| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: fasola

środa, 30 maja 2018

Z cyklu: "Nie zawsze musi być mięso" - strogonow w wersji wegetariańskiej.

strogonow z fasoli_obiad wegetariański_obiad bez mięsa_gulasz z fasoli

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • natka pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek

Wykonanie:

Fasolę umyć, zalać wodą i zostawić na noc. Po tym czasie wodę odlać, fasolę zalać nową i gotować do miękkości z dodatkiem kminku (nie solić!). Wodę z gotowania zostawić.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju. Dodać pieczarki, smażyć razem do odparowania wody. Na patelnię wrzucić ugotowaną fasolę, doprawić, dodać koncentrat pomidorowy. Gdyby danie było za gęste, dolać wody z gotowania fasoli. Całość dobrze doprawić. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Pozostawić na kilka minut, by smaki się przegryzły. Posypać natką. Podawać z bagietką lub ziemniakami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady bez mięsa:

kotlety z ciecierzycy_kotlety wegetariańskie_obiad bez mięsa  zapiekanka warzywna z kluskami kukurydzianymi_zapiekanka wegetariańska_zapiekanka bezglutenowa_ciepła kolacja  Pierogi ruskie pieczone_pierogi drożdżowe_pierogi wegetariańskie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię  kluski szare z sosem z suszonych grzybów_kluski ziemniaczane_danie zimowe  klopsiki warzywne jak z Ikea_klopsiki z ciecierzycy_klopsiki wegetariańskie 

środa, 25 kwietnia 2018

Pasztet z białej fasoli z cebulką i suszonymi śliwkami, doprawiony ziołami i przyprawami korzennymi. 

pasztet z fasoli ze śliwkami_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 2 szklanki białej, suchej fasoli
  • 1 cebula (lub 2 szalotki)
  • garść suszonych śliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60 ml oleju
  • 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy: majeranek (2 łyżeczki), cząber (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), suszony imbir (1 płaska łyżeczka), świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • przyprawy do gotowania fasoli: po łyżeczce: majeranek, bazylia, kminek, suszony czosnek, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Wykonanie:

Fasolę umyć i moczyć przez noc. Wodę z moczenia odlać, wlać do fasoli nową wodę, dodać przyprawy do gotowania fasoli. Ugotować. Nie solić!

Cebulę pokroić, czosnek posiekać razem i podsmażyć na łyżce-dwóch oleju.

Śliwki pokroić w kostkę.

Miękką fasolę, olej, siemię, cebulę i czosnek zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i ponownie zmiksować. Dodać pokojone śliwki i wymieszać. Masę przełożyć do posmarowanej olejem keksówki. Piec w 190 °C 40-50 minut. Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Tak jak każdy pasztet, najlepiej smakuje z chrzanem, musztardą, rzodkiewkami, kiszonymi ogórkami, pomidorami, ....

*moczenie, gotowanie z przyprawami zmniejsza właściwości gazotwórcze fasoli

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pasztet z fasoli ze śliwkami_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Inne pasztety wegetariańskie:

pasztet z soczewicy z żurawiną_pasztet wegetariański_pasztet wielkanocny_domowy wyrób  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański  pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański   

sobota, 03 lutego 2018

Wegański smalec to nic innego jak dobrze doprawiona pasta z fasoli z suszonymi śliwkami, majerankiem i cebulką. Rewelacyjny na kanapki, jako farsz do wytrawnych naleśników, nadzienie do słonych babeczek  - i w tej wersji jest hitem imprez.

Z książki "Jadłonomia" Marty Dymek.

wegański smalec_pasta z fasoli_smalec z fasoli_pasta do chleba_domowe smarowidło

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, ale lepsza samodzielnie ugotowana)*
  • 2 cebule (u mnie szalotki)
  • 4 suszone śliwki**
  • 1 łyżka sosu sojowego (uwaga! w wersji bezglutenowej trzeba czytać skład, większość sosów sojowy ma dodatek pszenicy)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • olej roślinny (neutralny w smaku) do smażenia
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 ziarno jałowca, 1 goździk, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz***

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić ze śliwkami. Rozgrzać olej wrzucić cebulę, liście laurowe, ziele angielski, jałowiec, goździk. Całość dusić do momentu aż cebula będzie miękka i ładnie przyrumieni się. Trzeba piec na wolnym ogniu i mieszać, by nie przypalić cebuli. Wyjąć przyprawy i ostudzić.

Fasolę, sos sojowy, wodę, majeranek roztarty w dłoniach, sól - zmiksować na gładką masę. Dodać śliwki i cebulę i połączyć (jeśli miksujemy to tak, by grudki pozostał).  Doprawić pieprzem i ew. solą.

*jeśli gotuję fasolę, to od razu dużą ilość (oszczędzam przyrodę i pieniądze) i przeznaczam fasolę na zupę, fasolkę po bretońsku, pasty, pasztety, sałatki lub, w ostateczności, mrożę.

**zamiast śliwek można dodać kwaśne, pokrojone w kostkę i skarmelizowane jabłko

***zazwyczaj oddaję więcej majeranku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wegański smalec_pasta do chleba_pasta z fasoli_smarowidło do chleba_ nadzienie do babeczek_farsz do naleśników

Inne pasty do chleba:

pasta jajeczna + bułki śniadaniowe_smarowidło do chleba_bułki domowe_bułki bezglutenowe_weekendowe śniadanie  pasta z suszonych pomidorów_pasta do chleba_dania wegetariańskie_dania na lato  pasta z bobu_smarowidło do chleba_danie wegetariańskie  Hummus_pasta do chleba_dip_pasta z ciecierzycy_danie wegetariańskie  domowy paprykarz_pasta z makreli_domowe smarowidła_dania z ryb  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  pasta z wędzonego łososia_pasta na śniadanie_pasta rybna_smarowidło do chleba 

środa, 17 stycznia 2018

Idąc za ciosem - kolejne danie bez mięsa - pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :).

Przepis K. Okrasy z książki "Kuchnia polska. Słona" (zmodyfikowany).

pasztet z czerwonej fasoli z grzybami_pasztet z fasoli i suszonych grzybów_pasztet warzywny_pasztet wegetariański

Składniki:

  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g bułki tartej (zastępuję zmielonym siemieniem lnianym lub mieszanką siemienia lnianego i mąki ziemniaczanej)*
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ew. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej moczyć kilka godzin). Ugotować i pokroić w drobną kostkę. Wywar z grzybów zostawić na sos lub zupę. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kapustę i grzyby. Smażyć razem 5-10 minut. Ostudzić.

Fasolę zmiksować na gładką masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować. Wsypać grzyby z cebulą i kapustą i wymieszać lub krótko zblendować (nie za długo, by zostały części grzybów, kapusty i cebuli). Dołożyć siemię lub bułkę (w zależności od wybranej opcji), roztarty w dłoniach majeranek, świeżo startą gałkę, imbir, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i ew. doprawić.

Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Foremkę posmarować tłuszczem i posypać bułką lub zmielonym siemieniem. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Wierzch można posmarować tłuszczem i posypać siemieniem lnianym (bez mielenia). Piec 40-50 minut. Wystudzić w foremce i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne pasztety:

Wielkanocny pasztet Michała_pasztet mięsny_pasztet z mieszanego mięsa  pasztet z pistacjami_pasztet mięsny_pasztet cielęcy  świąteczny pasztet z żurawiną_pasztet mięsny_przepisy na Wielkanoc  pasztet z ciecierzycy_pasztet wegetariański_domowy pasztet  pasztet z soczewicy_domowy pasztet_dania wegetariańskie  pasztet z soczewicy z pieczarkami_dania wegetariańskie_pasztety i smarowidła_przystawki  pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami_pasztet bez mięsa_pasztet wegetariański_pasztet bezglutenowy  pasztet jajeczno-grzybowy_pasztet wegetariański

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Zupa na lato. Fasolka szparagowa, młode ziemniaczki, moc zieleniny i feta - proste, pyszne danie :).

Na podstawie przepisu na zupę szparagową  "Kwestii Smaku".

zupa z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i fetą_zupa na lato_zupa wegetariańska_zupa warzywna

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • feta do posypania zupy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, fasolkę przekroić na pół.

W garnku rozgrzać masło i na nim podsmażyć ziemniaki (3-5 minut), następnie, przez chwilę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, zieleninę. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

 
1 , 2 , 3