| < Styczeń 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: pierogi pieczone

środa, 28 listopada 2018

Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy.

pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem_pierogi pieczone_pierogi na słono

Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Nadzienie i dodatki:

  • 60 dag twarogu
  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej (u mnie biała)
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • olej do smażenia cebuli
  • 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
  • czarnuszka do posypania

Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem

Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką lub inną dowolną posypką (kminek, tłuczony pieprz). Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

 pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem_pierogi pieczone_pierogi z kaszą gryczaną_pierogi na wigilię

Inne przepisy na pieczone pierogi na słono i słodko:

kruche pierożki z makiem_pierogi na Wigilię_pierogi pieczone_pierogi na słodko  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki   Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pierogi z jabłkami_kruche pierogi z jabłkami_pierogi pieczone_dania dla dzieci  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

piątek, 23 listopada 2018

Kruche pierożki z makiem to moja mniej oczywista propozycja pierogów na wigilijny stół.

kruche pierożki z makiem_pierogi pieczone z makiem_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Nadzienie i dodatki:

  • puszka masy makowe (lepiej domowa) - 85 dag
  • żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków
  • gruby lub perłowy cukier do posypania

Przepis na kruche pierożki z makiem:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

kruche pierozki z makiem_pierogi pieczone_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi na Wigilię

Inne przepisy na pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

czwartek, 25 października 2018

Pierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.

pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami_pierogi z jabłkami_pierogi na słodko

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 20 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • sól (łyżeczka lub mniej)

Składniki nadzienia:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 10-20 dag rodzynek
  • ew. imbir lub cynamon
  • 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów
  • gruby cukier do posypania pierogów

Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami:

Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko zmiękną dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym cukrem. Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczone pierogi:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe  Pieczone pierogi z kajmakiem (pastelles)_kuchnia argentyńska_pierogi na słodko_danie na piknik

niedziela, 06 lipca 2014

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Kilka dni temu zamieściłam przepis na pastę z bobu. Napisałam, że pastę wykorzystuję jako nadzienie do naleśników i pierogów. I dziś właśnie te pierogi. Wegetariańskie, z zielonym środkiem, smakują na ciepło i na zimno z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem.

Składniki ciasta:

  • 25 dag mąki
  • 1/4 - 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól (u mnie ok. 1/2 łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • 500 g bobu (można mrożony)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Bób ugotować, wyłuskać. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem na gładką masę. Gdyby pasta okazała się zbyt sucha (a to zdarza się w przypadku bobu mrożonego), dodać odrobinę oliwy.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

Znajdź mnie na fb.

pierogi z bobem_pierogi pieczone_pierogi wegetariańskie_dania na lato

Inne pierogi pieczone:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe



środa, 28 maja 2014

Botwina inaczej, jako nadzienie do pierogów pieczonych. Wiosennie, lekko, pomysłowo i przede wszystkim przepysznie. Delikatne ciasto krucho-drożdżowe i zaskakujące nadzienie serowo-botwinowe. Jestem zachwycona połączeniem.  Danie na piknik, babski wieczór, jako przekąska do nocnego grania w gry planszowe :).

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików

Składniki nadzienia:

  • pęczek botwiny
  • 125 g bryndzy
  • 125 twarogu
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa do smażenia botwiny

Wykonanie:

Botwinę umyć, drobno posiekać, przesmażyć na maśle i odparować. Lekko przestudzić, dodać pokruszony twaróg i bryndzę, koperek, doprawić solę i pieprzem. Ostudzić.

W czasie, gdy nadzienie się studzi, przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. 

Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto (10-15 minut).

Uwaga: *nadzienie do pierogów powinno być dobrze doprawione.

**jeśli zostanie ciasta, można nadziać go dowolnymi owocami i upiec.

Znajdź mnie na fb.

Pierogi pieczone z botwiną_pierogi drożdżowe_pierogi krucho-drożdżowe_pierogi wiosenne_danie na piknik

akcja_jeść czy grać_pierogi pieczone z botwiną

Inne pierogi na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_przepisy na piknik_pierogi pieczone  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik  pieczone pierogi z suszonymi śliwkami i marcepanem_pierogi na słodko_pierogi krucho-drożdżowe

 
1 , 2 , 3