| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi




Skrzynka pocztowa Napisz do rodzinki e-mail




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top blogi

zBLOGowani.pl

Wpisy z tagiem: krajanka

sobota, 22 października 2016

Na specjalne życzenie syneczka krajanka twix, czyli kruche ciasto (bardzo kruche i delikatne), kajmak i czekolada.

Wersja uproszczona TEGO przepisu.

krajanka twix_krajanka z kajmakiem_ciasto z czekoladą i kajmakiem_ciasto jak batoni twix

Spód:

  • 145 g masła
  • 180 g mąki
  • 50 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Środek:

  • puszka kajmaku (u mnie Gostyń)

Wierzch:

  • 150 g czekolady mlecznej (można zastąpić 50 g czekolady mlecznej gorzką)
  • 4-5 łyżek kremówki

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, wanilii i soli zagnieść ciasto. Można wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż powstaną większe zbitki ciasta lub zagnieść w tradycyjny sposób na  stolnicy. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20 minut. Przestudzić.

Kajmak przełożyć na zimny spód i równomiernie rozsmarować. Jeśli masa jest zimna i gęsta, lekko podgrzać, wtedy łatwiej rozprowadzić na cieście.

Czekolady rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej, wylać na masę karmelową.

Gdy polewa zastygnie, kroić w prostokąty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

wtorek, 23 lutego 2016

Mleczne, słodkie ciasteczka o smaku popularnych cukierków. Po upieczeniu i ostudzeniu można ciastka pokroić w kostki jak krówki  lub wyciąć foremkami zajączki, króliczki, jajeczka i tym sposobem mamy przepis na wielkanocne ciasteczka.

Ciasteczka są bezglutenowe, choć do dietetycznych nie należą.

Z "Tarzynkowa".

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Składniki:

  • 450 g miękkiego masła
  • 400-500 g cukru pudru (dodałam 400 i dla nas ciastka są wystarczająco słodkie)
  • 4 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 500 g mleka w proszku (nie instatnt)

Wykonanie:

Foremkę o wymiarach 26x38 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko w proszku przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodawać po jednym żółtku. Zakończyć ucieranie w momencie, gdy masa będzie puszysta i jasna. Dodać mleko w proszku, wymieszać, przełożyć do foremki i wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 30-45 minut (do momentu, aż ciasto będzie złociste i karmelowe jak krówki).

Wystudzić. Zimne pokroić ostrym nożem w kostki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

ciasteczka krówki_domowe ciasteczka_ciasteczka bezgutenowe_przepisy na Wielkanoc

Inne wielkanocne drobiazgi:

babeczki pisakowe bezglutenowe_babeczki na Wielkanoc_drobne wypieki  babeczki cytrynowe_babeczki ucierane_ciasto ucierane cytrynowe_wielkanoc  kruche babeczki z mango_finger food_ciasto z owocami  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc 

sobota, 23 stycznia 2016

Kujawski, drożdżowy placek maślany, to jedna z moich ulubionych drożdżówek. Delikatna, z kruszonką, z warstwą maślaną - najlepsza zaraz po upieczeniu. Ze szklanką mleka lub kakao nie ma nic lepszego :). Polecam ten specjał z Kujaw.

Z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" z moimi zmianami.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Ciasto:

  • 35 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g - 550 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie 500 g, ale wszystko zależy od mąki, wielkości jajek)
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masa
  • 100 g cukru

Kruszonka maślana:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 180 g mąki orkiszowej jasnej

Wykonanie - ciasto:

Drożdże wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru (po chwili cukier rozpuści drożdże).

Letnie mleko połączyć z drożdżami.

Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić w niej dołek, wlać do niego mleko z drożdżami i wmieszać tyle mąki, by całość była gęsta, ale nie lejąca (nie mieszamy z całą mąką). Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli, roztopione, letnie masło. Całość dobrze wyrobić.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przenieść na blaszkę o wymiarach 45-35 cm (moja była mniejsza, standardowa piekarnikowa) posmarowaną i wysypaną mąką. W cieście zrobić palcem wgłębienia (tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach).

Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut.

Wykonanie - masło z cukrem:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do temperatury pokojowej.

