| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pierogi pieczone

niedziela, 06 lipca 2014

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Kilka dni temu zamieściłam przepis na pastę z bobu. Napisałam, że pastę wykorzystuję jako nadzienie do naleśników i pierogów. I dziś właśnie te pierogi. Wegetariańskie, z zielonym środkiem, smakują na ciepło i na zimno z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem.

Składniki ciasta:

  • 25 dag mąki
  • 1/4 - 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól (u mnie ok. 1/2 łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • 500 g bobu (można mrożony)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bób ugotować, wyłuskać. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem na gładką masę. Gdyby pasta okazała się zbyt sucha (a to zdarza się w przypadku bobu mrożonego), dodać odrobinę oliwy.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

Znajdź mnie na fb.

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Inne pierogi pieczone:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe



środa, 28 maja 2014

Botwina inaczej, jako nadzienie do pierogów pieczonych. Wiosennie, lekko, pomysłowo i przede wszystkim przepysznie. Delikatne ciasto krucho-drożdżowe i zaskakujące nadzienie serowo-botwinowe. Jestem zachwycona połączeniem.  Danie na piknik, babski wieczór, jako przekąska do nocnego grania w gry planszowe :).

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • pęczek botwiny
  • 125 g bryndzy
  • 125 twarogu
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa do smażenia botwiny

Wykonanie:

Botwinę umyć, drobno posiekać, przesmażyć na maśle i odparować. Lekko przestudzić, dodać pokruszony twaróg i bryndzę, koperek, doprawić solę i pieprzem. Ostudzić.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

**jeśli zostanie ciasta, można nadziać go dowolnymi owocami i upiec.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

akcja_jeść czy grać_pierogi pieczone z botwiną

Inne pierogi na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe

niedziela, 02 lutego 2014

Pierogi ruskie w cieście krucho-drożdżowym. Delikatne, kruche po prostu świetne, ale gdybym miała wybierać pomiędzy wersją pieczoną a gotowaną, wolałabym gotowaną (z przypieczoną cebulką).

pierogi ruskie pieczone_pierogi wegetariańskie_pierogi pieczone_pierogi z serem

W tle sałatka z roszponką.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 50 dag twarogu
  • 25 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia cebuli
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Twaróg i ziemniaki zmielić, dodać cebulę, doprawić (dobrze doprawić).

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować letnią wodą. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik



piątek, 24 stycznia 2014

Moje pierożki to krucho-drożdżowe ciasto z marcepanowo-śliwkowym wnętrzem. Świetnym uzupełnieniem nadzienia jest skórka pomarańczowa i rum. Za ich sprawą słodki farsz nabiera charakteru. A ciasto na pierogi? Wielokrotnie gościło na blogu, ale w wersji na słodko pojawia się po raz drugi. Przyznaję się, prób ze słodkim nadzieniem miałam więcej (surowe owoce, suszone morele, rodzynki, twaróg na słodko), ale dopiero kajmakowo-kokosowe i śliwkowo-marcepanowe, są tymi godnymi polecenia.

Pieczone pierożki nadziewane śliwkami i marcepanem_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 30 dag suszonych śliwek
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • rum lub inny aromatyczny alkohol do namoczenia śliwek
  • cukier puder do oprószenia pierogów (ew. lukier)

Wykonanie:

Śliwki namoczyć w alkoholu.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Śliwki i marcepan pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem ze skórką pomarańczową.

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować letnią wodą. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. Przestudzone oprószyć pudrem lub polukrować.

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

niedziela, 19 maja 2013

Pastelles to pierogi argentyńskie nadziewane kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą opcję i zamieniłam ciasto z dodatkiem proszku na moje krucho-drożdżowe.

Zimne pierożki nadają się na piknik, ale można je zjeść, po lekkim przestudzeniu, na podwieczorek, mogą być słodkim drugim daniem (z sałatką owocową), czy przekąską.

Jeśli lubisz pieczone pierogi zobacz:

wiosenne pierogi ze szpinakiem

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + 2 łyżeczki śmietany do posmarowania pierożków

Składniki nadzienia:

  • 1 puszka kajmaku
  • 10 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Kajmak połączyć z wiórkami. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.

Znajdź mnie na fb.

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

Pierożki dodaję do akcji "Czas na piknik".

akcja_czas na piknik_kołaczyki serowe

Inne dania na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej_przepisy na piknik  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik

 

 
1 , 2