| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: rodzynki

wtorek, 16 września 2014

I zapachniało jesienią, upiekłam keks dyniowy. Jaki jest? Przypomina nieco ciasto marchewkowe czy piernik. Jest pulchny, ale nie suchy, cynamonowo-kardamonowy, ma piękny, jesienny kolor. No i pozwala przemycić dynię w śniadaniu do szkoły.

Przepis Zuzanny Wiciejowskiej z magazynu "Palce lizać".

keks dyniowy_ciasto z bakaliami_ciasto z dynią_warzywa w słodyczach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 80 dag miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka do posypania ciasta
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka pure dyniowego
  • 1/2 szklanki orzechów (zastąpiłam rodzynkami)
  • 1/2 szklanki żurawiny

Wykonanie:

Przygotować foremkę - posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika przesiać.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Dalej dołożyć mus dyniowy.

Do gładkiej masy wsypać połowę mieszanki mącznej i wymieszać. Dodać maślankę i pozostałą mąkę. Wymieszać i przełożyć do keksówki. Wierzch posypać cukrem (może być cukier cynamonowy).

Piec 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

keks dyniowy_ciasto z bakaliami_ciasto z dynią_warzywa w słodyczach

keks dyniowy_ciasto z bakaliami_ciasto z dynią_warzywa w słodyczach

Inne ciasta z warzywami (z dynią i marchewką):

drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  marchewkowe muffinki z orzechami i żurawiną_warzywa w wypiekach_babeczki korzenne

środa, 27 sierpnia 2014

W sam raz na chłodniejsze dni kruche ciastka z jabłkami, rodzynkami, rumem i cynamonem. Takie maleńkie jabłeczniki lub minitarty jabłkowe. Jeśli zrobimy je z patyczkami, będą zabawnymi lizakami na kinderball.

Z dodatku do "Twojego Stylu" - "Ciasta i ciasteczka" (z moimi zmianami).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 75 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do posmarowania ciastek:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki

Wykonanie:

Z mąki, cukru, masła i soli zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać łyżkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem i odstawić na 30 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, nie krojąc wyjąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w plasterki i szybko skropić sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, muszą być ciut większe niż krążki jabłek (u mnie było ich 24). W połowie wyciąć małe romby (to będą odpowietrzniki). Na każdym krążku położyć  plasterek jabłka, rodzynki i posypać cukrem (połowę zostawić na wierzch). Przykryć krążkiem z rombem. Sklejać i brzegi zaciskać widelcem.

Każde ciasteczko posmarować żółtkiem rozmieszanym ze śmietaną i posypać pozostałym cukrem. Jeśli chcemy, by ciastka były na patyku, właśnie w tym momencie trzeba wetknąć w ciastka patyczki.

Piec na złoty kolor 15-20 minut.

Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Jabłkowe kółko i krzyżyk ;).

ciastka z jabłkami_małe jabłeczniki_minitarty z jabłkami_kruche ciasteczka

Inne ciasteczka z nadzieniem owocowym:

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami  pakieciki rabarbarowe_ciasteczka z rabarbarem_dania na piknik  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

piątek, 21 marca 2014

Kremowy sernik na kruchym spodzie z konfiturą z płatków róży. Elegancki, oryginalny, rewelacyjny pomysł na Wielkanocny stół. Zaskoczy smakiem niejednego biesiadnika. Można polać go rozpuszczoną czekoladą (raczej deserową, ponieważ sernik jest słodki), oprószyć pudrem lub posypać cukrem różanym.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Z "Kuchni polskiej".

Składniki spodu:

  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 15-20 dag konfitury z płatków róży
  • ew. 1/4- 1/2 rozmąconego jajka do posmarowania wierzchu

Składniki masy serowej:

  • 75 dag dobrego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie było więcej ok. 90 dag)
  • 5 dag masła
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • ew. cukier różany na wierzch sernika (można zastąpić cukrem pudrem, polewą czekoladową, rozpuszczoną czekoladą)

Wykonanie:

Mąkę przesianą z proszkiem posiekać z masłem na proszek, dodać cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w 220 °C na słomkowy kolor. Ostudzić. Posmarować konfiturą różaną.

Masło utrzeć na puch, dodać kolejno żółtka, cukier puder z waniliowym i zmielony ser. Rodzynki umyć, sparzyć, osączyć i osuszyć. Skórkę pomarańczową i rodzynki oprószyć mąką ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej delikatnie mieszając i przesypując kaszą manną. Włożyć bakalie i ponownie delikatnie wymieszać. Boki foremki posmarować masłem. Włożyć na krucho-różany spód masę serową. Na wierzchu można zrobić ozdoby z pozostałego ciasta (kratkę, listki, pisanki, inne). Ozdoby położyć na sernik i posmarować rozmąconym jajkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Pod sernikiem umieścić naczynie z gorącą wodą (będzie nawilżać nasz sernik). Piec 50-60 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć po 30-60 minutach. Wystudzić. Zimny okroić, wstawić do lodówki i zostawić do stężenia najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki ew. udekorować.

Znajdź mnie na fb.

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

sernik z różą_sernik z konfiturą z płatków róży_sernik tradycyjny_kuchnia polska_Wielkanoc

Inne serniki na wielkanocny stół:

pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia  Sernik wiedeński_sernik  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc

 

niedziela, 08 grudnia 2013

Szarlotki to nasze ulubione ciasta. Mamy na blogu już pokaźny zbiorek :). Ta przypomina nieco kugiel z chałki z jabłkami, może to przez dodatek rodzynek, a może sprawiają to jabłka pokrojone w plastry? Tak, czy siak jest bardzo smaczna, aromatyczna i odświętna.

Z blogu "Prawo do gotowania z pasją" (z moimi zmianami).

Dla Tomka.

szarlotka Ewy Wachowicz_jabłecznik_ciasto z jabłkami_ciasto z owocami_zimowe przepisy

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 16 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1,3 - 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)
  • kieliszek likierowy rumu (u mnie Stroh)
  • 8-10 łyżek rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier do posypania jabłek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, masło, puder, cukier waniliowy, sól posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 2 godziny.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem i cynamonem i odstawić (na czas chłodzenia ciasta). Rodzynki umyć, namoczyć w rumie. 

Przygotować formę o średnicy 28 cm, dół wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić wolne. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkować tak, by ciasto przykryło dno i boki formy. Posypać bułką tartę. Jabłka wymieszać z rodzynkami i położyć na cieście. Przykryć mniejszą częścią ciasta (można ciasto pokroić w paski i ułożyć na wierzchu kratkę).

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok 1 godziny.

Schłodzić i oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

akcja_z cynamonem_szarlotka z rumem i rodzynakmi Ewy Wachowicz

Inne świąteczne ciasta z jabłkami:

 jabłecznik serowy_szarlotka_jabłecznik w kruchym cieście_jabłecznik z całymi jabłkami  Jabłecznik z całymi jabłkami_ciasto ucierane_ciasto z owocami  misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka

czwartek, 14 lutego 2013

Naleśniki w stylu Gundel - słynne danie kuchni węgierskiej. Danie, które może być deserem lub słodkim obiadem. Bardzo pożywne. Po zjedzeniu jednego naleśnika, nie jestem w stanie zjeść niczego więcej. Cóż to jest? - Słodkie naleśniki przełożone masą orzechową z rodzynkami, skórką pomarańczową i solidną porcją rumu, polane sosem czekoladowym także z rumem. Dla nas rewelacja, jeden z lepszych deserów kuchni węgierskiej!

Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 8 - 10 ulubionych naleśników
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 250 ml kremówki
  • 21 dag cukru
  • 5 - 8 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 kieliszek rumu (u mnie 80 %)

Sos:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka pudru
  • 1 kieliszek rumu

Wykonanie:

Usmażyć naleśniki. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać orzechy, chwilę pogotować, dodać rum, skórkę, rodzynki. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Składniki sosu rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać naleśniki sosem.

Naleśniki można, przed polaniem sosem, posmarować masłem i zapiec, a potem polać sosem.

Znajdź mnie na fb. 

Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska

Inne naleśniki i placuszki:

naleśniki czekoladowe ze słoneczną sałatką_naleśniki_sałatka owocowa_dania na lato  placuszki biszkoptowe z domowym kremem bounty_placki_krem kokosowy  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

1 , 2 , 3 , 4 , 5