| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: domowa wędlina

wtorek, 28 marca 2017

Pyszny, cudowny pasztet z mięsa indyka. Nie za suchy, mniej kaloryczny niż wieprzowy, niesamowicie smaczny. Świetny i z chrzanem, i z marynowanymi gruszkami czy śliwkami, i z ogórkiem kiszonym. U nas zagości na wielkanocnym stole :).

pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

Składniki :

  • 1 kg mięsa z uda indyka
  • 30 dag wątróbki (przygotowanych - usunięte błony)
  • 50 dag pieczarek
  • jedna cebula
  • bułka lub gruba kromka chleba bezglutenowego (u mnie taki z mąki z siemienia lnianego)
  • łyżka - dwie masła klarowanego do smażenia cebuli
  • 3 jajka
  • 20 cieniutkich plastrów chudego, gotowanego boczku (wędzony może zdominować smak potrawy)
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora, kawałek selera)
  • przyprawy do wywaru (liść laurowy, kilkanaście ziaren pieprz, 3-4 ziarna ziela angielskiego, sól)
  • przyprawy do pasztetu (imbir, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa)

Wykonanie:

Przygotować warzywa - obrać, umyć podzielić na części. Mięso umyć.

Mięso indyka włożyć do garnka razem z włoszczyzną i przyprawami, zalać wodą (gorącą) i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 1,5-2 godzin (moje mięso było z kością). Pod koniec gotowania odlać trochę płynu, zalać nim przygotowane wątróbki i gotować 5 minut. Mięso i wątróbkę wystudzić.

Cebulę obrać pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i razem z cebulą podsmażyć.

Bułkę/chleb namoczyć w wywarze z gotowania mięsa.

Mięso, wątróbki, cebulę, pieczarki i bułkę zmielić (najlepiej dwukrotnie). Dodałam do mielenia dwie marchewki i pietruszkę z wywaru, dzięki temu pasztet nie jest suchy, mimo że nie jest z tłustego mięsa. Część pieczarek i wątróbki drobno posiekałam - lubimy takie niegładkie pasztety, ale to kwestia gustu, można zmielić na gładką masę.

Do masy dodać jajka, przyprawy (suszony imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową, zmielony pieprz i ew. sól)  - dobrze wyrobić.

Podłużną formę posmarować tłuszczem, wyłożyć plastrami boczku, na to położyć masę pasztetową, wyrównać, przykryć wierzch plastrami boczku.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 1 godziny.

Wystawić z piekarnika, przestudzić. Letni wyjąć z formy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, wtedy ładnie można pokroić. Na zdjęciach pasztet nie jest do końca schłodzony i widać problemy z krojeniem.

pasztet z indyka_domowa wędlina_pasztet wielkanocny_pasztet drobiowy

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina

Tu można znaleźć przepisy na wielkanocne mięsa, sałatki, przekąski

galeria słodka Wielkanoc  

A tu przepisy na nasze ulubione ciasta wielkanocne

Inne przepisy na wielkanocne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

niedziela, 19 lutego 2017

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady...trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar.

Przepis ze "Skutecznych TV".

domowa wędlina z indyka_wędlina z szynkowara_wędlina dietetytczna

Składnik:

  • 800 g piersi indyka
  • 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso zalać solanką (powinna przykryć całe mięso), dodać przyprawy, przykryć i zostawić w lodówce na 3 dni (zdarza mi się zostawić nawet na 5 dni).

Wyjąć z solanki, włożyć do szynkowara, docisnąć, zamknąć. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (woda powinna sięgać do wysokości mięsa) i parzyć w 80 °C 60-70 minut.

Wyjąć szynkowar z garnka, wystudzić i zimny włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Wyjąć z foremki i cieszyć się świetną domową wędliną :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny

wtorek, 13 grudnia 2016

Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc  - koniecznie. Przepis mojej Mamy.

szynka gotowana_szynka parzona_domowa wędlina_zdrowa wędlina

Składniki:

  • 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg
  • przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • pietruszka

Wykonanie:

Przyrządzić solankę - do przegotowanej i ostudzonej wody wsypać tyle soli, by włożone do niej jajko (surowe i świeże) wypłynęło na wierzch (na 3 litry wody ok. 18 łyżek soli, czyli bardzo dużo). Dodać pokruszony listek, kilka utłuczonych ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, włożyć szynkę, przykryć, obciążyć i odstawić na 7 dni. Można raz dziennie przewrócić na drugą stronę, by się równo peklowało.

Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki. Do dużego rondla włożyć warzywa, zalać wodą (ok. 2 litrów) i zagotować. Nie dodawać do wywaru soli, szynka wyjęta z solanki jest wystarczająco słona. Do wrzątku włożyć szynkę (szynka musi być przykryta wodą) i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 1,5 godziny (tyle czasu ile wynosi waga). Ważne! Wywar nie może wrzeć, bulgotać, może ew. lekko mrugać, szynka ma się raczej parzyć. To ważne,  inaczej będzie sucha. Po ugotowaniu szynkę wyjąć i szybko schłodzić lub zdjąć ze źródła ciepła i pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia w chłodnym miejscu (i to jest patent Mamy).

Przed gotowaniem można szynkę obwinąć ciasno bawełnianą nicią lub włożyć do siatki masarskiej, by zachowała kształt podczas gotowania.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wędliny:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  schab po wiedeńsku_pieczeń_danie z wieprzowiny  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  biała kiełbasa_domowa wędlina_kuchnia polska_przepisy Macieja Kuronia_Wielkanoc  schab minutka_domowe wędliny

środa, 16 marca 2016

Przepyszna, aromatyczna rolada z indyka z ziołowym farszem. Świetna na zimno z chlebem i rzeżuchą. Doskonała na ciepło z sosem pieczeniowy. Na pewno będzie smakowitą ozdobą wielkanocnego stołu.

Z "Wydania Specjalnego Claudii. Domowe Przyjęcia".

rolada z indyka z ziołami_pieczeń z indyka_wielkanocna pieczeń_domowa wędlina

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • rozmaryn
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1 żółtko
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso naciąć tak, by powstał jak największy płat. Osolić, oprószyć pieprzem, posypać rozmarynem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. 3 łyżki masła zmiksować z żółtkiem i ziołami, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równomiernie na mięsie, skropić sosem sojowym i zrolować. Roladę zasznurować sznurkiem kuchennym i zrumienić na łyżce masła. Piec w brytfannie lub w foli do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do  180-200 °C przez ok. godziny. Jeśli pieczemy w brytfannie, mięso trzeba podlewać (w trakcie pieczenia) tworzącym się sosem.

Z sosu powstałego podczas pieczenia można zrobić sos.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

Inne przepisy na aromatyczne wielkanocne mięsa:

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę  schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  pieczeń z indyka ze szpinakiem_dania z drobiu_rolada mięsna_Wielkanoc

niedziela, 06 marca 2016

Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych "fajerwerków" - nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z chrzanem, marynatami i razowym chlebem.

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa

Składniki:

  • 50 dag surowego boczku
  • 50 dag wieprzowiny (łopatka, karkówka, biodrówka)
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 5 wątróbek drobiowych
  • duża porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula)
  • listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 sucha bułka (lub w wersji bezglutenowej 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej na polentę)
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir suszony, gałka muszkatołowa, ew. czosnek suszony

Wykonanie:

Boczek, wieprzowinę, piersi ugotować razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, w połowie gotowania dodać sól. Uwaga! gotować powoli. Mięso z piersi kurczaka gotuje się krócej, trzeba je włożyć w połowie gotowania. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć. Włożyć wątróbkę (oczyszczoną) i parzyć 10 minut (nie gotować! gotowana wątróbka jest sucha i niesmaczna). W wersji glutenowej namoczyć w wywarze bułkę. Wersji bezglutenowej odlać ok. 1/2 szklanki wywaru*.

Mięso i namoczoną i odciśniętą bułkę (bułka w wersji glutenowej) zmielić trzykrotnie lub zmiksować na gładką masę malakserem. Dodać jajka, kaszę (wersja bezglutenowa), przyprawy (świeżo zmielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach, sól i ew. czosnek). W wersji bezglutenowe dodać wywar z gotowania pasztetu. Dobrze wyrobić, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch można położyć grudki masła.

Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

*do pasztetu można dodać suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, ugotowanych i zmielonych z mięsem; garść?).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na wielkanocne pasztety:

pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

A po inne przepisy na dania słone zapraszam do zakładki:

Wielkanoc na słono_zbiór przepisów Wielkanocnych_pasztet_mięso_przystawki Wielkanocne

Słodkości znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko_zbiór przepisów na babki_mazurki_serniki_torty

 
1 , 2 , 3 , 4