| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: zapiekanki

piątek, 29 września 2017

Prosta, jesienna zapiekanka z twarogiem, kaszą jaglana i jabłkami. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.

Na podstawie przepisu z "Moich wypieków".

zapiekanka serowo-jaglana z jabłkami_zpiekanka z kaszą jaglaną_zapiekanka serowa_słodki obiad

 Składniki:

  • 300 g zmielonego twarogu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 100 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Wykonanie:

Ugotować kaszę jaglaną (TU - jak ugotować kaszę jaglaną). Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka - wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć cząstki jabłek. Piec w 190 °C ok. 30 minut.

Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.

Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne słodkie obiady:

placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kopytka z kaszy jaganej z sosem śliwkowym_kopytka bezglutenowe z karmelizowanymi śliwkami_obiad na słodko_obiad bez mięsa 

poniedziałek, 24 lipca 2017

Zapiekanka na lato z kaszą jaglaną, bobem, suszonymi pomidorami i mocą ziół :).

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
  • 50 dag bobu
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • po 1/2 pęczka kopru, szczypiorku, natki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 pełne łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Suchą kasze wsypać do garnka i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorący bulion lub wodę. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.

Bób umyć i ugotować bez soli (młody, ok. 5 minut). Zahartować, czyli zalać zimną wodą. Obrać ze skórki, osolić, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

Pomidory osączyć i pokroić.

Śmietanę połączyć z jajkiem.

Kaszę, pomidory, bób i śmietanę wymieszać. Przełożyć do foremki do zapiekania posmarowanej masłem. Posypać serem (można dodać więcej).

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

zapiekanka z kaszy jaglanej z bobem_danie na lato_zapiekanka z kaszy

Inne zapiekanki:

zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

środa, 05 lipca 2017

Są smaki i zapachy, które kocham niezmiennie. Między innymi należą do nich młode ziemniaki i rozmaryn. Dlatego to danie choć proste, uwielbiam. Młode ziemniaki, chrupki rozmaryn, wędzony twaróg lekko topiący się na gorących ziemniaczkach...hmm. Dodatki? Surówką z młodej kapusty i koperku albo sałatka z pomidorów i ogórków małosolnych z sosem z oleju z prażonego sezamu. Co jeszcze? Może lekkie białe wino lub woda z cytryną lub limonką. Tak, zdecydowanie uwielbiam...

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Składniki:

  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 200 dag twarogu wędzonego
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, czerwony pieprz

Sałatka:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki małosolne
  • łyżka posiekanej natki lub koperku
  • sos: łyżka oleju z prażonego sezamu, łyżka soku z cytryny, odrobina soli

Wykonanie:

Ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć na blaszkę piekarnikową. Masło rozpuścić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Taką mazią posmarować ziemniaki. Posypać igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 °C ok. 20 minut.

Przygotować twaróg - rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną zieleninę. Wymieszać. Masę ułożyć na gorących ziemniakach. Można posypać czerwonym pieprzem.

Sałatka. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Ogórki pokroić w plasterki. Składniki sosu roztrzepać widelcem. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczone ziemniaki z rozmarynem i wędzonym twarogiem_młode ziemniaki_obiad wegetariański_obiad na lato

Inne wegetariańskie obiady: 

zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie  pierogi pieczone z botwiną_pierogi wiosenne_pierogi wegetariańskie  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja   placki z cukinii i kaszy jaglanej_placki wegetariańskie_placki warzywne_danie dietetyczne_danie bezglutenowe_dieta bezmleczna  risotto z kurkami_danie zgrzybami_danie wegetariańskie_kuchnia włoska

środa, 10 maja 2017

Deser albo słodkie drugie danie. Sernik jak zapiekanka, czy też zapiekanka jak sernik? Danie można przygotować w różnych wersjach - korzennej, cytrynowej, pomarańczowej. Dodać bakalie. Zamiast polewy z mleka skondensowanego, przygotować słodki sos owocowy (truskawki już niedługo :)) czy czekoladowy.

Z TEJ strony.

sernik z ryżem_sernik pieczony_serowa zapiekanka

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 kg zmielonego białego twarogu (takiego na serniki)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 5 szklanek ugotowanego ryżu długoziarnistego

Wykonanie:

Mleko w puszce postawić w garnku (najlepiej na dno położyć ściereczkę), zalać gorącą wodą i gotować 1 godzinę. Wystudzić (dopiero po wystudzeniu otworzyć). 

Ser zmiksować wraz z cukrem i skórką. Do puszystej masy dodać jajka i delikatnie zmiksować całość na niskich obrotach. Dodać ugotowany, zimny ryż. Masę przeleć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22-23 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 80-90 minut.

Ostudzony sernik polać ugotowanym i wystudzonym mlekiem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne słodkie obiady:

ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa  kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  knedle z kaszy jaglanej z jagodami_knedle bezglutenowe_knedle z owocami_danie na lato_obiad na słodko  knedle serowo-ziemniaczane z morelami_knedle_dania z owocami_kuchnia CK_przepisy na lato

piątek, 23 września 2016

Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).

kasza jaglana zapiekana z cynamonem i jabłkami_zapiekanka na słodko_kasza na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
  • cynamon do oprószenia zapiekanki
  • masło do posmarowania formy

Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.

Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.

Gorącą oprószyć cynamonem.

Warianty:

*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie

**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

kugiel z chałki_puding z chałki z jabłkami i rodzynakmi_słodki obiad_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  pierogi leniwe dla leniwych_pierogi z twarogu_kluski z twarogu_dania błyskawiczne  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  ryż zapiekany z jabłkami i budyniem_słodki obiad_obiad bez mięsa

 
1 , 2 , 3