| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: zapiekanki

środa, 30 marca 2016

Z cyklu obiad na słodko ryż z jabłkami zapiekany z budyniem. Prosta, zwykła potrawa w nowym wydaniu :).

Na podstawie przepisu z "Różowej patery".

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej okrągły)
  • 2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
  • budyń waniliowy (u mnie bezglutenowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśne - boskopy, renety, antonówki)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cukier do posłodzenia jabłek
  • 50 g masła
  • ew. cynamon

Wykonanie:

Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli (okrągły ryż lepiej klei się i trzyma formę). Budyń ugotować na mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką masła.

Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i krótko poddusić z cukrem i łyżką wody (tak, by plasterki się nie rozpadły). Rodzynki sparzyć, osączyć i połączyć z jabłkami.

W foremce do zapiekania posmarowanej masłem układać warstwami: ryż, wiórki masła, jabłka z rodzynkami, budyń. Zapiec w 180 °C ok. 30 minut.

Po upieczeniu, zostawić na kilka minut w foremce. Przestudzoną zapiekankę lepiej kroić.

Warstwy można przesypać cynamonem lub po upieczeniu oprószyć cynamonem, ew. pudrem.

Do dania warto podać sos z kwaśnej śmietany, pudru i cukru waniliowego.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

czwartek, 22 października 2015

Moc warzyw, kluski kukurydziane i sos serowy - to moja nowa, przepyszna zapiekanka.

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja

Kluski na podstawie przepisu z bloga "Olga Smile".

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka posiekanej natki
  • ew. odrobina mleka, gdyby masa nie chciała się lepić
  • sól
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 1/4 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 200 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • 200 ml kremówki
  • 70 g parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Warzywa ugotować na półtwardo.

Śmietanę wymieszać z pokruszoną gorgonzolą i połową startego parmezanu.

Kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Ostudzić, dodać posiekaną natkę mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszać. Formować niewielkie wrzecionowate kluseczki, układać na desce. Gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty, licząc od chwili wypłynięcia.

Kluski i warzywa układać w foremce do zapiekania, polać przygotowanym sosem, posypać resztą startego parmezanu.

Zapiekać w 200 °C 20-30 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zapiekanki:

Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

wtorek, 25 sierpnia 2015

Mielone z ziemniakami i mizerią inaczej? Tak! Przedstawiam klopsiki zapieczone w masie ziemniaczanej - smaczne i pożywne danie na obiad czy kolację.

Z "Przyjaciółki".

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa (u mnie z indyka i kurczaka)
  • ząbek czosnku
  • 5 dag rozkruszonych płatków kukurydzianych lub kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka tarta)
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • cebula (pominęłam)
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • olej
  • 3 dag masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Wystudzić.

Formę do zapiekania natłuścić olejem i posypać rozkruszonymi płatkami.

Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 pełne łyżki płatków, sól, pieprz i dobrze wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach.

Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, śmietanę, ew. posiekaną cebulę, oregano, sól, pieprz, gałkę muszkatołową - wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masę przełożyć do foremki, na niej ułożyć klopsiki. Całość posypać wiórkami masła.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec 40-50 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja _warzywa psiankowate_zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Inne zapiekanki:

 nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie

środa, 29 lipca 2015

Pyszna zapiekanka z ziemniaków, łososia i koperku. Tak koperku. Koperek jest niezbędny, najlepiej z grządki, intensywnie pachnący.

Zapiekanka świetnie nadaje się na obiad, wczesną kolację. Można ją jeść na ciepło i zimno. A dodatki? Ogórki, sałatka z kapusty (taka najprostsza z koperkiem) i białe, lekkie wino. Hmmm...rewelacja! Tak, dla tej zapiekanki jestem w stanie pokochać Szwecję :). 

A jeszcze jedna uwaga. Zapiekankę zalewa się płynem jajeczno-mlecznym, co nadaje jej lekko omletowy charakter i to nie wszystkim odpowiada.

Na podstawie "Kulinarnego Atlasu Świata".

zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag filetów z łososia (bez skóry)
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50-80 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować prawie do miękkości. Pokroić w grube plastry.

Łososia pokroić w paski.

Jajka rozmącić z mlekiem i posolić.

Prostokątną formę do zapiekania posmarować masłem.

Układać warstwami: ziemniaki - łosoś - ostatnia warstwa ziemniaki. Każdą warstwę lekko osolić i oprószyć pieprzem. Całość zalać masą jajeczną.

Zapiekać w 200-210 °C ok. 40 minut.

Masło rozpuścić. Dodać do niego posiekany koperek. I taką masą polać zapiekankę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja_skandynawskie lato 2015_zapiekanka z łososia|

Inne dania z ryb:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  sałatka z wędzonym pstrągiem i bobem_sałatka z rybą_lekkie danie  śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_danie postne_przystawka_danie na Boże Narodzenie  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek