| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: rodzynki

wtorek, 08 listopada 2016

Podaję dalej przepis znaleziony w książce Ewy Wachowicz "Ulubione" na duszone nóżki gęsie z jabłkami i rodzynkami. Danie, które robiłam wielokrotnie, jesienno-zimowe, sycące, pyszne. Danie prawie regionalne (w moich okolicach gęś owsiana jest daniem regionalnym). Danie z ciekawym dodatkiem - jabłkami duszonymi w miodzie, z cynamonem i rodzynkami.

Danie na niedzielny obiad, spotkanie rodzinne, imieninowe,....i na św. Marcina (oczywiście :)).

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Gęsina:

  • 4 gęsie nóżki
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suszonej żurawiny

Duszone jabłka:

  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka miodu pitnego (lub wódka wymieszana z miodem i wodą)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny, gdy jabłka są słodkie

Wykonanie:

Gęsina

Nóżki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zostawić w lodówce na kilka-kilkanaście godzin (zostawiam na noc).

Zamarynowane obsmażyć na patelni*. Kładąc skórą do dołu, dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu (sam się wytopi). Przełożyć gęsinę do dużego rondla. Z patelni zlać tłuszcz i wlać na nią wino, potem przelać wino do garnka, dodać żurawinę i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gdy mięso jest miękkie, zebrać tłuszcz i odparować sos.

Jabłka

Jabłka obrać, podzielić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię, dodać miód pitny, cynamon, cukier, rodzynki i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jędrne.

*wg przepisu p. Wachowicz gęsinę kładziemy na rozgrzaną patelnię, ale ja korzystam ze sposobu p. Okrasy i mięso, skórą na dół, kładę na zimną patelnię.

**oprócz jabłek, do gęsi, podaję buraczki lub (tak jak na zdjęciach) czerwoną kapustę z owocami i bakaliami i obowiązkowe (u nas) ziemniaki :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Inne rozgrzewające dania mięsne na jesienne spotkania:

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Od pewnego momentu dieta bezglutenowa przestała mi przeszkadzać. Mam swoje chleby, ciastka, makarony, naleśniki, ba nawet pierogi (i nie myślę tu o wyrobach przemysłu spożywczego, tylko domowych), a mięso, owoce i warzywa nie zawierają glutenu. Jedyną rzeczą za którą tęsknię są drożdżówki. Ja miłośnik drożdżóweczek muszę rezygnować z moich ulubionych wypieków. Próbowałam wielokrotnie drożdżówek bezglutenowych, ale to były porażki. Jeśli smaczne, to nie trzymały formy, kruszyły się i rozpadały. Gdy jako tako były zwarte, to niesmaczne. A dzisiejsze bułeczki? Są najlepsze spośród przeze mnie wypróbowanych, bezglutenowe (ha, ha), kokosowo-sezamowe, przy czym kokos jest dominujący, lekko słodkie, z rodzynkami. Bardziej śniadaniowe, niż deserowe. Smaczne, ale jeszcze niezupełnie moje :). A może niepotrzebnie szukam tego samego, "glutenowego" smaku?

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki sezamowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 80 g rodzynek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • letnia woda ok. szklanki, ale trzeba dodawać ostrożnie, całość powinna mieć konsystencję gęstego budyniu
  • ew. cukier trzcinowy do posypania bułeczek

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, sezamową, ziemniaczaną, kukurydzianą, wiórki, sól, drożdże, cukry - wymieszać. Dodać żółtka, olej, miód i powoli wodę, tyle by całość miała gęstość gęstego budyniu. Dobrze wyrobić. Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinę - półtorej.

Przełożyć do posmarowanych masłem foremek muffinkowych i ew. posypać cukrem trzcinowym. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 °C ok. 30-35 minut.

Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie "Kuchni polskiej bez glutenu" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.

bułeczki bezglutenowe z rodzynkami_bułeczki kokosowo-sezamowe z rodzynkami_bułeczki drożdżowe_bułeczki deserowe

Inne bułeczki (w tym rodzynkowe dla glutenowców):

Zakręcone jagodzianki_bułki z jagodami_drożdżówki z jagodami_bułki ślimaczki z jagodami  bułeczki maślane_bułki drożdżowe_dania na piknik  kołaczyki z serem_słodkie bułki drożdżowe_bułki nadziewane_kuchnia polska|  bułki ślimaczki z czarnuszką_pieczywo_dania na piknik_domowe bułki

piątek, 16 stycznia 2015

Aromatyczny i rozgrzewający napój bez dodatku alkoholu. Bazą grzańca jest sok jabłkowy. Dodatki to przyprawy korzenne, kawałki jabłek i rodzynki. W zimowe i chłodne dni poprawia humor i otula ciepełkiem.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Składniki (na jedną porcję):

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1-2 łyżki drobnych rodzynek
  • 2-3 cząstki jabłka ze skórką
  • 1 ziarenko kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 mały kieliszek syropu cynamonowego
  • ew. szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu 

Wykonanie:

Sok podgrzać razem z przyprawami i odstawić na 30-60 minut.

Ponownie podgrzać. Wlać do szklanki (przyprawy przecedzić), dodać rodzynki, laskę cynamonu i kawałki jabłek.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Inne rozgrzewające napoje:

bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  krem imbirowo-rumowy do kawy_kogiel-mogiel  grzaniec z białego wina_napoje rozgrzewające_napoje na zimę

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Korzenny jabłecznik z kaszy jaglanej - zdrowa, słodka alternatywa dla tradycyjnych ciast. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Może jedynie nie powinnam nazywać tej słodkości jabłecznikiem ani ciastem, a raczej zapiekanką?

Z "Trochę innej cukierni".

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (surowa)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cukru waniliowego (domowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Jabłka, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, sól i kaszę (niegotowaną) - wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli forma jest ceramiczna, teflonowa lub silikonowa, to  nie jest konieczne).

Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec aż 90 minut. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia. Kroić zimne (!), inaczej rozpadnie się.

*Ciasto ma na wierzchu świetne, chrupiące ziarenka.

**Mój miód był gryczany, dlatego ciasto było bardzo intensywne.

***Jabłecznik jedliśmy z jogurtem, bitą śmietaną, ale też z lodami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

jabłecznik z kaszy jaglanej_zdrowe ciasto_ciasto bezglutenowe_zapiekanka z kaszy

Inne zdrowe wypieki:

murzynki z kaszą jaglaną_babeczki czekoladowe_drobne wypieki_drugie śniadanie dla ucznia  keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami

poniedziałek, 29 września 2014

Potrawa kuchni żydowskiej. Jesienna zapiekanka pachnąca cynamonem, z jabłkami i rodzynkami. Przysmak z cyklu kuchnia bez resztek (można użyć chałki czy drożdżówki drugiej świeżości :)). Dodam, że kugiel to popularne danie szabasowe i że słowo kugel oznacza w jidisz kulę. U mnie inaczej, zapiekanka prostokątna :).

Z książeczki "Kuchnia żydowska" (dodatek chyba do "Poradnika Domowego").

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Składniki:

  • 600 g chałki (może TEJ)
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy + 1 do posmarowania foremki
  • 100 g rodzynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko lub woda do namoczenia chałki

Wykonanie:

Bułkę pokroić, namoczyć w mleku.Odcisnąć.

Jabłka obrać i cieniutko pokroić w plasterki (szatkuję).

Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

Jajka, cukier, oliwę, cynamon, sól - lekko ubić.

Wszystkie składniki połączyć, przełożyć do posmarowanej foremki. Można posypać wierzch cukrem cynamonowym.

Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Można jeść na ciepło z jogurtem, lodami, śmietaną, ale smakuje także na zimno. Może być drugim śniadaniem do szkoły. Po ostygnięciu tężeje.

kugiel z chałki_zapiekanka na słodko_zapiekanka z jabłkami_zapiekanka z pieczywa_kuchnia bez resztek_kuchnia żydowska

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni żydowskiej:

 chałka_ciasto drożdżowe  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami  ciasteczka tahini_ciasteczka sezamowe_ciasteczka chałwowe_ciasteczka kruche_kuchnia bliskowschodnia

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5