| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: torty

środa, 12 kwietnia 2017

Błyskawiczny tort, oczywiście jeśli mam przygotowane blaty bezowe lub (tak, przyznam się) kupione:). Wystarczy ubić krem i gotowe. A smak? Na pewno zachwyci miłośników kawy i bez.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Składniki blatów bezowych (jeden blat średnica 24 cm, drugi 20 cm):

  • 2/3 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 36 %
  • ok. 75 ml likieru kawowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku, raczej nie za dużo, blaty tortu są słodkie)
  • ew. płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Ponadto:

  • kakao do oprószenia tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm i 20 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi, łyżką układając na powierzchni esy-floresy. Suszyć w 100 °C (suszę dwa blaty naraz i nastawiam termoobieg) przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier kawowy (ilość w zależności od tego jaką gęstość kremu i moc (!) chcemy osiągnąć). Ew. dodać kawę, ale nie jest to konieczne.

Składanie. Na paterze położyć większy blat bezowy, krem i mniejszy blat bezowy. Wierzch lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy tiramisu_tort błyskawiczny_tort z kremem mascarpone_tort z kawą

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne torty bezowe:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  tort bezowo-czekoladowy z truskawkami_tort na lato_tort bezowy_tort bezglutenowy  tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

 

środa, 04 stycznia 2017

Ostatnio miałam przyjemność upiec tort piętrowy. Tort, wbrew pozorom, jest łatwy i jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Trzeba jedynie rozłożyć przygotowanie na dwa dni. Wieczorem upiec biszkopty, rano przekroić, przełożyć placki kremem, schłodzić i podać. A smak? Subtelny i delikatny. Niezawodne biszkopty, krem na bazie mascarpone z limonką i domowy dżem malinowy z konfiturą różaną.

Z najlepszymi życzeniami w Nowym 2017 Roku.

tort piętrowy z kremem mascarpone i różą_tort na specjalne okazje_tort na biszkopcie_tort śmietankowy

Biszkopt duży:

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 84 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Biszkopt mały:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 1250 g serka mascaropne
  • 500 ml kremówki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z limonki
  • skórka starta z 2 limonek (bez albedo)

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • sok z limonki (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku)

Ponadto:

  • duży słoik dżemu malinowego domowego
  • 1/2 małego słoiczka konfitury z płatków róży
  • róże do ozdoby (u mnie 18)

Wykonanie:

Biszkopty (foremki 28 cm i 18): Przygotować oddzielnie 2 biszkopty wg poniższego przepisu.

Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. 

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i energicznie postawić na desce (trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica).

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem.

Krem: Składniki dobrze schłodzone (12 godzin w lodówce). Wszystkie składniki zmiksować na gęsty krem. Podzielić na 2 części (połowę przeznaczyć na wierzch tortu, drugą na przełożenie placków).

Poncz: Wszystkie składniki wymieszać. Poncz musi być intensywny, wręcz trzeba przesadzić.

Składanie: Biszkopt duży i mały przekroić w poprzek na pół. Blat dużego biszkoptu położyć na paterze skropić lekko ponczem posmarować dżemem malinowym wymieszanym z konfiturą różaną, posmarować kremem, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić ponczem i wierzch również posmarować kremem. Położyć pierwszą część małego biszkoptu (na środek), skropić ponczem, posmarować dżemem, położyć krem i znów biszkopt (mały), skropić ponczem. Całość posmarować kremem, ozdobić różyczkami, schłodzić (minimum 5-6 godzin w lodówce).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty:

tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_daquoise  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  tort jogurtowo-truskawkowy_tort na lato_tort z musem truskawkowym_tort dietetyczny  tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

sobota, 03 grudnia 2016

Wzorem zbioru przepisów na bezglutenową Wielkanoc, przygotowałam pakiet przepisów na Boże Narodzenie bez glutenu. Zastanawiałam się jakie zastosować kryteria wyboru. Doszłam do wniosku, że położę nacisk na dania, które w diecie bezglutenowej sprawiają najwięcej problemu, czyli mączne i ciasta. Chciałam by potrawy nie były "przekombinowane", pasowały do klimatu świąt, takie, by mogła się nimi cieszyć cała rodzina, bez potrzeby organizowania alternatywnego menu. 

WIGILIA

RYBY

1. Śledzie korzenne

śledzie korzenne z rodzynkami_śledzie na słodko_śledzie piernikowe_potrawy na Wigilię



2. Śledzie w śmietanie

śledzie w śmietanie_dania na Wigilię_przystawki

3. Śledzie w pieprzu

śledzie w pieprzu_przystawki_ryby_Boże Narodzenie

4. Śledzie po grecku

Śledzie po grecku_śledzie w jarzynach_śledzie na Wigilię_przepisy na Boże Narodzenie

5. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

sałatka śledziowa z czerwoną fasolą_sałatka z rybą_sałatka na Boże Narodzenie_danie postne

6. Sałatka śledziowa z jabłkiem

sałatka śledziowa_sałatka na piątek_sałatka z rybą

7. Sałatka śledziowa "Grzybowa polana"

sałatka śledziowa Grzybowa polana_sałatka warstwowa_sałatka na Wigilię_przystawki_dania z ryb

8. Śledzie w kożuszkuśledzie w kożuszku_śledzie pod pierzynką_sałatka śledziowa_dania na Wigilię

9. Ryby smażone (tu w formie paluszków, ale można w ten sposób przygotować zwykłą rybę)

domowe paluszki rybne_ryba panierowana_ryba smażona_domowy wyrób

Z GRZYBAMI

1. Gołąbki z grzybami

wigilijne gołąbki z suszonymi grzybami_potrawy postne_danie wegetariańskie_przepisy na Boże Narodzenie

2. Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

ZUPY

1. Zupa migdałowa

zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie

2. Barszcz (niestety, bez uszek, ale można podać z krokietami orzechowymi; do zakwasu zamiast kromki chleba na zakwasie dodaję 2-3 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty)

 barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_barszcz tradycyjny_Boże Narodzenie i Wigilia

BOŻE NARODZENIE

MIĘSA

1. Kurczak pieczony faszerowany ryżem i rodzynkami

kurczak pieczony faszerowany ryżem_danie na niedzielny obiad_danie z drobiu_kurczak nadziewany

2. Rolada schabowa z żurawiną

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

3. Piersi kurczaka nadziewane żurawiną i mozzarellą

Pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_danie niskokaloryczne_danie dietetyczne_danie z drobiu_danie na Wielkanoc

4. Polędwiczki w orzechowej skorupce

polędwiczki w orzechowej skorupce_pieczone polędwiczki_polędwiczki z indyka

5. Schab faszerowany polędwiczką i śliwkami

schab nadziewany polędwiczką i śliwkami_pieczeń ze schabu_domowa wędlina_schab faszerowany_Wielkanoc

6. Szynka pieczona z owocami

szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc

7. Polędwiczki w miodzie

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie

ZUPY

1. Flaczki drobiowe (trzeba pominąć mąkę)

flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu

2. Dyniowa (mniej oczywista na święta)

zupa dyniowa na specjalne okazje_zupa rozgrzewająca_danie wegetariańskie_danie wwegańskie

CIASTA

SERNIKI

1. Sernik pomarańczowy z bezami i granatami

sernik pomoarańczowy Eton mess z granatami_sernik kremowy_sernik zimowy_sernik na Boże Narodzenie

2. Sernik orzechowy

sernik orzechowy_sernik zimowy_sernik z masłem orzechowym

3. Sernik Śliwka w czekoladzie

sernik śliwka w czekoladzie_sernik czekoladowy_sernik kremowy_sernik bezglutenowy_ciasto bezglutenowe

4. Sernik gotowany Cassis

sernik gotowany na biszkopcie cassis_sernik bezglutenowy_sernik z bezą

TORTY

1. Tort waflowy

Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

2. Tort serowy na plackach miodowych

tort sernikowy przełożony plackami miodowymi_sernikomiodownik_miodownik_sernik miodowy_krajanka miodowa_ciasto przekładane

3. Tort orzechowy

tort orzechowy_tort tradycyjny_tort z masą maślaną_tort na biszkopcie orzechowym_tort na specjalne okazje

4. Tort czekoladowy After Eight

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy

5. Tort migdałowy z kremem czekoladowym

tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie

6. Tort bezowy z granatami

tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy z granatami_tort bezowy na zimę_tort bezglutenowy

7. Tort bezowy z kajmakiem i bakaliami

tort bezowy z kajmakiem, daktylami i orzechami_tort urodzinowy_odświetne ciasto

8. Pavlowa szwarcwaldzka

Pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wiśniami i czekoladą_tort z kremem mascarpone_tort urodzinowy

INNE CIASTA

1. Ciasto Caprese

ciasto czekoladowe caprese_ciasto migdałowe_ciasto bezglutenowe_ciasto bez mąki

2. Ciasto makowo-kokosowe

ciasto makowo-kokosowe_ciasto pijak_ciasto z kremem_ciasto z alkoholem_przepisy na Boże Narodzenie

3. Brownie z kaszy jaglanej

brownie z kaszy jaglanej z frużeliną wiśniową_ciasto czekoladowe_ciasto bezglutenowe

4. Ciasto kokosowe jak batonik bounty

ciasto kokosowe_ciasto bezglutenowe_ciasto jak batonik bounty

5. Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym

ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową

CIASTECZKA

1. Lebkuchen - niemieckie pierniczki bezglutenowe

lebkuchen_pierniczki niemieckie_pierniczki bezglutenowe_domwe ciasteczka_przepisy na Boże Narodzenie

2. Ciastka czekoladowe

błyskawiczne ciastka czekoladowe_ciastka bez glutenu_ciastka z czekoladą

3. Trufle owsiane

trufle owsiane_domowe cukierki_słodkości na jeden kęs_przepisy na Boże Narodzenie4. Trufle jaglane

mieszanka trufli z kaszy jaglanej_domowe trufle_zdrowe pralinki_trufle raffaello_trufle czekoladowe_trufle chałwowe

TRUNKI

1. Czekoladowy ajerkoniak

prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

2. Likier czekoladowy

likier czekoladowy_czekoladnica_domowy alkohol_krem czekoladowy

3. Kukułeczka

Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór4. Krem kawowy

Krem kawowy_domowy likier kawowy

5. Grzane wino

glogg_grzane wino_napój alkoholowy

6. Bezalkoholowy grzaniec

grzaniec bezalkoholowy_napój na chłodne dni_rozgrzewający napój

Znajdź mnie na fb.

