| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi






Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: krajanka

poniedziałek, 07 maja 2018

Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.

krajanka migdałowo-kokosowa z malinami i białą czekoladą_ciasto bakaliowe_ciasto kostka_ciastko bezglutenowe

Składniki spodu:

  • 6 białek (jedno białko 35 g)
  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 wafle

Składniki galaretki:

  • 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • 2 białe czekolady
  • 50 ml kremówki
  • posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)

Wykonanie:

Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.

Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.

Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.

Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać - nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.

*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli

**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z owocami:

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami   Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Truskawkowiec_biszkopt z truskawkami_ciasto z owocami_przepisy na lato  babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  tarta Tatin z morelami_tarta z owocami_tarta odwrócona_Kuchnia francuska

sobota, 22 października 2016

Na specjalne życzenie syneczka krajanka twix, czyli kruche ciasto (bardzo kruche i delikatne), kajmak i czekolada.

Wersja uproszczona TEGO przepisu.

krajanka twix_krajanka z kajmakiem_ciasto z czekoladą i kajmakiem_ciasto jak batoni twix

Spód:

  • 145 g masła
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Środek:

  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń)

Wierzch:

  • 150 g czekolady mlecznej (można zastąpić 50 g czekolady mlecznej gorzką)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, wanilii i soli zagnieść ciasto. Można wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż powstaną większe zbitki ciasta lub zagnieść w tradycyjny sposób na  stolnicy. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20 minut. Przestudzić.

Kajmak przełożyć na zimny spód i równomiernie rozsmarować. Jeśli masa jest zimna i gęsta, lekko podgrzać, wtedy łatwiej rozprowadzić na cieście.

Czekolady rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej, wylać na masę karmelową.

Gdy polewa zastygnie, kroić w prostokąty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

wtorek, 23 lutego 2016

Mleczne, słodkie ciasteczka o smaku popularnych cukierków. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciastka pokroić w kostki jak krówki  lub wyciąć foremkami zajączki, króliczki, jajeczka i tym sposobem mamy przepis na wielkanocne ciasteczka.

Ciasteczka są bezglutenowe, choć do dietetycznych nie należą.

Z "Tarzynkowa".

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 450 g miękkiego masła
  • 400-500 g cukru pudru (dodałam 400 i dla nas ciastka są wystarczająco słodkie)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 500 g mleka w proszku (nie instatnt)

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 26x38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko w proszku przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodawać po jednym żółtku. Zakończyć ucieranie w momencie, gdy masa będzie puszysta i jasna. Dodać mleko w proszku, wymieszać, przełożyć do foremki i wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 30-45 minut (do momentu, aż ciasto będzie złociste i karmelowe jak krówki).

Wystudzić. Zimne pokroić ostrym nożem w kostki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Inne wielkanocne drobiazgi:

babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc 

sobota, 23 stycznia 2016

Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną - najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego :). Polecam ten specjał z Kujaw.

Z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" z moimi zmianami.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Ciasto:

  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g - 550 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie 500 g, ale wszystko zależy od mąki, wielkości jajek)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masa
  • 100 g cukru

Kruszonka maślana:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 180 g mąki orkiszowej jasnej

Wykonanie - ciasto:

Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (po chwili cukier rozpuści drożdże).

Letnie mleko połączyć z drożdżami.

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić w niej dołek, wlać do niego mleko z drożdżami i wmieszać tyle mąki, by całość była gęsta, ale nie lejąca (nie mieszamy z całą mąką). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli, roztopione, letnie masło. Całość dobrze wyrobić.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przenieść na blaszkę o wymiarach 45-35 cm (moja była mniejsza, standardowa piekarnikowa) posmarowaną i wysypaną mąką. W cieście zrobić palcem wgłębienia (tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach).

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.

Wykonanie - masło z cukrem:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie - maślana kruszonka:

Zagnieść masło z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrabiać razem palcami, aż powstanie kruszonka.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki, posmarować masłem z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte posypać kruszonką tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Rozgrzać piekarnik do 180-200°C (mój piekarnik 190°C). Piec 25-35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy po wbiciu w ciasto, wyjąć z piekarnika).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Inne placki drożdżowe:

drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

niedziela, 18 października 2015

Zwykły placek do kawy czy herbaty, tyle że w wersji jesiennej z dynią i duchami.

Z TEGO przepisu.

ciasto dyniowe z duchami_krajanka dyniowa_ciasto na oleju_warzywa w cieście_jesienne przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, ale mogą być orzechy, żurawina, posiekana czekolada)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Formę 24 x 36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę, cynamon i sodę przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną,  puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać mąkę i olej.

Wyłączyć mikser, dodać dynię, przygotowane bakalie (umyte, osuszone i oprószone mąką ziemniaczaną) i lekko wymieszać.

Przełożyć do foremki i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Z papieru wyciąć duchy, położyć na cieście i oprószyć pudrem. Zdjąć wycinankę.

Uwaga:

*duchy można "narysować" lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

**moja foremka była większa, dlatego placek jest niski.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dyniowe wypieki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią

 
1 , 2 , 3