pachnące, pulchne, ale nie chrupkie. Bardzo przypominają bakę ucieraną. I ten zapach unoszący się w całym domu...chociażby dla niego warto je piec. Jednym słowem nas zachwycają!

Przepis z "Wysokich Obcasów".

pomarańczowe gofry_gofry_deser_dania dla dzieci

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • cukier puder połączony z cynamonem
  • bita śmietana
  • dżem/konfitura/frużelina
  • rozpuszczona czekolada

Wykonanie:

Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok. Mąkę połączyć z proszkiem i solą, dodać utarte żółtka, bardzo miękkie masło i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Pianę ubić, dodać, delikatnie mieszając, do masy. Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy 7-10 minut (czas w zależności od mocy gofrownicy).

Najlepiej smakują na ciepło z...i tu zdania są podzielone. Chłopaki wybierają bitą śmietanę, a ja puder z dodatkiem cynamonu.

Porcja na 8 gofrów.

Znajdź mnie na fb.

Inne gofry i placuszki:

placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  gofry_desery_dania dla dzieci  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  

środa, 01 sierpnia 2012

Gdy zobaczyłam na Durszlaku akcję "Bez piekarnika", pomyślałam o naszym starym wysłużonym prodiżu i stwierdziłam, przecież to nic wielkiego, przez wiele lat razem z mamą, z braku piekarnika, piekłyśmy wszystko w ten sposób (nie wyłączając bułek i ptysi). A jednak z ciekawości weszłam w zakładkę akcji i zobaczyłam, że uczestnicy nie ograniczyli się tylko do prodiża, że ludzie pieką w mikrofalówkach, gofrownicach, tosterach. Pomyślałam spróbuję i upiekłam ślimaczki cynamonowe w gofrownicy wg. pomysłu autora akcji. Przepis ciut zmieniłam, dostosowując go do upodobań domowników. Efekt - rewelacyjne, chrupkie, maślano-cynamonowe bułeczki. A w domu przepiękny zapach cynamonu.

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Składniki ciasta:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 jajko (temp. pokojowa)
  • 3 g suszonych drożdży (ok. pół paczki)
  • 2  łyżki rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:

  • 3 dag miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • dodatki: borówki amerykańskie i jogurt

ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z przesianą mąką. Letnie mleko i masło , jajko, cukier dodać do mieszaniny mączno-drożdżowo-solnej, wymieszać i wyrobić, tak by nie kleiło się do rąk. Zostawić ciasto do wyrośnięcia (ze względu na to, że użyłam drożdży suszonych, czas oczekiwania jest dłuższy, niż w przypadku drożdży świeżych i wynosi 1,5 - 2 godzin). Rozwałkować, podsypując lekko mąką. Na rozwałkowany placek położyć wymieszany z cukrem i masłem cynamon. Zwinąć roladę. Kroić ją w plastry. Każdy plaster piec w rozgrzanej gofrownicy ok. 5 minut. Z porcji otrzymałam 8 ślimaczków.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji: "Zrolowani" i "Bez piekarnika".

akcja_ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

Inne zrolowane przysmaki:

 rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

niedziela, 26 lutego 2012

Bardzo lubiany przez nas deser. Pieczemy kilka wersji gofrów (m.in. pomarańczowe). Poniżej odmiana podstawowa, znaleziona gdzieś w internecie i zmodyfikowana. Uwaga! Do upieczenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o dużej mocy i sprawdzony przepis!

Gofry

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka lub śmietanki
  • 1/3 szklanki oleju lub masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy. Podawać gorące z pudrem, dżemem, konfiturami,owocami i bitą śmietaną, sosem twarogowym, czekoladowym  lub innym. Naszym faworytem są gofry... po prostu z pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Crumble  Zuccotto di panettone  Deserowa zupa dyniowa  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka