| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: tłusty czwartek

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone pączki z dziurką w maślano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych pączków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Do mąki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyrośnięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 1,3 cm. Wykrawać szklanką kółka, drugą, mniejszą dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpuścić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanilią lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w maśle i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone donaty_pączki z dziurką_fit pączki_tłusty czwartek

Inne pączki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_pączki z łyżki

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.

Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pączki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

wtorek, 17 stycznia 2017

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe - to moje nowe pączki pieczone w piekarniku. Czy mogą zastąpić te smażone? Raczej nie, ale są świetnymi bułeczkami na śniadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao - rewelacja!

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

Pączki. Mąkę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniego mleka. Całość powinna być tak gęsta jak śmietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpuścić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn połączyć z mąką, jajkiem, żółtkami, skórką i sokiem z cytryny, solą, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Ciasto jest dość rzadkie (tak jak pączkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do rąk), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kłaść do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane pączki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gorącą wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

pieczone pączki, czyli pączkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone pączki_tłusty czwartek

Z "Moich Wypieków".

Inne karnawałowe pączki, racuszki, faworki:

muffinki jak pączki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone pączki nadziewane różą_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne pączki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

środa, 03 lutego 2016

Nie masz czasu na smażenie pączków i tradycyjnych faworków? Proponuję chruściki w wersji błyskawicznej. Ich przygotowanie diametralnie różni się od przyrządzania tradycyjnych faworków. Zamiast zagniatania i mozolnego wybijania ciasta, wystarczy wymieszać składniki, na koniec dodać pianę z białek i gotowe! Można smażyć! Usmażone i osączone wystarczy oprószyć pudrem i zajadać się, póki karnawał trwa :).

lany chrust_błyskawiczne chruściki_błyskawiczne faworki_dania na karnawał

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 150 ml tłustego mleka
  • 20 ml mocnego alkoholu
  • szczypta soli
  • ok. 500 ml oleju do głębokiego smażenia (przy takiej ilości tłuszczu, garnek musi mieć niewielką średnicę)
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych dodać mąkę, mleko, alkohol. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać je do ciasta.

Olej rozgrzać (najlepiej zrobić próbę; jeśli kawałek ciasta wrzucony do garnka ładnie się rumieni, gotowe - można smażyć).

Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Osączać na ręczniku papierowym.

Oprószyć pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

lany chrust_błyskawiczne chruściki_błyskawiczne faworki_dania na karnawał

Przepis z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla".

Inne słodkości na tłusty czwartek:

faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  Błyskawiczne pączki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chruściki  pączki pieczone z różą_pączki inaczej_delikatne pączki_kwiaty jadalne róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

poniedziałek, 18 stycznia 2016
 
1 , 2 , 3