| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: fasola

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Zupa na lato. Fasolka szparagowa, młode ziemniaczki, moc zieleniny i feta - proste, pyszne danie :).

Na podstawie przepisu na zupę szparagową  "Kwestii Smaku".

zupa z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i fetą_zupa na lato_zupa wegetariańska_zupa warzywna

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • feta do posypania zupy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, fasolkę przekroić na pół.

W garnku rozgrzać masło i na nim podsmażyć ziemniaki (3-5 minut), następnie, przez chwilę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, zieleninę. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

wtorek, 19 sierpnia 2014

Jeden z moich ulubionych przetworów na zimę - fasolka szparagowa konserwowana. Dlaczego? Przecież nie zachwyca mocą dodatków, przyprawami z różnych stron świata, skomplikowanym wykonaniem. A jednak zimą, podobnie jak leczo z cukinii, jest wybawieniem w sytuacjach awaryjnych (czytaj brak czasu). Może być szybkim drugim daniem, jeśli dodamy ser lub mięso, ciepłym dodatkiem do dania głównego, sałatką na zimno, zupą, przekąską. 

Specjalność mamy Heleny.

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowa_przetwory na słono

Składniki:

  • Fasolka szparagowa
  • Woda
  • Sól (do smaku)

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki, blanszować parę minut (zalać gorącą wodą i gotować 2-3 minuty). Odlać gorącą wodę. Na chwilę zalać zimną wodą, by fasolka nie straciła koloru. Ponownie odlać.  Fasolkę, w zależności od upodobań, pokroić lub zostawić długą. Ułożyć ciasno w słoikach. Zalać przegotowaną, osoloną i wystudzoną wodą. Pasteryzować dwa razy po 45 minut, tzn. jednego dnia 45 minut, wystudzić i następnego dnia 45 minut (czas pasteryzacji dotyczy słoików litrowych!).

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Na zdjęciu w tle fasola szparagowa w pomidorach.

fasolka szparagowa na zimę_fasolka konserwowa_przetwory na słono

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory na słono:

grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory   cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  domowy keczup_przetwory z pomidorów_domowy wyrób  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory

niedziela, 27 lipca 2014

Pasztety wegetariańskie to moja miłość. Na blogu są już: z soczewicy, z soczewicy i pieczarek, z ciecierzycy, z jajek. Jednym z moich ulubionych jest pasztet z cukinii, ale niestety jest niezbyt fotogeniczny i dlatego nie ma go na blogu. A pasztet z fasoli? Ma same zalety. Jest błyskawiczny, zawiera mnóstwo substancji odżywczych (moc białka, witaminy z grupy B, kwasy omega 3), jest bezglutenowy, kremowy, intensywny, po prostu smaczny :).

Z "Miłość w brzuchu mam" (z moimi zmianami).

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli (jasiek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 3 pełne łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 5-6 kawałków pomidorów suszonych
  • łyżeczka kaparów
  • 1,5 łyżeczki majeranu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Fasolę umyć, namoczyć na 12 godzin. Wodę odlać, zalać nową wodą i ugotować. Do malaksera włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli dodajemy cebulę, przed zmiksowaniem trzeba ją przesmażyć.

Foremkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 200 °C.

Znajdź mnie na fb.

pasztet z fasoli i suszonych pomidorów_pasztet wegetariański_pasztet wegański_danie bezglutenowe

Inne pasztety:

pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

wtorek, 22 lipca 2014

Zamiast obiadu w upalne dni - sałatka z tuńczykiem i fasolą szparagową. Ważne! Tuńczyk musi być dobrej jakości.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Składniki:

  • garść zielonej fasoli szparagowej
  • puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 małego słoiczka czarnych oliwek
  • 1-2 garście mieszanych sałat (u mnie rzymska, czerwona kędzierzawa i kędzierzawa)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, czosnek staropolski

Wykonanie:

Fasolę i jajka ugotować. Na dnie misy ułożyć sałaty, na nie pokrojone w ósemki jajka, osączonego tuńczyka i oliwki, fasolę. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Najlepiej składniki sosu włożyć do słoika i intensywnie wstrząsnąć.

Najlepsza z grzankami i białym winem.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolą szparagową_lekki obiad_danie na kolację_ryba w sałatce

Inne sałatki na lato:

caprese na patyku_przekąski_finger food_kuchnia włoska  sałatka ziemniaczana na ciepło_sałatki_przystawki  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie

wtorek, 31 grudnia 2013

Zimowa, karnawałowa sałatka. Dla wielbicieli fasoli i czosnku. Najlepiej smakuje z bagietką (zwłaszcza domową) i lampką białego wina.

Przepis Beaty.

sałatka z czerwonej fasoli_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

Składniki sałatki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dag sera żółtego
  • 15 dag szynki lub dobrej kiełbasy
  • natka

Składniki sosu:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Fasolę i kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić w kostkę. Natkę posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami sosu.

Składniki sałatki, polać sosem i wymieszać.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z czerwonej fasoli_sałatka z mięsem_dania karnawałowe

Inne karnawałowe sałatki:   

sałatka kurczak-brokuły-suszone pomidory_dania na imprezy_dania karnawałowe  sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  sałatka cypryjska_sałatka z mięsem_sałatka jak cezar_dania karnawałowe  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

 
1 , 2