| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: nasiona słonecznika

wtorek, 02 maja 2017

Chleb inny niż wszystkie, bo z ziaren słonecznika, siemienia lnianego, płatków owsianych i migdałów, bez dodatku mąki. Spośród moich chlebów bezglutenowych, najbardziej treściwy i zwarty. Na śniadanie wystarczy jedna, cieniutka kromka. Nie kruszy się, długo zachowuje świeżość, jest niesamowicie smaczny, fantastyczny!

Przepis dostałam od mojej siostry (a Ewa znalazła go na blogu "Jadłonomia").

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli (myślałam, że to za dużo, ale nie, jest w sam raz)
  • 1 łyżka syropu z agawy (zastąpiłam lejącym miodem)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać (płatki, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, zmielone siemię lniane, sól).

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Najpierw olej z syropem z agawy, potem dodać wodę.

Mokre składniki dodać do suchych i dobrze wymieszać (kilka minut).

Odstawić na 1-2 godzin.

Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm posmarować olejem kokosowym i przełożyć do niej ciasto.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-190 °C ok. 60 minut. 

Wyją z piekarnika i zostawić w foremce na godzinę, po czym wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego schłodzenia (najlepiej na noc). Źle wystudzony będzie się kruszył!

Kroić ostrym nożem na cieniutkie kromki (to widać na zdjęciach, grubość jak pumpernikel).

*olej kokosowy jest niezbędny, sprawia,że chleb jest zwarty i nie rozpada się

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chleb zmieniający życie_chleb bez maki_chleb bezglutenowy_śniadanie_chleb domowy

Inne bezglutenowe chleby:

chleb gryczano-jaglany_chleb bezglutenowy_chleb domowy_chleb na drożdżach  chleb jaglano-owsiany_chleb bezglutenowy_chleb drożdżowy_chleb domowy  chleb jaglany_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach  chleb kminkowy_chleb bezglutenowy_chleb gryczany_chleb z amarantusem   chleb gryczany z pomidorami i bazylią_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb gryczany z chrzanem i czosnkiem_chleb bezglutenowy_chleb na drożdżach_domowe pieczywo|  chleb gryczany z kaszą_chleb bezglutenowy_domowe pieczywo  chleb kukurydziny_chleb bezglutenowy_śniadania_domowe pieczywo

czwartek, 15 maja 2014

Kruche, lekko miodowe ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem. Doskonała przegryzka na piknik, do poobiedniej kawy, na podwieczorek, w podróży.

Z "Mojej małej cukierenki".

kruche ciasta z karmelizowanym słonecznikiem_ciastka z posypką_ciastka na piknik_kruche ciasteczka

Składniki ciasta:

  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki

Wierzch ciastek:

  • 40 g cukru
  • 40 g miodu
  • 40 g śmietany 30 %
  • 30 g masła
  • 150 g łuskanego słonecznika

Wykonanie:

Z mąkę posiekać z masłem na proszek. Dodać puder, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu powstania większych grudek. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotować masę słonecznikową. Miód, śmietanę, cukier i masło zagotować. Od momentu wrzenia gotować jeszcze 1-2 minuty. Zestawić z ognia i dodać słonecznik.

Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 4 mm. Wykrawać ciastka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 8-10 minut. Na każde ciastko kłaść masę słonecznikową i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 8-10 minut.

Znajdź mnie na fb.

kruche ciasta z karmelizowanym słonecznikiem_ciastka z posypką_ciastka na piknik

kruche ciasta z karmelizowanym słonecznikiem_ciastka z posypką_ciastka na piknik_kruche ciasteczka

Inne drobne wypieki:

ciasteczka pełnoziarniste_zdrowe wypieki_ciasteczka z bakaliami  ciastka owsiane_zdrowe ciastka_zdrowa przegryzka  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  ciasteczka marchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowa żywność_warzywa w słodyczach

wtorek, 08 kwietnia 2014

Chleb na zakwasie pszenno-żytnim, bardzo łatwy, z ziarnami, niesamowicie smaczny. Piekę go na "okrągło". W zasadzie nie wiem, dlaczego nie ma go jeszcze na blogu. Może dlatego, że do jego upieczenia potrzebny jest zakwas. A ja nie jestem specjalistką od tego dobra.

Przepis wraz z zakwasem dostałam od Kasi (dzięki).

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb na wieloziarnisty_domowe pieczywo

W tle domowy paprykarz.

Składniki:

  • 2 pełne łyżki zakwasu
  • 2 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 0,5 kg mąki (w tym 15 dag żytniej i ew. 10 dag orkiszowej, pozostała część mąka pszenna)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki otrębów (dowolnych)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

W szklance wody rozmieszać zakwas, dodać do niego nasiona, sól, wymieszać. Do masy dosypać mąkę, następną szklankę wody i otręby. Dobrze wyrobić. Do słoika, w którym był zakwas włożyć 2 łyżki ciasta, przykryć zakrętką (nie zamykać) i odstawić do lodówki na 7-10 dni. To będzie nasz zakwas na następny chleb. Pozostałe ciasto przełożyć do foremki (keksówki) posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 9 - 12 godzin.

Po ww. czasie włączyć piekarnik na 180 °C (opcja z termoobiegiem). Włożyć chleb do zimnego piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Można włożyć chleb wieczorem do piekarnika i nastawić piekarnik z opcją opóźnionego pieczenia i rano mamy na śniadanie upieczony chleb :).

Znajdź mnie na fb.

chleb ziarnisty na zakwasie_chleb na wieloziarnisty_domowe pieczywo

Inne chleby:

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy  chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  łatwy chleb wieloziarnisty_pieczywo domowe_zdrowe jedzenie  chleb kukurydziany_chleb drożdżowy_domowe pieczywo

środa, 15 stycznia 2014

Odmierz wszystkie podane ingrediencje, wymieszaj łyżką, poczekaj, upiecz. Taki jest przepis na ten chleb. Łatwy, prawda? To właśnie o nim pisałam w poście o chlebie wiejskim, że jest moim nowym odkryciem. Lista ziaren i innych, korzystnych dla zdrowia składników w nim zawartych, jest imponująca. Przy tym jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

Przepis Andrzeja.

łatwy chleb wieloziarnisty_chleb na zakwasie drożdżowym_chleb dla zdrowia_chleb domowy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 2 łyżki zakwasu drożdżowego (wg tego przepisu)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 - 2,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać (zwyczajnie łyżką). Przełożyć do foremki keksowej o wymiarach 12 x 35 cm posmarowanej olejem (foremka szklana lub teflonowa, by ciasto nie przeszło zapachem metalicznym). Zostawić w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin.

Piec ok. 50 - 60 minut w temperaturze 180 °C (piekarnik rozgrzany). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować letnią wodą. Po chwili wyjąć z foremki i ostudzić.

Uwaga:

*piekłam różne warianty tego chleba. Sezam zastąpiłam nasionami dyni, innym razem owocami goji. Dodawałam różnych otrąb (pszennych, owsianych, żytnich) i płatków (owsianych, jęczmiennych). Chleb zawsze był bardzo dobry!

Znajdź mnie na fb.

łatwy chleb wieloziarnisty_chleb na zakwasie drożdżowym_chleb dla zdrowia_chleb domowy

Inne domowe pieczywo:

chleb wiejski na zakwasie drożdżowym_chleb pszenno-żytni_chleb na zaczynie_chleb na bidze_domowe pieczywo  Bagietka_domowa bułka_domowe pieczywo_kuchnia francuska  chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy  Kanelbullar_szwedzkie bułki cynamonowe_słodkie bułki_bułki drożdżowe

środa, 08 stycznia 2014

Jeśli karnawał, to sałatki. Ciecierzyca z suszonymi pomidorami to rewelacyjny duet, smaczku dodają moje ulubione kiełki słonecznika. W sumie ciekawa, wegetariańska sałatka. Świetna na kolację, przyjęcie, jako przekąska. Do niej kieliszek białego wina i paluchy serowe.

Z "Poradnika Domowego".

Sałatka z ciecierzycą i suszonymi pomidorami_sałatka wegetariańska_sałatka z cieciorką_dania karnawałowe

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ew. 2 puszki)
  • 6-8 suszonych pomidorów z oliwy (lub oleju)
  • 1 mały ogórek
  • 2-3 garście kiełków słonecznika
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (zastąpiłam octem wiśniowym)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórek pokroić w plasterki, dalej w ćwiartki, pomidory w paski, nasiona słonecznika uprażyć. Ciecierzycę, pomidory, ogórki, kiełki, nasiona wymieszać.

Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oliwą i cytryną.

Sałatkę polać sosem, całość delikatnie wymieszać.

Znajdź mnie na fb.

Inne sałatki:

Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato  sałatka cezar_dania z drobiu_dania na babski wieczór_sałatki  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe

 
1 , 2 , 3