| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: fasola

sobota, 03 lutego 2018

Wegański smalec to nic innego jak dobrze doprawiona pasta z fasoli z suszonymi śliwkami, majerankiem i cebulką. Rewelacyjny na kanapki, jako farsz do wytrawnych naleśników, nadzienie do słonych babeczek  - i w tej wersji jest hitem imprez.

Z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

wegański smalec_pasta z fasoli_smalec z fasoli_pasta do chleba_domowe smarowidło

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, ale lepsza samodzielnie ugotowana)*
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 4 suszone śliwki**
  • 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! w wersji bezglutenowej trzeba czytać skład, większość sosów sojowy ma dodatek pszenicy)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • olej roślinny (neutralny w smaku) do smażenia
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 ziarno jałowca, 1 goździk, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz***

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić ze śliwkami. Rozgrzać olej wrzucić cebulę, liście laurowe, ziele angielski, jałowiec, goździk. Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i ładnie przyrumieni się. Trzeba piec na wolnym ogniu i mieszać, by nie przypalić cebuli. Wyjąć przyprawy i ostudzić.

Fasolę, sos sojowy, wodę, majeranek roztarty w dłoniach, sól - zmiksować na gładką masę. Dodać śliwki i cebulę i połączyć (jeśli miksujemy to tak, by grudki pozostał).  Doprawić pieprzem i ew. solą.

*jeśli gotuję fasolę, to od razu dużą ilość (oszczędzam przyrodę i pieniądze) i przeznaczam fasolę na zupę, fasolkę po bretońsku, pasty, pasztety, sałatki lub, w ostateczności, mrożę.

**zamiast śliwek można dodać kwaśne, pokrojone w kostkę i skarmelizowane jabłko

***zazwyczaj oddaję więcej majeranku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wegański smalec_pasta do chleba_pasta z fasoli_smarowidło do chleba_ nadzienie do babeczek_farsz do naleśników

Inne pasty do chleba:

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba 

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Zupa na lato. Fasolka szparagowa, młode ziemniaczki, moc zieleniny i feta - proste, pyszne danie :).

Na podstawie przepisu na zupę szparagową  "Kwestii Smaku".

zupa z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i fetą_zupa na lato_zupa wegetariańska_zupa warzywna

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • feta do posypania zupy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, fasolkę przekroić na pół.

W garnku rozgrzać masło i na nim podsmażyć ziemniaki (3-5 minut), następnie, przez chwilę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, zieleninę. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

wtorek, 19 sierpnia 2014

Jeden z moich ulubionych przetworów na zimę - fasolka szparagowa konserwowana. Dlaczego? Przecież nie zachwyca mocą dodatków, przyprawami z różnych stron świata, skomplikowanym wykonaniem. A jednak zimą, podobnie jak leczo z cukinii, jest wybawieniem w sytuacjach awaryjnych (czytaj brak czasu). Może być szybkim drugim daniem, jeśli dodamy ser lub mięso, ciepłym dodatkiem do dania głównego, sałatką na zimno, zupą, przekąską. 

Specjalność mamy Heleny.

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowa_przetwory na słono

Składniki:

  • Fasolka szparagowa
  • Woda
  • Sól (do smaku)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 2-3 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą, by fasolka nie straciła koloru. Ponownie odlać.  Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać przegotowaną, osoloną i wystudzoną wodą. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!).

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Na zdjęciu w tle fasola szparagowa w pomidorach.

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowa_przetwory na słono

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory na słono:

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory   cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

niedziela, 27 lipca 2014

Pasztety wegetariańskie to moja miłość. Na blogu są już: z soczewicy, z soczewicy i pieczarek, z ciecierzycy, z jajek. Jednym z moich ulubionych jest pasztet z cukinii, ale niestety jest niezbyt fotogeniczny i dlatego nie ma go na blogu. A pasztet z fasoli? Ma same zalety. Jest błyskawiczny, zawiera mnóstwo substancji odżywczych (moc białka, witaminy z grupy B, kwasy omega 3), jest bezglutenowy, kremowy, intensywny, po prostu smaczny :).

Z "Miłość w brzuchu mam" (z moimi zmianami).

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli (jasiek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 3 pełne łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5-6 kawałków pomidorów suszonych
  • łyżeczka kaparów
  • 1,5 łyżeczki majeranu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Fasolę umyć, namoczyć na 12 godzin. Wodę odlać, zalać nową wodą i ugotować. Do malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli dodajemy cebulę, przed zmiksowaniem trzeba ją przesmażyć.

Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 200 °C.

Znajdź mnie na fb.

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Inne pasztety:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

 
1 , 2