Wykonanie - maślana kruszonka:

Zagnieść masło z cukrem, cukrem waniliowym i mąką. Wyrabiać razem palcami, aż powstanie kruszonka.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki, posmarować masłem z cukrem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte posypać kruszonką tuż przed wstawieniem do piekarnika.

Rozgrzać piekarnik do 180-200°C (mój piekarnik 190°C). Piec 25-35 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy po wbiciu w ciasto, wyjąć z piekarnika).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka maślana z Kujaw_placek drożdżowy maśany_ciasto z Kujaw

Inne placki drożdżowe:

drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  małpi chleb_bułeczki cynamonowe_bułeczki na piknik_bułeczki drożdżowe

niedziela, 18 października 2015

Zwykły placek do kawy czy herbaty, tyle że w wersji jesiennej z dynią i duchami.

Z TEGO przepisu.

ciasto dyniowe z duchami_krajanka dyniowa_ciasto na oleju_warzywa w cieście_jesienne przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, ale mogą być orzechy, żurawina, posiekana czekolada)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Formę 24 x 36 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę, cynamon i sodę przesiać.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną,  puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodać mąkę i olej.

Wyłączyć mikser, dodać dynię, przygotowane bakalie (umyte, osuszone i oprószone mąką ziemniaczaną) i lekko wymieszać.

Przełożyć do foremki i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Wystudzić.

Z papieru wyciąć duchy, położyć na cieście i oprószyć pudrem. Zdjąć wycinankę.

Uwaga:

*duchy można "narysować" lukrem lub rozpuszczoną czekoladą

**moja foremka była większa, dlatego placek jest niski.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dyniowe wypieki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  ciastka owsiane z dynią_zdrowe przekąski_ciastka z bakaliami  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią

czwartek, 13 listopada 2014

Marlenka - krajanka miodowo-piernikowa złożona z dwunastu warstw (!). Przepięknie pachnie i jeszcze wspanialej smakuje. Moja pierwsza propozycja na świąteczny stół.

Przy okazji przypominam, że to już ostatni dzwonek na zrobienie piernika staropolskiego (dojrzewającego). Przepis można znaleźć TU.

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

Składniki masy:

  • puszka masy kajmakowej (temperatura pokojowa; u mnie zawsze Gostyń)
  • 1 budyń waniliowy (taki na 1/2 l mleka)
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag masła (temperatura pokojowa)

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody (płaska)
  • 1 łyżeczka octu (dodałam ciut więcej)
  • 2 duże jajka

Dodatki:

  • pokruszone orzechy
  • wiórki mlecznej czekolady

Wykonanie masy:

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Do utartej masy dodawać stopniowo budyń (mikser na najniższych obrotach, po dodaniu łyżki budyniu, za każdym razem dobrze zmiksować).

Przykryć masę folią, by nie powstał kożuch. Odstawić w chłodne miejsce.

Wykonanie ciasta:

Masło, cukier puder, miód gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia składników.

Wymieszać sodę z octem. Spienioną mieszankę dodać natychmiast do gotującej się masy maślano-miodowej. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować do momentu aż masa zmieni kolor z jasnożółtego na pomarańczowobrązowy.

Masę zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po ww. czasie dodać jajka. Mieszać energicznie, by jajka się nie ścięły. Po tym zabiegu masa znów ściemnieje.

Po dodaniu jajek, stopniowo, ale w miarę szybko, wsypać mąkę, cały czas intensywnie mieszając. Przełożyć ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieść (ciepłe, to ważne). Podzielić ciasto na 6 części i każdy kawałek rozwałkować na wielkość dużej formy do ciasta. Ciasto nie musi być idealnie równe, po upieczeniu należy je wyrównać, a okruchy przeznaczyć na posypkę. Cienkie płaty ciasta przełożyć na arkusze pergaminu. Piec w 180-190 ° na złotawy kolor.

Składanie ciasta:

Masę podzielić na 6 części. Wystudzone blaty posmarować masą, również wierzch. Górę ciasta posypać mieszanką okruchów ciasta, orzechów i startej czekolady.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. W tym czasie zmięknie, połączy się i będzie wspaniałe!

Przepis ze strony "Przepisy Aleksandry i jej Mamy".

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

Inne piernikowe krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie

 

 
1 , 2 , 3