| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pieczarki

czwartek, 02 marca 2017

Z cyklu szybki obiad - strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

wtorek, 07 lutego 2017

Zamiast pierogów ruskich albo pieczarek faszerowanych mielonym mięsem, pieczarki faszerowane nadzieniem do pierogów ruskich.

Świetna przystawka karnawałowa, przekąska, kolacja. Rewelacyjnie sprawdzi się na imieninach, urodzinach i innych towarzyskich spotkaniach.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Składniki:

  • 16 pieczarek średniej wielkości
  • 3 ugotowane i wystudzone ziemniaki
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania foremki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Wykonanie:

Pieczarki umyć i wyjąć ogonki (można je później użyć do zupy czy sosu).

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle na złoto.

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mielony ser, przestudzoną cebulę. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farszem nadziewać pieczarki (z górką), układać w posmarowanej masłem foremce do zapiekania. Wierzch posypać startym parmezanem.

Piec w 180-200 °C ok. 30-40 minut (do przyrumienienia).

Smaczne na zimno i ciepło.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pieczarki faszerowane jak pierogi ruskie_wegetariańska przystawka_pieczarki z serem

Inne karnawałowe przekąski:

miniarurowe galaretki z kurczaka_mięso w galarecie_dania z drobiu_dania na jeden kęs_danie na Wielkanoc  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki  francuskie spiralki_domowe paluszki_słona przekąska_danie karnawałowe  roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  paluchy z oliwkami_domowe przekąski_oliwki w cieście francuskim_dania karnawałowe  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe

środa, 27 kwietnia 2016

W zasadzie tytuł wpisu powinien być inny - gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i soczewicą w sosie pomidorowym z wędzoną papryką. Ale długi, za długi. Gołąbki wegetariańskie mógłby być, ale nic nie mówi o składnikach. Pozostawiam powyższy. A jakie są? Smakowały synkowi (a soczewica, ciecierzyca, to nie są jego smaki) i nam również. Wpisujemy je do stałego repertuaru.

Przepis z "Weganon".

gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami_gołąbki wegańskie_gołąbki wegetariańskie

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki soczewicy* (u mnie czerwona, ale w przepisie podstawowym była zielona)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 30 dag suszonych, osączonych pomidorów z oleju bądź oliwy
  • 1 pęczek (duży) natki
  • 1 łyżeczka curry (pominęłam, rzadko używam tej przyprawy)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • ew. koperek lub natka do posypania dania

Sos:

  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę umyć, wydrążyć głąb i włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Gotując oddzielać po kolei ugotowane liście. Uwaga! kapusta musi być ugotowana. Gołąbki po zrobieniu będą tylko krótko zapieczone, dlatego liście muszą być miękkie, inaczej danie będzie niesmaczne. Z ostudzonych liści wyciąć grube nerwy (trzeba uważać, by nie podziurawić kapusty).

Ryż przepłukać w zimnej wodzie, ugotować i przestudzić.

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, uprażyć mieszając, następnie zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), osączyć, ponownie zalać szklanką wrzątku, ugotować i ostudzić.

Soczewicę ugotować i osączyć.

Natkę posiekać.

Grzyby pokroić i usmażyć.

Soczewicę, osączone pomidory i soczewicę zmiksować. Do masy dodać ryż, kaszę, natkę, przyprawy (masę trzeba dobrze doprawić, kapusta "zabiera" smak). Wymieszać kłaść porcje na liściach kapusty i zawijać gołąbki.

Układać w foremce do zapiekania posmarowanej olejem, polać sosem i zapiec w 180 °C ok. 20 minut.

Sos:

Wszystkie składniki umieścić w garnku i odparować część płynu. Doprawić.

Uwagi:

*każda odmiana soczewicy ma inny smak i daje daniom różny kolor. Moim faworytem jest czerwona. Jej smak najlepiej mi odpowiada, a dania mają odcień pomarańczowy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania wegetariańskie na obiad:

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  babeczki ze szpinakiem_tarteletki ze szpinakiem_słone przekąski_eleganckie przystawki  pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski

piątek, 12 lutego 2016

Pizza inaczej. Zamiast ciasta drożdżowego, spód z polenty. Obłożenie tradycyjne - pomidory, mozzarella, bazylia. W sumie coś innego, nowego, bezglutenowego i bezmięsnego na obiad lub obfitą kolację. 

Z "Ugotuj to" + moje zmiany.

pizza na spodzie z polenty_pizza bezglutenowa_kuchnia włoska_zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:

  • 300 g kaszy kukurydzianej (takiej na polentę, czyli drobniejszej)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera (choćby bursztyn)
  • 2-4 łyżki pesto bazyliowego
  • 130 g mozzarelli
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebulka (można pominąć)
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej większych)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia pieczarek i cebuli

Wykonanie:

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym (trzeba mieszać dość intensywnie, by nie utworzyły się grudki i by się nie przypaliła). Ugotowaną zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 30 cm (foremka na tartę) i wyłożyć nią boki i dno. Zostawić do wystudzenia.

Cebulkę pokroić w kostkę, pieczarki w paski i podsmażyć.

Mozzarellę pokroić w cienkie krążki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Zimny spód wstawić do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiec (10-15 minut).

Wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, położyć pieczarki, ser, pomidory. Piec ok. 15 minut w 200 °C.

Upieczoną pizzę wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. Dzięki temu łatwiej ją będzie pokroić. Bardzo gorąca nie trzyma formy.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pizze i zapiekanki:

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  Pizza caprese_kuchnia włoska  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik

sobota, 13 lipca 2013

Tak, uwielbiam pasztety i smarowidła wegetariańskie. Na blogu znaleźć już można całkiem niezły zbiorek :). Dziś nowy pasztet z jajek, grzybów, z dodatkiem natki i szczypiorku.

Dla Oli.

pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 12 jajek
  • 40 dag grzybów (u mnie ze względu na suszę w lasach, pieczarki)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (najlepiej domowej)
  • 4 pełne łyżki ostrego sera
  • 1 pęczek natki
  • 1 pęczek szczypioru (cienki)
  • olej (najlepiej pikantny)lub masło do podsmażenia pieczarek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

10 jajek ugotować. Pokroić w kostkę (pokroiłam za pomocą sitka). Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Natkę i szczypior posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Do powyżej wymienionych składników dodać bułkę, 2 surowe jajka, wymieszać i doprawić.

Przełożyć do przygotowanej foremki keksówki, wyrównać.

Piec w rozgrzanym do 180 °C ok. 40 minut.

Uwaga:

*jeśli zamiast pieczarek dodajemy grzyby leśne, to najlepiej jeśli są to prawdziwki lub kurki. Postępujemy z nimi tak jak z pieczarkami. Inne grzyby trzeba najpierw obgotować.

**jeśli chcemy wyjmować pasztet w całości z foremki. Warto foremkę przygotować w następujący sposób: wyłożyć papierem do pieczenia - dokładnie przyciąć do dna foremki wzdłuż boków krótszych, a przełożyć wzdłuż dłuższych.

***połowę pasztetu zjedliśmy na obiad, jak pieczeń :).

Znajdź mnie na fb.

pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

Inne pasztety i smarowidła wegetariańskie:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki

 
1 , 2