Inne zestawienia blogowe:

 sałatka gyros_danie z drobiu_karnawał_przyjącia  Nasze ulubione dania na Boże Narodzenie i Wigilię  babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  Boże Narodzenie na ostatnią chwilę_zestawienia blogowe_zestaw przepisów na Boże Narodzenie_Boże Narodzenie last minute  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska



czwartek, 01 grudnia 2016

Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na tort bezowy Adwokat z kremem mascarpone i ajerkoniakiem (TU). A dziś tort bezowy Prokurator, czyli odwrócona wersja tortu Adwokat. Tort składa się z placków bezowych, białego biszkoptu i kremu mascarpone z czekoladowym ajerkoniakiem. Świetnie wygląda i jest pyszny! Taki prawdziwie świąteczny tort, a przy tym, jeśli mamy przygotowane blaty, jego składanie to pestka :). Można też zrobić wersję błyskawiczną, bez pieczenia i użyć gotowego biszkoptu i blatów bezowych.

tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku z czekoladą lub kakao (przepis TU)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • dowolne ozdoby (u mnie suszona aronia)
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąki przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąki, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać likier czekoladowy (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić i lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

tort bezowy z kremem mascaropne_tort z ajerkoniakiem_tort na Boże Narodzenie

Inne torty na Boże Narodzenie:

tort bezowo-różany z kremem czekoladowym i malinami_jadalne kwiaty_tort bezowy_krem czekoladowy  tort bezowy z granatami_tort bezowo-pomarańczowy_tort delikatny i kruchy  pavlova szwarcwaldzka_tort bezowy z wisniami i czekoladą _tort bezowy z kremem i owocami  adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  Marcinek_ciasto z kremem_tort  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

piątek, 25 listopada 2016

Tort Adwokat jest już na blogu. To tort bez pieczenia, na biszkoptach kakaowych, z masą budyniową z ajerkoniakiem (przepis TU). A dziś inny tort. 2 blaty bezowe + ciemny biszkopt. Placki przełożyłam kremem z mascarpone, kremówki i ajerkoniaku. Tort jest duży, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Dla wielbicieli tortów bezowych i ciast z alkoholem, na imieniny, urodziny, Boże Narodzenie, Sylwestra.

Uwaga! To mój 15 tort bezowy :).

tort bezowy Adwokat_tort z kremem mascaropne_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Składniki blatów bezowych:

  • 3/4 szklanki białek (szklanka 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 68 g mąki pszennej
  • 36 g kakao
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 150-180 ml ajerkoniaku
  • 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Ponadto:

  • gwiazdki czekoladowe
  • kakao do oprószenia boków tortu

Wykonanie:

Blaty bezowe. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam (nawet kolejne 2 godziny).

Blat biszkoptowy z kakao. Składniki w temperaturze pokojowej.

Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę i kakao przesiać.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać widelcem.

Białka ubić ze szczyptą soli (mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodawać stopniowo, po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać stopniowo (!) żółtka. Wyłączyć mikser i dodać partiami mąkę wymieszaną z kakao, po każdej porcji delikatnie mieszając szpatułką. Całość dobrze, acz delikatnie (to ważne!) wymieszać i przełożyć do foremki. Wyrównać powierzchnię i wstawić ciasto do piekarnika.

Piec 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, energicznie postawić na desce (uderzając o nią, trzeba uważać, by nie rozpięła się tortownica). Pozostawić do całkowitego wystudzenia w foremce. Zimny okroić wokół foremki nożem i wyjąć.

Krem. Składniki schłodzone (12 godzin w lodówce). Kremówkę, mascaropne i cukier puder włożyć do miski i ubić na sztywny krem. Ubijając powoli wlewać ajerkoniak (ilość 150-180 w zależności od tego jak gęsty jest likier i jaką gęstość kremu chcemy osiągnąć). Uwaga! Krem nie jest bardzo gęsty, właśnie dlatego nie nawilżam biszkoptu.

Składanie. Na paterze położyć jeden blat bezowy, dalej połowę kremu, blat biszkoptowy, krem i blat bezowy. Wierzch ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, boki lekko oprószyć kakao. Tort wymaga schłodzenia (ok. 2-3 godzin).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne torty na Boże Narodzenie:

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie  ciasto czekoladowe z musem czekoladowym_ciasto bezglutenowe_ciasto z kemem_ciasto z pianką czekoladową  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9