| < Luty 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: tłusty czwartek

¶roda, 07 lutego 2018

Pyszne, delikatne p±czki serowe w wersji bezglutenowej. A już my¶lałam, że p±czków zjadalnych nie da się zrobić bez glutenu :). Po tym jednak, jak upiekłam rewelacyjn± chałkę bezglutenow± (pewnie za jaki¶ czas zamieszczę j± na blogu), wszystko okazało się możliwe :). I oto s± p±czki.

Przepis z "Domowych wypieków".

p±czkki serowe bezglutenowe_p±czki serowe_p±czki bezglutenowe_tłusty czwartek

Składniki:

  • 250 g twarogu sernikowego (ew. kremowego lub mascarpone)
  • 250 g m±ki  bezglutenowej uniwersalnej 
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczypt± soli na puszyst±, jasn± masę. Nie przerywaj±c miksowania dodać skórkę cytrynow±. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce ser i sok cytrynowy, dalej m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia.

Rozgrzać w garnku olej. Nakładać za pomoc± dwóch łyżek lub łyżki do lodów zgrabne kulki na tłuszcz. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Do garnka można włożyć kawałek surowego ziemniaka (dzięki temu nie chłon± tłuszczu, podobne działanie ma dodany sok cytrynowy lub spirytus oraz odpowiednia temperatura oleju - w zbyt niskiej chłon± tłuszcz, w za wysokiej przypalaj± się).

Upieczone p±czki wykładać łyżk± cedzakow± na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe można nadziać marmolad± i oprószyć pudrem.

Najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

Inne słodko¶ci na tłusty czwartek i karnawał: 

pieczone donaty_p±czki z dziurk±_fit p±czki_tłusty czwartek  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki  pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu

poniedziałek, 05 lutego 2018

Oponki serowo-cytrynowe w wersji fit, to moja nietypowa propozycja na tłusty czwartek. Bułeczki (?), ciasteczka (?), donaty (?) z m±ki owsianej, z serem i cytryn±. Najlepsze lekko ciepłe i z kaw±. Mnie ten przepis przekonuje :).

Z "Przy kubku kawy" (zmieniony).

oponki serowo-cytrynowe w wersji fit_oponki na tłusty czwartek_oponki pieczone_oponki owsiane_oponki serowe

Składniki:

  • 250 g zmielonego twarogu (u mnie sernikowa Pi±tnica)
  • 2 pełne szklanki m±ki owsianej (zmieliłam płatki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • spora szczypta soli

Dodatki (do wyboru):

  • lukier (przygotowany ze szklanki cukru pudru, 2-3 łyżek soku cytrynowego i odrobiny startej skórki cytrynowej)
  • cukier puder do oprószenia
  • rozpuszczona czekolada do polania

Wykonanie:

M±kę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Do mieszanki dodać pozostałe składniki i zagnie¶ć ciasto (uwaga, klei się). Ciasto podzielić na 15 czę¶ci, z każdej uformować wałek o ¶rednicy ok. 1 cm, poł±czyć dwa końce formuj±c oponkę (¶rednica ok. 5 cm). Piec w rozgrzany piekarniku do 190 °C 15-20 minut. Upieczone i przestudzone polukrować lub polać rozpuszczon± czekolad± (ale to już nie będzie wersja fit) lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

* w wersji bezglutenowej trzeba wybrać płatki i proszek do pieczenia bezglutenowy

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

Inne słodko¶ci na tłusty czwartek i karnawał: 

pieczone donaty_p±czki z dziurk±_fit p±czki_tłusty czwartek  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki  pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu

wtorek, 21 lutego 2017

Rewelacyjne pieczone p±czki z dziurk± w ma¶lano-cukrowej posypce.

Alternatywa dla smażonych p±czków na Tłusty Czwartek.

Z "Moich Wypieków".

pieczone donaty_p±czki z dziurk±_fit p±czki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
  • 14 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 szklanek m±ki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 1 łyżeczka soli

Posypka:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

M±kę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać 1/3 szklanki letniego mleka i 3-4 łyżki m±ki. Cało¶ć wymieszać i zostawić do wyro¶nięcia na 20-25 minut.

Do m±ki, dodać jajka, pozostałe mleko, cukier, sól, wyro¶nięty rozczyn i letnie masło. Wszystko wymieszać i wyrobić na jednolite, gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć lnian± ¶ciereczk± i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto wyj±ć, wyrobić ponownie i rozwałkować na grubo¶ć ok. 1,3 cm. Wykrawać szklank± kółka, drug±, mniejsz± dziurki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu na 45 minut.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 8-10 minut.

W czasie pieczenia rozpu¶cić masło na posypkę i wymieszać cukier z wanili± lub cynamonem.

Upieczone donaty, po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika, maczać z dwóch stron w ma¶le i otaczać w cukrze.

Przepis na 24 sztuki.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

pieczone donaty_p±czki z dziurk±_fit p±czki_tłusty czwartek

Inne p±czki, racuchy, faworki na tłusty czwartek:

róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe  chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki

czwartek, 09 lutego 2017

Chlapaki mazowieckie danie, forma po¶rednia między p±czkami a racuchami. ¦wietnie wpisuj± się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja p±czków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak p±czki, smażona w głębokim tłuszczu. A sk±d nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżk± na rozgrzany tłuszcz.

Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między ¶ledziami w mleczku czy oleju, esencjonaln± zup± grzybow± a kapust± z fasol±, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).

Dzi¶ chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.

chlapaki_racuchy drożdżowe_racuchy mazowieckie_p±czki z łyżki

Składniki:

  • 300 g m±ki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 25 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia racuchów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sos:

  • 2 marakuje
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Chlapaki. M±kę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczk± cukru (po chwili rozpuszcz± się), dodać kilka łyżek letniego mleka i  1-2 łyżki m±ki. Cało¶ć wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.

W tym czasie rozpu¶cić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórk±.

Do wyro¶niętego rozczynu dodać pozostałe mleko i m±kę, jajka z cukrem, sól - wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i cało¶ć ponownie wyrobić na gładkie i l¶ni±ce ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.

Gdy ciasto uro¶nie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kład±c łyżk± na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luĽno pływać w garnku.

Os±czać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.

Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczk± mi±ższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.

*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do p±czkowego

**ostrożnie z tym "chlapanie", tłuszcz jest gor±cy; chlapaki, to nie p±czki, powinny być nieregularne

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb.

Inne p±czki, faworki i racuchy na tłusty czwartek:

pieczone faworki_faworki błyskawiczne_faworki z ciasta francuskiego_chru¶ciki  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe   róże karnawałowe_danie na karnawał_tłusty czwartek_w głębokim tłuszczu 

wtorek, 17 stycznia 2017

Delikatne, puszyste ciasto i nadzienie pigwowe - to moje nowe p±czki pieczone w piekarniku. Czy mog± zast±pić te smażone? Raczej nie, ale s± ¶wietnymi bułeczkami na ¶niadanie, podwieczorek, kolację. Z kubkiem mleka czy kakao - rewelacja!

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

Składniki:

  • 500 g m±ki (u mnie orkiszowa jasna, ale może być także pszenna zwykła)
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko (temperatura pokojowa)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli

Dodatki:

  • lukier (szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki gor±cej wody, ekstrakt waniliowy do smaku)
  • marmolada lub konfitury (u mnie z pigwy) do nadziania
  • kandyzowana skórka, groszki, inne

Wykonanie:

P±czki. M±kę przesiać (dzięki temu napowietrzy się i ciasto będzie bardziej puszyste). Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczk± cukru (po chwili będ± płynne), dodać łyżkę m±ki i 2-3 łyżki letniego mleka. Cało¶ć powinna być tak gęsta jak ¶mietana. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

W tym czasie rozpu¶cić masło podgrzać (ma być jedynie letnie).

Wzburzony rozczyn poł±czyć z m±k±, jajkiem, żółtkami, skórk± i sokiem z cytryny, sol±, cukrem, cukrem waniliowym i dobrze wyrobić. Dodać letnie masło i ponownie wyrobić. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (1-1,5 godziny). Ciasto jest do¶ć rzadkie (tak jak p±czkowe, zwykle na bułki jest bardziej zwarte).

Wyro¶nięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Nabierać niewielkie porcje i formować z nich placuszki (ciasto klei się do r±k), nakładać porcje marmolady lub konfitur, zalepiać i kła¶ć do foremek muffinkowych, wyłożonych papilotkami, zlepieniem na dół.

Przygotowane p±czki (u mnie 18 sztuk) zostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 °C ok. 15 minut.

Letnie polukrować i ew. ozdobić (skórka pomarańczowa, drobne groszki, inne).

Najlepsze pierwszego dnia.

Lukier. Do pudru dodać ekstrakt waniliowy i gor±c± wodę, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody.

Smacznego :).

ZnajdĽ mnie na fb. 

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

pieczone p±czki, czyli p±czkowe bułeczki_słodkie bułki z nadzieniem_odchudzone p±czki_tłusty czwartek

Z "Moich Wypieków".

Inne karnawałowe p±czki, racuszki, faworki:

muffinki jak p±czki_babeczki_błyskawiczne ciasta  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  Błyskawiczne p±czki serowe_racuchy z serka homogenizowanego_danie na tłusty czwartek_danie na karnawał  pieczone p±czki nadziewane róż±_dania na tłusty czwartek_dania karnawałowe_dietetyczne p±czki  faworki_kuchnia mazowiecka_dania karnawałowe

 
1 , 2 , 3 , 4